Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Stuur de migrantenwerker met pensioen

  •  
11-06-2015
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
RTEmagicC_98ae50608a.jpg
De Marokkaans-Nederlandse vrouw is helemaal niet zwak, zielig en bang
Marokkaans-Nederlandse meisjes doen het, in tegenstelling tot wat Nederland denkt, eigenlijk helemaal niet zo goed. Daar waarschuwt althans Renée de Zwart in een opiniestuk in de Volkskrant voor. De medewerkster van migrantenorganisatie Nisa ziet het allemaal nogal zwartgallig in.
Ze schrijft, in een notendop, dat de angst regeert onder Marokkaans-Nederlandse vrouwen. Als samenleving moeten wij er daarom voor waken dat die vrouwen hun lijden niet langer in stilte ondergaan. We moeten ze mondiger maken en leren kritisch te zijn. Niet omdat we de vrouwen daarmee een dienst bewijzen en hun uit hun o zo miserabele leventjes kunnen verlossen, maar om te voorkomen dat zij in de toekomst, net als de Marokkaans-Nederlandse jongens, ook een probleem voor ons gaan vormen. De Zwart plakt voor het gemak ook het economische plaatje eraan vast: het is goedkoper ze nu te helpen, dan straks wanneer ze pas echt ontspoord zijn. Hoi gemeente Amsterdam, mag stichting Nisa4Nisa misschien nog wat extra geld?
Contact Wel, zij vraagt, ik draai. Hier heb je een kritische en mondige Marokkaans-Nederlandse vrouw, die soms ook wel wat bang is, maar niet voor haar broers of vader, maar voor het beeld dat domme en generaliserende opiniestukken in de Volkskrant van haar schetsen.
De migrantenwerker haalt de legitimiteit om de Marokkaans-Nederlandse vrouw te duiden als zwak, zielig en bang namelijk uit het feit dat ze migrantenwerker is. Ze woont in haar functie als migrantenwerker talloze bijeenkomsten bij “over de problemen van Marokkaanse Nederlanders, variërend van huiselijk geweld tot radicalisering”. Op die bijeenkomsten ligt de nadruk – hoe kan het ook anders? – op deze tamelijk zware onderwerpen. Daarom snap ik De Zwart wel. Als het contact dat je met een bepaalde groep mensen hebt alleen gebaseerd is op die negatieve tendensen, dan kun je daar inderdaad nogal zwartgallig van worden. Als ik migrantenwerker was zou ik dat misschien ook wel zijn. Maar gelukkig ben ik dat niet. Om het hele plaatje te kunnen zien moet je dan ook een bredere visie hebben, maar daar heb ik De Zwart in het artikel jammer genoeg niet op kunnen betrappen. Omdat ik niet de beroerdste ben, wil ik De Zwarts visie (sinds we Rutte als premier hebben kunnen we alles onder visie scharen, niet waar?) best wat corrigeren.
Zo had ze, bijvoorbeeld, een ander beeld kunnen krijgen van die Marokkaans-Nederlandse vrouw als ze één van de vele vertoningen van Mijn Vader de Expat (+Oumi) had bijgewoond. Honderden Marokkaans-Nederlandse meisjes uit het hele land trokken naar de voorstelling. Sommigen met fleurige hoofddoek, anderen zonder. Sommigen met kilo’s make-up op en een geur alsof ze een duik in een Chanel-zwembad hadden genomen, anderen maakten er een iets minder circus van. 
De conclusie die ik na iedere voorstelling – ja, ik heb de voorstelling meerdere keren gezien – kon trekken was dat dé Marokkaans-Nederlandse vrouw niet bestaat, maar dat al die Nederlandse jongedames met hun roots ergens in Noord-Afrika zo ontzettend divers en geëmancipeerd zijn, dat ze – ondanks wat er in media als de Volkskrant over hen wordt gezegd – zichzelf durven te zijn. Opvallend is ook wel het verschil tussen de provinciale meiden en zij uit de Randstad, maar daarover een andere keer meer.
Superieur Wat me het meest stoort aan het opiniestuk is de toon. Ironisch genoeg is de basis ervan angst. Niet die van de Marokkaans-Nederlandse vrouwen, maar die van De Zwart. Ze waarschuwt namelijk – compleet in lijn met eerdere berichten waarin hoofddoekdragende vrouwen weggezet werden als fundamentalist – dat na de Marokkaans-Nederlandse jongens, straks ook de meisjes een probleem gaan vormen. Want heus, het zijn echt niet alleen de jongens die radicaliseren. De jongens radicaliseren op straat, meisjes voeren het gevecht in stilte, van binnen. Waar deze nogal boude stellingen vandaan komen mag Joost weten, maar De Zwart is migrantenwerker, dus zij zal het wel weten.
 Of oh nee, ik moet natuurlijk kritisch zijn, dat was even mijn mocro-reflex. Hier dan wat netter: De auteur van het artikel vergroot niet alleen het wij-zij denken, maar plaatst zichzelf en de Nederlandse cultuur (die kennelijk niet de mijne is?) ook nog eens boven de groep die ze probeert te verheffen. De Nederlandse migrantenwerker als verlosser, zoiets.
Verder valt op dat, wanneer De Zwart eindelijk écht concreet wordt en concrete problemen aankaart, in plaats van loze termen als ‘status’ en ‘identiteit’ te hanteren, blijkt dat die bange Marokkaans-Nederlandse meisjes helemaal het probleem niet zijn, maar de manier waarop de Nederlandse samenleving met hen omgaat. Namelijk afkeurend. Een stageplaats krijgen is bijvoorbeeld lastig vanwege hun afkomst, maar ook neemt de agressie tegen hoofddoekjes toe. Dat dit wezenlijke problemen zijn waar die Marokkaans-Nederlandse vrouwen mee te maken krijgen wil ik wel geloven, maar hoe de schuld hiervoor bij dezelfde groep komt te liggen, kan ik toch niet helemaal volgen. Het is een beetje als ‘had je maar geen rokje aan moeten doen’ zeggen tegen een verkracht meisje.
Laten we dus alsjeblieft niet langer geld in subsidieslurpende migrantenorganisaties stoppen die mijn generatie – geboren en getogen in Nederland, nog steeds als vreemdeling aanspreken en complexen aanpraten als “je hoort bij een groep die niet bovenaan staat in de statusladder in Nederland. Jouw groep wordt achtergesteld, je voelt je als groep bedreigd en je bent onzeker over je identiteit.” Laat in plaats daarvan de migrantenwerker zelf lekker met pensioen gaan. Mijn ouders, die wél migranten zijn, zijn dat immers ook al jaren. 

