Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Sarkozy is om: Meer macht naar Europa

  •  
01-12-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-Sarkozy_toespraak300.jpg
Update: Open brief Nederlandse top-ondernemers aan EU-leiders ... Opmerkelijk, soevereiniteit afstaan niet populair onder Fransen ... President spreekt voor het eerst grote zorgen ook over Frankrijk uit ... Hoop gevestigd op samenwerking met Duitsland ... Maandag komen Sarkozy en Merkel met weer een reddingsplan voor Europa
De Franse president Nicolas Sarkozy vindt dat er een nieuw Europees verdrag moet komen, meldt Nieuwsuur. Een waarin meer begrotingsdiscipline, maar ook meer solidariteit tussen lidstaten wordt vastgelegd. Om uit de huidige schuldencrisis te komen, moet er meer macht naar Europa. Dit is een opmerkelijk standpunt dat de Franse president inneemt, omdat de Fransen hun soevereiniteit binnen Europa altijd erg belangrijk hebben gevonden.
Sarkozy sprak donderdag in Toulon voor 5000 toehoorders. “Europa moet vaker beslissingen kunnen nemen bij meerderheid van stemmen’, vindt hij. Nu is bij grote besluiten unanimiteit nodig, schrijft de Volkskrant. De president zei er geen doekjes om te willen winden. “Europa kan worden weggevaagd door deze crisis”, waarschuwde hij.
Sarkozy lijkt zijn hoop vooral gevestigd te hebben op de samenwerking met Duitsland. Duitsland moet volgens de Franse president ook instemmen met een grotere rol voor de Europese Centrale Bank. Die moet noodlijdende lidstaten makkelijker kunnen helpen.
Het Financieele Dagblad schrijft dat Sarkozy weliswaar meer bevoegdheden naar Europa wil overhevelen, maar dat hij niet streeft naar een federatie. Wat betreft de begrotingsdiscipline wil hij zelf het goede voorbeeld geven door het streven naar een begrotingsevenwicht grondwettelijk te verankeren, het liefst nog voor de presidentsverkiezingen volgend voorjaar of anders kort daarna.
Ook het Schengenverdrag zou volgens de Franse president op de schop moeten. “Europa past binnen de grenzen het principe toe van vrij personenverkeer zonder de buitengrenzen te controleren: dat kan zo niet langer.” Sarkozy wil feitelijk de immigratie beperken, omdat die de sociale zekerheid zou bedreigen. In Nieuwsuur betoogt Saskia Dekkers dat het juist de strenge behandeling van Griekenland, dat enorm moet bezuinigen van Europa, een nieuwe stroom gastarbeiders op gang zal brengen.
Maandag praten bondskanselier Merkel en Sarkozy verder over een oplossing voor de schuldencrisis. Die zou voor de top van donderdag 9 december op tafel moeten liggen, aldus Nieuwsuur.
UPDATE vrijdag 08:15
Vijf Nederlandse top-ondernemers – Frans van Houten (Philips), Paul Polman (Unilever), Peter Voser (Shell), Hans Wijers (AkzoNobel) en Feike Sijbesma (DSM) – hebben in het Financieele Dagblad een open brief geschreven aan de EU-leiders. Die komen over een week bij elkaar in Brussel om de crisis te bespreken. Volgens de ondernemers is het vijf voor twaalf: ‘Er staat veel op het spel. Daarom is het van het hoogste belang dat er op korte termijn een daadkrachtige aanpak van de huidige eurocrisis wordt gevonden.’
Het FD schrijft :
DSM-voorzitter Feike Sijbesma zegt in een toelichting: ‘Stel dat we het afgelopen jaar geen euro hadden gehad. Dan waren de lire en de drachme gigantisch gaan bewegen. Dan heeft een bedrijf als DSM heel veel wisselkoersverliezen. Dat scheelt een paar procent, dat geld is gewoon weg. Die winst hebben we aan de euro te danken.’
Volgens de ondernemers moet er niet gekozen worden voor protectionisme of nationalisme omdat die wegen het land niet beter of welvarender maken. 

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (128)

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Begrotingsdiscipline afdwingen? Geschiedenis leert dat geen enkele lidstaat consequent onder 3% is gebleven. Nieuwe norm zou tenminste op 2 % gesteld moeten worden wegens gestegen rentes was te horen in Duitsland. Halfslachtig steunfonds, halfslachtig ingrijpen van de ECB, halfslachtig meer macht naar EU. Zo wordt geen oorlog gewonnen van de speculaties en ratings op de financiële markten.

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Bedrijven nemen maatregelen voor als de EUro valt: Siemens richt eigen bank op om direct geld te kunnen stallen bij de ECB. http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/1237821-bedrijfsleven-bereidt-zich-voor-op-val-euro Burgers doen er natuurlijk ook verstandig aan hun eigen kernkapitaal aan cash, geleidelijk op te hogen nu het nog kan. Scheelt weer dringen, stress en vechten bij een bankrun.

python
python1 dec. 2011 - 21:46

Wie betaald bepaald. Duitsland zal de regie nooit uit handen geven.

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

De EUrocrisis die de machtsverhouding in de EU duidelijk maakt, is goed nieuws voor docenten Duitse taal en letterkunde. Richt je blik op Duitsland, die zal bepalen welk konijn de EU uit haar hoge hoed gaat toveren. Voorlopig weet men het in Duitsland ook niet. vergeet vooral de reacties niet te lezen op dit artikel om het vertrouwen af te lezen onder Duitse burgers. Schäuble's voorstel voor nationale aflossingfondsen is uiteindelijk verpakken van schulden. Engelse centraalbankier waarschuwt voor systeemcrisis. Tilgen=aflossen Tilgungsfonds= http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/euro-schuldenkrise-schaeuble-fuer-nationale-tilgungsfonds-11548128.html?selectedTab=comments&tabCounter=2&showMarginalSlot=1

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Het is de nieuwe Shock Doctrine onder de knoet van neoliberale eikels. De Europese burger betaald een te hoge prijs. Het is vreselijk wat een verwoestend effect deze asociale bezuinigingen hebben. Neem Spanje, Italië en Griekenland als voorbeeld. Saskia Dekkers ziet het goed. Dit wordt een nóg grotere ramp dan het al is. De burger is bestolen. Belast megalomane rijkdom, schop alle neoliberalen uit hun functie(s) en vorder de gestolen aandelenwinsten.

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

"...De ECB koopt massaal op, maar de wijze waarop is buitengewoon dwaas. Ik vergelijk het met een generaal die ten oorlog trekt en aankondigt: ik haat de oorlog, zal zo min mogelijk vuurkracht gebruiken en ga zo snel mogelijk naar huis. Dan win je de oorlog niet. Het gevolg is dat beleggers zo snel mogelijk verkopen want de prijs van staatsobligaties zal toch zakken, de ECB heeft immers aangekondigd dat ze zich terugtrekt. De ECB heeft deze operatie zo geconstrueerd dat de kans op succes nul is. Men moet een andere strategie voeren, maar ik vrees dat dogmatisme de bovenhand zal houden....’ "...Mijn vertrouwen is gedaald. Zes maanden geleden had ik de kans dat de eurozone uiteen zou vallen, ingeschat als miniem. Maar het gebrek aan daadkracht is zo schrijnend, dat de paniekreactie in de markten existentieel is geworden. Dan willen beleggers alles kwijt en wordt het een zelfvoedend mechanisme dat oncontroleerbaar dreigt te worden, tenzij de ECB tot actie overgaat. Dat zij weigert op te treden, is onvoorstelbaar...." Aldus professor De Grauwe in FD http://fd.nl/economie-politiek/815299-1112/de-grauwe-munt-zonder-land-lukt-niet De EU systeemcrisis: geen monetair centraal gezag en voldoende mandaat om in te grijpen, politieke en fiscale unie ontbreekt, democratisch tekort en traagheid van besluitvorming, economische ongelijkheid. De ECB wil en is mogelijk niet bevoegd zich buiten haar mandaat te begeven voor politieke taken voor onbeperkt opkopen van schulden. Financiële markten slaan munt uit deze beperking. Het EFSF kan niet voldoende gevuld worden, wegens schuldenlastverhoging op nationale begrotingen . Garantstelling en betalingen uit het noodfonds, leveren extra schulden op, die rating van landen naar beneden haalt en rente voor leningen omhoog stuwt. Even een nieuw EU verdrag door de nationale parlementen loodsen lijkt ook onhaalbaar. Ondertussen staan nieuwe arme lidstaten in de rij om lid te worden van de EU. Vergadert het EP op dubbele kosten op 2 locaties en weigert de EU te bezuinigen. Schuldsanering en begrotingsdiscipline zijn papieren afspraken die in de praktijk nog gerealiseerd moeten worden. Welke externe financier wil in de EUro investeren onder deze condities en risico's?

frankie50
frankie501 dec. 2011 - 21:46

Oh mensen wat gaan we een gevaarlijke weg bewandelen als we meer macht gaan overdragen aan Brussel en waar gaat dit uiteindelijk eindigen, want je lost de economische verschillen in de eurozone er niet mee op. Pas op, want de volgende stap in dit proces is om de verschillen binnen de eurozone te gaan verkleinen als we de Zuid-Europese landen economisch steeds verder weg zullen zien glijden, en dan gaan ze ons voorhouden om alle regels in de eurozone en misschien wel in de hele EU te gaan standaardiseren, en daarvoor moeten we weer meer bevoegdheden aan Brussel gaan overdragen, en zo krijgen we allemaal het slechtste uit twee werelden in onze darmen gesplitst. We zien daar al de eerste tekenen van terug bij alle bezuinigingen en hervormingen die probleem landen moeten gaan nemen, het verplicht verhogen van de pensioenleeftijd, binnen de Cao’s moeten langere werktijden worden afgesproken, de publieke sector in die landen moet geprivatiseerd worden naar Noord-Europese maatstaven, en aan de andere kant zie je dat ze in de Noord-Europese landen de sociale zekerheid aan het hervormen zijn naar Zuid-Europees model. Dit neoliberale proces wordt onder de mom van we moeten de euro redden anders gaat het ons heel veel centjes kosten uitgevoerd en gaat de midden- en lagere inkomens en de allerzwakste in onze maatschappijen heel hard treffen, dit zal binnen de eurozone en de EU voor veel sociale onrust gaan zorgen.

JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Hoog tijd voor een 5e Internationale.

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Merkel benadrukt er geen toverformule is en de "big bazooka" uitblijft, geen EUrobonds. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/02/merkel-oplossen-van-europese-schuldencrisis-gaat-jaren-duren/ Of uitgebreider: http://www.faz.net/aktuell/politik/regierungserklaerung-im-bundestag-merkel-erteilt-eurobonds-abermals-eine-klare-absage-11548551.html Het wordt betalen voor EUro de komende 10 jaar, schat ik als de financiële markten tenminste, de EU het voordeel van de twijfel geven... wat weer twijfelachtig is. De komende 10 jaar wordt er gespeculeerd over de EUro en de EUzone. Slecht investeringsklimaat, bedrijven, kennis en mensen trekken weg Europa. Tel uit je winst met de invoering EUro!

trujac
trujac1 dec. 2011 - 21:46

Vrome woorden van Sarkozy maar de praktijk pakt heel anders uit. De Franse poltitiek is al sinds Lodewijk de veertiende puur machtspolitiek. Deze poltiek wordt tot de dag van vandaag voortgezet. De hele Franse diplomatie en samenleving is er van doordrongen dat Frankrijk, net als China, zich het middelpunt van de aarde waant. Sarkozy´s woorden mogen oprecht zijn maar de meerderheid van de Fransen zullen de komende 100 jaar nooit hun soevereiniteit willen afstaan. de Duitsers trouwens ook niet. Mocht er toch een begrotingspact komen dan zal dat alleen effectief zijn tegen de kleintjes, deze zullen moeten slikken wat er in Berlijn of Parijs beslist wordt. Wanneer puntje bij paaltje komt zullen Frankrijk en Duitsland het pact terzijde schuiven als het hun uitkomt. Desnoods verlaten zij de EU als het hen uitkomt want niemand is in staat om hen tegen te houden. Voor de kleintjes ligt dat anders, als zij de EU vaarwel willen zeggen zal er zo´n geweldige politieke economische druk op hen worden uitgeoefend dat zij wel bakzeil halen. Kijk maar wat er met Papadreou en Berlusconi is gebeurd. Een politieke unie zal uiteindelijk uitdraaien op een Frans/Duitse verdeling van Europa. En als het zover is zal dat onvermijdelijk leiden tot Frans-Duitse conflicten. Aub laten we de afzonderlijke EU landen hun soevereiniteit behouden en maakt goede afspraken voor een interne vrije Europese markt. terug naar de oude EEG dus. het opofferen van de Euro is daarvoor noodzakelijk. Jammer!

Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Wat Sarko heeft betoogd is me onmiddels onduidelijk. Ik dacht dat hij eurobonds wilde, lees: laat Duitsland en Nederland het gelag betalen, doordat wij dan de gemiddelde EU rente betalen, in plaats van wat we nu betalen, veel minder. Als dat gebeurt betekent dat dat er vele jaren lang honderden miljoenen euro's per jaar van noord naar ziuid gaan vloeien, op kosten uiteraard van de Nederlandse burger, maar vooral de Duitse. Per hoofd van de bevolking zou de rekening wel eens even hoog kunnen uitvallen. Maar dat schijnt Sarko niet te willen. Wat hij dan wel wil is me een raadsel, begrotingsafspraken waren er al. Waarom de oliebollen die geacht worden ons in Brussel te vertegenwoordigen die begrotingen tot nog toe geaccepteerd hebben, het is mij een raadsel, maar misschien begrijpt Van Buitenen dat, die slaagde er niet in daar de corruptie te laten bestrijden. Overigens meldde de RTL correspondent uit Parijs dat de rede triest en lachwekkend was. Triest omdat de man drie kwartier bezig was zichzelf te feliciteren, lachwekkend omdat de Fransen Sarko zien als de man die de zaak verder uit de klauw heeft doen lopen. Dan zijn er de Nederlandse captains of industry die terug naar de gulden niet willen, wat ze dan wel willen is me onduidelijk, net als wat er nu mis was met de EEG, toen euro ellende er niet was.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

[Opmerkelijk, soevereiniteit afstaan niet populair onder Fransen] Is dat opmerkelijk? Afscheid nemen van soevereiniteit is toch ook ernstig? Je vrijheid opgeven waarvoor de Fransen tijdens de revolutie zo hebben geknokt? Ik snap dat wel hoor. Ik houd gewoon hoop dat het stukloopt en geef me nog niet gewonnen. Die onzin over een groot machtsblok dat moet concurreren tegen China en Amerika moet maar eens voorbij zijn. Joop Schouten zou zeggen: neoliberale oorlogsretoriek. Kul, en het CPB heeft dat bevestigd. De euro heeft ons nauwelijks iets opgeleverd. Maar de kiem voor een Euro-breuk is al gelegd. Gedwongen samenwerken met een pistool op je hoofd heeft nog nooit gewerkt. Want dat is het argument: 'we hebben geen keus'. Het slechtst denkbare argument voor een duurzame relatie. En het kan alleen maar tot scheuring leiden. Want mensen willen vrij zijn, niet gebonden. Kwestie van tijd maar het zal gebeuren en ik denk al binnen 10 jaar.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 dec. 2011 - 21:46

Wilders nu:'' Ze zijn allemaal knettergek'' Het juiste momment om deze kabinet te laten vallen is gekomen, met Wilders wenst geen beschaafde Europeen met ''ONS'' te praten en met hem en Rutte blijven wij hier lopen, hollen en galopperen naar achteren, af en toe het blijven hakken op het zelfde geleuter als pauze! Als Nederlandse burger schaam ik rot om ook in Parijs bijvoorbeeld me zich Nederlander te noemen? Ik zeg liever '' je suis Marocain'.'

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Wellink 6.28 uur: 'Er zit een fout in het systeem'. 'De toezichthouder is de ultieme autoriteit op een bepaald terrein. Hoe geef je hem de ruimte?', vraagt Wellink zich af. Soms eist bijvoorbeeld de EU namelijk bepaalde dingen, waardoor het systeem in de knel komt. 'Er zit een fout in het systeem'. Hij verzwijgt welke dat is (...). ... Mail me maar Nout. Joop.nl heeft het adres. Ik kom graag met een paar geestverwanten langs om het je haarfijn uit te leggen.

Waterbeer
Waterbeer1 dec. 2011 - 21:46

[Opmerkelijk, soevereiniteit afstaan niet populair onder Fransen] Ook niet onder de Nederlanders zoals we Balkenende indertijd massaal lieten weten Maar bij ons hebben de politici gewoon schijt aan de burger en daarom zijn er nu allemaal boze mensen in Nederland

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Begrotingsdiscipline afdwingen? Geschiedenis leert dat geen enkele lidstaat consequent onder 3% is gebleven. Nieuwe norm zou tenminste op 2 % gesteld moeten worden wegens gestegen rentes was te horen in Duitsland. Halfslachtig steunfonds, halfslachtig ingrijpen van de ECB, halfslachtig meer macht naar EU. Zo wordt geen oorlog gewonnen van de speculaties en ratings op de financiële markten.

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Bedrijven nemen maatregelen voor als de EUro valt: Siemens richt eigen bank op om direct geld te kunnen stallen bij de ECB. http://www.presseurop.eu/nl/content/news-brief/1237821-bedrijfsleven-bereidt-zich-voor-op-val-euro Burgers doen er natuurlijk ook verstandig aan hun eigen kernkapitaal aan cash, geleidelijk op te hogen nu het nog kan. Scheelt weer dringen, stress en vechten bij een bankrun.

python
python1 dec. 2011 - 21:46

Wie betaald bepaald. Duitsland zal de regie nooit uit handen geven.

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

De EUrocrisis die de machtsverhouding in de EU duidelijk maakt, is goed nieuws voor docenten Duitse taal en letterkunde. Richt je blik op Duitsland, die zal bepalen welk konijn de EU uit haar hoge hoed gaat toveren. Voorlopig weet men het in Duitsland ook niet. vergeet vooral de reacties niet te lezen op dit artikel om het vertrouwen af te lezen onder Duitse burgers. Schäuble's voorstel voor nationale aflossingfondsen is uiteindelijk verpakken van schulden. Engelse centraalbankier waarschuwt voor systeemcrisis. Tilgen=aflossen Tilgungsfonds= http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/euro-schuldenkrise-schaeuble-fuer-nationale-tilgungsfonds-11548128.html?selectedTab=comments&tabCounter=2&showMarginalSlot=1

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Het is de nieuwe Shock Doctrine onder de knoet van neoliberale eikels. De Europese burger betaald een te hoge prijs. Het is vreselijk wat een verwoestend effect deze asociale bezuinigingen hebben. Neem Spanje, Italië en Griekenland als voorbeeld. Saskia Dekkers ziet het goed. Dit wordt een nóg grotere ramp dan het al is. De burger is bestolen. Belast megalomane rijkdom, schop alle neoliberalen uit hun functie(s) en vorder de gestolen aandelenwinsten.

