Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Staatssecretaris komt mantelzorgers tegemoet

  •  
20-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mantelzorg.jpg
Van Rijn: Mantelzorger wordt niet gedwongen tot 'lijfsgebonden' zorg
Mantelzorgers kunnen opgelucht ademhalen. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is niet van plan mantelzorgers tot iets te verplichten, of op te laten draaien voor ‘lijfsgebonden’ zorg, zoals het wassen van de hulpbehoevende. Lijfsgebonden zorg is een taak voor professionals. Dat schrijft Van Rijn zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link. Van Rijn wil de ondersteuning van mantelzorgsters verbeteren, bijvoorbeeld door gemeenten te verplichten mantelzorgsters een ‘blijk van waardering’ te geven, maar ook door in de opleiding van beroepszorgers ruimte te maken voor de omgang met mantelzorgers.
Van Rijn:
Mantelzorgers doen belangrijk en bewonderenswaardig werk en verdienen daarbij rugdekking. Daarom maak ik werk van een betere ondersteuning van mantelzorgers […] Mantelzorgers weten namelijk vaak beter dan de zorgverlener hoe hun naaste het beste geholpen kan worden. Ik wil daarom de informele en formele zorg en ondersteuning beter verbinden.”
Eerder opperde de staatssecretaris nog dat hij het niet gek zou vinden wanneer gemeenten kijken naar wat kinderen eventueel kunnen bijdragen, financieel maar ook in de vorm van verplichte mantelzorg. Van Rijn zei dat het “niet onlogisch is dat een gemeente kijkt naar de sociale context en dus ook vraagt wat de kinderen eventueel kunnen organiseren en betalen”.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

WendyB2
WendyB220 jul. 2013 - 11:48

Als de staatssecretaris dit nou echt meent waarom wordt het PGB dan niet gewoon weer ingevoerd? Of bedoelt hij nu gewoon dat zorg het monopolie is van gecertificeerde, commerciële zorgbedrijven? Bij de neo-liberalen dreigen ze nu zelf een beetje de weg kwijt te raken in hun opportunisme: Moet ze ze nou bezuinigen op de zorg om belastingverlagingen voor hun achterban te kunnen regelen, of moeten ze de zorgkosten opdrijven om de inkomensstijging van hun eigen achterban te garanderen.

steppewolf
steppewolf20 jul. 2013 - 11:48

Ja, van Rijn is gek op mantelzorgers die het werk voor niks doen. Dan kan hij het zorggeld prima gebruiken om het compleet overbodige graaimanagement in stand te houden. Want de pvda solidariteit ligt allereerst bij het zorggeld slurpende management. De werkvloer interesseert ze geen zak.

BasVV
BasVV20 jul. 2013 - 11:48

Ik vraag me trouwens af of het juridisch wel mag. Zomaar een vreemde die aan een lijf mag komen.

insignia
insignia20 jul. 2013 - 11:48

@wendy b - ik hoop dat je je argumenten hier verder uiteen zult blijven zetten. Mijn PGB budget isaltijd 0 geweest en ook de commerciele firma's die de vrijwilligers willen inzetten lopen mijn deur voorbij maar ergens moet toch een hoop geld aan de strijkstok blijven hangen en als jij schrijft dat er soms minder zorg voor 5x zoveel geld geleverd wordt dan geloof ik je graag.

Cernunnos2
Cernunnos220 jul. 2013 - 11:48

weg met grote zorgbureaus waar veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Iedereen een PGB en baas over eigen, en onder de streepm goedkopere zorg. Wel goed op fraude controleren. Weet zeker dat dit miljoenen in de zorg scheelt en het een verademing is voor veel ZZP'ers. Vroeger ging de wijkzuster ook gewoon op pad zonder dat er een berg management boven zat mee te kijken en niets doende geld te verdienen.

rodewulp
rodewulp20 jul. 2013 - 11:48

een pgb om zelf vaste mensen in te huren ipv elke keer weer iemand anders is goed als er ook een goede controle is om misbruik van geld en goederen te voorkomen

clara51
clara5120 jul. 2013 - 11:48

["Van Rijn wil de ondersteuning van mantelzorgsters verbeteren, bijvoorbeeld door gemeenten te verplichten mantelzorgsters een 'blijk van waardering' te geven,"] In de brief van Van Rijn is uitsluitend sprake van mantelzorgers, dus m/v. En terecht. Je wilt het aantal mannen dat zieke of hulpbehoevende naasten verzorgt echt niet de kost geven. Ik denk dat Joop.nl even zijn spellingchecker moet nakijken, want ook als ik hier mantelzorger typ, wordt het automatisch gewijzigd in mantelzorgster. Het is mooi dat de stas nog eens toelicht dat bepaald soort zorg in professionele handen blijft en dat hij beseft dat mantelzorgers overbelast kunnen raken. Maar wat dit laatste betreft ga ik nog een stap verder: in feite betekent het inschakelen van mantelzorgers een dubbele hulpvraag voor de gemeenten. En verder blijf ik ongerust over het vervagen van de grens tussen formele en informele zorg, dus tussen overheid en civil society, omdat de informele zorg op deze manier onherroepelijk zijn autonomie verliest. Wat ik een slechte zaak zou vinden.

