Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Schoolleiders aan kabinet: Sluit alle scholen

  •  
12-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-03-12 om 12.44.55
De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) wil dat alle scholen gesloten worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het kabinet voert donderdagmiddag crisisoverleg over de coronauitbraak.
Voorzitter Petra van Haren van de AVS laat tegenover de NOS weten: “Het is ondenkbaar dat er nu nog scholen open zijn. Kijk naar Italië. Zowel in het basis- als voortgezet onderwijs moeten we verspreiding van het virus voorkomen.”
Verder schrijft de AVS in een persbericht dat scholen te maken hebben met wisselende informatie, omdat die per verstrekkende instantie verschilt. Dat levert verwarring op en zijn richtlijnen vanuit het ministerie van Onderwijs beperkt: “Daarnaast wijken richtlijnen van lokale of regionale instanties daar op een aantal plekken van af. Dit geeft onvoldoende duidelijkheid voor afweging van te nemen beslissingen en gevolgen hiervan.”
cc-foto: chrivugo

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Audio
Audio12 mrt. 2020 - 20:03

Sluiten en kinderopvang regelen voor mensen die onmisbaar zijn. Zoals bekend zijn 30 a 40% van de banen BS-banen. Niemand mist deze personen als ze een halfjaar afwezig zijn Waarschijnlijk functioneert de rest zelfs beter omdat ze dan niet steeds van echt werk worden afgehouden. Onmisbaar zijn: medisch personeel, politiemensen, brandweerlieden, marechaussee, militairen, Rijkswaterstaat, personeel van Nutsbedrijven, vrachtwagenchauffeurs, schippers, ambulancepersoneel, medewerkers NPO1, essentiële productiebedrijven, de Rotterdamse haven. Kantoorwerk kan vanuit huis plaatsvinden.

1 Reactie
Jozias2
Jozias213 mrt. 2020 - 9:28

Taxi chauffeurs, schoonmaak bedrijven, uitzendbranche, toeleveringsbedrijven, winkel personeel, expeditie centra, openbaar vervoer, wasserettes, onderhoudsbedrijven, garages, benzinepompen etc etc

Libertain
Libertain12 mrt. 2020 - 15:44

- "Schoolleiders aan kabinet: Sluit alle scholen" of met handen in de broekzakken blijven staan omdat we ze dan echt niet hoeven te wassen omdat ze binnen blijven, toch?

Wereldburger
Wereldburger12 mrt. 2020 - 15:38

Scholen zijn veel meer dan concentraties van meer dan 100 leerlingen alleen. Het laten doorgaan van alle onderwijs is objectief een verhoogde risicofactor. Of en wanneer dat risico aanvaardbaar is, daarover verschillen de meningen. Feit is dat het merendeel van de hoestende leerlingen nu gewoon naar school gaat. Helaas.

2 Reacties
Jozias2
Jozias212 mrt. 2020 - 18:36

Het sluiten van de scholen is ook een veiligheidsrisico. Als dezelfde kinderen vervolgens bij opa en oma ondergebracht moeten worden omdat de ouders werken. En mensen met functies in de hulpverlening die dan met hun kinderen thuis zitten.

Pensionada2
Pensionada212 mrt. 2020 - 22:32

Veel mensen werken al thuis en voor hen is het geen probleem om de kinderen thuis te houden. Voor mensen die in de zorg werken zou men een regeling specifiek voor hen kunnen invoeren bijv. opvang voor hun kinderen door vrijwilligers in de buurt. De kinderen die opvang nodig hebben zitten op de lagere school en de opa’s en oma’s van deze kinderen zitten vaak niet in de echte risico groep en zij willen graag nog wel oppassen op hun kleinkinderen.

Leontrotsky
Leontrotsky12 mrt. 2020 - 15:01

Wie niet beslist naar buiten moet, die moet gewoon thuis blijven, of je nu ziek bent of niet. Want als je besmet/ziek bent en je begeeft je in de openbare ruimte kun je anderen besmetten Als je niet ziek / besmet bent en je begeeft je in de openbare ruimte kun je door anderen besmet worden. Hoe moeilijk kan het zijn? Ik zie totaal geen regie van de overheid, maar dat zijn we van Rutte (de beste premier sinds de tweede wereldoorlog) ook wel gewend, het wordt tijd dat de overheid de regie neemt en ervoor gaat zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden.

