Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

‘Slechte vormgeving site zorgde ervoor dat CDA’ers verkeerd stemden’

  •  
03-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pieteromtzigthugodejonge

© DEN HAAG - De lijsttrekkersverkiezing is gewonnen door Hugo de Jonge van de cda . Hij die nieuwe lijsttrekker van het cda . Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt nemen het tegen elkaar op om het li

Het mysterie van de zes onjuiste stemmen bij de CDA-lijsttrekkerschapsverkiezing is mogelijk opgehelderd. Volgens het voormalige CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch zorgde een slecht vormgegeven stempagina op mobiele telefoons en tablets voor problemen. Daardoor kon het gebeuren dat mensen die dachten op Pieter Omtzigt te stemmen, in werkelijkheid een stem uitbrachten op Hugo de Jonge. Onder meer de echtgenote van Omtzigt ontving een bericht dat ze op De Jonge had gestemd.
Het gedoe over stemmen bij het CDA is eenvoudig te verklaren. Indien je stemde per pc dan kreeg je te zien:Hugo de…
Politiek verslaggever Laurens Boven (BNR) meldt op Twitter dat de lezing van Vietsch zou kloppen.
Uit onderzoek dat CGI uitvoerde in opdracht van het CDA, bleek eerder dat er geen significante onregelmatigheden waren geweest bij de verkiezingen. Omtzigt legde zich bij dat onderzoek neer, maar zei er ook op te vertrouwen dat zijn vrouw op hem had gestemd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Pindaklaas
Pindaklaas4 sep. 2020 - 8:53

Nu zullen veel mensen dit als zoete koek aannemen en dat kan niemand ze ook kwalijk nemen, maar als de slechte vormgeving hiertoe geleid heeft kun je er donder op zeggen dat er nog veel meer niet klopt en dat die hele uitslag een wassen neus is. Een fopspeen. Een schip zonder bodem. Je hebt iets verkeerd vormgeven, en je hebt gewoon een slecht werkende site. Elke zichzelf respecterende ontwikkelaar zal het met me eens zijn, zelfs hobby ontwikkelaars.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty4 sep. 2020 - 7:13

Fijn dat het huwelijk van Pieter Omtzigt nu definitief is gered, maar ik vind dat dit nogal luchtig en laconiek op neemt. Deze omissie heeft een bepalende invloed gehad op de uitslag omdat het zéér close was. Dit foutje heeft mega gevolgen voor de koers van de partij, merkwaardig dat het zo stil blijft binnen het CDA Of broeit er wat bij de christen democraten?

1 Reactie
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty4 sep. 2020 - 7:13

dat hij dit

EricDonkaew
EricDonkaew4 sep. 2020 - 5:51

Straks krijgen we in de swing states het volgende stembiljet. I want to vote for: Jo Biden................................... O Donald Trump.................................O En dan kan The Don vier jaar verder.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden3 sep. 2020 - 23:57

Het is een geluk bij een ongeluk dat het gestuntel van -juist- Hugo de Jonge in deze corona-crisis het CDA veel stemmen zal gaan kosten. De economische ramp komt er nog aan. De hoofdschuldige in dat geval is Rutte zelf, maar die is zo glad als een aal, dus je weet nooit hoe hij zich daar uit gaat lullen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 sep. 2020 - 8:58

Vrije geluiden Je weet het niet, CDA-ers zijn een vreemde soort! Misschien hebben ze wel een dermate medelijden met hem dat hij extra stemmen krijgt om hem te 'ondersteunen'. Ik denk dat de boeren en het bedrijfsleven ook teveel baat hebben bij het CDA.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2020 - 17:05

Het is wel te zien dat de vrouw de man 'aanvult' :)

libertariër2
libertariër23 sep. 2020 - 16:01

Heeft hugoshenko al gereageerd op deze huichelaars praktijken binnen deze "verkiezing"?

adriek
adriek3 sep. 2020 - 15:24

Software (webpagina's) schrijven blijft een uitdaging. Het is overigens best mogelijk om layout's te maken die er op elk apparaat netjes uitzien, maar dat kost tijd en de programmeur (liever de tester) moet wel toegang hebben tot een veelheid aan schermpjes. Helaas wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van tools die geen benul lijken te hebben van standaarden, zolang het resultaat er maar leuk uitziet op de mainstream schermpjes is iedereen gelukkig.

