Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

  •  
19-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4399 keer bekeken
  •  
ANP-453253369

Premier Rutte ziet "wenkbrauwen omhoog gaan" en vraagtekens geplaatst worden bij de opmerkelijke draai van CDA-voorman Wopke Hoekstra. De minister van Buitenlandse Zaken keert zich in een interview met het AD tegen het kabinetsbeleid. Over de stikstofdoelen die in 2030 gerealiseerd moet hij zijn verklaarde hij: "Er is een herstart nodig van het proces. En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig. (…) Het CDA wil de problemen niet doorschuiven naar volgende generaties. Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen. Nu zijn we nergens, zitten heel veel partijen niet eens aan tafel, en zonder de uitvoerders heb je helemaal niks.’"

Hoekstra gaat daarmee in tegen het kabinetsbeleid wat staatsrechtelijk op het randje is volgens een duidelijk niet geamuseerde Rutte. Hij zegt dat hij Hoekstra wat meer ruimte wil geven dan andere kabinetsleden omdat de minister ook 'partijchef' is.

Volgens Rutte is het van belang dat bemiddelaar Johan Remkes eerst zijn missie voltooid. Daarom wil hij niet inhoudelijk ingaan op de suggestie van Hoekstra. Het AD meldtD66 houdt het CDA ondertussen wel aan de coalitieafspraak, liet partijleider Sigrid Kaag weten. ,,Ik heb geen verzoek gehoord tot het openbreken van een coalitieafspraak. Ik vond het uiterst opmerkelijk. Als je tekent voor een afspraak, dan staan we aan de lat voor de uitvoering.”

Fons Kockelmans voorziet dat de draai van Hoekstra leidt tot de val van het kabinet. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee stelt dat de draai past in de traditie van het CDA.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (78)

Juppé🎗
Juppé🎗21 aug. 2022 - 7:30

« Zo kan elk intelligent wezen bedenken dat als je de branche die continue inovatief is en in 30 jaar voor ongeveer 67% stikstofreductie heeft gezorgd dat je die niet moet halveren« …….Ik ken deze vergelijking niet en zet lijn vraagtekens bij de meetmethodes van deze vergelijking. Hij doet er echter weinig toe want het is nu veel te veel. Als de vergelijking klopt toont hij alleen aan dat het 30 jaar geleden helemaal vreselijk was. De verbeteringen van de laatste jaren waren meest gebaseerd op theoretische veronderstellingen en het rekenkundig verplaatsen van de uitstoot. De continue innovatie bestond er voor een deel van de boeren helaas uit dat een kilo vlees zo voordelig mogelijk geproduceerd moest worden en er zoveel mogelijk dieren op een zo klein mogelijk volume moesten worden gehouden. Leven kun je dat niet noemen. Moderne ondernemers kennen ook de maatschappelijke kant van hun ondernemen en begrijpen dat een steeds groter aantal mensen dat niet meer wil. Daar zou toch een eind aan moeten komen. Goed als de stikstofmaatregelen dat moment naar voren halen.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗21 aug. 2022 - 8:32

Sorry, bedoelde het als reactie op GioServas.

Gio Servas
Gio Servas20 aug. 2022 - 4:15

Soms moet je de consequenties inzien van je plannen of daden en als blijkt dat deze desastreus zijn moet je ze aanpassen een draai is dan ook beter dan als een malloot op een boom blijven afrijden. Zo kan elk intelligent wezen bedenken dat als je de branche die continue inovatief is en in 30 jaar voor ongeveer 67% stikstofreductie heeft gezorgd dat je die niet moet halveren, maar dat je samen met hen en de kennis die zij hebben de problemen moet gaan oplossen. Dat zou iets langer kunnen duren, maar is vooral veel duurzamer. Maar goed, penny wise, pound foolish is het credo hier.

