Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Schippers wil doe-het-zelf-bezuinigingen op de zorg

  •  
10-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schip_300_03.jpg
Minister wil dat artsen, patiënten zeggen wat er uit het basispakket kan verdwijnen ... Meer internetgebruik moet kosten besparen
Op de zorg in Nederland kan bezuinigd worden door meer gebruik te maken van internet. Afspraken kunnen via internet efficiënter geregeld worden en soms kan zelfs een deel van de behandeling online plaatsvinden. Dat verklaarde minister Schippers van Volksgezondheid in Buitenhof.
Bekijk de video in andere formaten. Schippers had nog een andere doe-het-zelf-route om de 1,5 miljard aan bezuinigingen op het basispakket bij elkaar te krijgen. Iedere keer als de overheid, lees het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), voorstellen doet om het pakket in te krimpen ‘ontploft de wereld’ volgens Schippers. Daarom wil ze dat partijen in de zorg, artsen en patiënten, zelf voorstellen gaan doen over wat er wegbezuinigd kan worden.
Dus ik wil het eens omdraaien. Dat wij eens zeggen tegen artsen: wat vindt u nou verantwoord? U kunt wel afwijzen wat er wordt voorgesteld door het CVZ, maar denk dan het komend jaar eens met mij mee. Wat zou er volgens u uit het pakket kunnen, zodat we het pakket op een verantwoorde manier onder controle houden en we de zorg ook voor mensen met een klein inkomen maar een dure ziekte solidair blijven betalen?

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Warnerdj
Warnerdj10 feb. 2013 - 13:34

Een goede Innovatie. Het leuke is, dat je dit ook op politiek- of economisch bestuurlijk niveau kan doen. :-)

vriest
vriest10 feb. 2013 - 13:34

Indien de kosten van de gezondheid stijgen licht het aan de zieke .Het door schippers gestelde beleid klinkt mooi ,maar of het ook geschikt is in de praktijk ,de tijd zal het leren .Ben er alleen niet gerust in .wanneer gaat men eens bekijken waar de werkelijke pijn van de kosten zit inplaats van wederom met nieuwe en kostenmakende ideen te komen .

Emery
Emery10 feb. 2013 - 13:34

Kortgeleden las ik een folder waarin om de haverklap naar de "nurse practitioner" werd verwezen. Zolang er nog managementlagen aanwezig zijn die met dit soort ijdeltuiterij wil scoren, kan er nog veel bezuinigd worden.

adrie2
adrie210 feb. 2013 - 13:34

Mensen met de laagste inkomens besparen al zo'n honderd-duizend euro per persoon op de AOW ... door 7 jaar eerder dood te gaan! Nog maar 11 maanden geleden vond een PvdA-kandidaat dat een schande en zou daar wat aan doen: http://youtu.be/eDHmRlNq32E Deze vorm van bezuinigen is kennelijk ook wat de Japanse minister Aso voor ogen staat: http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/01_januari/22/opmerkelijk/Japanse_minister_vraagt_burgers_sneller_dood_te_gaan.xml

vriest
vriest10 feb. 2013 - 13:34

Haarbontjes zijn nep net als haar kunde .begin mij steeds meer af te vragen waar of al die partijen deze nitwits vandaan halen .Wat hebben zij in godsnaam gedaan om opzulke functie,s te geraken .Bij haar kan ik het me niet in denken dat het via de haagse matras gegaan is

Fatima22
Fatima2210 feb. 2013 - 13:34

een echte liberale losgeslagen doe-het-met-jezelf-vrouw

marietjejansen
marietjejansen10 feb. 2013 - 13:34

Eerst het EPD doordrukken en nu online gezondheidszorg promoten? Het zaakje stinkt. Mijn besparingstips zijn: schaf die verzekeringsmaatschappijen af, stop met de vercommercialisering van de zorg, geef specialisten gewoon een salaris en snij eens wat managementlagen uit de gezondheidszorg. Waarschijnlijk zal dan blijken dat we niet hoeven te bezuinigen, maar dat we geld overhouden.

