Utrechts politicus uitte al eerder 'zorgen' over moslims, had geen plaats op nieuwe kandidatenlijst
Een teleurgesteld lid van de PvdA-fractie in de Provinciale Staten van Utrecht heeft zich afgesplitst. In een verklaring op twitter zegt hij dat de partij zich te veel laat beïnvloeden door ‘de moskee’. Ook is hij ontevreden over de ‘omgang in de fractie’ en vindt hij dat de partij zich ‘activistischer’ moet opstellen. De Vries ontbrak al eerder op de concept kandidatenlijst voor de PS van 2015.
De Vries die zich bedient voor de nu wat onhandige twitternaam @bertdevriespvda zegt:
Na 17 jaar lidmaatschap PvdA opgezegd. Partij niet meer activistisch genoeg, teveel invloed moskee en omgang in fractie beschamend #triest
PvdA seculier; maar rent wel elke verkiezing naar moskee voor stemmen en zet moskee-gangers op kandidatenlijst. Wie wind zaait zal storm…
In de rest van zijn timeline beperken de berichten zich tot opmerkingen over lokale politiek, milieuzaken en bewondering voor legendarische racismebestrijders als Nelson Mandela en Rosa Parks. Maar uit een tweet in september spreekt een zekere ongerustheid over de positie van moslims:
Misschien zijn we ongerust. Is het teveel gevraagd dat duizend vd 1 mio moslim-landgenoten een helder signaal afgeven? #notinmyname #pauw
De Vries plaatste de opmerking na afloop van een aflevering van de talkshow Pauw waarin gediscussieerd werd over de vraag of moslims in Nederland publiekelijk afstand moeten nemen van de islamitische terreurgroep IS. Daar wordt binnen de PvdA verschillend over gedacht. Meest uitgesproken voorstander van dat afstand nemen is de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Vorige maand stapten overigens twee Kamerleden van Turkse afkomst op omdat de PvdA zich volgens hen te kritisch opstelt tegenover islamitische organisaties.
De Vries geeft zijn zetel vooralsnog niet op en begint voor zichzelf. Zijn stap is opmerkelijk omdat volgend jaar maart al nieuwe Staten-verkiezingen worden gehouden. Op de concept-kandidatenlijst voor de provincie Utrecht die de afgelopen maanden werd opgesteld en die 13 december definitief wordt vastgesteld, komt zijn naam niet voor. De PvdA had kennelijk al eerder afscheid genomen van De Vries dan andersom.