Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Schokkend: jager executeert knuffelzwijntje

  •  
25-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zwijntje
Schokkende beelden uit Frankrijk waar journalist en voorvechter van dierenrechten Hugo Clément in zijn programma Sur le Front toont hoe een jager zonder enige aanleiding in koelen bloede een zwijntje doodschiet. Het zwijn, Hercules geheten, was grootgebracht door de landeigenaar die er extreem op gesteld was geraakt en het als een huisdier beschouwde. De jagers passeerden over het landgoed, dat een vrijhaven is voor diersoorten waarop gejaagd wordt en waar talloze herten en en andere wilde dieren leven. Het tamme zwijntje liep de jagers volgens de eigenaar tegemoet uit belangstelling en “om te knuffelen”. Op beelden, die door een jager zijn gemaakt, is te horen hoe ze lachen totdat een van hen pardoes het weerloze dier doodschiet.
Alain Martin, eigenaar van het 170 hectare omvattende landgoed Monceau in Liverdy-en-Brie in Seine-et-Marne, legt in een interview uit: “Het was niet zomaar een dier. Het is het enige dier dat ik echt als een metgezel heb beschouwd. Hij volgde me overal, ik gaf hem flesvoeding. Het is een dier waar ik van hield.” Terwijl hij spreekt zwellen de tranen in zijn ogen nog steeds aan over het voorval dat maanden geleden plaatsvond.
Martin heeft al vaker met jagers te stellen die de dieren waar ze op schieten vaak niet eens doden en lijdend aan hun lot overlaten. Hij wil dat de jager die het zwijn doodde vervolgd wordt.

In Frankrijk groeit het besef van de wreedheid waarmee de dominante cultuur van vleesconsumptie gepaard gaat. Er woedt momenteel een nationale discussie over vegetarisch eten nadat een schoolkantine in Lyon uit praktische overwegingen overstapte op een vegetarisch menu. Dat maakte een fel protest van de vleeslobby los en mondde uit een hevig politiek debat tussen rechtse (pro-vlees) en linkse (pro-vega) ministers in de regering Macron.
"Hoe dan ook is vegetarisme de inzet geworden van een culturele strijd die tot in de Franse regering wordt uitgevochten. Hier wreekt zich het feit dat president Macron de oude kloof tussen links en rechts wilde overbruggen, schreef Le Monde dinsdag. Minister Gérard Darmanin van Binnenlandse Zaken werd binnengehaald van de rechtse Republikeinen. Een houwdegen die een rechts geluid moet laten horen en de vegetarische schoolmaaltijd elitair noemde: ‘Voor veel kinderen is de schoolkantine de enige plek waar ze vlees kunnen eten.’ Barbara Pompili is juist afkomstig van de Groenen en werd minister van Milieu om Macron een groener imago te bezorgen. Bij de presidentsverkiezingen van 2022 heeft hij ook de steun van jonge, hoger opgeleide stedelingen nodig, precies de mensen die geen of minder vlees eten. Zo legt iets simpels als een vegetarische schoolmaaltijd de spanningen bloot in Macrons streven om verschillende vleugels en même temps, ‘tegelijkertijd’, te bedienen."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

johannn2
johannn226 feb. 2021 - 16:37

Norsemen, JoepJos, Het zwijntje is niet zielig omdat slachthuisdieren zielig zijn. Zo 'lust' ik er nog wel een. Een kanaripietje zingt en een lantaarnpaal is ook van ijzer. .

4 Reacties
Norsemen
Norsemen26 feb. 2021 - 21:36

Ga lekker een potje huilen boven je plofkip maar houd alsjeblieft op met die domme opmerkingen.

johannn2
johannn227 feb. 2021 - 15:17

Norsemen, Schelden doet geen zeer. .

Norsemen
Norsemen27 feb. 2021 - 18:23

Welk scheldwoord heb ik gebruikt dan?

johannn2
johannn227 feb. 2021 - 21:31

Norsemen, Schamperen doet geen zeer. Zo goed? .

