Directeur GGD: 'Als de overheid wil bezuinigen op de kosten van de zorg, dan moet ze juist investeren, in preventie'
Elke euro die aanzet tot een gezondere leefstijl, levert tot wel drie euro op. Maar het tegenovergestelde dreigt. Snijden in preventie, zoals nu gebeurt, kan de samenleving op termijn een schadepost opleveren die kan oplopen tot 300 miljoen euro.
Dat zegt Laurent de Vries, directeur van GGD Nederland op de website van Rondom 10. Gemeenten kampen door alle bezuinigingen met forse dalingen van hun eigen inkomsten. Als gevolg verminderen ze hun bijdrage aan de GGD in hun eigen regio. “De GGD in Zuid-Limburg heeft al een korting van twintig procent van het budget aan de broek hangen.”
De Vries vreest de gevolgen: een verschraling van preventie op het gebied van roken, drinken en overgewicht. “Maar er zal ook worden gesneden in anti-valtrainingen voor ouderen. Doodzonde. Want op ouderen die als gevolg van zo’n training minder vallen, besparen we zeventig procent aan zorg. Van heupoperaties tot rollators,” aldus De Vries. “Vijftig procent van de ziektes en aandoeningen zijn vermijdbaar, dus ook vijftig procent van de ziektelasten. Met bezuinigen op preventie slacht je de kip met de gouden eieren.” De Vries wijst op een recent rapport van PWC, waaruit blijkt dat het stimuleren van een gezondere leefstijl pure winst oplevert. “Als minder mensen ziek zijn, dalen de kosten voor zorg en uitkeringen als gevolg van ziekte en arbeidsongeschiktheid.”