Woeki Hypo
Woeki Hypo10 feb. 2013 - 13:34

Schippers wil doe-het-zelf-bezuinigingen op de zorg. Als managers en bestuurskundigen burgers zonder strijd democratie geven, dan zit er zeker een adder onder het gras. Ik vermoed dat neoliberalen in de toekomst met nog meer van dit type democratie komen. U mag dan uzelf afknijpen op het één of ander. Het neoliberalisme zelf democratisch verwerpen, dat kan of mag dan natuurlijk niet. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

freaky33
freaky3310 feb. 2013 - 13:34

Dat mens is echt niet goed snik. Totaal niet capabel. Snap niet dat ze blijft weg komen met haar onkunde. Weg er mee.

DikBrix
DikBrix10 feb. 2013 - 13:34

Sluwe vraag van Schippers. 'Sluw', omdat daarmee de vraag hoe het basispakket gehandhaafd kan worden niet meer in beeld is: Artsen en patiënten moeten nu een oplossing zoeken voor het netjes afbreken van het basispakket. De vraag of dat afbreken op zich wel 'netjes' is, komt daardoor niet meer aan de orde.

Klungel2
Klungel210 feb. 2013 - 13:34

Ach ja: laat de roeptoeters het beleid bepalen. Dan komt het zeker goed! Ben ik nu naïef, of is dit echt een dom plan???

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 feb. 2013 - 13:34

Wat mij nerveus maakt bij deze plannen, is dat het gebruik van internet in de gezondheidszorg wordt aanbevolen om kosten te besparen. Waarom zou een consult via internet goedkoper zijn dan even langskomen bij de dokter, of een telefonisch consult? Het kost de arts net zo veel tijd, misschien zelf wel meer, en de beste man of vrouw zal niet bereid zijn om minder te gaan verdienen. Een online-consult kan eigenlijk alleen maar goedkoper worden gemaakt als niet de arts zelf, maar een assistent de vragen beantwoord, of als de patiënt afgescheept word met een FAQ. Goedkopere zorg = slechtere zorg.

JongLinks
JongLinks10 feb. 2013 - 13:34

Er wordt geen keuze gegeven aan de artsen en patiënten. Ze worden gedwongen blindt weg te strepen en niet te vernieuwen. Dit is geen leiderschap maar het afschuiven van je verantwoordelijkheden.

Blisss
Blisss10 feb. 2013 - 13:34

Ik hoop niet dat belangen organisaties van artsen en patiënten hier in trappen. Ze voorziet dat het neo liberale concept, de marktwerking, blijkbaar niet gaat werken, maar wil er blijkbaar toch aan vast houden. Dus hoop ik dat niet de belangenorganisaties, echter de pvvda de kastanjes uit het vuur gaan halen, die ze er zelf ingegooid hebben.

len_saya
len_saya10 feb. 2013 - 13:34

Er wordt dik verdiend aan de zorg en dan bedoel ik niet door de mensen die het echte werk moeten doen zoals verplegenden en verzorgenden, zelfs de huisarts niet. Maar wel de zorgverzekeringsindustie, de farmaceuten, de specialistenmaatschappen. Mijn allerbelangrijkste advies aan Schippers: stop met marktwerking in de zorg. Alleen al aan reclame voor zorgverzekeraars wordt er voor tientallen miljoenen besteed http://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2012/3/Zorgverzekeraars-besteden-58-miljoen-aan-reclame-ZVS013474W/ Dan is er ook nog het gerommel met de farmaceutische industrie, de giga hoge salarissen voor topfunktionarissen in de zorgindustrie. De onlangs gepubliceerde lijst met topverdieners in de publieke sector bestond vrijwel alleen uit funktionarissen in de zorg. Dat is dan ook alleen nog maar het topje van de ijsberg. Zeker er valt nog heel wat te besparen in de zorg. Maar laat dan niet de patient zeggen welke zorg hij of (nog erger) een ander wel/niet kan missen. Op die manier kan elke medische deskundigheid afgeschaft worden en worden groepen patienten tegen elkaar uitgespeeld. Bah, wat een zwaktebod van Schippers. Daar waar het geld echt wegstroomt, laat ze het liggen! Typisch VVD, het geld in eigen zak houden en anderen laten bloeden.