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

"...De ECB koopt massaal op, maar de wijze waarop is buitengewoon dwaas. Ik vergelijk het met een generaal die ten oorlog trekt en aankondigt: ik haat de oorlog, zal zo min mogelijk vuurkracht gebruiken en ga zo snel mogelijk naar huis. Dan win je de oorlog niet. Het gevolg is dat beleggers zo snel mogelijk verkopen want de prijs van staatsobligaties zal toch zakken, de ECB heeft immers aangekondigd dat ze zich terugtrekt. De ECB heeft deze operatie zo geconstrueerd dat de kans op succes nul is. Men moet een andere strategie voeren, maar ik vrees dat dogmatisme de bovenhand zal houden....’ "...Mijn vertrouwen is gedaald. Zes maanden geleden had ik de kans dat de eurozone uiteen zou vallen, ingeschat als miniem. Maar het gebrek aan daadkracht is zo schrijnend, dat de paniekreactie in de markten existentieel is geworden. Dan willen beleggers alles kwijt en wordt het een zelfvoedend mechanisme dat oncontroleerbaar dreigt te worden, tenzij de ECB tot actie overgaat. Dat zij weigert op te treden, is onvoorstelbaar...." Aldus professor De Grauwe in FD http://fd.nl/economie-politiek/815299-1112/de-grauwe-munt-zonder-land-lukt-niet De EU systeemcrisis: geen monetair centraal gezag en voldoende mandaat om in te grijpen, politieke en fiscale unie ontbreekt, democratisch tekort en traagheid van besluitvorming, economische ongelijkheid. De ECB wil en is mogelijk niet bevoegd zich buiten haar mandaat te begeven voor politieke taken voor onbeperkt opkopen van schulden. Financiële markten slaan munt uit deze beperking. Het EFSF kan niet voldoende gevuld worden, wegens schuldenlastverhoging op nationale begrotingen . Garantstelling en betalingen uit het noodfonds, leveren extra schulden op, die rating van landen naar beneden haalt en rente voor leningen omhoog stuwt. Even een nieuw EU verdrag door de nationale parlementen loodsen lijkt ook onhaalbaar. Ondertussen staan nieuwe arme lidstaten in de rij om lid te worden van de EU. Vergadert het EP op dubbele kosten op 2 locaties en weigert de EU te bezuinigen. Schuldsanering en begrotingsdiscipline zijn papieren afspraken die in de praktijk nog gerealiseerd moeten worden. Welke externe financier wil in de EUro investeren onder deze condities en risico's?

frankie50
frankie501 dec. 2011 - 21:46

Oh mensen wat gaan we een gevaarlijke weg bewandelen als we meer macht gaan overdragen aan Brussel en waar gaat dit uiteindelijk eindigen, want je lost de economische verschillen in de eurozone er niet mee op. Pas op, want de volgende stap in dit proces is om de verschillen binnen de eurozone te gaan verkleinen als we de Zuid-Europese landen economisch steeds verder weg zullen zien glijden, en dan gaan ze ons voorhouden om alle regels in de eurozone en misschien wel in de hele EU te gaan standaardiseren, en daarvoor moeten we weer meer bevoegdheden aan Brussel gaan overdragen, en zo krijgen we allemaal het slechtste uit twee werelden in onze darmen gesplitst. We zien daar al de eerste tekenen van terug bij alle bezuinigingen en hervormingen die probleem landen moeten gaan nemen, het verplicht verhogen van de pensioenleeftijd, binnen de Cao’s moeten langere werktijden worden afgesproken, de publieke sector in die landen moet geprivatiseerd worden naar Noord-Europese maatstaven, en aan de andere kant zie je dat ze in de Noord-Europese landen de sociale zekerheid aan het hervormen zijn naar Zuid-Europees model. Dit neoliberale proces wordt onder de mom van we moeten de euro redden anders gaat het ons heel veel centjes kosten uitgevoerd en gaat de midden- en lagere inkomens en de allerzwakste in onze maatschappijen heel hard treffen, dit zal binnen de eurozone en de EU voor veel sociale onrust gaan zorgen.

JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Hoog tijd voor een 5e Internationale.

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Merkel benadrukt er geen toverformule is en de "big bazooka" uitblijft, geen EUrobonds. http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/02/merkel-oplossen-van-europese-schuldencrisis-gaat-jaren-duren/ Of uitgebreider: http://www.faz.net/aktuell/politik/regierungserklaerung-im-bundestag-merkel-erteilt-eurobonds-abermals-eine-klare-absage-11548551.html Het wordt betalen voor EUro de komende 10 jaar, schat ik als de financiële markten tenminste, de EU het voordeel van de twijfel geven... wat weer twijfelachtig is. De komende 10 jaar wordt er gespeculeerd over de EUro en de EUzone. Slecht investeringsklimaat, bedrijven, kennis en mensen trekken weg Europa. Tel uit je winst met de invoering EUro!

trujac
trujac1 dec. 2011 - 21:46

Vrome woorden van Sarkozy maar de praktijk pakt heel anders uit. De Franse poltitiek is al sinds Lodewijk de veertiende puur machtspolitiek. Deze poltiek wordt tot de dag van vandaag voortgezet. De hele Franse diplomatie en samenleving is er van doordrongen dat Frankrijk, net als China, zich het middelpunt van de aarde waant. Sarkozy´s woorden mogen oprecht zijn maar de meerderheid van de Fransen zullen de komende 100 jaar nooit hun soevereiniteit willen afstaan. de Duitsers trouwens ook niet. Mocht er toch een begrotingspact komen dan zal dat alleen effectief zijn tegen de kleintjes, deze zullen moeten slikken wat er in Berlijn of Parijs beslist wordt. Wanneer puntje bij paaltje komt zullen Frankrijk en Duitsland het pact terzijde schuiven als het hun uitkomt. Desnoods verlaten zij de EU als het hen uitkomt want niemand is in staat om hen tegen te houden. Voor de kleintjes ligt dat anders, als zij de EU vaarwel willen zeggen zal er zo´n geweldige politieke economische druk op hen worden uitgeoefend dat zij wel bakzeil halen. Kijk maar wat er met Papadreou en Berlusconi is gebeurd. Een politieke unie zal uiteindelijk uitdraaien op een Frans/Duitse verdeling van Europa. En als het zover is zal dat onvermijdelijk leiden tot Frans-Duitse conflicten. Aub laten we de afzonderlijke EU landen hun soevereiniteit behouden en maakt goede afspraken voor een interne vrije Europese markt. terug naar de oude EEG dus. het opofferen van de Euro is daarvoor noodzakelijk. Jammer!

Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Wat Sarko heeft betoogd is me onmiddels onduidelijk. Ik dacht dat hij eurobonds wilde, lees: laat Duitsland en Nederland het gelag betalen, doordat wij dan de gemiddelde EU rente betalen, in plaats van wat we nu betalen, veel minder. Als dat gebeurt betekent dat dat er vele jaren lang honderden miljoenen euro's per jaar van noord naar ziuid gaan vloeien, op kosten uiteraard van de Nederlandse burger, maar vooral de Duitse. Per hoofd van de bevolking zou de rekening wel eens even hoog kunnen uitvallen. Maar dat schijnt Sarko niet te willen. Wat hij dan wel wil is me een raadsel, begrotingsafspraken waren er al. Waarom de oliebollen die geacht worden ons in Brussel te vertegenwoordigen die begrotingen tot nog toe geaccepteerd hebben, het is mij een raadsel, maar misschien begrijpt Van Buitenen dat, die slaagde er niet in daar de corruptie te laten bestrijden. Overigens meldde de RTL correspondent uit Parijs dat de rede triest en lachwekkend was. Triest omdat de man drie kwartier bezig was zichzelf te feliciteren, lachwekkend omdat de Fransen Sarko zien als de man die de zaak verder uit de klauw heeft doen lopen. Dan zijn er de Nederlandse captains of industry die terug naar de gulden niet willen, wat ze dan wel willen is me onduidelijk, net als wat er nu mis was met de EEG, toen euro ellende er niet was.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

[Opmerkelijk, soevereiniteit afstaan niet populair onder Fransen] Is dat opmerkelijk? Afscheid nemen van soevereiniteit is toch ook ernstig? Je vrijheid opgeven waarvoor de Fransen tijdens de revolutie zo hebben geknokt? Ik snap dat wel hoor. Ik houd gewoon hoop dat het stukloopt en geef me nog niet gewonnen. Die onzin over een groot machtsblok dat moet concurreren tegen China en Amerika moet maar eens voorbij zijn. Joop Schouten zou zeggen: neoliberale oorlogsretoriek. Kul, en het CPB heeft dat bevestigd. De euro heeft ons nauwelijks iets opgeleverd. Maar de kiem voor een Euro-breuk is al gelegd. Gedwongen samenwerken met een pistool op je hoofd heeft nog nooit gewerkt. Want dat is het argument: 'we hebben geen keus'. Het slechtst denkbare argument voor een duurzame relatie. En het kan alleen maar tot scheuring leiden. Want mensen willen vrij zijn, niet gebonden. Kwestie van tijd maar het zal gebeuren en ik denk al binnen 10 jaar.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 dec. 2011 - 21:46

Wilders nu:'' Ze zijn allemaal knettergek'' Het juiste momment om deze kabinet te laten vallen is gekomen, met Wilders wenst geen beschaafde Europeen met ''ONS'' te praten en met hem en Rutte blijven wij hier lopen, hollen en galopperen naar achteren, af en toe het blijven hakken op het zelfde geleuter als pauze! Als Nederlandse burger schaam ik rot om ook in Parijs bijvoorbeeld me zich Nederlander te noemen? Ik zeg liever '' je suis Marocain'.'

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Wellink 6.28 uur: 'Er zit een fout in het systeem'. 'De toezichthouder is de ultieme autoriteit op een bepaald terrein. Hoe geef je hem de ruimte?', vraagt Wellink zich af. Soms eist bijvoorbeeld de EU namelijk bepaalde dingen, waardoor het systeem in de knel komt. 'Er zit een fout in het systeem'. Hij verzwijgt welke dat is (...). ... Mail me maar Nout. Joop.nl heeft het adres. Ik kom graag met een paar geestverwanten langs om het je haarfijn uit te leggen.