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Windowjan
Windowjan11 jun. 2015 - 13:36

Dit lijkt mij een eenzijdig antwoord op een artikel wat nog veel meer te melden heeft. Onderstaand antwoord (plus citaten) op het zelfde artikel is van T. Berbers (powned). ---------- Marokkaanse vrouwen in Nederland verzanden steeds meer in een angstcultuur: ze participeren minder in de samenleving en voelen steeds meer druk vanuit de familie. Renée de Zwart, werkzaam bij migrantenorganisatie Nisa for Nisa in de Amsterdamse Johan Jongkindstraat, waarschuwt daarvoor in de Volkskrant. Volgens De Zwart clasht de cultuur thuis met hetgeen de vrouwen op school leren, zoals een kritische houding en een open debat. Door die onzekerheid zoeken de vrouw toevlucht in hun geloof. De Zwart: "Ik zie veel mannen bij ons aan de deur komen die ziek zijn in hun hoofd, ik zie moeders die de Nederlandse samenleving niet begrijpen, weinig gevoel voor eigenwaarde hebben, angstig en vaak getraumatiseerd zijn. De angst regeert." "Vrouwen en meisjes zijn vaak bang voor hun echtgenoot, broer of zoon die hun gedrag wil controleren. Daarnaast is er de angst voor van alles wat zich buiten de deur af speelt en de angst voor de duivel en de hel. (...) Het is vaak slecht gesteld met de communicatie in de gezinnen. De opvoeding is meestal erg directief, dus wel straffen, maar weinig belonen. Dit ontaardt in stressvolle situaties, in onderdrukking en in een gebrek aan liefde en aandacht thuis." De Zwart pleit in haar stuk voor meer aandacht voor de emancipatie van de vrouwen. "Het is niet moeilijk, het is niet duur en heeft een hoog rendement." ------------------------------ Tsja, Hasna El Maroudi en T. Berbers hebben beide een punt maar de waarheid (en ja ik heb het hele artikel gelezen) ligt als zo vaak ergens in het midden.

