Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Spreeuwen geven showtje in Utrecht

  •  
04-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spreeuwenshow.jpg
Bewoner uit het Utrechtse Hoograven filmt natuurspektakel

Meer over:

kijk nou, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Wout Berlinck
Wout Berlinck4 mrt. 2011 - 10:55

Kuddegedrag, als het dieren zijn vinden we het mooi :-)

Binnenkijker
Binnenkijker4 mrt. 2011 - 10:55

Fantastisch schouwspel, echt een feest om naar te kijken. Daar kan geen PS verkiezing tegenop!

gerdien
gerdien4 mrt. 2011 - 10:55

Het zijn spreeuwen en die enkele vogel zal wel een blauwe kiekendief zijn. Prachtige figuren, van een komma naar een vraagteken, dan een dubbele punt. Van orkaan naar het monster van loch ness, van een hand met opgestoken duim naar de plattegrond van Nederland. Een laars en noem maar op, wat kan de natuur toch prachtig zijn als je hem maar een beetje met rust laat.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos4 mrt. 2011 - 10:55

Wow, geen botsingen, wat een mooi organisme. Luchtkunst.

BenJoosten
BenJoosten4 mrt. 2011 - 10:55

Fraai! Noord Koreanen kunnen het ook, als ze met z'n duizenden op een plein staan. Maar die moeten daar dan wekenlang voor repeteren. Dit ging spontaan. Het doet een beetje denken aan patronen die ontstaan in zandformaties en dergelijke. De laatste jaren is er nogal wat over gepubliceerd. Google "spontaneous pattern formation" en je kunt je hart ophalen.

objectivist
objectivist4 mrt. 2011 - 10:55

Bekend verschijnsel in Denemarken: de black sun. Honderduizenden spreeuwen. Net zoiets als dit maar dan factor 20. Waanzinnig indrukwekkend.

anoan
anoan4 mrt. 2011 - 10:55

De mens is antropologisch gezien ook een kuddedier. Hoe a-sociaal ook. En dit zijn spreeuwen. Ze letten op AL hun omringende vogels en een enkel dier kan de verandering van koers in gang zetten. Ook binnen in de zwerm. Puur functioneel. Als je botst met een van je buren, val je en ben je alsnog een makkelijke prooi. Ze vertonen dit zwerm gedrag vooral 's avonds om de rustplek voor de komende nacht aan de spreeuwen in de omtrek te tonen. Samen veilig. Ook de reden dat ze samen vliegen dus. Vanwege die genoemde roofvogel(s). En dit is natuurlijk hardstikke echt.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij4 mrt. 2011 - 10:55

Hier nog een. Maar dan met vissen. http://www.youtube.com/watch?v=KasJjuuaCiM

mees.
mees.4 mrt. 2011 - 10:55

Prachtig dit.....en zonder botsingen,hoe is het mogelijk. De natuur....we denken alles te kunnen sturen maar die natuur gaat zijn eigen gang en wij zijn niets meer dan eigenlijk niets in dat geheel...en toch hebben we allemaal zo'n grote mond. Dat hele universum wat zo groot is en wij maar denken dat we alles kunnen sturen

BerndLehmann
BerndLehmann4 mrt. 2011 - 10:55

Een van de beste bijdrages aan Joop ooit! Zonder gekkigheid. Weet ook iemand iets over de enkele vogel? Welke soort betreft het en waarom zou hij steeds in die grote troep duiken? Dank aan het geduld van de filmer.

1 Reactie
Hendricus2
Hendricus24 mrt. 2011 - 10:55

Ik ben geen ornitholoog, dus ik weet niet bijzonder veel van vogels, maar de titel van het filmpje spreekt van spreeuwen. Daar is op Wikipedia ongetwijfeld veel informatie over te vinden. Ik zie van een afstand niet of het daadwerkelijk een spreeuw is, maar ik weet dat bij kraaiachtigen (kauwen) dit soort gedrag voorkomt, die heb ik dit wel eens zien doen (alleen lager bij de grond, je hoorde ze telkens langs'zoeven'), ik dacht dat kauwen ook een stuk socialer waren dan spreeuwen, dus ik zou het eerder op een kraaiachtige gooien dan op een spreeuw. Het groepsgedrag komt voort uit het feit dat je als groep nu eenmaal een grotere overlevingskans hebt dan als 'enkele' vogel. Al is het alleen maar omdat de kans dat een predator juist jou eruit pikt kleiner wordt. De groep heeft geen consensus over wie de leider is, maar iedere vogel volgt een ander, daarmee krijg je dit soort spektakels. Ze volgen elkaar min of meer, daarom komen ze ook niet echt van hun plaats. Dit is goed beschreven in het mierenrijk, waarbij een zogenaamde 'circle of death' kan ontstaan. Mieren laten namelijk een feromonenspoor achter, het meest bewandelde (en dus sterkst geurende) pad wordt daardoor gebruikt, zodat de mieren altijd de korste route tussen A en B nemen. Wanneer het echter voorkomt dat een mier zijn eigen feromonenspoor gaat volgen, gaat dat pad steeds sterker 'ruiken' en zullen andere mieren hem volgen, totdat zij van uitputting sterven(hele kolonies kunnen zo sterven).

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2011 - 10:55

Echt of niet echt, ik heb de volle 4:39 gekeken, er zaten een aantal mooie figuurtjes tussen.

1 Reactie
Klaas2
Klaas24 mrt. 2011 - 10:55

Je ziet dat er een andere vogel omheen cirkelt, bij 3:00 en bij 4:09 zie je het heel goed. Ik denk een roofvogel, en dat die de oorzaak is van de show.

Tuurtrecht
Tuurtrecht4 mrt. 2011 - 10:55

als (trotse) maker van het filmpje, dat onverwacht overal op internet opduikt, kan ik zeggen dat er een sperwer probeert een spreeuw uit de groep te isoleren. Naast de sperwer duikt er ook af en toe een slechtvalk op met hetzelfde doel.

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 mrt. 2011 - 10:55

Ik dacht al dat ik een Slechtvalk zag! Geweldig filmpje, waarvoor dank!

GijsUtrecht
GijsUtrecht4 mrt. 2011 - 10:55

Oke mooi filmpje. Enne, ter lering ende vermaack voor mij, hoe zie je dat het een sperwer en slechtvalk zijn en niet bv. de havik. Lastig te zien, maar de roofvogel lijkt van behoorlijk formaat nl. Ik ben slechts een lerende amateur-vogelaar dus geloof je direct hoor.