Waterbeer
Waterbeer1 dec. 2011 - 21:46

[Opmerkelijk, soevereiniteit afstaan niet populair onder Fransen] Ook niet onder de Nederlanders zoals we Balkenende indertijd massaal lieten weten Maar bij ons hebben de politici gewoon schijt aan de burger en daarom zijn er nu allemaal boze mensen in Nederland

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Cinema2
Cinema21 dec. 2011 - 21:46

Toch zullen ze met een krachtig signaal moeten komen, om de financiële markten te overtuigen. Het zal al heel mooi zijn als ze komen tot een begrotingsdiscipline die gekoppeld wordt aan sancties, indien de begroting buiten de toegestane marges komt. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Ik hoop het niet, maar ik vrees dat wij domweg te laat zijn......De IMF gaat dit oplossen, tenminste als men nog ergens een pot met geld kan vinden... Europa onder curatele, het kan verkeren, eigen schuld dikke bult...

JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Deze dingen zullen in de haastklus deze week zeker niet geregeld gaan worden, verwacht ik. Reken maar. Men is gewoon te laat. Er deugde ook een hoop niet aan die grondwet trouwens.

trujac
trujac1 dec. 2011 - 21:46

Mohemmed het is uw goed recht om de EU en de verworpen EU Grondwet te verdedigen. Er stonden volgens u goede zaken in de grondwet, dat is waar. Maar tegelijkertijd maakte die Grondwet ruim baan voor het (internationale) bedrijdsleven en werden ondanks fraaie volzinnen de verzorgingsstaten weggesaneerd. De teneur van de grondwet was, markt, markt en nog eens markt. Alle vrijheid voor ondernemers dus. Daar tussendoor las je af en toe een sociale paragraaf maar die werd direct ondergesneeuwd door het marktdenken. Hoewel de Grondwet ingetrokken is blijkt zij in de praktijk allang in werking te zijn. Overal in de EU zie je dat de verzorgingsstaten gesanneerd worden en dat de verschillen tussen arm en rijk gigantisch toenemen. Steeds meer mensen uit de middenklasse verdwijnen naar de onderkant van de samenleving. Hoe lang denkt u dat deze steeds groter wordende ongelijkheid nog kan doorgaan en hoelang denkt u dat het proletariaat dit kalm zal blijven ondergaan=

Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Humor, de Duitsers moeten bloeden voor de Franse inefficiëncy en corruptie. Het doet me denken aan de Frans Belgische bezetting van het Roer gebied, in 1923. Duitsland leverde niet genoeg gratis kolen. De Duitse mijnwerkers gingen in staking, de Weimar Republiek betaalde ze met papieren geld, de grootste inflatie aller tijden was het gevolg. Ik hoop eigenlijk dat de Duitsers zich ook nu niet laten gebruiken.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Dit gaat zo niet meer, Sarko en Merkel moeten beiden weg. Maar wellicht is het daarvoor al te laat.

peterh2
peterh21 dec. 2011 - 21:46

Linksom of rechtsom, de eurozone zal nooit meer hetzelfde zijn... Het wordt een keuze tussen de europeese superstaat of een opsplitsing in een noord en een zuidblok. Tussen een ondemocratische europeese superstaat en een 'bundesland' van de duitsers worden... Sarkozy weet dat hij nooit bij het sterke blok zal horen, dus hij gaat nu voor de superstaat (die dan franser en franser zal moeten worden wat hem betreft). Is dat wel het beste voor ons? Hij is nu mij net iets te makkelijk 'om'...

1 Reactie
Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Natuur;ijk niet, als Duitse deelstaat mogen ook wij bloeden.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet1 dec. 2011 - 21:46

Europa moet weer terug naar hoe het dertig jaar geleden was, gewoon een economisch samenwerkingsverband, die goeie ouwe EEG. De euro is een mislukking, zoals nu ook schoorvoetend erkend wordt door politici. Het kan niet waar zijn dat in Europa de knoflooklanden continu gefinancierd worden door de landen die er wél een fatsoenlijke begrotingsdiscipline op na houden. Zo simpel is het gewoon, iedereen die het ingewikkelder maakt heeft mijns inziens oogkleppen op. De euro is voor ons Nederlanders zoals velen destijds al verwachtten een duur experiment geworden. Dat begon al met een wisselkoers bij de introductie die zo'n 10% te hoog was, en dat eindigt nu met een gigantische schuldenlast veroorzaakt door de landen die hun financiën niet op orde hebben. Laten we dat als leergeld beschouwen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Europa kan best poltiek verder worden uitgebouwd. Het hoeft niet per se bij een economisch samenwerkingsverband te blijven (economie IS politiek en omgekeerd trouwens). Maar het moet een samenwerking op een basis van "eenheid in verscheidenheid" blijven. Ipv het gelijktrekken van de belastingstelsels had men zich bijvoorbeeld ook beter kunnen richten op een gemeenschappelijk buitenlands beleid en een militaire arm van de EU (een alternatief/opvolger voor de al lang achterhaalde NAVO).

python
python1 dec. 2011 - 21:46

Het is maar goed dat onze economie is gekoppeld aan Duitsland. Zoniet, dan had Sarkozy ons volledig opgevreten. Hulde aan Frau Merkel.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Frau Merkel presteert buitengewoon zwak. Het is tijd voor nieuwe verkiezingen in Duitsland.

Bouwman2
Bouwman21 dec. 2011 - 21:46

Het was vooral een heel moedige toespraak van de president omdat die tegen de nationalistische tijdsgeest ingaat. De bondskanselier zal het zeker eens zijn dat er meer macht naar Brussel moet. Ook de Nederlandse regering echoot dat. Maar meer eenheid in Europa vraagt ook om meer solidariteit. Die zie je in Duitsland dus niet. De hereniging heeft de Duitsers zo veel geld gekost dat de solidariteit op is en men niet verder kijkt dan de eigen grenzen. Merkel speelt daarop in en daarom houdt ze haar been stijf. Je kunt wel strenge begrotingsregels vaststellen, maar daarmee alleen gaat de economie niet sneller marcheren. Dat kan wel door de ECB meer vrijheid te geven. Dat weigert Merkel. Geen wonder dat ze een jarenlange recessie voorspelt, Die zal ook ten koste gaan van de Duitse economie. Maar dat zegt Merkel er niet bij, bang als ze is voor verkiezingen. Als de recessie inderdaad jarenlang aanhoudt dan is die te wijten aan de starre, visieloze en bange houding van Merkel.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Als de recessie inderdaad jarenlang aanhoudt dan is die te wijten aan de starre, visieloze en bange houding van Merkel. Klopt. En het ziet er al met al niet best uit: 9 december wordt niks (althans niet in positieve zin).

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Sarko en Frankrijk en de Europese Unie. Met de hete adem van Le Pen in zijn nek, moet Sarko wat. Hij maakt de vlucht naar voren. Le Pen die steeds meer Franse stemmen trekt en een duidelijk ander beeld heeft over Europa. Sarko wil weer aan de top staan in Frankrijk en daarmee met Merkel aan de top in Europa. Dat geeft wrijving met het "Haantje" dat zelfs Sarko zijn aard verloochend. Uit de Euro betekend voor de schulden van Frankrijk een dubbele uitkomst. Dor inflatie van zijn eigen munt t.o.v .de schulden in Euro's. Teren op de pof van de Noord Europese landen heeft toch zijn voordelen. Sarko wil dit graag zo houden en ook herkozen worden. Vandaar nog een extra vlucht naar voren. Voor ons land betekend dat alleen maar voordeel om uit de Euro te verdwijnen, onze munt zal worden opgewaardeerd en t.o.v. de Euro zal onze schuld dalen. Maar Sarko zit op de bokkewagen van Europa en Le Pen heeft de leidsel en de zweep en roept vort sik, vort sik en de Franse karavaan zet zich in beweging. Voorwaarts of heeft Sarko de bok achter de wagen gespannen en neemt Le Pen het in zijn geheel over? ( De linkse kandidaat(en) is (zijn) door sexschandalen al geëlimineerd.) Als wij in Europa blijven zal ook het machtsterrein van ons land binnen Europese Unie moeten worden vergroot van de grootste lasten drager ( hoogste bijdrage per kop) naar een van de grootste machthebbers. Deze macht is niet alleen voor Duitsland, ook Finland en Oostenrijk, misschien Zwitserland, zullen hun deel opeisen. Gelukkig hebben we een goede regering van VVD en PVV en CDA, die nu eindelijk eens op haar strepen zal moeten gaan staan, of...verdwijnen uit de Europese Unie en dan op naar de Neuro of de gulden. Dat heeft voor ons ook voordelen.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Met de hete adem van Le Pen in zijn nek, moet Sarko wat. Sarko heeft vooral de hete adem van de solcialisten in zijn nek. Le Pen snoept hooguit een paar stemmen weg bij Sarko.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Een exit uit de Euro en de terugkeer van de gulden biedt Nederland vele voordelen. Onze staatsschuld en hypotheekschuld zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.. De apparatsjik van D'66, GL, CDA en pvda zullen moord en brand schreeuwen omdat de overbodige Brusselse baantjesmachine op de tocht staan. De macht van ambtenaren, bedrijfs en banksector is gebroken.. Leve de revolutie!