opgeheven
opgeheven11 jun. 2015 - 13:36

Niet echt een sterk stuk van De Zwart, maar deze reactie erop is net zo treurig. Er zijn heel veel woorden voor nodig om twee stellingen te poneren.: Stelling 1: De Zwart heeft ongelijk want ik ben verschillende keren naar “mijn vader de expat” geweest en zag daar meisjes met parfum en make up. Stelling 2: Marokkaanse meisjes hebben geen enkele schuld. Stelling 1 is een regelrechte drogredenering, stelling 2 wordt op geen enkele wijze onderbouwd. Er kunnen natuurlijk vele oorzaken zijn waarom iemand geen stageplek kan krijgen. Dat kan inderdaad racisme zijn, maar ik kan nog wel wat redenen bedenken: - Zo kampen vele marokkaanse jongeren (ook de meisjes) nog steeds met een forse taalachterstand. - De hoofddoek kan een probleem zijn. Dat hoeft niet altijd racisme te zijn, kan ook te maken hebben met veiligheidsvoorschriften, kledingvoorschriften, uitstralen van neutraliteit etc te maken hebben, - Omgang met het andere geslacht levert bij zowel mannelijke als vrouwelijke moslims regelmatig problemen op (geen hand willen schudden, geen patient van het andere geslacht willen onderzoeken, geen enkele vorm van lichamelijke aanraking van het andere geslacht tolereren.) En zo kan ik nog wel wat voorbeelden bedenken wat allemaal wat mij betreft legitieme redenen zijn om niet in aanmerking voor een bepaalde stage te komen. Moslim zijn is een keuze, dan kun je dus aan bepaalde dingen van het maatschappelijk verkeer minder makkelijk meedoen, ook dat is een keuze. Dat Marokkaans-Nederlandse meisjes het helemaal niet zo goed doen, daar heeft De Zwart overigens volkomen gelijk in. In vergelijking met Marokkaans Nederlandse jongens gaat het veel beter, in vergelijking met meisjes uit andere (migranten)groepen is het beeld even treurig als bij jongens: Marokkaanse meisjes voeren iedere negatieve statistiek aan, van criminaliteit tot opleidingsniveau. Daar kun je volgens mij best uit concluderen dat het niet zo goed gaat.

Patrick Faas
Patrick Faas11 jun. 2015 - 13:36

Wat word ik toch moe van die agressie steeds weer. Renée de Zwart moge wat betuttelend uit de hoek komen, maar ze zet zich wel in voor vrouwen in de Marokkaanse gemeenschap, dus zij verdient het benaderd te worden als een medestander en niet als een vijand. Een paar problemen, waarmee ik ook te maken heb, vanuit de mannenwereld (waarmee ik voornamelijk optrek), heeft De Zwart nog niet genoemd, trouwens, zoals vrouwen van ondernemers die niet in de zaak willen staan, maar thuis willen zitten, omdat ze “ouderwets” zijn. Voor ouderwetse gezinnen is het daardoor vele malen duurder om te ondernemen of zelfredzaam te worden. Ik zou u heel specifieke voorbeelden kunnen geven, met gedetailleerde cijfers, om te illustreren dat inzet van de vrouw in het familiebedrijf vaak de doorslag geeft tussen economisch succes of faillissement. De Nederlandse economie is er niet meer op ingesteld dat vrouwen thuis zitten. Ook een enkel modaal loon is er niet op afgestemd om daarvan een heel gezin te kunnen onderhouden. Helaas echter gaat het stuk van Hasna El Maroudi niet over emancipatie. Het is slechts een aanval op Renée de Zwart, die met pensioen zou moeten, omdat zij geen immigrant is (nogal een ranzig argument), op Nisa4Nisa, die De Zwart inhuurt, en op de gemeente Amsterdam die betaalt voor projecten ten bate van vrouwenemancipatie. Zulk gekibbel helpt de vrouwenemancipatie allicht geen moer. Rotterdammers, houdt eens op met al die agressie en leert eens samenwerken, ook met mensen in uw hoofdstad.

