Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Sarkozy moet losgeld voor onafhankelijkheid Haïti terugbetalen

  •  
16-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Toonaangevende activisten, waaronder Noam Chomsky en Naomi Klein, vragen  Franse president 17 miljard euro terug te betalen aan Haïti

Ruim 200 jaar geleden eiste Frankrijk een schadevergoeding aan Haïti in ruil voor de onafhankelijkheid van het eiland. In een open brief noemt een keur aan vooraanstaande intellectuelen en activisten het geld dat Haïti heeft betaald voor om de vrijheid te verkrijgen “onwettig… en onrechtmatig”. Ze roepen de Franse president op het bedrag terug te betalen.
Haïti, dat in januari door een aardbeving is getroffen, kan het geld nu erg goed gebruiken voor de wederopbouw van het land. Het geld zou een oplossing zijn voor het tekort dat is ontstaan nadat een aantal landen hun belofte niet is nagekomen wat betreft de toegezegde donaties.
Het bedrag dat Haïti aan Frankrijk moest betalen was destijds lager, maar heeft nu omgerekend een waarde van 17 miljard euro. Haïti is tot 1947 bezig geweest met het aflossen van de schuld. In 2003 probeerde toenmalig president Aristide het bedrag via een rechtszaak terug te vorderen, maar door zijn afzetting en deportatie in 2004 mislukte dit.
In de brief staat:
De ‘onafhankelijkheid’s schuld’, die vandaag gelijk staat aan meer dan 17 miljard euro […] dwong illegaal mensen, die hun vrijheid in een geslaagde slavenopstand hebben verworven, om wederom te betalen voor hun vrijheid […] In het licht van de dringende financiële nood in het land in de nasleep van de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010, verzoeken wij u dringend om Haïti de teruggave te betalen die haar verschuldigd is.
Naast activisten als Chomsky hebben ook parlementsleden uit Europa, Canada, de Filipijnen, alsook academici, journalisten en activisten uit Frankrijk, Haïti, de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nigeria, Sierra Leone en Duitsland de brief ondertekend.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle16 aug. 2010 - 15:53

Om vervolgens 17 miljard in de zakken van corrupte bestuurders te laten verdwijnen? Nee dank u hartelijk. Haïti heeft veel meer aan hulp in de vorm van goederen, bouwmaterialen en verbetering van het politieke apparaat. Geen euro die wat aan een verziekte corrupte mentaliteit doet. En dat het land niets produceert en al z'n oerwouden heeft verbrand voor houtskool helpt ook niet echt mee.

geenstijlrocks
geenstijlrocks16 aug. 2010 - 15:53

Dus 10 miljoen per jaar afbetalen over pakweg 140 jaar...daarna is alles terugbetaald. eerlijk is eerlijk.

geenstijlrocks
geenstijlrocks16 aug. 2010 - 15:53

sorry, per maand...

Hanvander Horst
Hanvander Horst16 aug. 2010 - 15:53

In 1651 gaf de Republiek in haar rechten op Brazilië op tegen een enorme schadevergoeding, die Portugal dat de laatste Nederlandse bezittingen daar net terugveroverd had, moest betalen. Het armlastige Portugal had geen geld en daarom hebben Amsterdamse zakenlui die schuld gefinancierd. Portugal is tot diep in de negentiende eeuw bezig geweest met het betalen van rente en aflossing.

nachtwacht2
nachtwacht216 aug. 2010 - 15:53

Laten ze a.u.b.niet vergeten de wettelijke rente en indexering te vorderen,daar zal Zarkozy beslist van schrikken! jk

leeuw2
leeuw216 aug. 2010 - 15:53

Bekijken jullie ook mooi deze link even: http://www.wereldburgers.tv/2010/08/17/bono-struikelblok-voor-ontwikkeling-van-afrika/ Dit soort geluiden mogen ook weleens wat vaak gepubliceerd worden op joop.nl. Maar daar hebben wij natuurlijk geen zin in want dat is in strijd met de babyboom mantra uit de vorige eeuw.

PietPaaltjes
PietPaaltjes16 aug. 2010 - 15:53

Moeten wij niet eens iets gaan eisen aan Spanje. Uiteindelijk waren we zo'n 400 jaar geleden ook door hen bezet en dat duurde ook nog eens 80 jaar,

3 Reacties
BenVerdrietig
BenVerdrietig16 aug. 2010 - 15:53

Ik ben benieuwd wat Suriname en Indonesië van Nederland gaan eisen. Zover ik weet is Nederland nooit door Spanje bezet geweest. Wel maakten beide landen deel uit van het zelfde rijk onder Karel de V en Filips de II.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort16 aug. 2010 - 15:53

En dan kan spanje geld terug gaan eisen van een paar arabische landen voor de bezetting destijds, en de arabische landen kunnen geld terugeisen van het vaticaan voor de kruistochten, die het dan terug kunnen eisen van berlusconi voor de gristenenvervolging, die het dan terug kan eisen van de duitsers voor het platbranden van rome, die het dan terug kunnen eisen van de rest van de wereld voor het platbranden van DE tijdens WO2, die........ You get the picture.

Joaquim
Joaquim16 aug. 2010 - 15:53

Hoeveel hebben wij dan aan Spanje betaald om vrij te komen? Erg onsmakelijk om rechtse mensen die altijd zeuren over dat je bezit moeten beschermen (in het geval van kraken) nu te horen zeuren over het terug betalen van gestolen geld. Als je mensen besteelt die je eerst hebt onderdrukt heb je geen schuld, maar als je bezitters besteelt van iets waar gebrek aan is maar dat ze niet gebruiken moet je de bak in. Natuurlijk zijn ex-koloniën niet te compenseren voor wat er allemaal uit gestolen is. Als je bijvoorbeeld al het goud en zilver dat uit Zuid Amerika is gehaald door de kolonialen met een redelijke 5% rente zou moeten terug betalen dan heb je tegenwoordig een klomp goud nodig ter grote van de gehele wereld. Dat is echter in dit geval niet de vraag. Er is gewoon redelijk recent een enorme hoop geld gestolen van Haïti. Houdt alle verantwoordelijkheid volgens u bij een generatie op? Laten we dan ook gelijk alle schulden kwijtschelden die corrupte regiems in het verleden in het zuiden hebben afgesloten. Daar zijn de huidige hongerige van de wereld dan ook niet voor verantwoordelijk. Dat zou direct voor veel landen betekenen dat het regeringsbudget zou verdubbelen. Anders is het gewoon meten met twee maten toch?

[verwijderd]
[verwijderd]16 aug. 2010 - 15:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ZwareVanNelle
ZwareVanNelle16 aug. 2010 - 15:53

En dan maar bedelen bij de voormalige kolonisator? Ik ken nog een aantal landen in Afrika die ook gekoloniseerd zijn, die wellicht ook nog de hand gaan ophouden. Doe maar niet. Zulke landen zijn gebaat bij eigen initiatief en ontwikkeling. De hand ophouden werkt alleen maar averechts.

paulvr2
paulvr216 aug. 2010 - 15:53

Prima idee, alles terugdraaien. De Britten dwongen ons ooit om Nieuw Amsterdam (New York) in te ruilen voor Suriname. Ik wil New York terug.......

1 Reactie
Jerry3
Jerry316 aug. 2010 - 15:53

Ehm die deal was zo slecht nog niet... New York ging als kolonie verloren in de amerikaanse revolutie, wij hebben Suriname 200 jaar later gedumpt.