Screenshot van neptweet Saudische sjeik was het begin, de term 'seksjihad' deed de rest
Seks en gewelddadige moslims, wat wil een hoax nog meer? Toen in december 2012 een screenshot van een tweet van de Saudische sjeik Mohamed al-Arefe opdook, met daarin de boodschap dat het voor meisjes vanaf 14 jaar was toegestaan om voor enkele uren met een jihadist te trouwen – en daarna met andere jihadisten – om hun ‘moraal te boosten’, hapten de mediavisjes gretig toe. Ondanks de twijfelachtige oorsprong van de ‘tweet’, die 60 tekens langer was dan het sociale netwerk toestaat, werd de ‘fatwa’ als nieuws gebracht door diverse Arabische en Iraanse zenders.
Hoewel Mohamed Al-Arefe onmiddellijk ontkende de tweet te hebben verspreid, bleef de term ‘seks-jihad’ rondzingen. Al werd niet langer verwezen naar een fatwa van de sjeik, maar naar een ‘bron’.
Tv-zenders die beïnvloed werden door het Syrische regime, gebruikten vervolgens beelden van Tsjetsjeense rebellen om de mythe over gewillige seksslavinnen voor Syrische jihadisten nieuw leven in te blazen. Het doel hiervan was om de weerzin tegen de rebellen te vergroten.
Een Libanese journaliste nam zelfs ontslag bij haar televisiestation, omdat ze onder druk werd gezet om verhalen over de seks jihad uit haar duim te zuigen.
In april van dit jaar berichtte Sp!ts over de ‘seksjihad’ en verwees daarbij naar een nieuwe fatwa die toegeschreven werd aan Yasir al’Ajlawni. Waar of wanneer de islamitische rechtsgeleerde die uitspraken zou hebben gedaan, was echter niet duidelijk. Ook over wie hij was en waar hij vandaan kwam, waren de media en blogs die hem citeerden het niet eens. Wel vond journaliste Musa Furber een bericht van Jordan News, waarin een geestelijke met die naam uitlegt dergelijke uitspraken nooit gedaan te hebben. Hij zou juist hebben opgeroepen om vrouwen te beschermen tegen verkrachting door het Syrische leger. Sp!ts nuanceerde het bericht met de uitspraken van ene ‘professor’ Abdien Alsulaiman, die volgens Google alleen bestaat in het bericht van Sp!ts en enkele Belgische tabloids, maar wel weet dat ‘botergeile salafisten die fatwa hebben verzonnen’.
Daarna wordt het even stil rondom de geilige oorlog, maar in augustus doet ook de NOS een duit in het zakje. Frank Renout spreekt met een Tunesische advocaat, die weet te vertellen dat Tunesische vrouwen onder valse voorwendselen naar Syrië worden gelokt om daar al dan niet gedwongen seks te hebben met Syrische mannen. Mensenhandel onder valse voorwendselen en gedwongen prostitutie: een bekend, verschrikkelijk en mondiaal verschijnsel, maar of we dat een ‘seks jihad’ mogen noemen?
De Tunesische minister Lotfi Ben Jeddou had daar in elk geval geen moeite mee. In een speech op 20 september roept hij op iets te doen tegen de seks jihad waar meisjes zwanger van terug zouden komen. Om hoeveel meisjes het nu eigenlijk precies zou gaan werd niet duidelijk uit zijn speech, maar het begrip ‘sexual jihad’ sierde wel weer de pagina van The Huffington Post.
Ik kan u verzekeren dat ik met diverse Tunesische officials heb gesproken en zij verzekerden mij dat dit verhaal niet gebaseerd is op de realiteit. Op dit moment, bestaat er geen bewijs wat het verhaal ondersteunt. Persoonlijk vermoed ik dat het Syrische regime erachter zit. Er zijn natuurlijk Tunesische vrouwen op Syrische bodem, maar deze vrouwen wonen hier al jaren. Sommige van hen zijn prostituee, maar dat heeft niks te maken met een of andere ‘seks-jihad’.
Update 20.30
Op Buzzfeed doet Leila, een 23-jarige – hoogzwangere – Tunesische vrouw, haar verhaal over hoe zij in media is geportretteerd als één van de vele slachtoffers van de seks jihad. Ze vertelt dat voordat zij haar echtgenoot leerde kennen, ze niet eens hand in hand met een jongen had gelopen. “Je begrijpt dat mijn man en ik beiden erg onschuldig waren toen we trouwden. Dat is waarom dit hele verhaal, dit gekke seks jihad ding, zo, zo shockerend is.”
De vader van Leila verscheen vorige maand op een lokale Tunesische zender, waar hij zich uitsprak over zijn ‘verloren dochter’ die misleid is om zich in Syrië ‘te prostitueren aan Syrische honden’. De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken, Lotfi Ben Jeddou, baseerde zich onder meer op het verhaal van deze ouders bij het uitspreken van zijn afschuw voor de zogenaamde seks jihad.