Gemeenten krijgen het 'enorm moeilijk' met grotere toestroom
asielzoekers … staatssecretaris maakt geen geld vrij voor ondersteuning
Het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, gaat behoorlijk toenemen het komende jaar. En gemeenten zullen het steeds moeilijker krijgen om deze mensen goede opvang te bieden.
Dat zei staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven zaterdagavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.
Volgens Teeven wordt het opvangen van deze asielzoekers een ‘enorme opgave’ voor gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Hij hoopt er dan ook op dat er meer draagvlak komt voor het creëren van extra opvangplekken. Teeven wees op de noodzaak om nieuwe opvangplaatsen te creëren, omdat daaraan volgens hem nu al een ‘schreeuwend tekort’ is. Er worden al gevangenissen omgebouwd, maar er zijn meer plekken nodig.
Op dit moment verblijven 29.000 mensen in Nederlandse asielzoekerscentra. Teeven zei dat dat het volgend jaar zal toenemen naar zeker 33.000, maar dat er ook schattingen zijn dat het er 40.000 worden.
De meeste vluchtelingen komen uit Syrië. Het overgrote deel van hen krijgt een verblijfsstatus in Nederland. Meer dan 60 procent van de asielzoekers komt op dit moment uit Syrië. “Dat zijn echte vluchtelingen, geen gelukzoekers”, aldus de staatssecretaris.
Draagkracht vinden voor extra plekken is niet altijd even makkelijk, omdat mensen in gemeenten zich soms bedreigd voelen door de toestroom van asielzoekers. Zo kwam in het interview het nieuws van een week geleden ter sprake, toen er onrust ontstond in een asielzoekerscentrum in Overloon. Tientallen asielzoekers raakten daar slaags. De volgende dag werd besloten een aantal van hen naar een ander centrum over te plaatsen. Teeven:
Dat waren mensen uit Eritrea die iets te veel alcohol hadden gedronken en die ruzie kregen met Syriërs die wilden slapen.
Hoewel meer opvang van groot belang is, wil de staatssecretaris gemeenten hier geen geld voor geven, ook al heeft de oppositie hier wel om gevraagd vanwege de aankomende winter. Gemeenten die winteropvang voor illegalen gaan regelen, zullen dit dus zelf moeten betalen.
Volgende week verdedigt Teeven zijn begroting in de kamer.
Luister het interview hier terug. Het gesprek begint in de 27ste minuut.