Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Subsidie zonnepanelen werkt te goed, pot bijna leeg

  •  
19-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-23831214.jpg
Subsidie veroorzaakt run op zonnepanelen: verkoop stijgt 234 procent ... Potje naar verwachting in september al leeg
78.000 Nederlanders hebben vorig jaar zonnepanelen op hun dak laten plaatsen, als gevolg van de dalende prijzen en de mogelijkheid tot 650 euro subsidie aan te vragen. De subsidieregeling dreigt nu aan zijn eigen succes ten onder te gaan, aangezien de subsidiepot in dit tempo in september al leeg zal zijn.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek blijkt dat er het afgelopen jaar meer zonnepanelen zijn geïnstalleerd dan in alle voorgaande jaren bij elkaar. Onderzoek van Natuur & Milieu toont aan dat de financiële prikkel de voornaamste reden voor aanschaf is.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Keesje1
Keesje119 jul. 2013 - 6:32

Hoezo aan eigen succes ten onder? Een subsidiepot is bedoeld om op te maken. Potje leeg is maximaal succes dus!

dino_radja
dino_radja19 jul. 2013 - 6:32

Dit kan best betaald worden door fossiele brandstoffen eerlijker te beprijzen. Laten we beginnen met accijnzen op kerosine te heffen.

Dewik2011
Dewik201119 jul. 2013 - 6:32

Ik zit er ook aan te denken. Ik wacht echter tot die chineese panelen nog goedkoper zijn, en die EU hun bizarre besluit tergdraaien chinese panelen extra te belasten.

TheRealHandyman
TheRealHandyman19 jul. 2013 - 6:32

Alles wat goed is heeft geen subsidie nodig. We staan aan de vooravond van grote veranderingingen in de energie wereld, dus moet die ouwe incourante rommel nog even snel weg. Het wordt pas interessant als de te veel opgevangen energie zelf bewaard kan worden voor momenten dat er te weinig zon is en met de nieuwere technieken worden de zonnenpanelen (idioot die NL spelling, alsof de panelen met meerdere zonnen te maken hebben) steeds effectiever waardoor zelfs in Nederland misschien wel helemaal geen Energiebedrijf meer nodig hebt.... Maarja, daar zullen zei dan wel niet om staan te springen denk ik?

HenkDaalder2
HenkDaalder219 jul. 2013 - 6:32

Beste Joop redactie De kop van dit artikel is fout. De subsidiepot is bijna op. Uit niets blijkt dat de subsidie "te goed werkt" De feiten Zonnepanelen moesten van het hoge naar het lage BTW tarief, maar dat kon niet in 2013. Dus kwam er een aanschaf subsidie van 15% voor het jaar 2013, geen 21 maar 6% was het doel, dus kwam er 15% subsidie. Maar EZ is bang voor open einde regelingen, dus schatten ze een bepaalde hoeveelheid verkochte zonnepanelen. En deden nog wat minder, als kruidenier met weerzin voor duurzaam. Nu lijkt het dat die subsidiepot in september op is. Ik vind dat mooi geschat. Ook blijkt nergens uit dat de subsidie mensen over de streep trekt. De club, Natuur en Milieu, die dat beweert, organiseert heel erg veel aanschaf bijeenkomsten en zet zelfs lokale aankoop verenigingen op. Die noemen ze dan coöperaties, maar meer dan 70% van die clubs heeft alleen maar aandacht voor de aanschaf van zonnepanelen. Veel belangrijker is of die 6% BTW voor zonnepanelen, echt in 2014, over 5 maanden, in gaat? En nog belangrijker, hoe hoog wordt de nieuwe belasting op zelf opgewekte stroom, uit de zonnepanelen van al die trotse woning eigenaren? EZ wil graag dat iedereen 15 cent per kWh gaat betalen. De vraag is waarom ze de aanschaf van zonnepanelen willen afremmen, want de bijdrage is op landelijke schaal nihil. Waarschijnlijk willen ze gewoon geen groene economie. Al eerder draaiden ze Nederlandse windmolen fabrikanten de nek om. Verhinderden ze dat de offshore wind industrie een thuismarkt kreeg. Zelfs nu het einde aan de aardgas baten in zicht komt, over 30 jaar, blijven ze duurzaam actief tegen werken.

roher
roher19 jul. 2013 - 6:32

Verzonken panelen, waar kan je die krijgen, want die zag ik nml in het buitenland en die staan 100 procent mooier.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc19 jul. 2013 - 6:32

Verzonken panelen is inderdaad mooier maar vermoedelijk duurder (afhankelijk van de prijs van de uitgespaarde dakbedekking). Langs de zonnepanelen moeten nog steeds afwateringsgoten gelegd worden en dit heeft een prijskaartje. Gewoon pannen onder de zonnepanelen is meestal goedkoper.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2013 - 6:32

Vilabewoners profiteren weer dik van de zonsubsidie. Alleen huurders staan in de kou bij VVD en PvdA elite. Huurders krijgen geen zonsubisidie van Samsom en Rutte, wel extra verhuurbelasting van elk jaar 2 miljard. http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3478301/2013/07/19/Subsidiepot-bijna-leeg-door-run-op-zonnepanelen.dhtml Je hoort de villasubsidie lobbyclubs in de verte al jammeren dat er beslist miljoenen extra zonsubsidie moet komen voor villabewoners.