vriest
vriest10 feb. 2013 - 13:34

Op een congres voor zorgverzekeraars heeft een van de voorzitters van CZ aan de rest van de verzekeraars mede gedeeld dat CZ afgelopen jaar 150miljn winst had gemaakt . aar dat hij bang was dat indien de verzekerings nemer dit zouden weten ,zij een terug gave van dat bedrag zouden willen ,omdat zij zeker vinden dat zij te veel zouden betalen .En onze zorg mnister wil de pakketen verder uitkleden omdat de zorg duurder word .

toshiba
toshiba10 feb. 2013 - 13:34

Geheel ander opzet, ander gezondheidsysteem. Huidige principes loslaten en opnieuw beginnen.

3 Reacties
Zjenny
Zjenny10 feb. 2013 - 13:34

Ik wilde hetzelfde schrijven.Hoeft al niet meer.

kijkeensverder
kijkeensverder10 feb. 2013 - 13:34

Geachte Mijnheer Groen, u wordt al jaren op uw wenken bedient door uw idealisten, die vinden dat er geen ( chronische ) zieken moeten zijn, dat de gehandicapten,ouderen, geestelijk zieken etc, nutteloze burgers zijn, waar zo min mogelijk geld aan moeten worden gespendeerd. Er is een heel ander systeem nl het systeem vernedering/ kwetsing, ouderen die 14 uur in hun stront liggen, die pillen veel te laat krijgen, uitleg van medewerkers waarin je alleen maar een protocol in hoort etc, eigen bijdragen voor alles en nog wat, die absurd hoog zijn. Het systeem is doodziek. Overigens ben ik wel heel heel benieuwd naar uw idee ( Andere opzet ) hierover.

kijkeensverder
kijkeensverder10 feb. 2013 - 13:34

Heb een artikel gelezen op de "Wereld volgens Hans", "Visieloosheid bij Diederik Samson". Uw artikel is genuanceerd en belicht een onderdeel van een Politieke Partij aan de macht. Verontschuldigingen is te veel, wel is het zo dat je soms beter" even kunt wachten". Vooral reageren op een one- liner of misschien niet, je weet het soms niet, zoals met veel zaken.

lembeck
lembeck10 feb. 2013 - 13:34

Had dit nu niet een ietwat meer flatterende foto kunnen zijn? Ze ziet eruit, of ze zo uit haar bed komt en ongewassen de straat op is gegaan met haar bontkraagjes, waarvan ik hoop dat ze nep zijn. Wat die DHZ bezuinigingen betreft - niet 100% een slecht idee leek het me, maar als alleenstaande met een familie die zich geen bal van elkaar aantrekt, kan het in de toekomst wel eens lastig worden. Ik opteer dan toch liever voor die Pil van Drion.... hoop echt dat het ding echt gemaakt gaat worden. Ik wil er beslist een in mijn nachtkastje.... Geen sjagrijnige en jattende familie om me heen alsjeblieft. Dan liever gelijk de pijp uit. In het V.K. lijkt de NHS een zogenaamde Liverpool 'loop' te hebben uitgevonden. Oude, zieke mensen die volgens verplegend personeel en artsen niet meer opknappen laten ze versterven. Er wordt niets meer aan ze gedaan. Dat het verkeerd gaat is duidelijk inmiddels. Wanneer wordt dat hier ook ingevoerd? Want het VK en Nederland trekken samen op in hun Thatcherisme.