3 Reacties
Loebkesman
Loebkesman3 sep. 2020 - 20:38

<?php Echo” Mijn reactie Helemaal mee eens Blijft een uitdaging. “; ?>

adriek
adriek4 sep. 2020 - 9:37

Ik zie toch liever echo "\n\n\nMijn reactie\n\n\n...."; (en vooral een kleine e in Echo...)

Loebkesman
Loebkesman4 sep. 2020 - 19:56

Eirda Klopt. Spellingschecker en ik zie dat mijn code aangepast is door Joops ‘strip-tags’ functie. Ook is “HTML, HEAD, TITLE en BODY” niet zichtbaar. Het injecteren van code is gelukkig niet mogelijk op deze site.

Aart van de aap
Aart van de aap3 sep. 2020 - 14:17

Kijk hoe glibberig ze zijn allemaal

Pa Vlov
Pa Vlov3 sep. 2020 - 14:15

Slecht vormgegeven? Was twee stemknoppen met op elk een naam wellicht een goed idee?

1 Reactie
adriek
adriek4 sep. 2020 - 9:35

Hey, hallo, dat is te simpel, dan zou het stemformulier uit vier regels html code bestaan en daar kan de ontwikkelaar echt geen tien mille voor rekenen!

Martin007
Martin0073 sep. 2020 - 13:54

Ach, wat maakt het uit wie de hoofdman/vrouw is? Er is geen enkele partij die vaker de zelfde keuze maakt als de VVD, ook als ze in de oppositie zitten. CDA is dus helemaal geen middenpartij, maar gewoon een ander woord voor VVD. Wat de VVD betreft, bijna niemand weet waar de letters voor staan, laat staan waar de partij voor staat. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen stond een groepje CDA raadsleden zieltjes te winnen. Ik stelde ze 3 vragen. 1 Stel, we verbieden alle partijen, behalve de VVD, Wat gebeurt er? Geen antwoord. 2 Stel, we verbieden de VVD. Wat is NU de meest rechtse partij? PVV?, piepte iemand zachtjes. NEE, FOUT. 3 Wat is een nachtwakersstaat? Weer geen antwoord. Als raadsleden van een van de grootste partijen het niet weten, wat wil je dan verwachten van mensen die NIET in de politiek zitten? Antwoord op de vragen? https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje33 sep. 2020 - 21:15

Leuke vragen hoor, maar wat is hier de pointe van? De VVD zal niet de rest kunnen verbieden noch verboden kunnen worden. De SGP is nu al de meest rechtse partij lijkt me en dat blijft ze als de VVD er niet meer is. Een nachtwakersstaat is ons land allang niet meer en zal het gelukkig ook niet meer worden. Waarom moeten deze lieden dit weten? Ik zal eerlijk zijn... ik heb even Google gebruikt voor het juiste antwoord op de derde vraag. Een leuk wetedingetje.

Snakepit
Snakepit3 sep. 2020 - 13:41

Het lijkt een beetje op de Rutte vs. Verdonk soap van jaren geleden. Ben benieuwd wie straks bij de verkiezingen meer stemmen haalt.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew3 sep. 2020 - 23:44

En op Bush versus Gore. Al was dat geen digitaal stembiljet. Maar wel een verwarrende vormgeving.

korheiden2
korheiden23 sep. 2020 - 13:22

Het CDA doet eigenlijk niets anders dan de eigen glazen ingooien. Met Omtzigt hadden ze waarschijnlijk behoorlijk gewonnen. Nu verwacht ik met @Jerommeke niet veel bijzonders. En inderdaad, een volgend kabinet zal weer weer bestaan uit dezelfde partijen. Wellicht komt de PvdA erbij en gaat D66 eruit. Of GL. Zoiets. Er zal dus hoegenaamd niets veranderen in de lobbycratie Nederland.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje33 sep. 2020 - 21:17

Het had ze zeker zetels gescheeld, maar of Omtzigt echt potten had kunnen breken bij de debatten valt nog te betwijfelen. We zullen het nooit weten.

