Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Sap wil Rutte terugsturen naar Europa

  •  
13-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sap_penw.jpg
VIDEO GroenLinks zal begrotingsverdrag niet steunen. Sap in Pauw en Witteman: Verdrag pakt financiële sector niet aan, is ondemocratisch en hervormt niet
GroenLinks keert zich tegen het extra begrotingsverdrag dat 26 van de 27 EU-lidstaten afgelopen vrijdag hebben gesloten. Dat zei Jolande Sap, GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, dinsdag in het tv-programma Pauw en Witteman. Het nieuwe verdrag pakt volgens Sap de financiële sector niet aan, is ondemocratisch en zorgt niet voor de nodige structurele hervormingen die Europa nodig heeft. GroenLinks blijft wel de korte termijn noodmaatregelen om de eurocrisis aan te pakken steunen, zoals het verhogen van het noodfonds.
Sap :
Wij kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor een resultaat dat de crisis niet gaat oplossen en onze visie op Europa niet dichterbij brengt. Het nieuwe verdrag pakt de financiële sector niet aan, is ondemocratisch en zorgt niet voor de nodige structurele hervormingen die lidstaten nodig hebben. Met alleen afspraken over begrotingsdiscipline krijgen we geen democratisch en hervormingsgezind Europa.
GroenLinks zal in de Kamer steun zoeken van D66 en PvdA om premier Rutte terug te sturen naar de Europese onderhandelingstafel.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

neutralist
neutralist13 dec. 2011 - 22:43

Ze heeft een punt.

pietdevries2
pietdevries213 dec. 2011 - 22:43

Een uiterst onnozel stelletje, Groen Links. Ze werken wel mee aan onze medeplichtigheid aan de bezetting van Afghanistan, maar als de Britten afhaken vanwege het verwachte aanpakken van financiële instellingen is Groen Links tegen. De discussie in het EU parlement van gister was glashelder, een Duitse afgevaardigde beschuldigde de banken van het veroorzaken van deze crisis, een Britse afgevaardigde had het over Britse belangen. Naar mijn mening is continentaal Europa bezig de VS Britse financiële belangen buiten spel te zetten. Die tendens is al heel oud, na financiële schandalen in Duitsland rond 1880 kwamen er in Duitsland regels die beter waren dan wat in de VS werd ingevoerd na de 1929 Wall Street crash. Dat de VS vanaf de tweede wereldoorlog hier de baas speelde maakte het mogelijk voor VS Britse bankiers hun gang te gaan. Dat lijkt nu op te houden.

ColorHugo949
ColorHugo94913 dec. 2011 - 22:43

Verstandige taal van Jolande Sap. Voor het eerst kritische geluiden over EU besluitvorming van GL.

ColorHugo949
ColorHugo94913 dec. 2011 - 22:43

Goed dat Sap duidelijk naar de banken wijst die de dans ontspringen. "Het zijn de banken sukkels" die ons in deze ellende hebben gestort. Ewald Engelen in Follow The Money/ NRCnext http://www.ftm.nl/copypaste/het-zijn-de-banken-sukkels.aspx

ColorHugo949
ColorHugo94913 dec. 2011 - 22:43

In de papieren NRC van 13 december 2011 stond en artikel: Het nieuwe EU verdrag is 'gezichtsbedrog' door Caroline de Gruyer correspondent Brussel. -begrotingsnormen stonden al in eerder verdrag -automatische sancties kunnen alleen ingesteld worden met nieuw verdrag dat door allen 27 leden wordt goedgekeurd. Sancties kunnen volgens oude besluit met 2/3 meerderheid worden weggestemd. -Inhoudelijk hebben de Britten nergens nee tegen gezegd -er komt geen nieuwe EC begrotingstsaar -door 27 goedgekeurde verdragen zijn juridisch leidend boven door 26 goedgekeurde verdragen Hoe automatisch ESM en EFSF zullen kunnen ingrijpen, valt te bezien. Politieke interpretatie- en bevoegdhedenpuzzels liggen nu in handen van juristen. De EU/ ER/EC produceert net zulke mistige speculatieve produkten, als de fin. wereld. Onbetrouwbaar.

trujac
trujac13 dec. 2011 - 22:43

Worden die onnozele Groenlinks politici eindelijk wakker? Jarenlang hebben ze de sluipende staatsgreep van het kapitaal en bedrijfsleven op de EU klakkeloos gesteund. In hun onnozelheid hebben ze nooit in de gaten gehad dat ze medeplichtig waren aan het om zeep brengen van de democratie. Nu de zogenaamde kritische onderbuik gevoelens van de gewone man in de straat werkelijkheid begint te worden,( zij voelen immers allang aan dat het alleen maar om de poen draait in de EU), gaat bij links ook een lampje branden. Voor alle linkse partijen in Europa geldt dat ze door hun luchtfietserij Europa aan de markt uitgeleverd hebben. Het kapitaal heeft daar handig gebruik van gemaakt en heeft in heel Europa de sociaal democratie machteloos gemaakt.

Waterbeer
Waterbeer13 dec. 2011 - 22:43

Laat Limburger Sap ophouden met die EU-onzin

3540evernesa
3540evernesa13 dec. 2011 - 22:43

Volkomen waar!!

ColorHugo949
ColorHugo94913 dec. 2011 - 22:43

Democratie in de EU? Duitsland en Frankrijk trekken de macht naar zich toe/ Update: http://fd.nl/economie-politiek/143329-1112/frans-duitse-machtsgreep-in-nieuw-europees-pact

[verwijderd]
[verwijderd]13 dec. 2011 - 22:43

Volgens mij is de 2e crisis onstaan door onbetrouwbaarheid van de overheden en het onbegrensd lenen. Sap zit nog steeds in de eerste crisis. Sap kijk om je heen wat er gaande is we leven in 2011

1 Reactie
Joaquim
Joaquim13 dec. 2011 - 22:43

De tweede crisis is dor de eerste veroorzaakt. 2011 ligt niet in een ander universum dan 2008. Veel landen hadden namelijk hun begrotingen goed op orde in 2008 maar moesten toen hun banken redden van de criminelen die deze hadden uitgehold voor hun persoonlijk gewin. Dat kon echter niet voorkomen dat we in een recessie terecht kwamen en dus de overheidsinkomsten terug liepen. U kunt het wel altijd bij de overheid legen maar de manier waarop de overheid schuldig is aan deze farce is doordat ze in liberalisering, deregulering en privatisering zijn gaan geloven in de jaren negentig.

boswachter2
boswachter213 dec. 2011 - 22:43

Een partij met 10 zetels ( vd 150 ) wil de minister-president terug naar Brussel sturen. Moet niet gekker worden. Pauw maakte haar uitspraak terecht belachelijk door te zeggen wanneer Rutte terug naar Brussel moet hij er niemand zal aantreffen. Mevrouwtje Sap heeft veel te grote schoenen aangetrokken.

1 Reactie
Mindfulness
Mindfulness13 dec. 2011 - 22:43

Pauw maakte zichzelf belachelijk door niet te luisteren en op geen stijl manier de discussie naar zijn hand te zetten. `Klinkt leuk maar draagt niet bij tot een behoorlijke discussie. Helaas moet je daarvoor ook niet bij P&W zijn.