EenMening3
EenMening319 aug. 2022 - 22:01

Als de regering de stikstofplannen (in aangepaste vorm) goedgekeurd wil krijgen, moet zij koste wat koste voorkomen dat het kabinet valt en de BBB bij nieuwe verkiezingen groot wordt. Als Rutte in het zadel blijft maar de stikstofplannen niet bijstelt, loopt hij het risico dat de BBB op 15 maart 7 of 8 EK zetels behaalt. Er bestaat immers nog steeds veel sympathie voor de boeren. Rutte zit linksom, rechtsom klem. Als hij de BBB de wind uit de zeilen wil nemen, moet hij proberen tijd te rekken en begin 2023 met een aangepast plan komen. Dat betekent in de praktijk lagere reductiepercentages en een langere doorlooptijd. De vraag is of hem dit deze keer gaat lukken...

TwoTone
TwoTone19 aug. 2022 - 19:09

Laat ze gewoon eens met haalbare plannenkomen: A) dit plan vereist onteigening: tijdstraject: planvorming provincie 2 jaar, juridisch verplicht gesteld normale aankooppoging ca. 2 jaar, niet gelukt: standaard onteigening duurt dan nog 5 tot 6 jaar. Dus de eerste boer die je onteigend is in 2032. Zinloos plan dus wat er nu ligt. Je kan dus beter aan de boeren vragen aan welk plan ze wel willen meewerken om de noodzakelijke stikstof verlaging haalbaar te maken; B) kijk naar klaver die dan roept in de trant van: “ als jullie naar me geluisterd hadden en we alle huizen hadden verduurzaamd was er nu geen gasprijsprobleem geweest.” Dat is dus ook utopie: een deel van de huizen kan je beter slopen en nieuwbouwen, en de woningen die wel efficient verduurzaamd kunnen worden gaan we gewoon 20-25 jaar over doen mits er voldoende geld en subsidie is. En dan nog moet je blij zijn als het in 80% van de gevallen lukt. Volgend Rutte kunnen de instanties niet eens een belastingwijziging aan in het lopende jaar. Zie decentralisatie jeugdzorg: ook mislukt. Waarom zou het provincie en gemeenten dan wel lukken om dit ingrijpende plan uit te voeren. Politici, back to school: laat je daar uitleggen wat “haalbaarheid”, “draagvlak” en “kostenefficiënt” betekent. Pas als je een 10 haalt mag je je weer eens bij de kiezers melden.

3 Reacties
Marri2
Marri219 aug. 2022 - 20:16

Dat gaat dan nog lang duren......

hgroen2
hgroen219 aug. 2022 - 21:18

Je vergeet dat de nood en crisis wet nog altijd van kracht is. Met die wet in de hand kan kabinet echt snel aanpassingen of onteigening afdwingen.

Jozias2
Jozias220 aug. 2022 - 17:49

@two tone Onteigenen is pas een laatste redmiddel naar tal van andere mogelijkheden zoals uitkopen die wel snel zijn te realiseren. Begin daar gewoon mee en ja dan is de onteigening bij een paar boerderijen pas in 2032 een feit, so what. Dat is geen reden om nu niets te doen.

Backtobasics
Backtobasics19 aug. 2022 - 18:30

Straks zitten we opgescheept met klimaatontkennende facistische partijen. Domheid en kortzichtigheid kent geen grenzen.

2 Reacties
Kees Elewout
Kees Elewout20 aug. 2022 - 6:07

Geloven dat een klein landje als Nederland het klimaat op de hele wereld zal kunnen veranderen getuigd ook niet echt van hoge intelligentie .

Kees Elewout
Kees Elewout20 aug. 2022 - 6:18

O jee want als Nederland niet de klimaat doelen haalt is het klimaat op de wereld niet meer te redden ?

J.janssen2
J.janssen219 aug. 2022 - 17:59

"De partijchef" Hoekstra gebruikt wat populistische technieken om stemmen te winnen.... De stikstofuitstoot hier is in strijd met internationale, ook door Nederland ondertekende, verdragen. Dit is de reden waarom de raad van State het kabinet heeft teruggefloten. Meneer Hoekstra kan dus vanalles beweren maar dit is gewoon onmogelijk...Flauwe manier van politiek bedrijven....

