Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Schippers geeft startsein marktwerking in zorg

  •  
14-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zorgverzekeraars starten in 2012 met prijsonderhandelingen met ziekenhuizen... Uit eerder onderzoek van het CPB blijkt dat de kwaliteit van de zorg hierdoor niet vooruit zal gaan
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat ziekenhuizen in 2012 al gaan onderhandelen met zorgverzekeraars over de prijs van behandelingen. Ziekenhuizen moeten wat betreft de bewindsvrouw niet langer een vast budget krijgen voor hun werk, maar beloond worden voor wat ze presteren.
Schippers hoopt dat de zorg hierdoor verbetert. Schippers:
Nu krijgen ziekenhuizen een zak met geld om dingen te doen. Niet om het heel goed te doen of om nieuwe technieken te gebruiken. Zorgverzekeraars moeten namens de patiënt goede zorg inkopen tegen scherpe prijzen. Ik hoop dat ze zeggen: waarom is ziekenhuis A duurder dan ziekenhuis B, hoe zit het met de hersteloperaties of hoe is het met de kwaliteit?”
Uit eerder onderzoek van het CPB blijkt echter dat meer concurrentie de zorg niet beter zal maken. In een persbericht van september 2010 schrijft het CPB: “Concurrentie tussen ziekenhuizen heeft vooralsnog geen effect op de kwaliteit van de zorg, bijvoorbeeld gemeten in minder (ongeplande) heroperaties of een lagere mortaliteit.”
Desalniettemin houdt Schippers vast aan haar plannen. NOS schrijft: “Voor ingewikkelde en zeldzame ingrepen blijft een vaste prijs gelden. Als een behandeling te duur uitvalt, krijgt een ziekenhuis de extra kosten niet meer vergoed. Minister Schippers verwacht dat door de maatregel de kwaliteit toeneemt en de bureaucratie daalt. Verzekeraars willen meer tijd om het systeem in te voeren.”

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

Michiel Online
Michiel Online14 mrt. 2011 - 20:24

Inderdaad Han dat lijkt compleet verwoord, en ter aanvulling: "goede zorg inkopen tegen scherpe prijzen." Goede zorg heeft geen scherpe prijs.

Tom Meijer
Tom Meijer14 mrt. 2011 - 20:24

Schandalige maatregel. Weer iets wat in de toekomst gerepareerd zal moeten worden.

Yggdrasil
Yggdrasil14 mrt. 2011 - 20:24

"Nu krijgen ziekenhuizen een zak met geld om dingen te doen. Niet om het heel goed te doen of om nieuwe technieken te gebruiken. Zorgverzekeraars moeten namens de patiënt goede zorg inkopen tegen scherpe prijzen. ==================== Zo wordt er weer een mogelijkheid gemaakt om weer een laag van jonge dynamische managers aan te stellen, dik en vet betaalde managers die gaan overleggen over hoeveel iets mag gaan kosten wie het uiteindelijk moet gaan betalen. En op het moment dat die dynamische en vet betaalde managers dan hebben bepaald hoe het een en ander moet gaan werken dan hoeft de behandeling niet meer want dan is de patiënt al overleden. Marktwerking is speculeren over en spelen met de gezondheid van een ander.

toshiba
toshiba14 mrt. 2011 - 20:24

En nog een probleem. Wat meet je eigenlijk? Zoals onlangs het slotervaart de contacten een zorgverzekeraar brak omdat bepaalde behandelingen in het ziekenhuis niet vaak genoeg werden uitgevoerd vond de zorgverzekeraar de gewenste kwaliteit te laag. Feitelijk bleken de betreffende artsen in andere ziekenhuizen eveneens de behandeling uit te voeren en waren uitermate kundig. Toch hield de zorgverzekeraar voet bij stuk en was niet ontvankelijk voor dit toch logische en heldere argument. Nog gelukkiger hield Slotervaart ook voet bij stuk en gooide de verzekeraar de deur uit.

