Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Slechte zorg brengt ouderen in gevaar

  •  
12-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorggevaar300.jpg
Inspectie voor Gezondheidszorg: één op de vijf verpleeg- en verzorgingstehuizen ondermaats, veiligheid ouderen in het geding
De zorg voor ouderen in Nederlandse de verpleeg- en verzorgingshuizen schiet in veel gevallen tekort, met als gevolg dat de veiligheid van hulpbehoevende ouderen in het geding is. Dat schrijft het AD vandaag naar aanleiding van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
De inspectie maakt zich bij 20 procent van de instellingen zorgen over de kwaliteit van de zorg, maar daarnaast heeft ruim de helft van de onderzochte instellingen op bepaalde momenten in de week niet genoeg deskundig personeel rondlopen om mensen afdoende hulp te bieden. Ook constateerde de inspectie een gebrek aan kennis over veilige zorg, aldus het AD.
Van de 450 onderzochte verzorgings- en verpleeghuizen bleek dat 90 procent van de instellingen zich niet of onvoldoende houdt aan de regels voor medicijnen. Zo werden middelen werden bijvoorbeeld te warm bewaard. Zeven instellingen zijn onder verscherpt toezicht gesteld en bij één instelling werd direct ingegrepen nadat acuut gevaar werd vastgesteld. Het onderzoeksrapport wordt vandaag aan de Tweede Kamer gepresenteerd door staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Michiel Online
Michiel Online12 jun. 2014 - 6:56

Oh dat is heel normaal met deze politiek.

politiekistuig
politiekistuig12 jun. 2014 - 6:56

Misschien heeft dat met bezuinigingen en beleid te maken?? Mijn vrouw werkt in zo'n instelling, als gediplomeerde. Van oktober tot mei gaat het wel dan werk je met hè eigen groep die voor 90% uit gediplomeerden bestaat. Maar tussen mei en september word het werk gedaan door een gediplomeerde icm een stageloper, vakantiekracht. Met twee gediplomeerden is het al aanpoten om 30 man Savonds een beetje fatsoenlijk in bed te krijgen, met een stageloper is dat een ramp. Ze moeten de kans krijgen om het te leren maar in een omgeving met te kort personeel en een grote werkdruk is dat wel lastig. Overigens is er wel budget voor een beheerder voor de Facebook, Twitter, Hyves pagina, de twee directeuren die niet door 1 deur konden zitten gelukkig wel op riant wachtgeld + een verse weer in dienst genomen. Ook voor allerlei flauwekul-cursussen die helemaal niks aan het werk toevoegen worden nog vrolijk gegeven. De zorg is niet zo duur(teamleidster, 32 uur in de week +zeker 12 niet declarabele uren, de schakel tussen de werkvloer en directie , de motivator van het team +de wandelende klaagmuur op de afdeling ,de mensen waardoor de directie met €200000 goeie sier kan maken €1750,- netto in de maand) de hele flauwekul en rompslomp eromheen maakt het onbetaalbaar.

nico1943
nico194312 jun. 2014 - 6:56

Staatssecretaris Van Rijn wil dat er een inhaalslag wordt gemaakt bij de ouderenzorg in instellingen. Ja, eerst de boel afbreken en nu herstellen wat niet te repareren is. Hij blijft een echte manager: arrogant tot op het bot en vooral bezig zijn het straatje schoon te houden.

PieterPan69
PieterPan6912 jun. 2014 - 6:56

De overheid wil graag dat zorg meetbaar wordt, zodat men beter in staat is om de kosten te berekenen maar dit heeft als gevolg gehad dat verzorgend personeel meer dan een uur per dag kwijt is aan het verantwoorden van het werk dat men verricht. Dat levert dus een productieverlies op van minimaal vijftien procent. Dat betekent dus per saldo dat je extra mensen moet aannemen om dezelfde hoeveelheid werk te doen. Dat kost dus altijd meer dan dat het oplevert. De werkdruk is ongelooflijk hoog. Ik heb twee diensten meegedraaid in een gasthuis en geloof me, met zijn tweetjes dertig man uit bed halen in drie uur tijd is niet te doen. Het is dan schrijnend om te zien dat de overheid niet bereid is om wat meer geld beschikbaar te stellen voor verantwoorde zorg.