1 Reactie
python
python1 dec. 2011 - 21:46

De gulden bestaat al 40 jaar niet meer en was gekoppeld aan de D-mark. De gulden was nog een symbolische munt voor alleen Nederlanders

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Sarkozy: '... de immigratie moet nog beter aan banden worden gelegd, 'omdat anders het sociale stelsel in gevaar komt.' 'Sociaal stelsel' ? Wat een lul. De man weet niet wat het hoe het is om van een minimumuitkering te moeten rondkomen. Het is een asociaal stelsel die direct of indirect te maken hebben met naïeve neoliberale stelling van 'intrinsieke harmonie van alle (private) eigenbelangen' en de wens dit volledig aan de economie over te laten. Ik herhaal graag het volgende: Neoliberalen denken risico's af te kunnen schermen met 'verzekeringsconstructies' . De privatiseringsgolf van overheids(nuts)taken ligt in het verlengde van deze aanname. 'Sociale Zaken' valt daar ook onder (...). Aangezien alle 'verzekeringen' afhankelijk zijn van héél het financiële systeem (die nu op zijn reet ligt) wordt hun denkfout blootgelegd. Neoliberalen zien 'het algemeen belang' als een constante bedreiging van de individuele vrijheid. Dit is op zich al een asociaal aanname. Samenleven kun je niet alleen, individualiseren ook niet. De geldfixatie van neoliberalen is stuitend dom en de gevolgen van hun wijze van denken misdadig te noemen omdat zij hun ongelijk niet toegeven terwijl mensen kreperen door hun idiote economische aannames. Zoals ik eerder zei: 'De man weet niet wat het hoe het is om van een minimumuitkering te moeten rondkomen'. Europa kiest voor 'de Neoliberale weg voorwaarts'. Een heilloze oneerlijk economisch systeem die gegijzeld wordt door gokgraaiers, private wereldbanken, OESO en het IMF. Hert wordt een grote ramp.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Corr.: ' Het is een 'a-sociaal stelsel' opgezet volgens de naïeve neoliberale aanname van 'intrinsieke harmonie van alle (private) eigenbelangen' en de wens dit volledig aan de economie over te laten.'

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Eindelijk! Want wat we nodig hebben is een sterke Europese monetaire en economische grootmacht om straks concurrerend te kunnen zijn met en weerbaar tegen voornamelijk China en India die met sneltreinvaart in opmars zijn, en om niet in verval te raken en een klein handophoudend en bedelend spelertje op het terrein van de globale economie worden. Als elk land chauvinistisch en nationalistisch uitsluitend voor zichzelf kiest dan kiest hij voor zijn eigen economische graf. En ondanks alle bluf van sommige mensen hier zal dat zal nog behoorlijk tegenvallen, want je mist iets pas als je het had en niet meer hebt. Daarom blijven mensen zo terugverlangen naar hun ouderwetse guldens. We moeten er allemaal onze schouders onder zetten! Denk vooruit en niet achteruit!

3 Reacties
Bakoe
Bakoe1 dec. 2011 - 21:46

/Want wat we nodig hebben is een sterke Europese monetaire en economische grootmacht om straks concurrerend te kunnen zijn met en weerbaar tegen voornamelijk China en India die met sneltreinvaart in opmars zijn, en om niet in verval te raken en een klein handophoudend en bedelend spelertje op het terrein van de globale economie worden. / Je kan zomaar als persvoorlichter bij multinationals, banken of de EU gaan werken. Dit is dus precies de argumentatie waarom in steeds rapper tempo alle alle sociale bescherming wordt afgebroken, en arbeidsverhoudingen veranderen naar Amerikaanse toestanden. En dat allemaal gerechtvaardigd onder het mom van we moeten concurreren. Beslissingen over ontslagrecht, flexibilisering arbeidsmarkt, langer doorwerken, en pensioenen zijn al ruim voor de crisis van 2008 besloten, en jij wilt er nog meer vaart achter zetten. Duidelijk, op prijs/kwaliteit dus, miljoenen loonslaafjes gemanipuleerd door hypotheek en dreiging van ontslag. Overgeleverd aan een ondemocratische technocratische moloch. Ik dacht dat jij SPer was, maar dat heb ik verkeerd ingeschat. Laat me gokken, D66?

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

De EUro is niet meer het bindmiddel maar nu de splijtzwam van Europa. De EUro is geen stabiliteitspact maar een risicozone. Beleggers, bedrijven en werknemers met kennis vluchten weg uit de EUrozone. De EUrocrisis is een meervoudige systeemcrisis waarvan de schaalgrootte oncontroleebaar is geworden. Vooruitkijken kan pas als er lessen uit de geschiedenis worden geleerd. Verantwoording over de tekortschietende grondslag van EUro invoering wordt niet afgelegd. Het zijn niet alleen de burgers , maar vooral de lidstaten zelf die nog lang niet rijp zijn voor een politieke unie en afdragen van nationale verworvenheden. Terecht er mankeert nogal wat aan de organisatie van de EU. Elk kritisch commentaar is gratis consult voor verbetering van de EU.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

We moeten er allemaal onze schouders onder zetten! We moeten helemaal niks en daarom zal het mislopen: omdat we onder druk worden gezet. Schouders eronder? Een bom zul je bedoelen. Ik ben bereid de gevolgen te dragen. Want ik draag ze dan in vrijheid. het hoogste goed.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Tóch nog een positieve ontwikkeling: Het Europees Parlement heeft vandaag definitief ingestemd met een strengere gedragscode voor Europarlementariërs. De gedragscode stelt strengere regels vast voor de omgang tussen lobbyisten en Europarlementariërs en is het gevolg van een omkoopschandaal in het Europees Parlement eerder dit jaar. SP-Europarlementariër Dennis de Jong was één van de acht opstellers van de nieuwe gedragscode: ‘Ik ben blij met het resultaat, dit is een belangrijke stap in het uitbannen van omkoping van Europarlementariërs’. Bron: http://www.sp.nl/europa/nieuwsberichten/10820/111201-de_jong_blij_met_aanname_strenge_gedragscode_europarlementarirs.html

3 Reacties
Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Als het kalf verdronken is probeert men de put te dempen.

Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

DSM-voorzitter Feike Sijbesma zegt in een toelichting: ‘Stel dat we het afgelopen jaar geen euro hadden gehad. Dan waren de lire en de drachme gigantisch gaan bewegen. Dan heeft een bedrijf als DSM heel veel wisselkoersverliezen. Dat scheelt een paar procent, dat geld is gewoon weg. Die winst hebben we aan de euro te danken.’ Bijzonder geestig, de pensioenverlagingen voortkomend uit de euro ellende interesseren de man geen ene moer.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

He ja, gelukkig, een code, alles opgelost!

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Het is even voor 12.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil1 dec. 2011 - 21:46

Het loopt hier al weer tegen tweeën.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

Dat roepen ze al maanden. Staat in Europa de tijd stil of zet iemand de klok steeds terug?

JoWe62
JoWe621 dec. 2011 - 21:46

Frappant dat Duitsland en Frankrijk zo voor strengere begrotingsregels zijn. Met name omdat deze 2 landen de oorzaak zijn dat Griekenland niet aangpakt kon worden. Omdat deze 2 landen zo'n 6 jaar geleden het niet zo nauw namen met hun begrotingstekort en vonden dat zoiets moest kunnen, hebben ze een precedent geschapen zodat Griekenland ook niet aangepakt kon worden en de zaak op zijn beloop heeft laten gaan.

2 Reacties
ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Papieren afspraken zijn waardeloos in het speculatieve monetaire project van de EUro. Leert de korte geschiedenis van de EUro. Sancties instellen bij begrotingsfraude, ten koste van de begroting van een lidstaat, met het risico op escalatie van datzelfde begrotingstekort? Hebben grote economische staten meer rechten/ inspraak/ macht op fraude dan kleine lidstaten? Ja.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

Dat zijn de Fransen ook niet echt maar ze staan met de rug tegen de muur. Gaat dus veel onrust opleveren.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Nigel Farage was right... so bloody right.. http://www.youtube.com/watch?v=Wb-MWoZKYmg Maar ja, het is een populist...

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Nigel Farage was right... so bloody right.. http://www.youtube.com/watch?v=Wb-MWoZKYmg Maar ja, het is een populist... Geweldige redenaar Nigel Farage, niet geheel onpartijdig, maar wel rake democratische spijkers slaand op de foute projectontwikkelaars van de EUro. 99% populisme tegen 1% EU-communisme. Populisme gaat winnen, met dank aan de foute projectontwikkelaars van de EU, waaronder natuurlijk ook zat nationale politici.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Wellink, 13.15 uur: De tweede helft van 2008 was het moment dat het hele systeem in gevaar kwam. 'Daarvoor zag niemand dat aankomen, behalve een paar onheilsprofeten'. Met andere woorden, 'waarom zou je luisteren naar zogenaamde 'onheilsprofeten?'. Wat een lul.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger1 dec. 2011 - 21:46

Joop: de perfecte benaming voor deze Eurocistische populist. Een van de hoofdverantwoordelijken van deze hele financiele misaire Vooral ook als je (en dat heb ik gedaan) hem een tijdje al volgt (aanrader, het boek: "Wellink aan het woord"). Zijn laatste optreden in Buitenhof in Juni 2011 gaf hij nog aan dat de angst ongegrond was en verklaarde op arrogante toon dat al die 'onheilspellers' het allemaal bij het verkeerde eind hadden. Het enige die het al sinds 2008 bij het verkeerde eind hebben zijn de financiele regenten zoals Wellink. Wellink is te arrogant om uit te komen voor zijn fouten. Nu probeert hij zijn imago te herstellen door een kritische houding aan te nemen. Strakjes krijgen we waarschijnlijk zijn 'Ik heb u toch gewaarschuwd' interviews.

JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

"wat een lul" Ik had het niet beter kunnen zeggen.

lancelot2
lancelot21 dec. 2011 - 21:46

Hoogmoed komt voor de val. En dat is een kwestie van tijd, DE val!! WEG met de EU!! Stop die Eurocraten. Kom op voor uw vrijheid. Punt.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger1 dec. 2011 - 21:46

De EU zomaar wegggooien zou uitermate dom zijn, financiele zelfmoord voor heel veel landen in Europa. Alleen een paar sterke landen zullen het dan economisch misschien nog redden. Nederland zal financieel reddeloos ten onder gaan. Niet aan het volkomen kul verhaal van de zogenaamde open handelszone (die bijna volkomen afhankelijk is van de handel met Azie - China) maar door de honderden miljarden die Nederlandse banken maar vooral ook de pensioenfondsen hebben geinvesteerd in o.a. Griekenland, Spanje en Italie. Dat is ook de voornaamste reden dat kopstukken van de financiele instellingen en captains of industry zich zo druk maken op dit moment.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

China knijpt nog even harder in de ballen van Europa... 'China gebruikt buitenlandse reserves niet voor steun aan eurozone' 'Tijdens een toespraak bij een diplomatiek forum in Beijing stelde taatssecretaris van Buitenlandse Zaken Fu Ying dat Chinese investeringen in Europa GEEN politiek karakter moeten krijgen.' Ja, ja... 'Tegelijkertijd zou Europa “oprechtheid moeten tonen” bij zaken die de ontwikkeling van de Chinees-Europese betrekkingen hinderen. Ze legde daarbij de meeste nadruk legt op het Europese wapenembargo in de export naar China en China’s reeds lang uitstaande verzoek om de status van markteconomie toegekend te krijgen. Deze twee punten beïnvloeden het wederzijds begrip en vertrouwen “aan beide kanten”. Een wapenembargo heeft WEL een politiek karakter ! Het hele verhaal: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/02/china-gebruikt-buitenlandse-reserves-niet-voor-steun-aan-europa/

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

China past de Saab doctrine toe, de schuldenaar laten zweten totdat je voor een appel en ei de boel kan overnemen. China komt pas in actie als de EUro valt, want dan valt de USA. Twee exportmarkten verliezen is zelfs voor China te veel.

Winston2
Winston21 dec. 2011 - 21:46

Volgens mij is er een letter weggevallen uit de titel en zou die moeten luiden: "Sarkozy is Dom: Meer macht naar Europa" "Volgens de ondernemers moet er niet gekozen worden voor protectionisme of nationalisme omdat die wegen het land niet beter of welvarender maken." Waarom staat daar niet gewoon wat ze echt bedoelen: "Volgens de ondernemers moet er niet gekozen worden voor soevereiniteit of democratie omdat die wegen het bedrijfsleven en het bankwezen niet beter of welvarender maken." En het is sowieso een gotspe dat deze mensen het wagen te zinspelen op enige vorm van solidariteit over grenzen heen, want het zijn zelf de grootste egoïsten ter aarde. Luister naar Feike Sijbesma: "Stel dat we het afgelopen jaar geen euro hadden gehad. Dan waren de lire en de drachme gigantisch gaan bewegen. Dan heeft een bedrijf als DSM heel veel wisselkoersverliezen. Dat scheelt een paar procent, dat geld is gewoon weg. Die winst hebben we aan de euro te danken." Die winst hebben *wij* te danken aan de Euro. De Italianen en de Grieken die hun nationale valuta kwijt zijn kunnen zich niet verweren; we hebben hun faillissement aan dit mechanisme te danken. Ziek word ik ervan: zogenaamd moeten we de Grieken, Italianen, Portugezen, Ieren helpen, terwijl van enige hulp helemaal geen sprake is. Ja, we helpen onszelf... En dan gaan uitgerekend deze lui ons even fijntjes wijzen op onze solidaire burgerplicht? Donder op! "Volgens de ondernemers is het vijf voor twaalf: ‘Er staat veel op het spel. Daarom is het van het hoogste belang dat er op korte termijn een daadkrachtige aanpak van de huidige EUrocrisis wordt gevonden.’" Ach ja, natuurlijk: de "argumentum ad baculum" kan niet ontbreken natuurlijk... Alweer gaat het licht uit als niet onmiddellijk de Euro, via welke wij een paar procenten extra winst kunnen boeken ten koste en over de rug van onze zwakkere "broeders", gered wordt. Alles en iedereen, volken, soevereiniteit, democratie, alles moet ervoor wijken; we moeten snel zelf het licht uit doen, want anders gaat het licht uit... Yeah right... Donder op!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Ja. Precies Winston. Laat al die zogenaamde 'wereldleiders' opdonderen. Maar waar naartoe eigenlijk ? Het eiland Sint-Helena ?

Ryder
Ryder1 dec. 2011 - 21:46

Waarom al die scepsis over het verdwijnen van het democratische gehalte als de EU meer bevoegdheden krijgt. Ik zie dat helemaal niet zo. Ik voel me door de Europese instituties even goed gerepresenteerd als door de Haagse instituties. Of even slecht voor mijn part. Ik begrijp ook werkelijk niet waarom mensen zich minder vrij voelen als er meer zaken op supranationaal niveau worden geregeld. Dus prima dat 'Brussel' meer bevoegdheden krijgt om van de euro weer een stabiele munt te maken.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj1 dec. 2011 - 21:46

De EU is niet democratisch, wordt bestuurd door lobbyisten die niet transparant zijn. De financiele markten hebben veel te veel macht en breken alles af wat los en vast zit. Waarom worden de banken niet gedwongen om mee te betalen, waarom hebben zij zoveel macht? Europese leiders grijpen hun kans aan om de Europese agenda in tijden van crisis in de vaart der volkeren uit te voeren. Niets ontziend en rigoureus.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Onder Sarko steeg de Franse staatsschuld van 1200 naar 1700 miljard.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Cinema2
Cinema21 dec. 2011 - 21:46

Toch zullen ze met een krachtig signaal moeten komen, om de financiële markten te overtuigen. Het zal al heel mooi zijn als ze komen tot een begrotingsdiscipline die gekoppeld wordt aan sancties, indien de begroting buiten de toegestane marges komt. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Ik hoop het niet, maar ik vrees dat wij domweg te laat zijn......De IMF gaat dit oplossen, tenminste als men nog ergens een pot met geld kan vinden... Europa onder curatele, het kan verkeren, eigen schuld dikke bult...

JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Deze dingen zullen in de haastklus deze week zeker niet geregeld gaan worden, verwacht ik. Reken maar. Men is gewoon te laat. Er deugde ook een hoop niet aan die grondwet trouwens.

trujac
trujac1 dec. 2011 - 21:46

Mohemmed het is uw goed recht om de EU en de verworpen EU Grondwet te verdedigen. Er stonden volgens u goede zaken in de grondwet, dat is waar. Maar tegelijkertijd maakte die Grondwet ruim baan voor het (internationale) bedrijdsleven en werden ondanks fraaie volzinnen de verzorgingsstaten weggesaneerd. De teneur van de grondwet was, markt, markt en nog eens markt. Alle vrijheid voor ondernemers dus. Daar tussendoor las je af en toe een sociale paragraaf maar die werd direct ondergesneeuwd door het marktdenken. Hoewel de Grondwet ingetrokken is blijkt zij in de praktijk allang in werking te zijn. Overal in de EU zie je dat de verzorgingsstaten gesanneerd worden en dat de verschillen tussen arm en rijk gigantisch toenemen. Steeds meer mensen uit de middenklasse verdwijnen naar de onderkant van de samenleving. Hoe lang denkt u dat deze steeds groter wordende ongelijkheid nog kan doorgaan en hoelang denkt u dat het proletariaat dit kalm zal blijven ondergaan=

Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Humor, de Duitsers moeten bloeden voor de Franse inefficiëncy en corruptie. Het doet me denken aan de Frans Belgische bezetting van het Roer gebied, in 1923. Duitsland leverde niet genoeg gratis kolen. De Duitse mijnwerkers gingen in staking, de Weimar Republiek betaalde ze met papieren geld, de grootste inflatie aller tijden was het gevolg. Ik hoop eigenlijk dat de Duitsers zich ook nu niet laten gebruiken.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Dit gaat zo niet meer, Sarko en Merkel moeten beiden weg. Maar wellicht is het daarvoor al te laat.

peterh2
peterh21 dec. 2011 - 21:46

Linksom of rechtsom, de eurozone zal nooit meer hetzelfde zijn... Het wordt een keuze tussen de europeese superstaat of een opsplitsing in een noord en een zuidblok. Tussen een ondemocratische europeese superstaat en een 'bundesland' van de duitsers worden... Sarkozy weet dat hij nooit bij het sterke blok zal horen, dus hij gaat nu voor de superstaat (die dan franser en franser zal moeten worden wat hem betreft). Is dat wel het beste voor ons? Hij is nu mij net iets te makkelijk 'om'...

1 Reactie
Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Natuur;ijk niet, als Duitse deelstaat mogen ook wij bloeden.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet1 dec. 2011 - 21:46

Europa moet weer terug naar hoe het dertig jaar geleden was, gewoon een economisch samenwerkingsverband, die goeie ouwe EEG. De euro is een mislukking, zoals nu ook schoorvoetend erkend wordt door politici. Het kan niet waar zijn dat in Europa de knoflooklanden continu gefinancierd worden door de landen die er wél een fatsoenlijke begrotingsdiscipline op na houden. Zo simpel is het gewoon, iedereen die het ingewikkelder maakt heeft mijns inziens oogkleppen op. De euro is voor ons Nederlanders zoals velen destijds al verwachtten een duur experiment geworden. Dat begon al met een wisselkoers bij de introductie die zo'n 10% te hoog was, en dat eindigt nu met een gigantische schuldenlast veroorzaakt door de landen die hun financiën niet op orde hebben. Laten we dat als leergeld beschouwen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Europa kan best poltiek verder worden uitgebouwd. Het hoeft niet per se bij een economisch samenwerkingsverband te blijven (economie IS politiek en omgekeerd trouwens). Maar het moet een samenwerking op een basis van "eenheid in verscheidenheid" blijven. Ipv het gelijktrekken van de belastingstelsels had men zich bijvoorbeeld ook beter kunnen richten op een gemeenschappelijk buitenlands beleid en een militaire arm van de EU (een alternatief/opvolger voor de al lang achterhaalde NAVO).

python
python1 dec. 2011 - 21:46

Het is maar goed dat onze economie is gekoppeld aan Duitsland. Zoniet, dan had Sarkozy ons volledig opgevreten. Hulde aan Frau Merkel.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Frau Merkel presteert buitengewoon zwak. Het is tijd voor nieuwe verkiezingen in Duitsland.