ElChe
ElChe14 mrt. 2011 - 20:24

Goede zorg is niet hetzelfde als het kopen van een nieuwe fiets of auto. Ze leren het ook nooit deze marktkramenpolitici. Concurreren over het lot van mijn gezondheid: waanzin ten top.

Crunchy Frog
Crunchy Frog14 mrt. 2011 - 20:24

Het heeft iets fundamentalistisch, dit kritiekloze geloof in marktwerking. En kan iemand me uitleggen hoe een situatie waarin zorgverzekeraars van ieder ziekenhuis de statistieken moeten gaan bijhouden zal leiden tot minder bureaucratie?

eeweew
eeweew14 mrt. 2011 - 20:24

En hoe dacht de minister te voorkomen dat patiënten niet meer de beste behandeling krijgen, maar in plaats waarvan veen veel goedkopere slechtere behandeling? En nu het wet toch alleen maar over kosten mogen hebben, en niet meer over mensen. Wie gaat de economische schade betalen die dat oplevert?

drsKipping
drsKipping14 mrt. 2011 - 20:24

Dus zoals ondernemers aan klantenbinding moeten doen, moeten nu de zorgverleners aan patiënten-binding gaan doen ?

Bakoe
Bakoe14 mrt. 2011 - 20:24

Dit zal er op uitdraaien dat de "beste" mensen de beste zorg krijgen. Dus als u in de ongelukkige situatie verkeert niet tot de groep van de beste mensen te behoren, dan wordt goede zorg wat lastiger. Maar dat zal die beste mensen een zorg zijn.

Wout Berlinck
Wout Berlinck14 mrt. 2011 - 20:24

Stemmingmakerij. Media kleuren het in naar politieke voorkeur danwel afkeur. Rapport van CPB is genuanceerder. http://www.cpb.nl/publicatie/concurrentie-de-zorg Om maar even het abstract eruit te lichten: ... This document outlines the opportunities and threats surrounding competition in health care. Competition is a key element in the upcoming Dutch health care reform and will potentially lead to substantial improvements in the medium or long run. But what are the necessary conditions for effective competition to materialise? By outlining the main conditions and policy options CPB aims to contribute to the debate concerning the health care system change ...

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder14 mrt. 2011 - 20:24

Hoe lang worden er nu al maatregelen genomen waarvan altijd beweert word dat de gezondheidszorg daar goedkoper van zal worden. Heel veel. En toch word het steeds maar weer duurder. Maar ja, eigenlijk is dat geen probleem. Want het prijskaartje kan tegenwoordig heel makkelijk bij de burger worden neergelegd. Die betaalt wel. Geen probleem. Leve de markt. Dat hebben de regeringen toch mooi geregeld.

objectivist
objectivist14 mrt. 2011 - 20:24

Ik ben voor marktwerking maar in de zorg en OV? Liever niet.

Barmaley
Barmaley14 mrt. 2011 - 20:24

"Schippers hoopt dat de zorg hierdoor verbetert." Hoop is een van de drie in "geloof, hoop en liefde". Stellen we hiervoor bestuurders aan, stemmen we hiervoor? Na al het andere kan nu ook de zorg in de uitverkoop, waarbij er enkele directeuren hun zakken vullen over de ruggen van patiënten en al het verplegend personeel. Met instemming van de raad van commissarissen omdat de financiële doelstelling gehaald wordt en "het product verbetert". En de politiek slaapt verder ...

ErnsTT2
ErnsTT214 mrt. 2011 - 20:24

Iedereen weet dat je als je op prijs gaat concureren alleen maar corruptie kweekt. Dat heeft het hele zorgverzekeringsdebacle nu wel geleerd, alles is *duurder* geworden doordat ze gewoon prijsafspraken met elkaar maken, en als dat niet lukt word de verzekering gewoon middels een buy-out over genomen... Want effectief zijn er nu nog maar dire verzekerings kartels, die ook nog eens gebroederlijk samenwerken... dat er 47 werkmaatschappijen zijn si pure windowdressing, de EU doet er al onderzoek naar, maar hier mag het niet in de pers komen, en sneuvelt dat op de tafel van de censuur :(