lembeck
lembeck12 jun. 2014 - 6:56

Was het alleen maar in de tehuizen. Het gebeurt ook in de Thuiszorg en de zorgverleners doen hun mond niet open uit angst hun baan kwijt te raken. In Oss heeft de SP dit ontdekt: QUOTE KEUKENTAFELMEDEDELINGEN De SP in Oss heeft onderzoek gedaan naar de zogenoemde keukentafelgesprekken in de thuiszorg. Het idee van een keukentafelgesprek is dat een medewerker van de thuiszorgorganisatie samen met de cliënt bekijkt wat er mogelijk is. Uit door de SP in Oss verzamelde klachten blijkt dat dat in de praktijk vaak helemaal niet gebeurt. Er wordt slechts een botte mededeling gedaan: u krijgt minder zorg. Dat is meer een keukentafelmededeling. Sommige cliënten hebben niet eens een gesprek gehad en kregen door de telefoon te horen dat ze het met minder zorg moeten doen. De resultaten van het onderzoek werden aan de wethouder aangeboden. Ook werd hem gevraagd te onderzoeken wat er met het thuiszorggeld gebeurt. Uit de inventarisatie blijkt namelijk dat veel mensen al in 2014 ineens minder of geen thuiszorg krijgen, terwijl er officieel in 2014 nog niet bezuinigd zou worden op de thuiszorg. UNQUOTE En gisteravond in Hollandse Zaken kwam nog meer boven water: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1424184 Hoewel er ook een paar goede berichten waren. Voorlopig ben ik bang dat die vallen onder het kopje: Too little, too late...

JoopSchouten2014
JoopSchouten201412 jun. 2014 - 6:56

Ouderen en Put inderdaad. (...)

AldusdeKoning
AldusdeKoning12 jun. 2014 - 6:56

@ Blits Kikker 14:37 U maakte m.i. Een denkfout.Te weinig marktwerking zoals u stelt in de zorg is per definitie onjuist. Want zorg is geen markt maar een dienst, die gefinancierd wordt door collectieve premies en zij die de zorg behoeven hebben nauwelijks een keuzevrijheid. En dat managers in het bedrijfsleven er zonder pardon uitgegooid worden als ze niet presteren is ook lang niet altijd het geval. We hebben gezien hoe foute bankiers en ondernemers, bestuurders, managers enz enz met miljoenen afkooppremies werden afgekocht of weggepromoveerd . In de semi-publieke sector zien we hetzelfde bij woningcorporaties, zorginstellingen enz., ondanks allerlei corporate-governance codes. De moraliteit van vele bestuurders laat veel te wensen over. Gelukkig zijn er ook vele integere, maar de rotte appels bepalen het beeld en de incidenten worden terecht breed uitgemeten. Ja ik heb vanaf 1960 tot voor kort ruim 50 jaar jaren gewerkt in bedrijfsleven, overheid , semi-overheid en mijn beeld is dat er niet goed gaat met de bestuurscultuur. Het gilde van zelf verrijkende bestuurders en managers was tot voor pak weg 15 jaar geleden niet aanwezig, behalve in bepaalde sectoren van het bedrijfsleven, want daar heb ik de jaren zestig en zeventig bij o.a. Banken en bouwbedrijven ook veel misstanden gezien. Er is maar een manier op deze praktijken aan te pakken en dat is grondige democratische controle en toezicht, persoonlijke aansprakelijkheid en zware straffen en onteigening van de "buit" en uitsluiting voor toekomstige functies. En de zorgsector zal terug moeten naar daar waar ze voor zijn: Menselijke maat en zorg voor diegenen die zorg behoeven. Uiteraard moeten effectiviteit en efficiency in de bedrijfsvoering ook onderdeel te zijn van de bedrijfsvoering. Maar niet ten koste van de cliënten en mensen op de werkvloer. En zwaar overbetaalde bestuurders en managers kunnen moeiteloos vervangen worden door mensen die echt weten wat hun doelgroep behoeft, zonder dat een sobere en doelmatige dienstverlening leidt tot uitkleding van de zorg.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201412 jun. 2014 - 6:56

http://www.youtube.com/watch?v=-LOgMWbDGPA&feature=kp

vriest
vriest12 jun. 2014 - 6:56

De zorg voor ouderen zal ze een zorg zijn daar in de tweede kamer .Al de partijen daar geeft geen moer om het grootste gedeelte van de bevolking zolang zij maar goed voor hun zelf kunnen zorgen .Dat is hun voornaamste zorg .

maclofty
maclofty12 jun. 2014 - 6:56

Het is hemel schreiend zoals met ouderen, waarvan ik er 1 ben, 80 jaar, wordt omgegaan. Zelf ben ik gezond, woon in een service appartement en heb basis zorg om me heen. Ik maak er geen gebruik van maar je weet maar nooit, financieel zit ik in een gunstige positie om dit zo te doen. De ouderen die in een verzorgingshuis verblijven moeten het geluk hebben dat het een goed tehuis is. Ik ga regelmatig op bezoek bij oud collegae die in een tehuis zitten en gelukkig is daar de verzorging goed. Daar zijn wel vrijwilligers voor nodig om taken om de verzorging heen te doen zodat het echte verzorgen door de beroepskrachten kan worden gedaan. Zo kan het ook. Overigens de AOWers in het buitenland en dan in het koninkrijk op de Curacao bijvoorbeeld, betalen belasting hier en op Curacao bovendien nog 10% van hun totale inkomen aan de basis ziekte kosten op het eiland, een verzekering uit Nederland is ontzettend duur. Ik kom regelmatig op Curacao en spreek de pensionada's die er wonen of na hun verplicht verblijf ( kon.marine) en pensionering zijn blijven wonen.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201412 jun. 2014 - 6:56