2 Reacties
de Boer2
de Boer212 mrt. 2020 - 15:17

Ik dacht altijd dat de Overheid er was om de boel een beetje te verdelen, de misdaad niet te zeer de vrije hand te geven, nog wat andere zaken maar niet om virussen te vangen of überhaupt als zedenprediker te fungeren. De Overheid is niet de Vader naar wie je op zoek bent. Vader heeft het veels te druk druk, druk die zie je alleen op zondag als ie het vleesch voorsnijdt en jij weer eens de regie neemt: het grootste stuk voor de grootste mond. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes212 mrt. 2020 - 17:48

Voor de liegende, lachende liberaal in het torentje is maar 1 ding echt belangrijk.........economie.

I am Legion
I am Legion12 mrt. 2020 - 13:50

In Denemarken met ±550 vastgestelde Coronagevallen en een kleinere bevolking gingen eerder deze week de scholen en universiteiten als risicogebieden met hoge mensenconcentraties al dicht. In Tsjechië met slechts ±55 vastgestelde Coronagevallen nog een veel lager percentage idem dito. Dat wordt dus sluiten naar mijn verwachting.

2 Reacties
de Boer2
de Boer212 mrt. 2020 - 15:21

Ja, in Denemarken. Daar hebben ze nu als socialisten hetzelfde programma als eerder de Danske Folkeparti. Alle anderen de deur uit, enkel echte Denen mogen blijven. Vin je dat ook een voorbeeld om na te volgen?

I am Legion
I am Legion12 mrt. 2020 - 15:26

Dus niet. Er is, rationeel gezien, ook wel wat voor te zeggen dat door al die dan thuisblijvende jongere kinderen er noodgedwongen ook veel ouders met belangrijke maatschappelijke functies ook thuis blijven. Behalve van nooddiensten als brandweer, politie, en ambulancepersoneel, ook ziekenhuispersoneel. Het is dan zeer waarschijnlijk dat dat meer dodelijke slachtoffers oplevert dan het aantal dodelijke slachtoffers door alleen Corona zonder sluiting van scholen.

EricDonkaew
EricDonkaew12 mrt. 2020 - 13:43

Ik heb statistieken gezien waaruit blijkt dat kinderen en jongvolwassenen nagenoeg immuun zijn voor het virus Dus het middel lijkt me erger dan de kwaal Het zou wel een leuke aflevering van de Luizenmoeder kunnen zijn

3 Reacties
de Boer2
de Boer212 mrt. 2020 - 15:23

Nou, de Boer heeft dat wat jij schreef niet uit de statistieken, maar gewoon van horen zeggen.

Pardoes2
Pardoes212 mrt. 2020 - 16:48

Die statistieken zijn zo langzamerhand algemeen bekend. Inderdaad lijken jongeren niet (erg) ziek te worden. Maar inmiddels is wel bekend dat niet zieke personen wel degelijk het virus kunnen verspreiden. En dan is het juist heel vervelend dat een verspreider geen ziekte ervaart. Die blijft dus niet weg bij opa of oma. Maar besmet hen wel.

EricDonkaew
EricDonkaew13 mrt. 2020 - 4:10

Gek. Bij uitzondering reageer ik via mijn mobieltje en niet via mijn laptop. Ik zie dat de punten zijn weggevallen.

de Boer2
de Boer212 mrt. 2020 - 13:27

Er bestaat zo iets als een leerplichtwet, bedoeld om aan kinderen in het algemeen een en ander wat te leren. Een oproep om die wet maar te negeren hier gedaan is een oproep de wet te overtreden zonder objectief juiste reden. Je zou zo"n oproep dus eerder verwachten van de bond voor wetsovertreders. dan van een keurige vereniging. Gesloten scholen waren er voor het laatst toen Nederland was bezet door de nazi's. Van een dergelijke rampzalige calamiteit is nu geen sprake. De dijken hebben het ook niet begeven, er is geen familiedrama en de temperatuur is niet gestegen tot boven de dertig graden..Een een reden voor ijsvrij is er ook niet. Kinderen in de leerplichtige leeftijd kunnen onder andere besmet zijn, influenza-achtige verschijnselen vertonen,, anderen aansteken maar is niet levensbedreigend. voor die groep. De mensen die overlijden zijn allemaal boven de tachtig en hebben bijna altijd onderliggend lijden. In Nederland zijn dat er voor zover bekend minder dan vjjf. op een bevolking van 17, 18 miljoen. Angst en redeloosheid zijn zeer besmettelijk, het lijkt erop dat zoiets ook is gebeurd met mevrouw Petra van de AVS..

