Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Teeven wil computers in de cel

  •  
21-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
teeven.png
Staatssecretaris Teeven wil computers voor gevangenen ... Internet is niet aan de orde
Gevangenen moeten beschikking krijgen over een computer, opdat ze meer zinvolle dingen kunnen doen tijdens hun verblijf in de gevangenis.
Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven in zijn herziene plan over de toekomst van het gevangeniswezen.
Lekker surfen op internet is er niet bij. Het is de bedoeling dat de computers zullen worden gebruikt voor zaken als ‘e-learning’, ‘e-health’ en het het voorbereiden van de re-integratie en socialisatie in de samenleving en de nazorg.
In de gevangenis op het Noorse eiland Bastøy , hebben gevangenen ook computers. Daar worden gedetineerden uitgebreid voorbereid op hun terugkeer in de samenleving. De recidive is er laag: ongeveer 29 procent. In Nederland is de recidive ongeveer 50 procent.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

elise1964
elise196421 jun. 2013 - 9:01

Hij wil gevangenissen sluiten wegens geldtekort maar wil in elke cel een computer? Laat de gevangenen gewoon werken van 8-5 en laat ze zien wat arbeidsvreugde inhoudt. Dat ze straks weten dat ze hun eigen geld kunnen verdienen door hard te werken ipv oudjes hard te slaan.

Andy40
Andy4021 jun. 2013 - 9:01

Vraag me wel af wat die computers dan misdaan hebben?

FritzFriebl
FritzFriebl21 jun. 2013 - 9:01

Masterplan G4S. alles klaarstomen voor particuliere beveiliging De hele dag opsluiten. Geen re-integratie programma, dus als crimineel naar binnen en ook weer uitzichtloos naar buiten.....dus draaideur criminelen. Dat is dan weer goed voor de particuliere sector want daarmee verzeker je van een vaste stroom van inkomen. Simpele taken die uitgevoerd kunnen worden door simpele mensen. Ze dragen nu al de zorg over de vreemdelingen, en we weten allemaal ondertussen hoe het er daar aan toe gaat Dat deze kerel ooit openbaar aanklager is geweest is een schande voor de rechtsstaat. Particuliere beveiliging in gevangenissen lijdt overal tot hogere criminaliteitscijfers. Die paar gevangenissen die nu weer wel open mogen blijven gaan er in een volgende ronde bezuinigingen natuurlijk alsnog uit. De 2 op maat gemaakte G4S gevangenissen krijgen er dan weer een paar broertjes bij. Teeven is een lobby-pop van G4S!

ElChe
ElChe21 jun. 2013 - 9:01

Dat wordt de hele dag patience.

JoopSchouten
JoopSchouten21 jun. 2013 - 9:01

Welke toko 'mag' de systemen gaan leveren? Kent Fret de leverancier? (...)

FritzFriebl
FritzFriebl21 jun. 2013 - 9:01

Wat heeft dat Noorse eiland hier nou mee te maken. Als je het artikel leest is de situatie daar op geen enkele manier te vergelijken met Nederland. En al helemaal niet als het door G4S gerund moet worden.

Patrick Faas
Patrick Faas21 jun. 2013 - 9:01

Is Teeven tot inkeer gekomen? Straf en wraak waren toch zijn doelen? Recidive voorkomen is een nobel streven en getuigt van goede wil. Waar komt die plots vandaan? Goed nieuws in ieder geval, al vind ik dat gevangenen hun lessen best uit boeken kunnen leren als ze toch niet online mogen. Boeken zijn minder breekbaar dan computers en tegenwoordig zijn hele bibliotheken aan te schaffen voor weinig geld. Trouwens, in het kader van heropvoeding lijkt het ook geen overbodige luxe als Teeven zich er hard voor maakt dat commerciële en schadelijke televisiekanalen vervangen worden door educatieve kanalen. Criminele jongeren vertelden mij dat ze in de bak alleen maar naar commerciële troep mochten kijken. Dat is niet educatief. In het onderwijs blijkt steeds weer dat zwakke leerlingen slecht reageren op vernedering. Complimenten daarentegen werken stimulerend. Laat Teeven die lessen meenemen naar het gevangeniswezen, als nu niet langer wraak en destructie de doelen zijn, maar verbetering en wederopbouw.

vriest
vriest21 jun. 2013 - 9:01

Zou het in het geval dit door gaat ,niet een grondig onderzoek te doen naar de aanbesteding .Uiteindelijk is TEEVEN net als partij genoot op volks gezondheid niet helemaal brandschoon als het belangen verstrengeling aangaat .Misschien niet maar het controleren lijkt me niet verkeerd ,al was het alleen maar om te voorkomen dat het een tweede FYRA zou worden

Michiel Online
Michiel Online21 jun. 2013 - 9:01

Best een goed bericht als je even door de regels heen leest dat Teeven dus niet weet waar hij mee bezig is. Dat is jammer, en ik hoop dat hij vervangen wordt door iemand die wel weet wat criminelen nodig hebben. Geen computers, nee, een normaal leven hebben ze nodig met wat hulp zodat ze weinig moeite hoeven te doen om in de samenleving niet opnieuw de fout in te gaan. Dus nogmaals, Teeven doet nu gevangenen tekort en is direct verantwoordelijk voor hogere criminaliteit. Ik denk dat hij zelf ook zo'n eiland nodig heeft.

1 Reactie
Andy40
Andy4021 jun. 2013 - 9:01

Dus Teeven moet er maar even voor zorgen dat criminelen een normaal leven krijgen?

[verwijderd]
[verwijderd]21 jun. 2013 - 9:01

Terug keren naar een saampjes-be-leving die op nullen en éénen teert. Doe eerst maar eens een definitie van hetgeen voor criminaliteit door 'mag' gaan, 'we' lopen hier (en daar) een paar eeuwen achter.

1 Reactie
Andy40
Andy4021 jun. 2013 - 9:01

Hoeveel criminele activiteiten moet ik noemen voor u?

[verwijderd]
[verwijderd]21 jun. 2013 - 9:01

Fijn dan worden er 4G dongles en usb sticks met os binnen gesmokkeld.

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman21 jun. 2013 - 9:01

U denkt toch niet dat ze daadwerkelijk PC's neer gingen zetten op de cel zelf? Ik zou eerder een thinclient verwachten, eentje zonder USB poorten aan de buitenkant of eentje waar het bios is ingesteld zodat er niet van USB geboot kan worden (en dan uiteraard het bios beveiligd met een wachtwoord). Indien nodig kan de behuizing zelf compleet ontoegankelijk gemaakt worden voor de gevangene zonder dat dit het gebruik belemmerd. Maar goed Samir A. kreeg het ook voor elkaar een smartphone naar binnen te smokkelen dus misschien overschat ik ons gevangeniswezen een beetje.