BasVV
BasVV11 jun. 2015 - 13:36

Weer aardig om te lezen. Zo kunnen mensen vanuit een heel andere positie heel andere ervaringen hebben. Beiden kunnen gelijk hebben. De Zwart krijgt meiden over de vloer die blijkbaar niet in het theater hebben gezeten waar Hasna blijkbaar wel komt. Het is alleen wel lastig om die minder zichtbare meiden in beeld te brengen. De Zwart doet dat wel. Of de oplossing er toe doet. Dat hebben al zoveel mensen geprobeerd. Maar het probleem weg schrijven zoals Hasna doet vind ik te makkelijk. Waar zijn dan al die super geemancipeerde marokkaanse meiden. Ja je vindt ze wel. Een paar. Die hun nek durven uitsteken. Maar of je die ook vindt in de burelen van het VMBO en MBO. Ik help het Hasna te hopen.

TonNoort
TonNoort11 jun. 2015 - 13:36

Hasna El Maroudi heeft een punt dat als je je alleen met probleemgevallen bezighoudt je niet een evenwichtig beeld krijgt. Maar dat geldt natuurlijk ook voor haarzelf. In mijn dagelijkse praktijk zie ik veel geëmancipeerde hoogopgeleide Marokkaanse vrouwen/meisjes die het prima doen. Soms iets te geforceerd acteren, waardoor ze te stoer en te eigengereid over komen en zich daarom wat isoleren van de rest van de groep. Het zal een vorm van compensatie zijn. Ze willen graag laten zien dat ze het met losse handen kunnen. Toch wil ik ook geloven dat het achter veel deuren niet goed gaat. Om de reden die de Zwart noemt, de mannen verliezen hun traditionele rol en de oudere vrouwen is het soms allemaal wat te veel. Dat laatste noem ik de groeistuipen van de vooruitgang. Maar dat is niet een exclusief Marokkaans probleem. Die zie je net zo goed onder autochtone Nederlanders. Hoewel de manier waarop allochtonen en autochtonen erop reageren wel heel verschillend is. Al met al, ik ben blij dat het goed gaat met de meiden maar we moeten niet denken dat het daarom overal goed gaat. Het is de verdienste van het artikel van de Zwart dat we ons daar bewust van blijven.

Achterberghen
Achterberghen11 jun. 2015 - 13:36

Mevrouw De Zwart kan het weten. Zij is blank, hier geboren, spreekt de taal niet en is geen moslim. Dus mevr. De Zwart moet wel gelijk hebben.

deltanine
deltanine11 jun. 2015 - 13:36

Ik vind het jammer dat Marokkaanse vriendinnen van Facebook verdwijnen en ik ze nooit meer zie zodra ze trouwen. Er zijn heel wat jaloerse jongens die eerst een slecht leven leiden en vervolgens opeens heeeel Islamitisch worden ter compensatie. Hun vrouw mag dan niet meer op Facebook, make up moet minder en niet te uitbundig kleden.

TruusBeek
TruusBeek11 jun. 2015 - 13:36

Peter Broek, do 11 juni 2015 21:40 Goede bijdrage met de zo noodzakelijk nuance. Om de slechtnieuwsbrenger gelijk met pensioen te willen sturen geeft geen blijk van eeen open mind, maar het is een reactie die de afgelopen 20 jaar vaker is voorgekomen en dat hebben de betreffende groepen niet goed gedaan.

omaoeverloos
omaoeverloos11 jun. 2015 - 13:36

Tja, als je naar de EO jongerendag gaat krijg je ook de indruk dat de Nederlandse jeugd zwaar gelovig is.