Wilma3
Wilma326 feb. 2021 - 14:25

Wat een drama! Ik zou ook tranen met tuiten huilen als ze mijn huisdieren (honden en katten in dit geval) zouden doodschieten en ik zou ook gerechtigheid eisen. Waar ik wel een beetje mee zit (net als destijds met die mus in die werd doodgeschoten in die ruimte waar ze die domino steentjes neer zetten) is dat deze boosheid wel een beetje hypocriet is. Wat dan met al die varkens, kippen, koeien, paarden, nertsen eetc die we gebruiken voor concumptie? Dan zouden we daar toch zo'n beetje de halve wereld voor op zijn kop moeten zetten. Ik zelf ben net zo een hypocriet en eet ook nog gewoon zulk vlees terwijl ik tranen met tuiten zou huilen als een van mijn dieren wat zou overkomen.

JoepJos
JoepJos25 feb. 2021 - 17:20

Aww, zielig he? Vanavond allemaal weer een lekker stukje vlees uit onze bio industrie? Die beesten hebben namelijk een veel beter leven gehad en hun dood in het abattoir is uiteraard stukken betere geweest dan deze kogels.

3 Reacties
johannn2
johannn226 feb. 2021 - 7:07

JoepJos, Norsemen, Niet zielig dus. Ik begrijp hieruit, dat jullie het prima vinden dat dit zwijntje is afgeknald. Right? .

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 feb. 2021 - 9:29

Je hebt geen punt, je veranderd van onderwerp. Whataboutisme is eigenlijk niet eens een drogredenering, het is een afleidingsmanoeuvre die moet verhullen dat je geen argument hebt.

Norsemen
Norsemen26 feb. 2021 - 17:55

Je snapt het niet hè johannn? Dat zwijntje was veel minder zielig dan die varkens die zijn geslacht voor jouw kilo knallers.

johannn2
johannn225 feb. 2021 - 14:48

Het is in ieder geval duidelijk wie hier de zwijnen zijn. .

1 Reactie
Norsemen
Norsemen25 feb. 2021 - 15:47

De consument die een half kilo gehakt in de aanbieding bij de supermarkt koopt bedoel je?

Norsemen
Norsemen25 feb. 2021 - 14:03

Iedereen die zijn vlees in de supermarkt koopt en hierover gaat lopen janken is enorm hypocriet.

6 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer25 feb. 2021 - 14:28

O ja? Dan heb je er toch wel heel weinig van begrepen.

johannn2
johannn225 feb. 2021 - 14:52

Norsemen, Ja, laten we er eens een frisse vrolijke Jij-bak in gooien. Discussieert zo lekker. .

Zandb
Zandb25 feb. 2021 - 15:26

Norsemen In feite JIJ-bakt jij: U zegt weinig meer dan dat JIJ hypocriet bent wanneer JIJ 'jankt' en je vlees in de supermarkt koopt.

Norsemen
Norsemen25 feb. 2021 - 15:45

Ik ben zeker hypocriet maar ik loop niet te janken. Maar gaan jullie vooral lekker verontwaardigt lopen doen hoe er een arm zwijntje wordt afgeknald. Dat iemand dit zielig vindt is prima, maar er over oordelen is echt verschrikkelijk hypocriet.

Libertain
Libertain26 feb. 2021 - 8:42

@Norsemen, ("Dat iemand dit zielig vindt is prima, maar er over oordelen is echt verschrikkelijk hypocriet.") Bedoel je hier ook de vegetariërs mee?

Norsemen
Norsemen26 feb. 2021 - 11:17

@Libertain Een vegetariër die hierover gaat lopen gillen maar vervolgens wel z'n leren schoenen aandoet (en zo zijn er nog duizend voorbeelden) is net zo goed hypocriet inderdaad. Het gaat er niet om of je vlees eet of niet, maar hoe je over een ander oordeelt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 feb. 2021 - 13:55

Zijn deze lui niet gewoon strafbaar?