Niet alleen ouderen.: http://www.youtube.com/watch?v=RR8cZuXPiYU

AldusdeKoning
AldusdeKoning12 jun. 2014 - 6:56

Iedere dag zie ik in de verpleeghuizen het wanbeleid van de regering om marktwerking in de zorg in te voeren. Zwaar overbetaalde bestuurders en managers en zwaar onderbetaalde en onderbezette verzorgers aan het bed. Wie de dupe is duidelijk, de ouderen die adequate zorg wordt onthouden en de zorgverleners op de werkvloer. Dit land verziekt steeds verder door wanbeleid van de neoliberale politiek, die zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid doorvoert voor zij die blijvend aangewezen zijn op goede zorg en daar zelf niet (meer) voor kunnen zorgen. Wie stopt dat wanbeleid?

1 Reactie
Martin007
Martin00712 jun. 2014 - 6:56

Beste Rinus, dit beleid is al 35 jaar aan de gang. De mensen schijnen het prima te vinden, anders stemden ze wel SP. De mensen waar het hier om gaat, die boven de 65, dat is nou juist de groep die massaal op de liberale partijen stemt. Dat hebben ze van huis uit zo mee gekregen, en zelf nadenken, dat deed je vroeger niet. Dus nu nog steeds niet. Iedereen met een krant of een televisie kan elke week zien en horen wie er verantwoordelijk zijn voor dit beleid, maar de complete bevolking blijft gewoon koppig op dezelfde liberale partijen stemmen. Ik denk wel eens: denken die mafketels nou werkelijk dat de liberale partijen iedereen te grazen nemen, behalve hun zelf? Ja, ik denk dat het zo werkt, anders stemden ze wel op een sociale partij. Kijk bijvoorbeeld eens naar de uitslag van de Europese verkiezingen. Idioot toch? En maar klagen, schelden en vloeken op die regeringen. Die ze zelf kozen.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2014 - 6:56

En de Pavlov-reactie bij de reacties hier is weer dat het allemaal de schuld is van de regering, van marktwerking, van het neoliberalisme, en ga zo maar door. Maar een tekortkoming zoals medicijnen te warm bewaren heeft daar niets mee te maken. Dat is gewoon een kwestie van incompetente of lakse medewerkers in het personeelsbestand. En uit eigen ervaring in een verzorgingshuis weet ik daar dat er daar helaas nogal wat van rondlopen. Naast de hardwerkende, gemotiveerde en competente verzorgers, waar er natuurlijk ook veel van zijn.

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201412 jun. 2014 - 6:56

O.

[verwijderd]
[verwijderd]12 jun. 2014 - 6:56

Het geld is er simpelweg niet meer voor. Er gaan miljarden aan uitkeringen waaronder AOW naar het buitenland en dat blijft in het buitenland. Terwijl in Nederland het sociale stelsel ook steeds zwaarder onder druk komt door 'globalisering'. De ziekte van Europa wat haar grondslag heeft bij wanbeleid 40 jaar geleden omdat het toen niet op kon financieel en cultureel gezien.

2 Reacties
lembeck
lembeck12 jun. 2014 - 6:56

"Er gaan miljarden aan uitkeringen waaronder AOW naar het buitenland en dat blijft in het buitenland." Weet je ook hoeveel en waar ik dat kan checken?

EricDonkaew
EricDonkaew12 jun. 2014 - 6:56

Het geld is er simpelweg niet meer voor. ------------------------ Dat is een dooddoener en bovendien onjuist. Het geld is er altijd geweest en Nederland is nu, in vrijwel alle opzichten, rijker dan ooit. Er gaan miljarden aan uitkeringen waaronder AOW naar het buitenland en dat blijft in het buitenland. ------------------------ Daar staat tegenover dat mensen die zich laten uitschrijven uit Nederland en zich inschrijven in een ander land, geen beroep meer doen op de Nederlandse zorg. Tel uit je winst. Bovendien is AOW geen uitkering maar een pensioen. Zo wordt ie ook door de overheid gezien en behandeld. Voor pensioen heb je betaald en je mag er mee doen wat je wilt, al ga je op de maan wonen.