msj_meijerink
msj_meijerink14 mrt. 2011 - 20:24

"Deze nieuwe pleister kost u 5 Euri extra." Gaan we naar dit soort systematiek? Lieve mevrouw Schippers, waarom roeit u tegen de stroom in als aangetoond is dat 'onderlinge concurrentie' niet werkt? Bij alle (!) eerdere pogingen van de overheid om iets goedkoper te maken door bij nutsvoorzieningen 'marktwerking' te introduceren, is gebleken dat de dienstverlening slechter werd en de daaraan gekoppelde prijs hoger. Nu de VVD weer aan de macht is zien we dit spook weer vrolijk zijn kop boven het maaiveld uitsteken. Beste kiezers, doe nu eindelijk die oogkkleppen af en laat merken wat je van dit soort uitverkoop van de BV Nerderland vindt.

opmerker
opmerker14 mrt. 2011 - 20:24

Concureren op operaties, in de gezondheidszorg of concurren op de verzorging. Te gek voor woorden.

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 mrt. 2011 - 20:24

De vraag is dan: wat is zakelijk: de beste kwaliteit voor de laagste prijs of een lage prijs zonder dat de patiënten meteen bij bosjes doodgaan? Het gaat er immers niet om de patiënt tevreden te stellen, maar de verzekeringsmaatschappij.

1 Reactie
Amarinde
Amarinde14 mrt. 2011 - 20:24

Precies. Laten we in hemelsnaam maar hopen dat dit kabinet voor die tijd gevallen is want ook ik heb hier totaal geen vertrouwen in.

Pjotrs
Pjotrs14 mrt. 2011 - 20:24

"Uit eerder onderzoek van het CPB blijkt echter dat meer concurrentie de zorg niet beter zal maken." Ja, en? Ik lees ook: "Concurrentie tussen ziekenhuizen heeft vooralsnog geen effect op de kwaliteit van de zorg, bijvoorbeeld gemeten in minder (ongeplande) heroperaties of een lagere mortaliteit." Het maakt de zorg blijkbaar ook niet slechter, alleen goedkoper. Dus wat is nou het probleem? Grappig is dat ik nu al kan voorspellen dat degenen die altijd het hardst klagen over de kosten van de zorgpremie dezelfden zullen zijn die nu bezwaar zullen maken tegen goedkopere zorg.

2 Reacties
Joeri2
Joeri214 mrt. 2011 - 20:24

" Het maakt de zorg blijkbaar ook niet slechter, alleen goedkoper. " Hoezo dat dan? Is de NS goedkoper geworden sinds de privatisering? Nee. Nou bellen dan? Ook niet. Post? ( extreem ) Duurder. Houdt toch op met die praatjes. Het gaat er alleen om dat Jacobse en van Es hun poolse spuit naalden kunnen gaan verkopen. En diabetici schijnt een mooie groeimarkt te zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten14 mrt. 2011 - 20:24

Lees eeerst de stukken voordat je je reactie plaatst.

mogime
mogime14 mrt. 2011 - 20:24

Je zou het ook zo kunnen zien dat de keus bij de consument moet liggen, en niet bij de verzekeringsmaatschappijen.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs14 mrt. 2011 - 20:24