Joop  den Uil
Joop den Uil19 aug. 2022 - 17:37

Maar gelukkig zijn we lid van de EU dus kunnen we de lasten en lusten gelijk delen.

Joop  den Uil
Joop den Uil19 aug. 2022 - 17:15

D66 houdt zich opmerkelijk stil over de dossiers stikstof, economie, migratie, economie... zeker een weekje extra reces eraan geplakt. Of moeten ze nog op stoom komen voor een eindsprint ?

2 Reacties
Marri2
Marri219 aug. 2022 - 20:17

D'66 : wat / wie is dat ?

hgroen2
hgroen219 aug. 2022 - 21:20

Omdat het dossier bij Vd Wal op het bureau ligt. Dan is het wel zo netjes om als mede coalitie genoot je mond te houden. En niet zoals Hoekstra dit soort domme uitspraken te doen. vd Wal heeft ook duidelijk laten blijken not amused te zijn.

Hann63
Hann6319 aug. 2022 - 14:12

Ik zeg, laat maar knallen. Dan zijn we van dit zooitje af. Oh, nee. Ze zullen elkaar wel weer op het pluche zetten.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa19 aug. 2022 - 13:48

Wopke, oppertunistje hahaha

Middenman
Middenman19 aug. 2022 - 12:41

Hoekstra is helemaal niet bang voor BBB, want hij weet dat het CDA een flink deel van de boeren al lang kwijt is, maar hij probeert alsnog Omtzigt binnenboord te krijgen. Verder is het politiek gewoon heel slim van hem. Het kabinet gaat hier echt niet door vallen.

2 Reacties
Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 19:43

""maar hij probeert alsnog Omtzigt binnenboord te krijgen" Ik denkt dat de CDA-top met Wopke en Hugo voorop, allang klaar is met Omzigt.

hgroen2
hgroen219 aug. 2022 - 21:20

En jij denkt dat Omtzigt daarin trapt?

Ivan61
Ivan6119 aug. 2022 - 12:18

Goede ontwikkeling. Hopelijk krijgen wij snel nieuwe verkiezingen.

2 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13919 aug. 2022 - 15:02

Dat zal geen enkel verschil maken. De bevolking is niet te bewegen tot het stemmen op sociale partijen. Waarom een arbeider of iemand met een uitkering (AOW) op een anti-arbeider partij stemt, ik begrijp er helemaal niets van. Maar goed, het zal wel zo moeten zijn. Misschien dat die idioten met beide voeten op de grond komen te staan als de AOW wordt afgeschaft.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 19:43

"Hopelijk krijgen wij snel nieuwe verkiezingen." Zodat we Rutte V krijgen? Want dat is de trend van de afgelopen crises en verkiezing rondes.

haarklover
haarklover19 aug. 2022 - 12:17

"detoneren" betekent "ontsteken"... Ik denk dat iets anders bedoeld is. Reactie redactie: dank!

 (Bewerkt door redactie)
Inzicht
Inzicht19 aug. 2022 - 12:03

Haha, Johan op missie om het agro-industriele complex te bedwingen, Sigrid aan de lat voor het asociaalste energiebeleid van Europa. Mark heeft het weer mooi voor elkaar!

Phantom3
Phantom319 aug. 2022 - 11:56

Goed dat eindelijk een coalitie akkoord niet als heilig wordt gezien. Goed voor de democratie. Hij kiest het verkeerde onderwerp, maar het principe is te prijzen.

3 Reacties
Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 19:44

"Goed dat eindelijk een coalitie akkoord niet als heilig wordt gezien. Goed voor de democratie." Een coalitie akkoord is niet antidemocratisch. Het is de enige manier waarop een regering gevormd kan worden van meerdere partijen. Want hoe kun je goed samenwerken als je elkaar niet kunt geloven op je woord?

wittecisnoot
wittecisnoot19 aug. 2022 - 19:50

@Volrin: dikke regeerakkoorden zijn een probaat middel om de volksvertegenwoordiging buiten spel te zetten.

hgroen2
hgroen219 aug. 2022 - 21:23

Dat akkoord ligt er mede op grond van besluiten van de tweede kamer, een gerechtelijke uitspraak en afspraken binnen de EU. Het is dus juridisch en democratisch gezien een prima akkoord op dit punt. Dit opblazen is het negeren van internationale afspraken, negeren van een gerechterlijke uitspraak en negeren van meerderheid van TK. wat hoekstra doet is dus juist volledig ondemocratisch.

Kuifje3
Kuifje319 aug. 2022 - 11:46

Eindelijk verstandige taal lijkt het vanuit het CDA. Dit kabinet staat zo ongeveer met alle dossiers al lange tijd met haar rug naar de samenleving en het draagvlak zakt zienderogen weg. Het CDA is nu als eerste partij tot inzicht gekomen dat dit zo niet langer door kan gaan. Voor het CDA zal het overigens wel veel te laat zijn. In de laatste peiling stonden ze op 5 of 6 zetels en de trend is nog steeds omlaag. Overal in het land stappen de mensen over naar BBB en die partij lijkt in maart ruimschoots de grootste te gaan worden. Electoraal is er al langer sprake van een nieuwe werkelijkheid. De draai van het CDA kan leiden tot de val (eindelijk) van het in vele opzichten slechtste kabinet ooit, maar zal het CDA niet meer van de ondergang kunnen redden.

4 Reacties
korheiden
korheiden19 aug. 2022 - 14:23

Dit lijkt me wel een juiste analyse. Het CDA wordt - terecht - niet meer vertrouwd. Het is gewoon zo dat de partijen van het zelfbenoemde 'redelijke midden' - dus VVD, D66, CDA, CU, GL, PvdA en zelfs de PvdD - de gelederen gesloten zullen houden. Pas als deze 7 geen meerderheid meer hebben zal er mogelijk wat veranderen. Of wellicht eerder, als de VVD de koers verlegt. Er is binnen deze partij veel onvrede over de huidige koers.

Pietje Puk139
Pietje Puk13919 aug. 2022 - 15:06

Wat een onzin. "Dit kabinet staat zo ongeveer met alle dossiers al lange tijd met haar rug naar de samenleving" Welnee, dit doet Wopke omdat er verkiezingen aankomen. het draagvlak zakt zienderogen weg Van het cda. Dat wordt vervangen door ANDERE liberale partijen. Electoraal is er al langer sprake van een nieuwe werkelijkheid Onzin. Liberaal = liberaal. Of je nou CDA of BBB en JA21 heet. Slechtste kabinet ooit? Alle kabinetten van af 1980 zijn afbraak kabinetten. Anti-arbeider en pro grootbedrijf.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 19:45

"Eindelijk verstandige taal lijkt het vanuit het CDA. Dit kabinet staat zo ongeveer met alle dossiers al lange tijd met haar rug naar de samenleving en het draagvlak zakt zienderogen weg." Heb jij bewijs dan dat de meerderheid van de bevolking tegen het stikstofbeleid is? Dat heb ik nog niet gezien namelijk. Daarnaast is dit een acute crisis en zou dat niet onderhevig moeten zijn aan de onderbuikgevoelens van de bevolking.

hgroen2
hgroen219 aug. 2022 - 21:25

Remkes wil met alle mogelijke partijen praten. Van boeren, agro, banken, natuurorganisaties etc. Dus hoezo met de rug naar de samenleving? Het vreemde is juist dat meerdere van die organisaties niet met Remkes willen praten. Dus wie staat nu met zijn rug naar de ander toe?

Juppé🎗
Juppé🎗19 aug. 2022 - 11:31

Ik was al bang dat het daar ooit verkeerd zou gaan. Als hij het kabinet daardoor laat vallen krijgt hij echt niet de stemmen terug die nu naar BBB en Omtzigt gaan. Juist als de maatregelen worden versneld en resultaten opleveren waarmee ook het realistische deel van de boeren hun voordeel kunnen doen, maakt dat die mensen bij hem terugkomen. Die gaan anders ooit naar D66 of VVD of zelfs Groenlinks.De boeren die zo star zijn blijven maar bij BBB/Omtzigt. Een boer is een ondernemer en dient continu zijn producten en productiemethodes te innoveren. Ook door nieuwe randvoorwaarden als wetten van de overheid. Dat wil de overheid nu zelfs ondersteunen. Er hebben al veel sectoren de bakens moeten verzetten. Boeren kunnen geen ondernemers zijn met alleen ondernemerslusten maar zonder risico en medeverantwoordelijkheid. Het gehuil van een deel er van is heel onecht en het meehuilen van iets populistisch als BBB snap ik wel maar Omtzigt en Hoekstra moeten verantwoordelijker zijn...

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 10:57

Wat een enorme zak hooi is deze man toch, glibbert overal doorheen. Nieuwe verkiezingen zouden mooi zijn, dat de VVD, D66 en het CDA helemaal kapot gemaakt mogen worden.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 aug. 2022 - 15:07

Ten gunste van?

Pietje Puk139
Pietje Puk13919 aug. 2022 - 15:08

Dat laatste gebeurt vanzelf. Maar omdat zij worden ingewisseld door ANDERE liberale partijen, verandert er niks.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 19:46

@GeenProbleem Dat lijkt voor de VVD nog niet echt te gaan gebeuren helaas.

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 aug. 2022 - 10:42

Dachten we dat het probleem eindelijk werd opgelost, blijkt het cda ineens beducht voor de eendagsvlieg van het BBB. Ten minste zo lijkt het. Of is het CDA van plan de adem in te houden tot na de provinciale verkiezingen? Jan Paternotte denkt van wel. Hij belde vanochtend nog met Hoekstra die hem verzekerde dat er helemaal niets veranderd was aan zijn standpunt. Het CDA probeert de huid te redden door mooi weer te spelen. Tijd rekken is dus blijkbaar het doel. Zorgen dat het overleg van Remkes vastloopt, achter de schermen een direct en geheim overleg met de boeren opzetten, doen alsof er beweging in de regeringsstandpunten zit, een afkoelingsperiode voorstellen en reset van het overleg suggereren maar nu zonder Remkes en voila we zijn zo weer een paar maanden verder. De boeren en ook ons wordt een rad voor ogen gedraaid. Nieuwe verkiezingen lossen niets op en zijn zinloos om dit probleem te tackelen. Die zullen pas in het voorjaar gehouden worden, net als de provinciale verkiezingen. Dan kun je inderdaad beter de zaak traineren, proberen de angel eruit te trekken, veel mist produceren, nog wat nutteloze overleggen inlassen zoals die met Remkes er ook een was, etc. Het argument zal zijn: beter meer tijd voor een goed plan, dan gehaast iets doen dat kwaad bloed zet. Dit was altijd al de opzet, Remkes moest voorkomen dat er direct al overleg tussen boeren en kabinet kwam. Er moest tijd gecreëerd worden.

8 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 10:55

‘ Dachten we dat het probleem eindelijk werd opgelost, blijkt het cda ineens beducht voor de eendagsvlieg van het BBB’ Grappig, hoe vaak je nog benadrukken dat BBB een ‘eendagsvlieg’ is? Het lijkt wel of de wens de vader van de gedacht is …

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 aug. 2022 - 11:54

Geen probleem, BBB is een eendagsvlieg. En dat is toevallig ook mijn wens. Hoe voor schut wil je als land staan dat een BBB regeringsverantwoordelijkheid zou krijgen. Een partij die 0.1% procent van de bevolking vertegenwoordigt. Er is duidelijk iets met met je gevoel voor democratische verhoudingen als je dat wenselijk vindt. BBB is een windvaanpartij, ze geeft de richting aan waaruit op dat moment de wind waait. PVV was dat jarenlang, een protestpartij voor iedereen die tegen iets is maar geen oplossing weet.