Bouwman2
Bouwman21 dec. 2011 - 21:46

Het was vooral een heel moedige toespraak van de president omdat die tegen de nationalistische tijdsgeest ingaat. De bondskanselier zal het zeker eens zijn dat er meer macht naar Brussel moet. Ook de Nederlandse regering echoot dat. Maar meer eenheid in Europa vraagt ook om meer solidariteit. Die zie je in Duitsland dus niet. De hereniging heeft de Duitsers zo veel geld gekost dat de solidariteit op is en men niet verder kijkt dan de eigen grenzen. Merkel speelt daarop in en daarom houdt ze haar been stijf. Je kunt wel strenge begrotingsregels vaststellen, maar daarmee alleen gaat de economie niet sneller marcheren. Dat kan wel door de ECB meer vrijheid te geven. Dat weigert Merkel. Geen wonder dat ze een jarenlange recessie voorspelt, Die zal ook ten koste gaan van de Duitse economie. Maar dat zegt Merkel er niet bij, bang als ze is voor verkiezingen. Als de recessie inderdaad jarenlang aanhoudt dan is die te wijten aan de starre, visieloze en bange houding van Merkel.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Als de recessie inderdaad jarenlang aanhoudt dan is die te wijten aan de starre, visieloze en bange houding van Merkel. Klopt. En het ziet er al met al niet best uit: 9 december wordt niks (althans niet in positieve zin).

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Sarko en Frankrijk en de Europese Unie. Met de hete adem van Le Pen in zijn nek, moet Sarko wat. Hij maakt de vlucht naar voren. Le Pen die steeds meer Franse stemmen trekt en een duidelijk ander beeld heeft over Europa. Sarko wil weer aan de top staan in Frankrijk en daarmee met Merkel aan de top in Europa. Dat geeft wrijving met het "Haantje" dat zelfs Sarko zijn aard verloochend. Uit de Euro betekend voor de schulden van Frankrijk een dubbele uitkomst. Dor inflatie van zijn eigen munt t.o.v .de schulden in Euro's. Teren op de pof van de Noord Europese landen heeft toch zijn voordelen. Sarko wil dit graag zo houden en ook herkozen worden. Vandaar nog een extra vlucht naar voren. Voor ons land betekend dat alleen maar voordeel om uit de Euro te verdwijnen, onze munt zal worden opgewaardeerd en t.o.v. de Euro zal onze schuld dalen. Maar Sarko zit op de bokkewagen van Europa en Le Pen heeft de leidsel en de zweep en roept vort sik, vort sik en de Franse karavaan zet zich in beweging. Voorwaarts of heeft Sarko de bok achter de wagen gespannen en neemt Le Pen het in zijn geheel over? ( De linkse kandidaat(en) is (zijn) door sexschandalen al geëlimineerd.) Als wij in Europa blijven zal ook het machtsterrein van ons land binnen Europese Unie moeten worden vergroot van de grootste lasten drager ( hoogste bijdrage per kop) naar een van de grootste machthebbers. Deze macht is niet alleen voor Duitsland, ook Finland en Oostenrijk, misschien Zwitserland, zullen hun deel opeisen. Gelukkig hebben we een goede regering van VVD en PVV en CDA, die nu eindelijk eens op haar strepen zal moeten gaan staan, of...verdwijnen uit de Europese Unie en dan op naar de Neuro of de gulden. Dat heeft voor ons ook voordelen.

1 Reactie
JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

Met de hete adem van Le Pen in zijn nek, moet Sarko wat. Sarko heeft vooral de hete adem van de solcialisten in zijn nek. Le Pen snoept hooguit een paar stemmen weg bij Sarko.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Een exit uit de Euro en de terugkeer van de gulden biedt Nederland vele voordelen. Onze staatsschuld en hypotheekschuld zal als sneeuw voor de zon verdwijnen.. De apparatsjik van D'66, GL, CDA en pvda zullen moord en brand schreeuwen omdat de overbodige Brusselse baantjesmachine op de tocht staan. De macht van ambtenaren, bedrijfs en banksector is gebroken.. Leve de revolutie!

1 Reactie
python
python1 dec. 2011 - 21:46

De gulden bestaat al 40 jaar niet meer en was gekoppeld aan de D-mark. De gulden was nog een symbolische munt voor alleen Nederlanders

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Sarkozy: '... de immigratie moet nog beter aan banden worden gelegd, 'omdat anders het sociale stelsel in gevaar komt.' 'Sociaal stelsel' ? Wat een lul. De man weet niet wat het hoe het is om van een minimumuitkering te moeten rondkomen. Het is een asociaal stelsel die direct of indirect te maken hebben met naïeve neoliberale stelling van 'intrinsieke harmonie van alle (private) eigenbelangen' en de wens dit volledig aan de economie over te laten. Ik herhaal graag het volgende: Neoliberalen denken risico's af te kunnen schermen met 'verzekeringsconstructies' . De privatiseringsgolf van overheids(nuts)taken ligt in het verlengde van deze aanname. 'Sociale Zaken' valt daar ook onder (...). Aangezien alle 'verzekeringen' afhankelijk zijn van héél het financiële systeem (die nu op zijn reet ligt) wordt hun denkfout blootgelegd. Neoliberalen zien 'het algemeen belang' als een constante bedreiging van de individuele vrijheid. Dit is op zich al een asociaal aanname. Samenleven kun je niet alleen, individualiseren ook niet. De geldfixatie van neoliberalen is stuitend dom en de gevolgen van hun wijze van denken misdadig te noemen omdat zij hun ongelijk niet toegeven terwijl mensen kreperen door hun idiote economische aannames. Zoals ik eerder zei: 'De man weet niet wat het hoe het is om van een minimumuitkering te moeten rondkomen'. Europa kiest voor 'de Neoliberale weg voorwaarts'. Een heilloze oneerlijk economisch systeem die gegijzeld wordt door gokgraaiers, private wereldbanken, OESO en het IMF. Hert wordt een grote ramp.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Corr.: ' Het is een 'a-sociaal stelsel' opgezet volgens de naïeve neoliberale aanname van 'intrinsieke harmonie van alle (private) eigenbelangen' en de wens dit volledig aan de economie over te laten.'

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Eindelijk! Want wat we nodig hebben is een sterke Europese monetaire en economische grootmacht om straks concurrerend te kunnen zijn met en weerbaar tegen voornamelijk China en India die met sneltreinvaart in opmars zijn, en om niet in verval te raken en een klein handophoudend en bedelend spelertje op het terrein van de globale economie worden. Als elk land chauvinistisch en nationalistisch uitsluitend voor zichzelf kiest dan kiest hij voor zijn eigen economische graf. En ondanks alle bluf van sommige mensen hier zal dat zal nog behoorlijk tegenvallen, want je mist iets pas als je het had en niet meer hebt. Daarom blijven mensen zo terugverlangen naar hun ouderwetse guldens. We moeten er allemaal onze schouders onder zetten! Denk vooruit en niet achteruit!

3 Reacties
Bakoe
Bakoe1 dec. 2011 - 21:46

/Want wat we nodig hebben is een sterke Europese monetaire en economische grootmacht om straks concurrerend te kunnen zijn met en weerbaar tegen voornamelijk China en India die met sneltreinvaart in opmars zijn, en om niet in verval te raken en een klein handophoudend en bedelend spelertje op het terrein van de globale economie worden. / Je kan zomaar als persvoorlichter bij multinationals, banken of de EU gaan werken. Dit is dus precies de argumentatie waarom in steeds rapper tempo alle alle sociale bescherming wordt afgebroken, en arbeidsverhoudingen veranderen naar Amerikaanse toestanden. En dat allemaal gerechtvaardigd onder het mom van we moeten concurreren. Beslissingen over ontslagrecht, flexibilisering arbeidsmarkt, langer doorwerken, en pensioenen zijn al ruim voor de crisis van 2008 besloten, en jij wilt er nog meer vaart achter zetten. Duidelijk, op prijs/kwaliteit dus, miljoenen loonslaafjes gemanipuleerd door hypotheek en dreiging van ontslag. Overgeleverd aan een ondemocratische technocratische moloch. Ik dacht dat jij SPer was, maar dat heb ik verkeerd ingeschat. Laat me gokken, D66?

ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

De EUro is niet meer het bindmiddel maar nu de splijtzwam van Europa. De EUro is geen stabiliteitspact maar een risicozone. Beleggers, bedrijven en werknemers met kennis vluchten weg uit de EUrozone. De EUrocrisis is een meervoudige systeemcrisis waarvan de schaalgrootte oncontroleebaar is geworden. Vooruitkijken kan pas als er lessen uit de geschiedenis worden geleerd. Verantwoording over de tekortschietende grondslag van EUro invoering wordt niet afgelegd. Het zijn niet alleen de burgers , maar vooral de lidstaten zelf die nog lang niet rijp zijn voor een politieke unie en afdragen van nationale verworvenheden. Terecht er mankeert nogal wat aan de organisatie van de EU. Elk kritisch commentaar is gratis consult voor verbetering van de EU.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

We moeten er allemaal onze schouders onder zetten! We moeten helemaal niks en daarom zal het mislopen: omdat we onder druk worden gezet. Schouders eronder? Een bom zul je bedoelen. Ik ben bereid de gevolgen te dragen. Want ik draag ze dan in vrijheid. het hoogste goed.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Tóch nog een positieve ontwikkeling: Het Europees Parlement heeft vandaag definitief ingestemd met een strengere gedragscode voor Europarlementariërs. De gedragscode stelt strengere regels vast voor de omgang tussen lobbyisten en Europarlementariërs en is het gevolg van een omkoopschandaal in het Europees Parlement eerder dit jaar. SP-Europarlementariër Dennis de Jong was één van de acht opstellers van de nieuwe gedragscode: ‘Ik ben blij met het resultaat, dit is een belangrijke stap in het uitbannen van omkoping van Europarlementariërs’. Bron: http://www.sp.nl/europa/nieuwsberichten/10820/111201-de_jong_blij_met_aanname_strenge_gedragscode_europarlementarirs.html

3 Reacties
Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Als het kalf verdronken is probeert men de put te dempen.

Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

DSM-voorzitter Feike Sijbesma zegt in een toelichting: ‘Stel dat we het afgelopen jaar geen euro hadden gehad. Dan waren de lire en de drachme gigantisch gaan bewegen. Dan heeft een bedrijf als DSM heel veel wisselkoersverliezen. Dat scheelt een paar procent, dat geld is gewoon weg. Die winst hebben we aan de euro te danken.’ Bijzonder geestig, de pensioenverlagingen voortkomend uit de euro ellende interesseren de man geen ene moer.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

He ja, gelukkig, een code, alles opgelost!

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Het is even voor 12.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil1 dec. 2011 - 21:46

Het loopt hier al weer tegen tweeën.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

Dat roepen ze al maanden. Staat in Europa de tijd stil of zet iemand de klok steeds terug?

JoWe62
JoWe621 dec. 2011 - 21:46

Frappant dat Duitsland en Frankrijk zo voor strengere begrotingsregels zijn. Met name omdat deze 2 landen de oorzaak zijn dat Griekenland niet aangpakt kon worden. Omdat deze 2 landen zo'n 6 jaar geleden het niet zo nauw namen met hun begrotingstekort en vonden dat zoiets moest kunnen, hebben ze een precedent geschapen zodat Griekenland ook niet aangepakt kon worden en de zaak op zijn beloop heeft laten gaan.

2 Reacties
ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Papieren afspraken zijn waardeloos in het speculatieve monetaire project van de EUro. Leert de korte geschiedenis van de EUro. Sancties instellen bij begrotingsfraude, ten koste van de begroting van een lidstaat, met het risico op escalatie van datzelfde begrotingstekort? Hebben grote economische staten meer rechten/ inspraak/ macht op fraude dan kleine lidstaten? Ja.

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 21:46

Dat zijn de Fransen ook niet echt maar ze staan met de rug tegen de muur. Gaat dus veel onrust opleveren.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

Nigel Farage was right... so bloody right.. http://www.youtube.com/watch?v=Wb-MWoZKYmg Maar ja, het is een populist...

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

Nigel Farage was right... so bloody right.. http://www.youtube.com/watch?v=Wb-MWoZKYmg Maar ja, het is een populist... Geweldige redenaar Nigel Farage, niet geheel onpartijdig, maar wel rake democratische spijkers slaand op de foute projectontwikkelaars van de EUro. 99% populisme tegen 1% EU-communisme. Populisme gaat winnen, met dank aan de foute projectontwikkelaars van de EU, waaronder natuurlijk ook zat nationale politici.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Wellink, 13.15 uur: De tweede helft van 2008 was het moment dat het hele systeem in gevaar kwam. 'Daarvoor zag niemand dat aankomen, behalve een paar onheilsprofeten'. Met andere woorden, 'waarom zou je luisteren naar zogenaamde 'onheilsprofeten?'. Wat een lul.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger1 dec. 2011 - 21:46

Joop: de perfecte benaming voor deze Eurocistische populist. Een van de hoofdverantwoordelijken van deze hele financiele misaire Vooral ook als je (en dat heb ik gedaan) hem een tijdje al volgt (aanrader, het boek: "Wellink aan het woord"). Zijn laatste optreden in Buitenhof in Juni 2011 gaf hij nog aan dat de angst ongegrond was en verklaarde op arrogante toon dat al die 'onheilspellers' het allemaal bij het verkeerde eind hadden. Het enige die het al sinds 2008 bij het verkeerde eind hebben zijn de financiele regenten zoals Wellink. Wellink is te arrogant om uit te komen voor zijn fouten. Nu probeert hij zijn imago te herstellen door een kritische houding aan te nemen. Strakjes krijgen we waarschijnlijk zijn 'Ik heb u toch gewaarschuwd' interviews.

JanB2
JanB21 dec. 2011 - 21:46

"wat een lul" Ik had het niet beter kunnen zeggen.

lancelot2
lancelot21 dec. 2011 - 21:46

Hoogmoed komt voor de val. En dat is een kwestie van tijd, DE val!! WEG met de EU!! Stop die Eurocraten. Kom op voor uw vrijheid. Punt.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger1 dec. 2011 - 21:46

De EU zomaar wegggooien zou uitermate dom zijn, financiele zelfmoord voor heel veel landen in Europa. Alleen een paar sterke landen zullen het dan economisch misschien nog redden. Nederland zal financieel reddeloos ten onder gaan. Niet aan het volkomen kul verhaal van de zogenaamde open handelszone (die bijna volkomen afhankelijk is van de handel met Azie - China) maar door de honderden miljarden die Nederlandse banken maar vooral ook de pensioenfondsen hebben geinvesteerd in o.a. Griekenland, Spanje en Italie. Dat is ook de voornaamste reden dat kopstukken van de financiele instellingen en captains of industry zich zo druk maken op dit moment.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

China knijpt nog even harder in de ballen van Europa... 'China gebruikt buitenlandse reserves niet voor steun aan eurozone' 'Tijdens een toespraak bij een diplomatiek forum in Beijing stelde taatssecretaris van Buitenlandse Zaken Fu Ying dat Chinese investeringen in Europa GEEN politiek karakter moeten krijgen.' Ja, ja... 'Tegelijkertijd zou Europa “oprechtheid moeten tonen” bij zaken die de ontwikkeling van de Chinees-Europese betrekkingen hinderen. Ze legde daarbij de meeste nadruk legt op het Europese wapenembargo in de export naar China en China’s reeds lang uitstaande verzoek om de status van markteconomie toegekend te krijgen. Deze twee punten beïnvloeden het wederzijds begrip en vertrouwen “aan beide kanten”. Een wapenembargo heeft WEL een politiek karakter ! Het hele verhaal: http://www.nrc.nl/nieuws/2011/12/02/china-gebruikt-buitenlandse-reserves-niet-voor-steun-aan-europa/

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo9491 dec. 2011 - 21:46

China past de Saab doctrine toe, de schuldenaar laten zweten totdat je voor een appel en ei de boel kan overnemen. China komt pas in actie als de EUro valt, want dan valt de USA. Twee exportmarkten verliezen is zelfs voor China te veel.

Winston2
Winston21 dec. 2011 - 21:46

Volgens mij is er een letter weggevallen uit de titel en zou die moeten luiden: "Sarkozy is Dom: Meer macht naar Europa" "Volgens de ondernemers moet er niet gekozen worden voor protectionisme of nationalisme omdat die wegen het land niet beter of welvarender maken." Waarom staat daar niet gewoon wat ze echt bedoelen: "Volgens de ondernemers moet er niet gekozen worden voor soevereiniteit of democratie omdat die wegen het bedrijfsleven en het bankwezen niet beter of welvarender maken." En het is sowieso een gotspe dat deze mensen het wagen te zinspelen op enige vorm van solidariteit over grenzen heen, want het zijn zelf de grootste egoïsten ter aarde. Luister naar Feike Sijbesma: "Stel dat we het afgelopen jaar geen euro hadden gehad. Dan waren de lire en de drachme gigantisch gaan bewegen. Dan heeft een bedrijf als DSM heel veel wisselkoersverliezen. Dat scheelt een paar procent, dat geld is gewoon weg. Die winst hebben we aan de euro te danken." Die winst hebben *wij* te danken aan de Euro. De Italianen en de Grieken die hun nationale valuta kwijt zijn kunnen zich niet verweren; we hebben hun faillissement aan dit mechanisme te danken. Ziek word ik ervan: zogenaamd moeten we de Grieken, Italianen, Portugezen, Ieren helpen, terwijl van enige hulp helemaal geen sprake is. Ja, we helpen onszelf... En dan gaan uitgerekend deze lui ons even fijntjes wijzen op onze solidaire burgerplicht? Donder op! "Volgens de ondernemers is het vijf voor twaalf: ‘Er staat veel op het spel. Daarom is het van het hoogste belang dat er op korte termijn een daadkrachtige aanpak van de huidige EUrocrisis wordt gevonden.’" Ach ja, natuurlijk: de "argumentum ad baculum" kan niet ontbreken natuurlijk... Alweer gaat het licht uit als niet onmiddellijk de Euro, via welke wij een paar procenten extra winst kunnen boeken ten koste en over de rug van onze zwakkere "broeders", gered wordt. Alles en iedereen, volken, soevereiniteit, democratie, alles moet ervoor wijken; we moeten snel zelf het licht uit doen, want anders gaat het licht uit... Yeah right... Donder op!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 21:46

Ja. Precies Winston. Laat al die zogenaamde 'wereldleiders' opdonderen. Maar waar naartoe eigenlijk ? Het eiland Sint-Helena ?

Ryder
Ryder1 dec. 2011 - 21:46

Waarom al die scepsis over het verdwijnen van het democratische gehalte als de EU meer bevoegdheden krijgt. Ik zie dat helemaal niet zo. Ik voel me door de Europese instituties even goed gerepresenteerd als door de Haagse instituties. Of even slecht voor mijn part. Ik begrijp ook werkelijk niet waarom mensen zich minder vrij voelen als er meer zaken op supranationaal niveau worden geregeld. Dus prima dat 'Brussel' meer bevoegdheden krijgt om van de euro weer een stabiele munt te maken.

1 Reactie
leeuwenvanj
leeuwenvanj1 dec. 2011 - 21:46

De EU is niet democratisch, wordt bestuurd door lobbyisten die niet transparant zijn. De financiele markten hebben veel te veel macht en breken alles af wat los en vast zit. Waarom worden de banken niet gedwongen om mee te betalen, waarom hebben zij zoveel macht? Europese leiders grijpen hun kans aan om de Europese agenda in tijden van crisis in de vaart der volkeren uit te voeren. Niets ontziend en rigoureus.

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 21:46

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Hermanbakker
Hermanbakker1 dec. 2011 - 21:46

Onder Sarko steeg de Franse staatsschuld van 1200 naar 1700 miljard.