"Je zou het ook zo kunnen zien dat de keus bij de consument moet liggen, en niet bij de verzekeringsmaatschappijen." Dat dwingt consumenten om verantwoordelijkheid voor de eigen keuze te dragen en iets zegt me dat de gemiddelde consument daar niet op zit te wachten. Want aan iedere keus hangt een prijskaartje, terwijl de houding van de consument nu is: de zorg is nooit goed genoeg en de prijs is altijd te hoog. (Een ander moet dus maar voor de kosten opdraaien.) Oftewel: de consument wil de hoofdprijs maar niet de bijbehorende rekening. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het grote aantal mensen dat onverzekerd rondloopt wegens wanbetaling. Vanaf het moment dat een deel van de zorgpremies niet meer werden ingehouden op het brutoloon maar door de verzekerde zelf moest worden betaald (ze kregen dat geld bij hun nettoloon uitbetaald) steeg het aantal onverzekerden schrikbarend. Als je de keus bij de consument legt (hoe bekwaam is die om de juiste keus te maken?) wordt je meteen geconfronteerd met de realiteit dat niet iedere consument even handelingsbekwaam is. De ideale consument bepaalt wat hij aan verzekeringspremie wil betalen voor welk pakket met welke extra's. Je kunt daarbij denken aan de behandelingen maar ook aan fatsoenlijk eten en een kamer voor jezelf zodat je niet tussen de zeurende lastpakken komt te liggen. De minder ideale consument (ik schat: de meerderheid) betaalt het liefst zo weinig mogelijk voor een verzekering maar stelt wel hoge eisen zodra er een beroep op moet worden gedaan. En in het slechtste geval betaalt hij zijn premies helemaal niet. Moet je hem dan maar iedere zorg weigeren omdat hij daar de facto voor heeft gekozen? De keus bij de consument laten liggen is in theorie ideaal, maar in de praktijk laat je dan die consumenten in de kou staan die die keus helemaal niet aankunnen.

JoopSchouten
JoopSchouten14 mrt. 2011 - 20:24

Het wordt hozen. Nu neoliberalen aan het stuurwiel staan grijpen ze hun kans het 'logge staatsschip' gevaarlijk naar stuurboord te laten overhellen. Zo'n Leviathan is moeilijk deze weer overeind te krijgen. Het wordt hozen. De verantwoordelijke stuurlui zullen moeten worden gekielhaald.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten14 mrt. 2011 - 20:24

'Zo'n Leviathan is moeilijk overeind te krijgen.' Shit.

[verwijderd]
[verwijderd]14 mrt. 2011 - 20:24

Het werd hoog tijd. De beste kwaliteit voor de laagste prijs bestaat niet, zelfs niet meer in Rusland.

2 Reacties
Crunchy Frog
Crunchy Frog14 mrt. 2011 - 20:24

Dus gaan we maar voor de laagste kwaliteit voor de laagste prijs? Euroshopper-ziekenhuizen voor de laagste inkomens? Er is vast wel een handige ondernemer die dat wil opzetten.

Crunchy Frog
Crunchy Frog14 mrt. 2011 - 20:24

Ik wist trouwens niet dat jij zo'n fan was van het gezondheidssysteem vroeger in Rusland, Aert. Vertel...!

HenkJohanFaber
HenkJohanFaber14 mrt. 2011 - 20:24

Ik ben een groot voorstander van diversiteit van ziekenhuizen. Waarom moet elk ziekenhuis goed zijn in bepaalde operaties, behandelingen e.d. Het kost echt niet meer om iemand 200km te laten reizen voor zijn/haar behandeling. Maar concurrentie ik weet het niet.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman14 mrt. 2011 - 20:24

[Ik ben een groot voorstander van diversiteit van ziekenhuizen. Waarom moet elk ziekenhuis goed zijn in bepaalde operaties, behandelingen e.d. Het kost echt niet meer om iemand 200km te laten reizen voor zijn/haar behandeling.] Daar wordt tegelijkertijd ook naar gestreefd. Samen met marktwerking betekent dat: monopolie...

Zomaareenmening
Zomaareenmening14 mrt. 2011 - 20:24

Wie geinteresseerd is in het daadwerkelijke resultaat van deze zogenaamde "marktwerking" volgt deze link : http://www.allesamerika.com/universele-ziektekosten.html In dit stuk (niet links, niet rechts maar "recht door zee" om maar eens een beruchte uitspraak te gebruiken) kan men lezen waar dit alles naar toe zal leiden. In de Verenigde Staten zijn vele mensen langzamerhand beginnen te beseffen wat men al die jaren fout heeft gedaan (Verenigde Staten) en nu probeert het tij aldaar te keren daar meent Nederland weer eens de wijsheid in pacht te hebben. Nederland gaat er stellig van uit dat dit natuurlijk "nooit" in Nederland kan gebeuren. Maar let op !!! Onder het motto van Vrijheid, Zelfredzaamheid en Eigen Verantwoording worden verworvenheden waarvoor men jaren heeft moeten buffelen afgebroken. Als deze plannen doorgang zullen vinden kan men voorspellen dat binnen nu en een paar jaar iemand die om gezondheidsredenen een zware operatie moet ondergaan eerst een dure persoonlijke lening dient af te sluiten bij een kredietinstelling om zodoende de operatie te kunnen bekostigen. Wie kan dit desastreuze maatregelen stoppen ????