123456zeven
123456zeven11 jun. 2015 - 13:36

Wat is dit een vreselijk rechts standpunt. Mensen met wie je het niet eens bent monddood maken door hun hen hun inkomen af te nemen. Van der Horst klaagt daar toch regelmatig over.

TruusBeek
TruusBeek11 jun. 2015 - 13:36

Vraag is natuurlijk wel of mevrouw De Zwart bij opstellen van het stuk in eerste instatie dacht aan de belangen van de Martokkaanse vrouw of aan het belang van haar inkomsten.

TruusBeek
TruusBeek11 jun. 2015 - 13:36

Diederik Vlegel, vr 12 juni 2015 11:11 Volgens mvr Zwart geeft elke euro die je er instopt een zeer hoog rendement. Tja dan is jouw vraag terecht wat het rendement is geweest die mevr Zwart en haar collega's nu al hebben uitgegeven. Mevr Zwart heeft er in haar stuk zelf antwoord op gegeven.

peterh2
peterh211 jun. 2015 - 13:36

Misschien ook een idee om de migrantenwerker wat beter te controleren? " Het gaat om het Marokkaans Nederlands Interactieteam Jeugd, dat tien jaar geleden fungeerde als Marokkaanse denktank van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken. Radicaliseringsexpert en PvdA-politicus Halim el Madkouri heeft de slapende bankrekening van het team gebruikt om duizenden euro’s aan geheime neveninkomsten te stallen en in contanten op te nemen." http://www.nrc.nl/nieuws/2015/06/12/integratiesubsidies-weggesluisd-door-marokkaanse-denktank/ Een graaiende PvdA'er, je verwacht het niet...

Achterberghen
Achterberghen11 jun. 2015 - 13:36

Ik zou niet gek opkijken als Mevr.de Zwarts kinderen in een bakfiets naar een witte school worden gebracht, waar het enige verdwaalde gekleurd kindje door haar kinderen gedwongen wordt uitgenodigd op feestjes om vooral niet de indruk te wekken dat kleur iets uitmaakt. Waar manlief een goede baan zodat ze woont in een gegoede witte wijk, zodat zij handjes vrij heeft om lekker maatschappelijk te doen.

TruusBeek
TruusBeek11 jun. 2015 - 13:36

Diederik Vlegel, vr 12 juni 2015 14:03 Helaas niet de enige Het is een hele industrie waar veel geld verdiend wordt zonder ook maar ergens op afgerekend te worden.

Armagaddon
Armagaddon11 jun. 2015 - 13:36

Hmm....een te begrijpen dappere verdediging van de eigen roots, niet geheel ontbloot van de waarheden aan beiden zijden.......Chapeau....maar wees van bewust dat... >>> De confronterende realiteit is dat ieder op zijn tijd het slachtoffer kan worden van een tunnelvsie, zonder aanzies des persoons, cultuur, ras, politiek of geloof...

aburrido
aburrido11 jun. 2015 - 13:36

Ik lees net het jaarverslag van de stichting van Renée de Zwart op het hier zo gehate geenstijl. Dit kan toch niet waar zijn? Onthutsing en verbijstering .. 31 euro voor het project moeder en dochter. Ik ben benieuwd hoe mevr de Zwart dit gaat uitleggen.