2 Reacties
kijkeensverder
kijkeensverder10 feb. 2013 - 13:34

Raven, in de meeste reportages/ media heeft deze Minister hetzelfde hoofd. Net zoals mijn hoofd kan ik het echt niet vermaken, kan wel maar, het resultaat is vaak zo desastreus. Noem geen namen, hoor!!!!

buckshag
buckshag10 feb. 2013 - 13:34

Ze ziet eruit, of ze zo uit haar bed komt en ongewassen de straat op is gegaan..... Is ze van de SP dan?

insignia
insignia10 feb. 2013 - 13:34

Ik ben ervoor om de JSF in het basis pakket te stoppen. Dan kan de minister rustig slapen en ik ook.

1 Reactie
boeie
boeie10 feb. 2013 - 13:34

helaas los je met het afschaffen van de JSF ongeveer 3 maanden stijging van de zorgkosten op... Wat is uw voorstel voor over 3 maanden?

basOoms
basOoms10 feb. 2013 - 13:34

Bij ouderen zou zwangerschap en bijbehorende behandelingen - geschrapt kunnen worden. Maar waar blijft de basis; solidariteit ? En waar blijven de bezuinigingen ? Bezeuinigen is NIET het pakket uitkleden maar kosten beheersen.

1 Reactie
opmerker
opmerker10 feb. 2013 - 13:34

En waar blijven de bezuinigingen ? Bezuinigen is NIET het pakket uitkleden maar kosten beheersen. Zo is het maar net. Veel meer preventieve zorg. We moeten af van het piepsysteem. Ook de extramurale zorg heeft last van regelingen en wetten die de zorg welke minister Schippers nu voorstaat, belemmeren. Als familie al kan bijstaan in de zorg dan moet de VVD niet willen dat in familieverband samenwonen afgestraft wordt met de uitkeringen. Zo ook het samenzijn van gepensioneerden die veel voor elkaar kunnen doen. De VVD wil de mensen die geen tijd hebben, dit laten doen en de mensen die er wel tijd voor hebben afstraffen als ze het doen. Verder is er veel te verbeteren in de medicatie. De farmacie belemmert de opmars van homeopatische medicijnen met alle middelen, alsof wat zij ontwikkelen alleen maar goed is. Nou, in werkelijkheid zijn die medicijnen symptoom bestrijders en gericht op zolang mogelijk gebruik. Genezen ergens van is zeldzaam.

FritzFriebl
FritzFriebl10 feb. 2013 - 13:34

KIWI-MODEL (Nieuw Zeeland) invoeren~!

1 Reactie
Zjenny
Zjenny10 feb. 2013 - 13:34

http://www.pvda.be/wie-zijn-we/programma/medicamenten-aan-halve-prijs-kiwi-model.html De Belgische PvdA is vergelijkbaar met SP hier. Vergis je niet!

JacquesDanzig
JacquesDanzig10 feb. 2013 - 13:34

Wat sommigen ongetwijfeld een leuke gewaagde actie van Schippers zullen vinden, is volgens mij gewoon andermaal een brevet van onvermogen van een minister, die hardnekkig weigert, om op te stappen.

1 Reactie
boeie
boeie10 feb. 2013 - 13:34

En wat lost het opstappen van Schippers precies op? Dan komt er een minister die wel weet hoe je de kosten in de hand houdt?

boeie
boeie10 feb. 2013 - 13:34

Het probleem met afspraken via internet is dat artsen nog steeds vinden dat ze een salaris van rond de balkenende norm moeten verdienen, maar voor ICT nog geen stuiver overhebben. Dat vooral zo goedkoop mogelijk willen en vaak wegstoppen in een afdeling "facilitair" met schoonmaak en de technische dienst. Vervolgens heeft ICT prio 0 en mag het personeel van de arts niet door computers of internet afspraken niet worden wegbezuinigd, want hoe verdedigd zo'n arts dan nog een salaris dat 2.5 keer zo hoog is als een IT-er met een opleiding op hetzelfde nivieau? En de gezondheidszorg kost elk jaar op jaar 500 euro meer per nederlander.....

1 Reactie
adrie2
adrie210 feb. 2013 - 13:34

" ... Per jaar 500 euro meer per Nederlander ...!?" Dat is één maal per twee jaar het verwijderen van een oorprop!