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 feb. 2021 - 15:57

[Ja, veel krommer dan dat kan het niet worden.] inderdaad.

Libertain
Libertain26 feb. 2021 - 8:40

@teun, ("Alleen op je eigen privé land, kun je ze de toegang ontzeggen.") Jawel, deze mensen uit het filmpje zijn strafbaar omdat ze de omheining kapot knippen om vervolgens op de dieren in het privé land te gaan jagen en doden. Dit heet braconnage. Het is in principe strafbaar, moet je de bewijzen aanleveren waarop de vraag komt of de Franse politie de moeite zal doen om ze te gaan vervolgen. Uiteindelijk komt het op staatspolitiek neer.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -25 feb. 2021 - 12:11

sinds safari-reizen naar Afrika beperkt is geworden - ook voor prive-vliegtuigen- moet men zijn genot thuis botvieren. daarom staan er ook grote hekken rond landgoederen in Nederland ... niet om het wild binnen te houden maar om nieuwsgierige fotografen buiten te houden

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen25 feb. 2021 - 11:32

Ik dacht dat die Fransen alleen maar kikkers vreten.

2 Reacties
rvb2
rvb225 feb. 2021 - 12:18

nee hoor. Ze eten ook slakken.

Tom Meijer
Tom Meijer25 feb. 2021 - 14:29

Als malacoloog protesteer ik tegen het eten van slakken! Schandalig. Maar, het moet gezegd, wel lekker.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen25 feb. 2021 - 11:22

"Hier wreekt zich het feit dat president Macron de oude kloof tussen links en rechts wilde overbruggen, schreef Le Monde dinsdag" Die kloof zal zich in het voorjaar van 2022 vanzelf weer dichten, als Macron tegenover Le Pen staat.

Libertain
Libertain25 feb. 2021 - 11:22

Gewapende perverselingen die gegarandeerd plezier krijgen van het agonie van doodgeschoten dieren aankijken.

Marinus Calamari
Marinus Calamari25 feb. 2021 - 11:08

Ik verheug me nu al op het goedpraat van de duiders die ons gaan vertellen dat mannen die voor hun vermaak dieren dood maken, ontzettend belangrijk werk doen.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax225 feb. 2021 - 12:20

Dat ligt er aan, die beesten hebben hier in Nederland bijvoorbeeld geen natuurlijke vijanden. En jij bent slim genoeg om te raden wat er dan gaat gebeuren. Maar who cares als je nooit buiten de randstad komt ¯\_(ツ)_/¯

JanB2
JanB225 feb. 2021 - 12:38

Bij beheersing van een wildstand die anders uit zijn voegen groeit is dat wellicht ook zo. Daarvan is in dit geval echter volstrekt geen sprake. De vraag is daarnaast inderdaad of de jagers ook niet strafrechtelijk vervolgd moeten worden. Er werd immers gejaagd zonder toestemming van de landeigenaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe25 feb. 2021 - 14:54

Laat de wolven hun werk doen. Die zijn daar veel beter in dan dat stelletje menselijke amateurs.

Marinus Calamari
Marinus Calamari26 feb. 2021 - 9:05

@MaxMax Nederland heeft geen ecosysteem maar een ecoruïne. Daar helpen een stel ginnegappende amateurs die als hobby het doodmaken van dieren heeft, niet echt tegen. Als je de wildstand op peil wil houden, dan heb je daar deskundigen voor nodig die weten waar ze mee bezig zijn, en niet een stel amateurs die "de wildstand op peil houden" slechts als excuus gebruiken om willekeurige dieren af te knallen. Of zoals Danielle aangeeft, het is natuurlijk nog beter om het ecosysteem te herstellen/zichzelf te laten herstellen, dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar.