Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Saoedi-Arabië: Nederland moet zich niet door Trump op sleeptouw laten nemen

  •  
16-09-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
SecDef Esper Hosts Saudi Vice Minister of Defense

© cc-foto: U.S. Secretary of Defense

Saoedi-Arabië, het land dat verleden week nog werd afgeschilderd als de baarlijke duivel, die royaal salafistische zondagsschooltjes financiert
Premier Mark Rutte aarzelt niet om de drone-aanval op de belangrijkste Saoedische olie-installaties scherp te veroordelen. Nederland is zeer verontwaardigd over deze aanval, waarbij zelfs mensenlevens in het geding waren, terwijl de energievoorziening van de hele wereld er door kan worden verstoord. Klein maar Dapper aan de Noordzee neemt het dus opnieuw op voor Saoedi-Arabië, het land dat verleden week nog werd afgeschilderd als de baarlijke duivel, die royaal salafistische zondagsschooltjes financiert waar met de Nederlandse kernwaarden de kachel wordt aangemaakt.
Nu is het land van prins Salman plotseling een beklagenswaardig slachtoffer. Nederland hobbelt zoals gewoonlijk braaf achter de Verenigde Staten aan, waar president Donald Trump zich inmiddels zo heeft opgepompt dat zijn toorn oudtestamentisch aandoet.
Gruwelijke vormen Even de achtergronden: sinds enkele jaren interveniëren Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in de arme buurstaat Jemen, omdat  een sjiitisch denkende volksgroep, de Houthi, de zittende regering – meer van soennitische overtuiging – had verdreven. Jemen is traditioneel al een land waar de mannen het musket los in de hand hebben en eeuwenoude vendetta’s hoogtij vieren maar door deze interventie nam de burgeroorlog zelfs voor Jemenitische begrippen  gruwelijke vormen aan. De luchtmacht van de Saoedische prins Salman bombardeert de burgerbevolking zonder genade. Een voedselblokkade zorgt voor hongersnood.
De Houthi houden het vol dankzij steun van hun islamitische geestverwanten in Iran, waar kennelijk de drones vandaan komen die de Saoedische olie-installaties hebben getroffen. Trump en zijn veiligheidsman Mike Pompeo willen dit overigens niet geloven. Zij denken dat de aanvallen rechtstreeks uit Iran of Irak kwamen en dreigen nu met geweld tegen Teheran.
Hoe dan ook, salafisme is een extremistische vorm van de soennitische islam. Saoedi-Arabië stelt zich dan ook al sinds jaar en dag op als doodsvijand van de ketters geachte sjiitische ayatollahs in Iran. Beide landen vechten nu via hun bondgenoten in Jemen een proxy wa r uit zoals de Russen en de Amerikanen dat een halve eeuw geleden deden in Vietnam. De drone-aanval is daar een uitvloeisel van. Je kunt het de Houthi moeilijk kwalijk nemen dat zij terugslaan na zo veel extreem Saoedisch geweld.
Trigger voor een stevige recessie Ondertussen zit het Westen wel met de gebakken peren. De energieprijzen schieten omhoog en het is ondanks sussende taal uit Saoedi-Arabië absoluut niet duidelijk wanneer de olievoorziening weer op peil komt. Dat is na de Brexit en Trumps handelsoorlogen een nieuwe trigger voor een stevige recessie.
Het Westen krijgt deze klap in het gezicht om twee redenen: ten eerste heeft het nooit veel aandacht besteed aan de burgeroorlog in Jemen, ondanks de extreme wreedheid van de strijd en de oorlogsmisdaden van de Saoedische interventiemacht. Dat is allemaal met de mantel der liefde bedekt omdat prins Salman zo’n hondstrouwe bondgenoot is en wellicht ook omdat het Saoedische koningshuis, alsmede met het regime verbonden miljardairsfamilies, zo onvoorstelbaar veel geld hebben geïnvesteerd in het bedrijfsleven en het vastgoed van het Westen. De Houthi dulden het niet meer vergeten en veronachtzaamd te worden: met een zware klap hebben zij dan eindelijk de aandacht van de wereld op zich weten te vestigen.
De tweede reden is dat de Westerse mogendheden zich blijkbaar te afhankelijk hebben laten maken van een paar grote oliebronnen met aanpalende petrochemische industrie op één enkele locatie. Anders was er nu niet zoveel heisa op de markt en de hoofdsteden van het Westen. Het zijn reuzen op lemen voeten die met een paar gerichte slagen op precieze zwakke plekken aan het wankelen te brengen zijn.
En dan liggen die industriële complexen ook nog in een land met een dictatoriaal regime dat je steeds weer voor rare en onverwachte verrassingen kan stellen. Daar blijft het niet bij: Saoedi Arabië kent zelf een zwaar onderdrukte sjiitische minderheid – een paar miljoen inwoners – die voor het grootste deel langs de Perzische Golf wonen op en zeer dicht in de buurt van de grote oliebronnen.
Lage kosten Toch is dat allemaal niet de klap op de vuurpijl. De klap op de vuurpijl zijn de lage kosten van deze  aanslag. Als ze de drones niet van Iran hebben gekregen maar moesten betalen, dan was de prijs per stuk ongeveer vijftienduizend dollar. Daar hoef je niet voor zonder te zitten. Met een investering van ongeveer tweehonderdduizend dollar maximaal hebben ze wereldwijd de oliemarkten in opschudding en Saoedi-Arabië in serieuze moeilijkheden gebracht.
De ambitieuze prins Salman ziet met ingang van vandaag zijn olie-inkomsten drastisch dalen. Daar komt hij nog wel overheen. Ernstiger is dat de succesvolle aanslag geschiedde aan de vooravond van de grootste privatiseringsoperatie uit de wereldgeschiedenis: de staatsoliemaatschappij Aramco wordt gedeeltelijk naar de beurs gebracht omdat het regime anders zijn urgente moderniseringsprogramma’s niet kan doorvoeren, die absoluut noodzakelijk zijn om de sleutelpositie van het koninkrijk te handhaven. Komt die modernisering niet tot stand dan valt het land straks terug tot de status van kurkdroge en armzalige uithoek zodra de wereld echt afscheid gaat nemen van olie en gas als bronnen van energie.
Investeerders weten nu dat er een brandluchtje aan de aandelen zit. Wat dat betreft doet het militaire succes van de Houthi denken aan nine eleven. Met betrekkelijk eenvoudige middelen is de vijand een slag toegebracht waarvan de schokgolven nog jaren voelbaar zullen zijn. De Houthi hebben een voorbeeld gegeven dat de vele vijanden van de Westerse mogendheden overal in de wereld tot inspiratie zal dienen.
Wie een adequate politieke reactie wil geven, waar Nederland en de wereld iets aan hebben, moet die drone-aanvallen niet uit hun context trekken en komen met een simpele veroordeling. Dat is olie op het smeulend vuur gooien. Echte staatslieden pakken dit probleem in hun totaliteit aan. Die begrijpen dat een ingewikkeld probleem om een ingewikkelde oplossing vraagt. En durven dat ook te zeggen, in plaats van de grote witte heer in Washington na te praten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

adriek
adriek18 sep. 2019 - 9:38

Maar van Baudet mogen we niet investeren in alternatieve energie. Die ziet liever dat we onze olieverslaving in stand houden. Wij financieren die landen door daar voor tientallen Miljarden olie te kopen. Elk jaar weer.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037119 sep. 2019 - 11:35

Inderdaad.

Jabuka
Jabuka17 sep. 2019 - 15:59

@Vrij zinnig. Het zijn niet de Houthi's geweest die een oorlog met Saudie Arabie zijn begonnen. Dat is andersom. Heel Jemen wordt voor bevoorrading geblokkeerd. Vandaar zoveel honger en ziekten. En feitelijk was het een binnenlandse, Jemenitische zaak. Ooit twee verschillende landen "Jemen" werden bij elkaar gestopt. Maar omdat de Houthi's Sjiitische Moslims zijn moesten ze worden uitgeschakeld. Sjiieten zijn namelijk op de hand van Iran. Dat de Houthi's eindelijk eens Saudie Arabië in het hart raakte is alleen maar toe te juichen. Overigens zijn er bij de aanval in Abqaiq in tegenstelling tot de bombardementen in Jemen geen menselijke slachtoffers te betreuren, voor zo ver dit nu bekend is.

Bert de Vries
Bert de Vries17 sep. 2019 - 5:44

Over de positie van Saudi-Arabië: onmiddellijk na de aanslag op de Twintowers werd in de VS alle vliegverkeer stilgelegd, op twee uitzonderingen na. 1 voor militair vliegverkeer; 2 voor een vliegtuig vol met leden van de Saudische elite. Toen bekend werd, dat de aanslag was gepleegd door Al Qaida, en dat Al Qaida werd gefinancierd door leden van de Saudische elite, werd daaraan geen ruchtbaarheid gegeven. Afghanistan en Irak werden naar de bliksem geholpen en de banden met Saudi-Arabië werden verder aangehaald. Er is niets nieuws onder de zon.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037117 sep. 2019 - 18:43

Volgens de documentaire van Michael More zat er in het vliegtuig ook de broer van Bin Laden

Paul250371
Paul25037117 sep. 2019 - 18:45

Moore fahrenheit 9/11

Vrij zinnig
Vrij zinnig17 sep. 2019 - 4:57

Uitgaande van jouw duiding ligt de sympathie begrijpelijkerwijs bij de Houthi rebellen. Maar stel dat aangetoond wordt dat door Iran geleide Sjiitische milities in Irak, waar steeds meer aanwijzingen voor zijn, hiervoor verantwoordelijk zijn? Dan wordt het toch een heel ander verhaal. Trump heeft nu de bal neergelegd bij SA, hij heeft echter nog steeds een sterke voorkeur voor een diplomatieke oplossing. DT gebruikt graag spierballentaal maar is als het erop aan komt gelukkig veel minder interventionistisch ingesteld dan zijn voorgangers.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037117 sep. 2019 - 18:46

Als de Houthies het hebben gedaan heb je er vrede mee maar als Iran er achter zit niet?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 sep. 2019 - 4:09

Han niets aan toe te voegen.

Imperialist
Imperialist16 sep. 2019 - 19:59

Han geeft mij met zijn stukjes in eerste instantie bijna altijd geïrriteerde jeuk. Maar ik moet nu toch toegeven dat ik er zo nog niet tegenaan had gekeken en dat hij misschien een punt heeft. DT gezegd zijnde miet je geweld altijd afkeuren

1 Reactie
Katootje2
Katootje217 sep. 2019 - 1:00

"Han geeft mij met zijn stukjes in eerste instantie bijna altijd geïrriteerde jeuk." Heb je er wel eens bij stilgestaan dat dat ook ergens anders aan kan liggen?

Katootje2
Katootje216 sep. 2019 - 19:01

Als de VS of Saoedi-Arabië weer eens een ziekenhuis of een bruiloftsfeest geraakt hebben, met tientallen doden als gevolg, dan hoor je daar amper iets over, of misschien jaren later. In dit geval heb ik nog niets van dodelijke slachtoffers gehoord, maar hebben ze wel met een paar drones van -niet 15.000, maar- 1500 dollar de helft van de productiecapaciteit van Saoedi-Arabië lam gelegd. Dat noem ik nog eens een precisie-bombardement. Hopelijk weten ze de andere helft ook nog te raken; dat is ook goed voor het milieu.

Jabuka
Jabuka16 sep. 2019 - 17:18

@Hannes Achterhout: Nee hoor, je bent geen anti semiet, maar je opmerking slaat als een tang op een varken in dit verband en tekent ook wel een zekere neurose uit.

Jabuka
Jabuka16 sep. 2019 - 16:47

Zonder toelichting een aardig stuk van Han van der Horst. Correcte analyse. In de jaren "80 werd in de buurt van Jemen, in het zuiden van Saudie Arabië een militair vliegveld gebouwd door Ballast Nedam, zo is mij verteld en de reden ervan was dat Saudie Arabie al het plan had om ooit Jemen te controleren. Saudie Arabie is dus zeker niet onschuldig aan de mensonterende strijd in Jemen, die zij zelf zijn begonnen. Jemen was nooit een bedreiging, maar ook hier speelt de religie weer een rol. Dat ten eerste. Maar over de aanslag zelf, aan de oost kust ben ik zeer benieuwd waar de lanceerbases geweest is. Ik kan me niet voorstellen dat drones ongezien vanuit Jemen helemaal naar de olievelden hebben kunnen vliegen. Bijna onmogelijk. Ook heeft Jemen niet de militaire capaciteit om dat uit te voeren. Ook niet als de drones goed te betalen waren, zoals Han van der Horst zegt. Conclusie mag in ieder geval worden genoemd, dat Nederland niet gedwee achter de VS moet aanhuppelen. Laat Pete Hoekstra maar een ophuppelen.

1 Reactie
Katootje2
Katootje216 sep. 2019 - 18:45

"De drones van de Houthi’s zijn zelfgebouwd, ‘met een propellormotortje zoals je dat voor 1.500 dollar (ongeveer 1.350 euro, red.) kunt kopen bij Alibaba’, zegt Wim Zwijnenburg, hoofdonderzoeker bij vredesorganisatie Pax. Hij houdt zich bezig met het gebruik van drones in Jemen. ‘De motoren en stabilisatoren worden geïmporteerd. Verder maken de Houthi’s alles zelf, in fabriekjes." - https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/houthi-s-gebruiken-al-jaren-drones-om-doelen-uit-te-schakelen-in-grensgebied-met-saoedi-arabie~be1f3a16/ Waarschijnlijk zijn er in Nederland enige honderden mensen die zo'n model-vliegtuigje kunnen bouwen.

Frits Jansen
Frits Jansen16 sep. 2019 - 16:32

Stilaan wordt pijnlijk duidelijk dat er voor de EU een eigen rol is weggelegd tussen de VS en Iran in. Ik hoop dat Eurofoben dat niet verpesten.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 sep. 2019 - 8:48

Dat is al geprobeerd - de VS accepteert dat niet

Ch0k3r
Ch0k3r16 sep. 2019 - 15:17

Sterker nog, het wordt hoog tijd dat NL de middelvinger naar beide landen uitsteekt. Een hele grote zelfs. Terroristische klotelanden zijn het.

7 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes216 sep. 2019 - 16:34

Zo is het!

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout16 sep. 2019 - 16:41

Plus naar Israël (op risico nu als antisemitist te worden geclassificeerd in de archieven van het Cidi)

JasDon
JasDon16 sep. 2019 - 17:18

@Hannes, Maak je daarover geen zorgen, bij het CIDI beheersen ze namelijk de Nederlandse taal.

MountEverest
MountEverest16 sep. 2019 - 20:21

@Hannes Je kokketeert er wel continu mee.

LaBou
LaBou 17 sep. 2019 - 14:10

"Denkt u nou echt dat ook maar iemand in dit democratisch bestuurde land, met o.a. Arabieren en Palestijnen in de Knesset, zich hier ook maar iets van aantrekt? " Geen onzin vertellen! Ja, er zitten een aantal Palestijnen in de Knesset en nee, die hebben helemaal niets te vertellen. En een land met nu al zo"n 70 wetten die een deel van de bevolking achterstellen bij de rest kun je niet democratisch noemen. Zo'n land is een apartheidsstaat.

Paul250371
Paul25037117 sep. 2019 - 18:59

Jannes 46 "Als iemand joden discrimineert op basis van bijv. geloof of ras dan is hij/zij een antisemiet" "het waarborgen van het voorbestaan van het land tussen de omringende islamitische horden." "islamitisch horden" is dat op geloof of ras gediscrimineerd?

Paul250371
Paul25037118 sep. 2019 - 9:27

Hannes Plus naar Israel. Inderdaad, de apartheidsstaat die elke kritiek wegzet als "anti semitisme"

I am Legion
I am Legion16 sep. 2019 - 15:01

Het Saudische regime is naar de eigen bevolking een kwalijk regime en nog meer een kwalijke institutie in haar kwalijke leidende salafistische rol naar de wereldwijde Sunnitische umma. Haar grootste vijand is niet het Westen maar Iran als leider van de Shiïtische wereld, die een vergelijkbare kwalijke invloed heeft binnen en buiten haar grenzen. In een onder invloed daarvan langzaam maar zeker escalerend conflict zijn er niet alleen belangen van deze landen en hun satellieten zelf in het geding maar worden ook geopolitieke belangen bedreigd die iedereen in de wereld raken zoals de olieproductie en toevoer maar ook de vrije doorvaart op handelsroutes, minderheden, en landen in de regio. Trump is een president die veel minder dan de meeste van zijn voorgangers behoefte heeft aan een militaire interventie maar kan door de realiteit gedwongen raken samen met andere belangrijke landen daartoe toch te moeten besluiten. Dan moeten dat geen halve maatregelen zijn.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2019 - 15:56

ja dat zou ongeveer zijn hoe de kranten het straks aan je willen verkopen

Joop Schouten
Joop Schouten16 sep. 2019 - 14:37

'Ernstiger is dat de succesvolle aanslag geschiedde aan de vooravond van de grootste privatiseringsoperatie uit de wereldgeschiedenis: de staatsoliemaatschappij Aramco wordt gedeeltelijk naar de beurs gebracht omdat het regime anders zijn urgente moderniseringsprogramma’s niet kan doorvoeren, die absoluut noodzakelijk zijn om de sleutelpositie van het koninkrijk te handhaven. Komt die modernisering niet tot stand dan valt het land straks terug tot de status van kurkdroge en armzalige uithoek zodra de wereld echt afscheid gaat nemen van olie en gas als bronnen van energie.' Dat is te hopen aan een kant. Aan de andere kant zal je en 'andere' afspraken moeten maken. Vraag blijft wat men kiest.

Bert de Vries
Bert de Vries16 sep. 2019 - 14:33

Vanuit democratisch oogpunt is de drone een godsgeschenk. Het machien democratiseert de oorlogsvoering in vergaande mate. Ook kleine spelers kunnen nu extreme schade toebrengen. Het boeiende is niet de omvang van de schade, maar de aantasting van de positie van de supermachten. Overigens is deze democratisering van de oorlogsvoering al geruime tijd gaande. De VS hebben hierdoor, guerilla, de oorlog in Vietnam verloren. De EU verliest hierdoor, terrorisme, haar marginale oorlog in de Arabische wereld. Israël zal haar vernietiging van het Palestijnse thuisland met extreme schade, en mogelijk haar ondergang, moeten bekopen. En voor de helderheid: natuurlijk mag hier worden gesproken van democratisering. Democratie impliceert geen morele posities. Zie bovenstande alinea.

6 Reacties
MountEverest
MountEverest16 sep. 2019 - 16:25

"Israël zal haar vernietiging van het Palestijnse thuisland met extreme schade, en mogelijk haar ondergang, moeten bekopen." Dat zou je wel willen. De Joden zijn terug in Israël en ze zullen niet meer weggaan. De Arabieren weten dat, als ze Israël in een hoek drijven, Armageddon aanbreekt.

Mark Huysman
Mark Huysman16 sep. 2019 - 18:00

[De Joden zijn terug in Israël en ze zullen niet meer weggaan.] Doe ff normaal. Praktisch geen enkele kolonist die zich vanaf eind 18e/begin 19e eeuw in Palestina is gaan vestigen had een geschiedenis daar. Ook de ouders van die kolonisten en de grootouders en de overgrootouders en de over- over-overgrootouders hadden hun wortels elders. De mensen die wel hun wortels in Palestina hebben zijn de Palestijnen. Een groot deel is verjaagd en wacht nog steeds af wanneer eindelijk het internationaal recht geïmplementeerd wordt en ze terug kunnen keren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194716 sep. 2019 - 19:31

Zoals ook dynamiet, gifgas, semtex, de kalashnykof, en wat heb je nog meer dat dood en verderf zaait, godsgeschenken zijn voor de democratie? Graag een definitie van democratie in dit opzicht.

MountEverest
MountEverest16 sep. 2019 - 20:19

@Mark Al 300 jaar voor de stichting van de staat Israël waren er mensen in Engeland en Nederland die geloofden dat de Joden ooit terug zouden keren naar Israël. Deze verwachting is uitgekomen. Slechts 5 jaar na het dieptepunt van het Joodse volk (1943), kregen ze hun eigen staat. Tegen alle verwachtingen in versloegen ze de Arabieren keer op keer. . Maar het is een inderdaad een kwestie van geloof.

Bert de Vries
Bert de Vries16 sep. 2019 - 20:44

Akkermans, democratie is een organisatievorm met gelijke mogelijkheden voor allen. (vrijheid is kletskoek, want niet één samenleving is zonder beperkingen) Natuurlijk is terzake het gebruik van grootschalig geweld gelijkheid voor iedereen nog goeddeels fictie, maar de drone opent, net als het internet, tal van wegen naar toenemende gelijkheid.

Mark Huysman
Mark Huysman17 sep. 2019 - 8:57

[Maar het is een inderdaad een kwestie van geloof.] Inderdaad. En het is tamelijk ridicuul om volksverplaatsingen te baseren op religieuze verhalen en dogma's. De illegale kolonisatie en annexatie van de Westoever wordt beargumenteerd vanuit de Torah. Krankzinnig, vind je niet?

Martinel
Martinel16 sep. 2019 - 14:31

U heeft het over Rutte? Zie mijn bijdrage onder dat gedoe met Halsema en Oey... Rutte? De man, die van Nederland een vazalstaat/provincie van de VS heeft gemaakt? Rutte? De media, die ieder ongeluk in de VS als zijnde iets wat hier gebeurt publiceert? Rutte heeft dollartekens in zijn brein, niks meer en niks minder. Rutte laat Maxima praten met die oliekoning. Rutte deinst voor niks terug, want geld is zijn enige drijfveer. Morgen mag de Koning weer zijn leugenriedeltjes afsteken! Luistert allen!

3 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes216 sep. 2019 - 16:39

U denkt toch echt niet dat ik mijn tijd ga verspillen met het luisteren naar een niet gekozen staatshoofd, die op moet lezen wat een liegende liberaal voorschrijft? Wat zei von Amsberg verleden jaar over de dividendbelasting ook al weer?

Martinel
Martinel16 sep. 2019 - 17:28

Kruimeltjes...u denkt toch niet echt, dat ik dat Rutteverhaal, gevoorleesd door een ongekozen manneke met aan zijn zijde een modegolddigger ga beluisteren?

Martinel
Martinel16 sep. 2019 - 17:36

@ Kruimeltjes, iedereen zou er op vooruit gaan toch? Zal u wat vertellen ben er als zielig WAO patientje met een klein nabestaande pensioentje 30€ op achteruit gegaan. Per maand he. Heb partijen gemaild. Niemand geeft antwoord. SP Jasper van Dijk zegt gewoon ok, groetjes.....weet u wat ik binnenkrijg per maand? 1100€ netto per maand, behalve zorgtoeslag niks en niks.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 sep. 2019 - 14:14

Nederlandse politici doen al jaren alleen maar wat de VS wil. Ze aanbidden dat land ook of het nu om Rutte of Halsema gaat ze gaan helemaal uit hun dakje als een Amerikaan al een blik naar ze werpt . En dat is erg kwalijk want zo zijn we al meerdere malen medeplichtig geweest aan gruwelijke misdaden. Ik ben nog steeds van mening dat er een Irak-tribunaal moet komen waar oa Balkenende zich mag verantwoorden zonder kennis van nu gelul. Let maar eens op als dit escaleert dan komt Rutte over een paar jaar huilend op tv met een kennis van nu verhaaltje . Maar iedereen die een paar jaar meedraait op deze planeet weet prima dat uiteindelijk miljoenen doden, gewonden en vluchtelingen en landen in ellende het gevolg zijn van leugens en propaganda . Het blijft zich maar herhalen. Vroeger had dit land een fatsoenlijke vredesbeweging nu leutert men liever over Gouden Pieten en Zwarte Eeuwen .

4 Reacties
Martinel
Martinel16 sep. 2019 - 15:25

Aan een huilende Rutte over tig jaar heb ik geen behoefte. Hij zou nu over zijn eigen beleid moeten huilen. Hoevelen heeft hij niet doen huilen? Via de belastingdienst, het OV, de zorg, het onderwijs, de energieprijzen, de woningmarkt...eigenlijk is zijn hele beleid gefocust op zijn grote voorbeeld.De missies, het verzaken van goede zorg voor militairen, Trump is toch degene volgens Rutte die we het voordeel van de twijfel moeten geven? WE??????? Die eeuwig lachende steeds opnieuw liegende man, zou eens aan de bedelstaf moeten!

Frederikus2
Frederikus216 sep. 2019 - 15:30

De Amerikaanse vlag die Rutte enige tijd geleden zonodig op stel en sprong aan Potas moest (wilde) terug geven, illustreert op schitterende wijze jou betoog. Rutte kon niet wachten tot een opvolger van Trump. Ik moet ook steeds denken aan het bezoek van De Hoop Scheffer en Balkenende aan Bush. Zenuwachtige schooljongens waren het. Lakeiengedrag.

Martinel
Martinel16 sep. 2019 - 15:51

O ja, die vlag @ Frederikus, die Willem zou moeten overhandigen. Willem die van Rutte dat verzoek moest doen....lachen! Want Nedrland is zoooooo één met dat Trumplandje.Daar wordt zelfs de Koning voor ingezet. En Max was al ingezet voor SA.....Dat die lui niet eens zeggen, schijt aan jou Rutte, zoek het zelf maar uit, maar ja inkomsten he, de grootste bijstandtrekkers van Nederland.

MountEverest
MountEverest16 sep. 2019 - 20:31

@Martinel Rutte heeft precies gedaan wat ie moest doen: bezuinigen toen het slecht ging. Vaak wordt vergeten dat hij PM werd toen Nederland al diep in de crisis zat. De kiezer had vertrouwen in hem en niet in de linkse partijen. De economie draait nu weer goed en er wordt weer geïnvesteerd. De staatsschuld daalt inmiddels met 350 euro/sec. en is nu op 51%. Nederland is klaar voor de volgende crisis. Tenslotte: ook uw uitkering wordt door werkend Nederland opgebracht.

Samen Delen
Samen Delen16 sep. 2019 - 13:40

De burgers in Jemen worden al jaren gebombardeerd en uitgehongerd door de blokkades van SA en de VS en diverse bondgenoten waardoor mensen geen voedsel en medicijnen krijgen. Maar de "elite" verdient schatten met de verkoop en levering aan SA van al die bommen. Ik kan me wel voorstellen dat de Houthi eens het land dat hen bombardeerd een koekje van eigen deeg wilden laten proeven. Ze hebben verklaart dat zijn die drone aanvallen hebben gepleegd, niet Iran.

2 Reacties
ton14024
ton1402416 sep. 2019 - 15:01

Maar zaten de Iraniërs of de Houthies aan de knoppen?

Samen Delen
Samen Delen16 sep. 2019 - 20:36

Ik dank dat de Houthi capabel genoeg zijn die dingen zelf radiografisch te besturen. En als Iran hen geholpen heeft door levering van die drones en bijbehordende aparatuur, en ze geleerd hebben hoe daar me om te gaan, om hopelijk de Saoedi's op te laten houden met hun bombardementen op de bevolking in Jemen, het zij zo. Onze regering heeft stiekem de terroristen in Syrië geholpen, misdadigers die hele vele duizenden mannen onthoofden, kruisigden, en vrouwen en kinderen verkrachtten en als seks slavinnetjes onderling verkochten.