Rode druppel
Rode druppel10 feb. 2013 - 13:34

Niets kan er nog uit het basispakket. Wilt u geld besparen ? Dan schaf de marktwerking af.

2 Reacties
lembeck
lembeck10 feb. 2013 - 13:34

Dát lijkt me eerder een vereiste dan een idee. Maar Marktje Rutte zal dat zeker niet doen. Immers, de markt is heilig en lost uiteindelijk alles op met het zelfreinigende vermogen? Mag ik een teiltje?

boeie
boeie10 feb. 2013 - 13:34

en dan wordt het ineens goedkoper? Wat helpt is de salarissen van Artsen normaliseren, die steken de rest aan, dan moet de directeur ook ineens meer verdienen..

DBC123
DBC12310 feb. 2013 - 13:34

Waarom zou men oplossingen moeten aandragen voor een zorgstelsel die niet deugt? Nederland staat nummer 8 op de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Alle 7 landen boven Nederland hebben een Nationaal Ziekenfonds. Zorgkosten hebben niets te maken met gebrek aan solidariteit maar 'n gebrek aan beschavingsbesef bij Schippers en andere voorstanders van dit zorgstelsel waar zowel de SER als RvS negatief over waren.

1 Reactie
kijkeensverder
kijkeensverder10 feb. 2013 - 13:34

ben het helemaal met u eens, een grote vrees besprong me een tiental jaren geleden toen overal VVD'ers op sleutelposities in de Ziektekostenverzekeringen plaats namen, begon bij de Grave , ( in Amsterdam ging de " mare" dat hij voor 0,05 cent zijn eigen moeder nog zou verkopen). Even terzijde, het systeem deugt voor geen meter. Het is van de " zotte" dat je straks moet onderhandelen over wat er kan worden weggelaten uit de verzekering.de patient is geen dokter, je gaat naar een deskundige voor advies. In deze " Blurb" heb je meer methodes nodig, dan de systeemtheorie. Wat heel heel ernstig is dat de mentaliteit in de Zorg -instituten, de zorg telt niet maar het protocol, de RvB is niet de baas maar de account is veranded.Een omkering, waar heel veel medewerkers nu aan meedoen.MIsschien kun je het infiltratie of hersenspoelen noemen. De spreektaal is doordrenkt met bureaucratische termen. Viktor Klemperer heeft ooit de taal van het derde Rijk geanalyseerd in het boek "Lingua Tertii Imperii", als je nu de geschriften, beleidsstukken, de rapportage -stukken zou lezen, dan kun je alleen maar concluderen: dat deze sector door en door ziek is geworden en snel, niet zoals Schippers en de haren dat willen, aan een groot infuus zou moeten met weder-horen van alle partijen

hminkema
hminkema10 feb. 2013 - 13:34

Het is paniekvoetbal, gemaskeerd met window-dressing. De ideologie - gooi alles in 'de markt', dan is het welgedaan - blijkt niet op te leveren wat de liberale dogma's stellen; en dan is niet de ideologie verkeerd maar moeten de mensen zich er aan aanpassen. Zo is in de voormalige USSR ook het communisme niet doodverklaard, integendeel, velen verlangen er naar terug. Want niet de ideologie was fout maar 'slechts' de praktische uitwerking. En als de Russen zich een beetje beter aanpassen aan de ideologie, komt het vanzelf goed. Fanatici vind je overal, ter rechter- en ter linkerzijde. Deze rechtse fanatica verkoopt neoliberale sprookjes. Eerst was het sprookje dat privatisering en marktwerking in de zorg meer kwaliteit en lagere kosten zou opleveren. Helaas blijken de kosten gigantisch te stijgen, omdat aanbieders de prijzen kunnen laten stijgen (in goed onderling overleg) en de klant domweg te betalen heeft. De klant haalt het uit de grote pot (verzekeraars) waar hij zelf steeds meer geld in steekt, zodat hij begrijpelijkerwijs vindt dat hij er ook heel wat uithalen mag. Iedereen na twee jaar een nieuwe bril, want het mag van de verzekering. Mijn kind naar de beugeltandarts, want jouw kind mocht dat ook. Mijn echtgenote komt uit een aanmerkelijk zuiniger buitenland, en werkt als medisch specialist in een Nederlands ziekenhuis. Ze schaamt zich dood over de cultuur van verspilling daar, met name in de gelederen van het ziekenhuisbestuur, dat meer op geldverdienen uit is dan op het leveren van goede zorg aan de mensen die daarvoor vorstelijk betalen. Om haar ideologie te redden wentelt Schippers het feilen van haar marktsysteem af op die patiënten. Die moesten eerst wennen aan de veel hogere medische kosten (premie en eigen bijdrage) en nu moeten ze ook maar wennen aan minder zorg en zorg van soberder kwaliteit. We zijn met z'n allen als kikkers in een pannetje neoliberaal water. We worden langzaam gekookt. Blijven zitten jongens, wat de kok doet is welgedaan, het wordt al lekker warm.