2 Reacties
DitBenIk2
DitBenIk219 jul. 2013 - 6:32

De incentive is om het milieu te steunen, dat heeft werkelijk niks met wel of geen villa te maken.

lembeck
lembeck19 jul. 2013 - 6:32

Dat niet alleen, huurders krijgen de volle prijsverhoging van stroom en gas te betalen. We houden al veel minder over en we moeten veel meer betalen en dat is volgens de VVD eerlijk. Ach ja.

Marc Marc
Marc Marc19 jul. 2013 - 6:32

Ik was even benieuwd hoe de subsidie op zonne-energie in Nederland zicht verhoudt ten opzichte van Duitsland en heb het even op een rijtje gezet. In Nederland is er naast de aanschafsubsidie van max 650 euro de mogelijkheid om te salderen. Dat houdt in dat te veel geproduceerde zonne-energie teruggeleverd kan worden tegen de kWh prijs die je normaal gesproken zou betalen. Uitgaande van een kWh prijs van 0,21 cent, een opwekking van 3.500 kWh en (aanname) een teruglevering van 50% wordt er 1.750 kWh teruggeleverd voor later gebruik voor het geval de zon niet schijnt. In dit rekenvoorbeeld wordt er op later afgenomen energie geen energiebelasting en btw betaald. Per kWh is dat 15 cent aan belasting. In Duitsland kent men het salderingsprincipe niet en werkt men met een feed-in tarief. Voor de aan het net terug te leveren stroom krijgt men een vaste vergoeding, het zogenaamde feed-in tarief. Deze is nu nog 15.03 cent en wordt maandelijks verminderd. Eind 2013 is dat tarief 13,45 cent (Zie http://einspeiseverguetung-photovoltaik.de/index.html ). De stroom die wordt afgenomen als er zelf niet geproduceerd wordt kost 28 cent per kWh. Uitgaande van de genoemde 50% is de subsidie in Nederland 1.750 * € 0,15 = € 262,50. in Duitsland is de subsidie 0,1345 * 1750 = € 235,35. Die 1.750 kWh die via het net geleverd kost je dan na het verdisconteren van de feed-in vergoeding 14,55 cent per kWh terwijl in Nederland dit 0 cent per kWh zou kosten. De berekening is nog niet helemaal eerlijk want in Nederland geldt er een heffingskorting op energiebelasting van € 385,53. Deze heffingskorting krijg je bij een volledige dekking van het eigen gebruik ook nog uitgekeerd. M.a.w., de subsidie op zonnepanelen is in Nederland vele malen hoger dan in Duitsland wanneer je de gehele set aan maatregelen bekijkt. De belastingbetaler draagt per terug geleverde kWh 15 cent aan subsidie bij aan de Nederlandse zonnepaneelbezitters. Zonder deze subsidie kunnen zonnepanelen in Nederland nog niet uit.

1 Reactie
Timotheus2
Timotheus219 jul. 2013 - 6:32

Wacht even, waarom zou ik 71,4% belasting moeten betalen om zelf geproduceerde stroom aan het net te leveren?

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2013 - 6:32

Terwijl villabewoners flink profiteren van de zonsubsidie hebben huurders andere problemen. http://www.nu.nl/economie/3530564/huisbaas-moet-stookkosten-huurder-beperken.html VVD/PvdA eigen woning subsidie sinterklaas minister Blok wijst er op dat huurders maar naar de rechter moeten gaan als de verhuurder niet zorgt voor een energiezuinige woning. Over zonsubsidie voor huurwoningen helaas geen woord van sinterklaas Blok. VVD/PvdA vinden het wel best dat alle zonsubsidie poen naar villa's gaat. Dat de gas/elektriciteit rekening van de huurder door het plafond gaat interesseert VVD/PvdA geen reet. NB. Het is niet dat ik een hekel heb aan sinterklaas maar is het in deze tijd van bezuiniging niet een beetje over de top om nog lang door te gaan met de speciaal voor deze sinterklaas gecreëerde ministerspost en ministerie. Zonder sinterklaas kan het allemaal zoveel goedkoper.

2 Reacties
boeie
boeie19 jul. 2013 - 6:32

Ik kan dit soort klaagliederen nooit zo goed plaatsen. Er zijn volgens mij 2 mogelijkheden: Of u koopt zelf een huis en profiteert mee van de belasting kortingen (subsidie volgens u). Of u kunt geen huis kopen, betaald helemaal geen belasting en krijgt geen subsidie maar een uitkering en dan snap ik helemaal niet waarom u klaagt dat een ander wat korting krijgt terwijl u zelf vooral ontvangt. Maar misschien zie ik een situatie over het hoofd. Verrijk mijn kennis!

boeie
boeie19 jul. 2013 - 6:32

"Maar waar ik wel een hekel aan heb is die constante ontevredenheid + jaloezie." Wie had dat gedacht, ik ben het eens met een PVV-er.. (laat ik nu net altijd gedacht hadden dat dat de overeenkomst tussen SP en PVV aanhangers was)