Ikkyu
Ikkyu11 jun. 2015 - 13:36

Ik begrijp dit stuk niet zo goed. Ja, het stuk van Renee de Zwart generaliseert voor het gemak, en Hasna, die duidelijk zelf niet aan het generieke beeld voldoet, vind dat een reden om dan maar het hele stuk van de Zwart op een nogal naargeestige manier aan te vallen. Ja, natuurlijk ging dat stuk niet over jou Hasna, en iedereen begrijpt toch dat het beeld wat de Zwart schetst niet over iedereen gaat en dat er uitzonderingen zijn en dat die minderheid groeit. Maar om die redenen ontkennen dat er geen problemen zijn gaat te ver. En je weet zelf dondersgoed dat je, helaas, nog steeds een minderheid bent als Nederlander met Marokaanse roots tussen de Marokkanen die in Nederland wonen. Dat de de meerderheid van Marokkaanse vrouwen, over alle leeftijden gezien, niet zoals jij zijn. Dat veel Marokkaanse ouders niet zo tolerant zijn als hun dochter geen hoofddoek meer wil dragen of met een niet-Moslim wil trouwen. Anecdotes aanhalen over andere vrouwen die net als jij zijn doen daar niets af. Zoals al eerder aangegeven hieronder; het simpele feit dat mensen van Marokkaanse afkomst in allerlei negatieve lijstje bovenaanstaan zegt genoeg over het feit dat die problemen er zijn en dat de oorzaak van die problemen toch echt binnen de eigen gemeenschap en de heersende gemeenschappelijke cultuur liggen en niet daarbuiten. Ik zie het dagelijks als ik hier in de schilderswijk om mee heen kijkt, maar ik denk dat El Maroudi al jaren niet meer in zo'n soort buurt gewoond heeft, als ze dat al ooit gedaan heeft. Waar de Zwart misschien generaliseert en misschien in haar stuk ook een stuk moeten wijden aan de Marokkaanse vrouwen die wel ontsnappen aan de problemen en traditionele normen en waarden, is El Maroudi aan bagatelliseren en haar kop in het zand in het aan het steken voor problemen die ze zelf niet wil zien, en daarbij ok nog weer even reden ziet om de oorzaak van de problemen niet bij de Marokkaanse Nederlanders zelf te leggen maar bij de Nederlanders. Altijd maar weer anderen de schuld geven voor de eigen problemen in plaats van eens kritisch te kijken naar de eigen cultuur, normen en waarden. En volgens mij is ze stiekem eigenlijk kwader op de mensen waar de Zwart het overheeft, die mensen die blijven hangen in hun eigen cultuur en er daardoor voor zorgen dat zij nog steeds als een uitzondering wordt gezien (waar haar vorige column ook over ging), dan over de Zwart zelf. Het zou moedig als ze dat nu eens openlijk zou durven toegeven. De boze, met drogredenen gevulde stukjes die ze hier keer op keer schrijft zijn leuk voor discussie, maar ik krijg toch telkens de indruk van iemand die zelf nog niet goed begrijpt waar ze nu eigenlijk boos om is.

2 Reacties
rabotnikeh
rabotnikeh11 jun. 2015 - 13:36

Complimenten voor je betoog, Erik. Inderdaad, persoonlijke trots van de auteur lijkt het hier inderdaad te winnen van een nuchtere en open blik op het probleem.

7anpau1
7anpau111 jun. 2015 - 13:36

De kern van Hasna El Maroudi's stuk is dit: "Laten we dus alsjeblieft niet langer geld in subsidieslurpende migrantenorganisaties stoppen die mijn generatie – geboren en getogen in Nederland, nog steeds als vreemdeling aanspreken en complexen aanpraten als "je hoort bij een groep die niet bovenaan staat in de statusladder in Nederland. Jouw groep wordt achtergesteld, je voelt je als groep bedreigd en je bent onzeker over je identiteit." Ze bagatelliseert helemaal niet enig probleem en ze steekt haar kop niet in het zand. Dit betoog is in lijn met haar eerdere stuk over het feit dat zij en velen met haar, die hier geboren en getogen zijn, soms zelfs al generatie 3 of meer in NL, de Nederlandse nationaliteit hebben, nog steeds niet als Nederlander worden gezien of zichzelf als Nederlander zien. (http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32246_een_nederlander_worden_kan_nooit/) De PVV c.s. is daaraan net zo schuldig als mensen als mevrouw De Zwart. In reactie op dat stuk eerdere schreef ik al dat you can both have and eat your cake. Je kunt niet enerzijds zgn. autochtone Nederlanders verwijten ze mensen die nederlandse nationaliteit hebben en hier geboren en getogen zijn niet als Nederlander beschouwen alleen omdat hun (groot)ouders elders geboren zijn, als je je als groep zelf iedere keer de verschillen benadrukt of je in een uitzonderingspositie laat manoeuvreren. Dat Hasna El Maroudi dat principe heel goed snapt laat ze nu even zien. Dus ze bagatelliseert niets en ontkent problemen niet, maar volgens mij wil zij aangeven dat is de oplossing begint met dat we 'de doelgroep' van mevrouw Zwart als Nederlanders beschouwen en niet als een afzonderlijke groep. En ik denk dat ze daar volkomen gelijk in heeft. Daarmee zijn alle problemen niet meteen opgelost of weg, maar anders blijven we dit gedonder houden en is het middel erger dan de kwaal.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2015 - 13:36