1 Reactie
kijkeensverder
kijkeensverder10 feb. 2013 - 13:34

uw stuk is verhelderend. Wat uw vrouw heeft meemaakt is vanaf ongeveer 1992 aan de gang. Was verbijsterd, toen de directeuren, tijdens een vergadering " gewoon "zeiden dat ze uit de CAO, (G)GZ, zouden stappen. Later bleek dat ze een eigen CAO hadden ontworpen en verdienden 100% meer salaris. Roofbouw op hun onderdanen, patienten en clienten. De bekende cursussen/ college's op de heide, fijn in een hoekje zitten praten met een drietal en dan met zo'n piepende stift, iets op een flap-over krabbelen namens het groepje. Dure hotels, duur eten en die wanstaltige borrel erna aan de bar met gouden strippen. Weggegooid geld, zeker nu je weet hoe alles is verhard in die sectoren etc. Wat kunnen we er tegen doen?

JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2013 - 13:34

Deze invalshoek heeft een redelijk hoog democratisch gehalte. Opvallend. En dat voor een VVD'ster (...). Helaas schuilt er nog steeds gemene adders onder de zoden namelijk die van de farmaceuten en verzekeringsmaatschappijen met managerslagen die nog steeds in de huidige neoliberale marktwerking geloven. ... Hans Groen ziet het zoals ik het zie. Alles zal opnieuw moeten worden opgezet. Het 'oude' ziekenfonds was beter en 'socialer' en zou deze als voorbeeld willen stellen. De premies van het door het ziekenfonds aangeboden arrangement waren inkomensafhankelijk en de kring van verzekerden werd beperkt door een inkomensgrens.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2013 - 13:34

'schuilen'

MarjoleinS2
MarjoleinS210 feb. 2013 - 13:34

Zorgverzekeraars maken steeds hogere winsten Het gaat slecht met de zorg, maar niet met de zorgverzekeraars: die maken zeer gezonde winsten. CZ bijvoorbeeld zag de winst op zorgverzekeringen vorig jaar met 150 miljoen stijgen, zei CZ-topman Wim van der Meeren op een congres. Hij verwacht dat de publieke opinie daar achter zal komen en dat er dan een publieke discussie zal komen over het teruggeven van die overwinsten. Als overal in de zorg wordt beknibbelt zijn hoge winsten niet logisch. Een belangrijke bron van de winstgroei is het feit dat veel patiënten (veel) goedkopere medicijnen krijgen dan vroeger. Over de hele breedte van de sector kunnen de overwinsten naar de 750 miljoen gaan. http://www.welingelichtekringen.nl/economie/145011/zorgverzekeraars-maken-steeds-hogere-winsten.html

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 feb. 2013 - 13:34

Wat bedrijven met hun geld kunnen doen staat te lezen in dit stuk naar een onderzoek uit 2009 van Frank Roels, emeritus hoogleraar van de Gentse Universiteit .: https://biblio.ugent.be/input/download?func=downloadFile&fileOId=605803&recordOId=605793