Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

SeaWorld moet stoppen met mishandeling orka's

  •  
09-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
seaworld_300.jpg
Nieuwe wetgeving moet het voor het park onmogelijk maken nog langer door te gaan met shows
Attractiepark SeaWorld in het Californische San Diego moet stoppen met hun omstreden orkashows. Vanaf volgend jaar dient het park de shows af te bouwen, in 2017 moet het over en uit zijn met de wereldberoemde act waarop steeds meer kritiek is. Dat meldt de San Diego Union-Tribune.
SeaWorld werd wereldwijd een begrip door de shows van Shamu en andere orka’s. Maar de laatste jaren kwam er steeds meer kritiek op de manier waarop het park met haar orka’s om zou gaan. Die kritiek kwam in een stroomversnelling nadat in 2013 de documentaire Blackfish het licht zag. De documentaire toonde aan onder welke erbarmelijke toestanden de orka’s leven. Behalve het immense dierenleed, was er ook een constant gevaar voor de trainers die dagelijks te maken hadden met depressieve en onvoorspelbare dieren. 
Na Blackfish bleven bezoekers en masse weg uit het park en de omzet van SeaWorld kelderde. Het park deed er naar eigen zeggen alles aan om de leefomstandigheden van de dieren te verbeteren en reserveerde onlangs nog 100 miljoen dollar om de watertanks te vergroten. Het mocht niet baten. 
Zowel de staat Californië als ook de landelijke overheid hebben wetgeving in de maak die het voortaan onmogelijk maakt om orka’s in gevangenschap te fokken. Ook moet het binnenkort illegaal zijn om in het wild levende orka’s te vangen en om de dieren te importeren of exporteren. 
SeaWorld heeft zich er overigens niet helemaal bij neergelegd. Het park probeert nog uit alle macht de aanstaande orkawetgeving tegen te houden. Tot die tijd zullen de bassins niet worden uitgebreid. Een woordvoerder van SeaWorld heeft laten weten dat er gekeken zal worden naar mogelijkheden het park een meer informatieve functie te geven. Als het aan SeaWorld ligt zijn daar wel gewoon orka’s bij aanwezig. Maar mocht de nieuwe wetgeving er doorheen komen, dan lijkt het erop dat SeaWorld een ander verdienmodel dan orkamishandeling moet zoeken.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.