Het betuttelracisme van links heeft de afgelopen decennia in Nederland meer kwaad dan goed gedaan. Er is een hele zieligheidsindustrie uit de grond gestampt waar miljoenen/miljarden? in omgaan die niets moeten hebben van goed functionerende en geïntegreerde migranten. Dat migranten in Nederland moeilijker aan werk zouden kunnen komen ligt m.i. meer aan het eeuwig betuttelen door links dan aan discriminatie bijvoorbeeld. Ons riante en comfortabele sociale vangnet wordt al uitgeworpen praktisch voordat deze mensen de kans geboden wordt er op eigen kracht iets van te maken, ze zijn immers oh zo zielig, kwetsbaar en moeten ten koste van alles (en kennelijk voornamelijk ten koste van de integratie) beschermd worden. En dan ben je dus 'fucked' als allochtoon zijnde, zit je gevangen in dat oh zo comfortabele vangnet waar de betuttelaars je in gevangen houden, kom er dan nog maar eens uit. We blijven deze mensen maar visjes geven en ze afhankelijk van onze zieligheidsindustrie houden zodat de migrantenwerkers hun vet betaalde baantje kunnen houden terwijl de migranten/ex-migranten/nakomelingen van migranten/etc. prima in staat zijn zelf te vissen als je ze de hengel durft te geven.

1 Reactie
ZafferY
ZafferY11 jun. 2015 - 13:36

Exact. Dat moet eens anders worden. Ipv de schuld continue bij de allochtoon neer te leggen , of overstuur naar Rechts wijzen moet deze Linkse zenuwtrek eens weggemasseerd worden. Want er zijn heel veel migrantengroepen die het prima doen hier in Nederland. . Chinezen hoor je nooit wat over, Afghanen .. Irakezen. ..Oostblokkers.. gaat prima. Maar zodra het woord Marokkanen valt schiet men in een stuip. Waarom dit is heb ik geen idee...

[verwijderd]
[verwijderd]11 jun. 2015 - 13:36

Mooi verhaal en een prima response. Maar mevr de Zwart staat wel voor een beroepsgroep die haar bestaansrecht ontleent aan de zieligheid van hele volkskstammen want wanneer de morokkaanse vrouwen niet meer zielig zij , is haar goed betaalde baantje en die van haar vele collega's verdwenen En dat mag natuurlijk niet gebeuren....

2 Reacties
Sardar2
Sardar211 jun. 2015 - 13:36

“want wanneer de morokkaanse vrouwen niet meer zielig zij , is haar goed betaalde baantje en die van haar vele collega’s verdwenen” Dat is niet alles. De hele migranten, asielzoekers en moslims leveren miljarden werk, opdrachten en een industrie die zonder zal een hele leger werklozen ontstaan. Ook zonder hen de politiek wordt zo saai als wat, nu hebben we Wilders om af en toe lachten anders hem even uitschelden voor elke rot dat we wensen!

Sardar2
Sardar211 jun. 2015 - 13:36

Nog een paar jaar afwachten, dan zijn migranten en moslims voorop, een veel grotere deel van samenleving en een vaste factor in dagelijkse politiek en beleid. Vooral grote steden zijn de migrantennest. Dan wereld zou heel anders uitzien, ook voor moslims, vooral en zeker voor blanke Nederland! Laat ook Amsterdam nu proeven doen met ervaren militairen, als dat in Afghanistan is gelukt, zal ook hier lukken! Precies op hetzelfde volgorde!