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 mrt. 2020 - 14:52

Totaal onbelangrijk - alsof je wat leert op die scholen zeg.

Ernst3
Ernst312 mrt. 2020 - 17:43

Jij (of ik) begrijpt het verkeerd. Ik vind het erg aardig aangeboden van Petra van het AVS. Hier heeft een school een keer eerder een 24 uursles marathon gehouden om geld in te zamelen voor een goed doel. Stel je voor 3 weken de scholen dicht, 3 weken lang les. Hoeveel taal en reken lessen kun je dan wel niet extra geven.

MountEverest
MountEverest12 mrt. 2020 - 13:23

Het onderstaande artikel uit de Volkskrant gaat over Brabant maar zou voor het hele land moeten gelden: In alle Brabantse huishoudens, directiekamers, gemeentekantoren, kantines en clubhuizen moeten opeens lastige afwegingen worden gemaakt: waar liggen de grenzen van de ‘sociale onthouding’ waar de gezondheidsinstanties sinds dinsdagavond op aandringen? Hoe groot mag het gezelschap zijn om je er toch nog in te kunnen mengen? Het advies om geen handen meer te schudden werd begin deze week nog overwegend lacherig ontvangen, maar intussen dringt de ernst van de situatie wel door: het ene na het andere evenement wordt afgeblazen, tot aan verjaardagsfeestjes aan toe. Veel Brabanders hebben het rustigste weekend sinds mensenheugenis voor de boeg. Dat is maar goed ook, en het ligt voor de hand dat veel andere provincies spoedig volgen. Want er is best kritiek mogelijk op de communicatie van het RIVM en het kabinet, die duidelijk zoekend zijn naar de beste strategie in de strijd tegen covid-19, maar de rode draad in de boodschap is toch niet mis te verstaan: hoewel een groot deel van de bevolking vroeg of laat tegen dit virus zal oplopen, is het zeer de moeite waard om het zoveel mogelijk in te dammen en te vertragen in de hoop op de verzachtende werking van de zomer en de komst van een vaccin voordat de volgende winter aanbreekt. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-weerzin-tegen-de-ontwrichting-is-begrijpelijk-maar-het-virus-laat-nederland-nu-geen-andere-keus~b3191a30/

TigressApril
TigressApril12 mrt. 2020 - 13:18

Kinderopvang is niet geregeld en er moet toch geloonslaafd worden anders vallen de woekerwinsten van het grootkapitaal kort. De economisten komen binnenkort met het briljante plan om iedereen met Corona te besmetten (zodat we er snel van af zijn na een paar miljoen zwakkeren te hebben opgeofferd). Om mezelf en familie maak ik me geen zorgen ik heb geen grootouders meer en de kinderen van neven en nichten zijn toch een stel verwende vervelende kotters (ipad) en bovendien niet erg snugger. Kom maar op.

1 Reactie
de Boer2
de Boer212 mrt. 2020 - 13:33

Zeg Aprill,hoe je het grootkapitaal weer even uit het volstrekte niets laat verschijnen, het heeft iets magisch....

Audio
Audio12 mrt. 2020 - 13:16

Het wordt hoog tijd. De scholen moeten sluiten, Noord-Brabant moet op slot, alle evenementen afgezegd, de grenzen voorlopig dicht. Laat wie kan met zijn huisgenoten in zelf-quarantaine gaan. Ook wordt het tijd dat de Tweede Kamer in actie komen, stuur ze een mail om ze tot spoed aan te manen.

2 Reacties
de Boer2
de Boer212 mrt. 2020 - 13:30

Net of ik meneer Wilders hoor, die praat precies zo, van grenzen toe en ook de oogjes en het snaveltje.

Audio
Audio12 mrt. 2020 - 17:49

@de Boer Meestal vind ik De Boer praktisch en wijs maar nu reageert hij wat ondoordacht. We zullen wel zien wie er gelijk heeft.