1 Reactie
doeidoei
doeidoei14 mrt. 2011 - 20:24

Jouw artikel gaat over wie er wel en niet verzekerd zijn. Het CPB onderzoek gaat over hoe de zorg zelf wordt uitgevoerd. Dat zijn twee totaal verschillende discussies.

pedens@numeo.fr
pedens@numeo.fr14 mrt. 2011 - 20:24

Natuurlijk kan niemand tégen betere kwaliteit zijn. Maar de benefits van marktwerking heb ik nog niet gezien. ….Iemand hier? Nadat dat de politiek de laatste 3 decennia alle overheidsvoorzieningen heeft uitgekleed, inclusief personeel, moeten deze instanties nu ook nog scherper (be)handelen. Dat men efficient moet werken staat op zich – daar hebben we marktwerking niet voor nodig – gewoon toezicht/controle. Maar ja, “men” is “bang” voor een sterke overheid. Voorheen was gezondheidszorg geen discussie , en een ieder betaalde een nominaal bedrag aan een sociaal, solidair systeem en had direct toegang tot zorg ZONDER wachtlijsten, en men spaarde jaren voor een luxe product als een televisie – heb uitgerekend dat een zorgverzekering , een essentiele dienstverlening! , in 3 decennia 60 x duurder is geworden , en dat je voor dat geld elke maand nu een nwe TV kan kopen, en dat een boer zélfs met subsidies niet meer kan leven van zijn werk... Ja, ik blijf herhalen - stap uit die trein, steun die politiek niet meer, durf NEE te zeggen tegen een politiek die de burger keer op keer laat betalen voor wanbeleid. De politiek is er voor de burger, niet andersom

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten14 mrt. 2011 - 20:24

Hear, hear.

doeidoei
doeidoei14 mrt. 2011 - 20:24

Ik vind het verbazingwekkend hoe sommige media aan goed nieuws toch een negatieve kop weten te geven. Neem dit artikel uit September 2010 uit het NRC: "CPB: geen betere zorg door concurrentie" http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2617462.ece/CPB_geen_betere_zorg_door_concurrentie Het artikel zegt dus dat je dezelfde kwaliteit krijgt tegen een lagere prijs. M.a.w. de belastingbetaler krijgt meer waar voor zijn geld. Hier wordt er ook nog eens een getal aan verbonden. http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/cpb_marktwerking_levert_half_miljard_op_1_381803 Ja, het is dus een besparingsmaatregel, maar wel een maatregel waar we van profiteren.

2 Reacties
Rokvok
Rokvok14 mrt. 2011 - 20:24

In Nederland hebben we niet veel ervaring met marktwerking. De Amerikanen wel. Veelzeggend in dat kader is dat non-profit ziekenhuizen daar veelal beter presteren met minder kosten en minder sterfgevallen van de Reaganite for-profit ziekenhuizen. Uiteraard houdt marktwerking niet in dat de overheid zich volledig afzijdig houdt. Integendeel, de overheid wordt zoals in wel meer sectoren gebruikt om de winstgevendheid van de professie veilig te stellen.

ErnsTT2
ErnsTT214 mrt. 2011 - 20:24

Jaja, vandaar dat de goedkoopste auto's het beste zijn zeker? Geloof je dat soort onzin nou echt zelf? Beknibbelen op de gezondheids zorg is onmenselijk, want er moeten dan hoe dan ook shortcuts nemen. Maar wat eigenlijk een veel groter onderliggendprobleem is, is dat er dus op gestuurd word zoveel mogelijk Winst te maken over de rugg van weerloze zieken :-( Winst maken over iemands ziekte, hoe ziek kun je dan in je hoofd zijn?