Kuifje3
Kuifje33 sep. 2020 - 12:30

Met andere woorden is het dus zeer wel aan te nemen dat de Jonge eigenlijk ten onrechte gewonnen heeft. Nou ja, dat is maar goed ook. De Jonge zal als lijsttrekker het CDA geen goed doen. Ik voorspel een zeteltje of 10-11.

3 Reacties
DiederikZeeman
DiederikZeeman3 sep. 2020 - 12:56

Nee. Waar baseer je die conclusie op?

Handige harry
Handige harry3 sep. 2020 - 13:46

Inderdaad, dan zijn de verkiezingen bij het CDA ongeldig. Het moet gewoon opnieuw

adriek
adriek3 sep. 2020 - 15:26

De verkiezingen bij het CDA zijn niet bij wet geregeld, er hoeft niks over. 'in voorkomende gevallen beslist het bestuur' zal wel ergens in de statuten staan.

GHS
GHS3 sep. 2020 - 12:04

En hoe gaat we dadelijk voor de 2e kamer stemmen?

8 Reacties
Kuifje3
Kuifje33 sep. 2020 - 12:34

Gewoon zoals altijd VVD, CDA, PvdA, PVV, D666, enzovoorts. En dan een regering met VVD, CDA, SP en misschien GL, PvdA of D666 Precies zoals de kiezer het (niet echt) wil.

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 sep. 2020 - 12:50

Gewoon met een stembiljet en rood potlood denk ik. Op het stemburau.

Martin007
Martin0073 sep. 2020 - 13:49

Jerommeke, ik geloof niet dat SP en GL daar in trappen. Denk aan de vorige keer en wat Jesse Klaver toen voor bokkesprongen maakte om maar niet mee te hoeven doen. En als de PvdA slim is, doen zij dat ook niet. Het wordt waarschijnlijk het zelfde kabinet als we nu hebben, eventueel aangevuld met Forum of PvdA, zoals gezegd, als die laatste daar in trapt. Blijkbaar heeft het grootste deel van de bevolking nog steeds niet in de gaten wat er de afgelopen 4 decennia llemaal gebeurd is.

ton14024
ton140243 sep. 2020 - 13:56

Van mij mag het digitaal. Maar niet knullig zoals dit. Voorstel: je drukt op een naam en dan verschijnt er b.v. de tekst: U stemt op M van partij SP. BEVESTIGEN

gravin2
gravin23 sep. 2020 - 13:59

Via Digid is naar mijn mening een redelijk veilige manier uw stem uit te brengen. en kan fijn vanuit huis, ook mooi in tijden van corona,

adriek
adriek3 sep. 2020 - 15:28

Digitaal is een uitdaging. Een stemformulier ontwerpen dat de kans op fouten minimaliseert, en bruikbaar is op vrijwel elk denkbaar scherm is een lastige klus. Om dan ook de mogelijkheden tot froude en fauten of andere narigheid uit te sluiten... dat gaat niet lukken voor de aankomende verkiezingen.

GHS
GHS3 sep. 2020 - 16:00

Jerommeke: Zoals de kiezer het niet wil ( u bedoelt de uitslag, want inderdaad als er weer gepolderd moet worden, dan krijgen we wederom een regering die niemand wil, maar toch krijgt) Hoe zouden we nu eens 2 partijen kunnen krijgen waarop gestemd kan worden.

LBNB
LBNB3 sep. 2020 - 21:34

Gewoon zoals altijd in het stemhokje. Wat dacht je dan?