Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Slim fietsapparaat beloont fietser

  •  
16-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wheel_300.jpg
Green-kilometers in plaats van Airmiles
Het fameuze Amerikaanse technnologie-instituut MIT presenteert in Kopenhagen een slimme fietsgadget die onder meer bijhoudt hoeveel er op gefietst wordt en dat beloond met green-miles
Wired bericht over het prototype van The Copenhagen Wheel, een rode ronde schijf die op ieder achterwiel gemonteerd kan worden. Het wiel heeft onder meer een techniek om energie die anders verloren gaat bij het remmen, op te slaan. De energie kan de fietser dan gebruiken bij bijvoorbeeld een snelle spurt. Ingebouwd zitten ook GPRS om de plaats te bepalen en een blue-tooth radio. Bovendien meet het wiel de aanwezige vervuiling in de lucht.
Hoe de Green-kilometers precies verzilverd worden is nog niet duidelijk maar wie fietst verdient ze. Zou mooi zijn als een soort omgekeerde wegenbelasting: fietspremie als alternatief voor rekeningrijden.
Volgens Wired is het innovatieve wiel bij uitstek geschikt voor de ‘dutch city bike’, dat is wat wij gewoon een fiets noemen.

Meer over:

nieuws, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

johnny02
johnny0216 dec. 2009 - 12:38

Geniaal werkelijk. Voor de heuvel even het boost knopje indrukken en het gaat weer een stuk makkelijker. Een subsidie van de kosten van dit systeem na 500 km fietsen? Een kostenvergoeding per km door straten waar de luchtvervuiling boven een bepaalde norm komt? Een gratis landelijke ov-jaarkaart en gratis stalling bij stations e.d. na 500km fietsen? (waardoor men wordt beloond voor het fietsen naar het station). Recentelijk was er een onderzoek waarin mensen werden betaald om de auto te laten staan en in plaats daarvan met de fiets te gaan. Dit bleek een groot succes. Doe dat met dit systeem, al dan niet het omgekeerde rekeningrijden en meer mensen dan ooit zullen gaan fietsen.