JanVG2
JanVG220 jul. 2013 - 11:48

ik ben bang dat dit erg veel mooie woorden zijn, maar dat de tastbare werkelijkheid nog erg vaag blijft. De staatssecretaris / regering hevelt de verantwoordelijkheid over naar de gemeenten. Die krijgen opvallend minder geld om de taken uit te voeren die vroeger meer centraal werden geregeld. De economische omstandigheden maken het ook erg onwaarschijnlijk dat die bijdrage de komende jaren meer dan de inflatie gaat groeien - waarschijnlijker is dat zelfs die niet gecompenseerd gaat worden. Dan moeten die gemeenten toch ergens geld of gratis arbeiders vandaan halen. (Wie denkt dat het allemaal met efficiency kan zou toch even wat minder aan de hashpijp moeten lurken en naar de economische werkelijkheid kijken: de rek is er al aardig uit en de managers verdienen veel, maar niet zo veel als we daar jaarlijks voor nodig hebben.) Nu kunnen de gemeenten de lokale belastingen verhogen - dat gaat de komende 5 jaar elk jaar ZEKER gebeuren!! - maar de meeste gemeentes die het meeste geld nodig hebben, hebben niet de rijkste inwoners, dus dat verlicht de problemen maar beperkt. Kortom, hoe betrouwbaar de belofte is dat mensen niet verplicht gaan worden tot uitvoeren van handelingen lijkt me eerlijk gezegd geen vraag .... erg onbetrouwbaar! Van Rijn en co willen terug naar de goede oude tijd van de extended family, waar de familie de oudjes in huis neemt en verzorgt - met gratis kinderoppas. De jaren 50 zijn het nieuwe ideaal van de PvdA en VVD (en veel andere partijen). Ze zullen nooit helemaal terugkomen, maar ze zullen wel `inspireren'.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2013 - 11:48

Ondersteuning van mantelzorgsters is een kleine handreiking en past in het plaatje van de 'nieuwe' PvdA-visie op het zelfzorgend vermogen van de burger. Ondertussen snijden deze namaaksocialisten doelbewust de kern weg uit de verzorgingsstaat. Hun zielloos Vierde Weg gedachtegedrocht van Asscher (gebaseerd op de Big Society en Blue Labour is een pseudo-alternatief voor het neoliberalisme als handreiking aan de VVD. (Uitgelegd door Merijn: http://merijnoudenampsen.org/2013/02/20/de-politiek-van-het-mindere-kwaad/) Het een weldoordachte cynische truc om verdere bezuinigingen te kunnen verkopen en de Zorg verder te vermarkten met meer armoede in het vooruitzicht. PvdAso's.

lembeck
lembeck20 jul. 2013 - 11:48

Da's mooi. Gaat Van Rijn nu verder zoeken of hij buren kan verplichten hun oude en hulpbehoevende buurman te verzorgen? Zolang dit krankzinnige idee niet 100% van tafel is, kan ik geen blijheid voelen, al vind ik het prettig voor de toch al zwaar overbelaste mantelzorgers.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos20 jul. 2013 - 11:48

In een normale samenleving hoef je die buren daar niet toe te verplichten, maar steken de buren graag een handje toe. Of je moet natuurlijk hele "enge buren" hebben.

MG1968-2
MG1968-220 jul. 2013 - 11:48

Hoewel ik me het -voor andere me- kan voorstellen heb ik niets tegen lijsgebonden zorg. Als mijn tante het niet uitmaakt, maakt het mij ook niets uit. Maar nou niet gaan zeuren dat ik steeds minder ga werken. En dus uitgeven.

1 Reactie
Peterman
Peterman20 jul. 2013 - 11:48

Bij verplichte mantelzorg zullen toch ook wel de sterkste schouders (met het meeste tijd ) de zwaarste lasten moeten dragen ? Jij kunt dan gewoon blijven werken...

lembeck
lembeck20 jul. 2013 - 11:48

Nog even over die subsidies die vooral naar de ontvanger moeten gaan, zodat die weten hoeveel ze wel niet krijgen. Dat is een VVD systeem. Alle subsidies gingen direct van de belastingdienst naar de (zorg) bedrijven die het werk doen en in het geval van huren naar de verhuurder. Dat haal je alle extra toestanden er tussenuit en daar werd juist zo in gefraudeerd. Hetgeen vandaag de niet meer garandeert dat er bij de zorgverlening niet gefraudeerd zou gaan worden, want proberen centen achterover te drukken is ons voorgedaan door de grote jongens en de gewone 'jongens' willen ook een graantje meepikken. De mentaliteit is behoorlijk verrot en dat wijt ik toch echt aan de VVD en het CDA en D66. We zien de graaicultuur uit de klauw lopen en wat wil men doen? De subsidies weghalen bij de mensen die het nodig hebben en blijven de grote jongens buiten schot gehouden worden. Krankjorum.

1 Reactie
clara51
clara5120 jul. 2013 - 11:48

["want proberen centen achterover te drukken is ons voorgedaan door de grote jongens en de gewone 'jongens' willen ook een graantje meepikken."] Volgens deze redenatie kan het volledige strafsysteem naar de vuilstort. Wij arme zielige jongens en meisjes aan de onderkant kunnen er niets aan doen dat we frauderen, want hunnie aan de top doen het ook.