Eric Minnens
Eric Minnens19 aug. 2022 - 12:54

"Het lijkt wel of de wens de vader van de gedacht is …" Zeker! En dat geldt ook voor mij. Al zou ik haar eerder een eendagshommel noemen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 aug. 2022 - 15:08

@Eric Minnens Eendagshorzel?

Jansen7
Jansen719 aug. 2022 - 15:44

@Martin van der Linde: de oplossingen van coalitie en "constructieve" oppositie zijn stijgende woningnood, onbetaalbare huren, energieprijzen die onbetaalbaar worden, multinationals de mogelijkheid geven om democratische staten aan te klagen en ik kan nog meer 'oplossingen' van de progressieven bedenken (die zich soms zelfs nog links durven te noemen). Als dat de definitie is van 'oplossing' geworden dan ben ik blij dat de PVV geen 'oplossingen' zou hebben ;-)

Willem D2
Willem D219 aug. 2022 - 16:09

Goh lees ik hier klassiek links wensdenken ?

GeenProbleem
GeenProbleem20 aug. 2022 - 0:15

@kickstock Mensen met insecten vergelijken… of over het uiterlijk beginnen.. , dan weet je wel hoe ver het is.

Eric Minnens
Eric Minnens20 aug. 2022 - 3:20

@stokkickhuysen "eendagshorzel" Een iets andere invalshoek, maar ook leuk. Ach wat heb je nog meer. Eendagswesp misschien, want daar is ze zelf als de dood voor. Eendagsluis (in de pels). Eendagsolifant (in de porceleinkast). Eendagspanda (à la hommel). Eendagsvampier (à la horzel). Eendagsdracula. Eendagsdraak.

pahan
pahan19 aug. 2022 - 10:32

'het kabinetsbeleid wat staatsrechtelijk op het randje is ' Het kabinetsbeleid is over het randje. Geen wettelijk kader voor, luister nou gewoon naar Pieter.

Erik20
Erik2019 aug. 2022 - 9:53

Als linkse stemmer moet je niet heel blij zijn met een mogelijke val van het kabinet. Het enige verschil zal waarschijnlijk zijn dat D66 zal worden ingeruild voor BBB. Krijgen we te maken met een nog rechtser beleid wat dan helemaal niets geeft om het klimaat.

8 Reacties
Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 10:56

De val van het kabinet om deze reden heeft niet automatisch nieuwe verkiezingen tot gevolg. CDA zou ingeruild kunnen worden voor PvdA/GL.

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 10:56

erst das fressen dann die moral

Jan vd Akker
Jan vd Akker19 aug. 2022 - 11:21

Rutte wil geen rechtse regering met 6 partijen, anders was die er nu al. Hij wil dat iedereen water bij de wijn doet. D’66 is dat pertinent niet van plan. Gevolg is dit. Één grote teringzooi. Iedereen met zijn hakken in het zand. D’66 heeft wel gewoon gelijk, gemaakte afspraken, uitspraak van rechter op papier.

Kuifje3
Kuifje319 aug. 2022 - 11:49

@Erik: even tellen… VVD (21), CU (7), CDA (6) en BBB (20) komen in de peilingen in de verste verte nog niet aan de benodigde 76 zetels. Dat gaat hem dus niet worden.

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 aug. 2022 - 12:01

Jozias, dat ligt inderdaad meer voor de hand. Verkiezingen lossen niets op en maken de misère alleen maar groter. En BBB als coalitiegenoot? Zit Rutte straks met boeren om de tafel, zie je het al voor je, al die klompen op een rijtje in de gang bij ieder overleg? En de geur die dat geeft tijdens zo'n overleg? Nee, hoor. Zo laag wil een land niet zakken. Boeren vertegenwoordigen 0.1% van onze bevolking. Willen we nu echt dat zij de dienst gaan uitmaken? Waar het om gaat is tijdwinnen en afleidingsmanoeuvres verzinnen tot de provinciale verkiezingen .

korheiden
korheiden19 aug. 2022 - 14:27

Jozias2 : ' CDA zou ingeruild kunnen worden voor PvdA/GL. ' Dat zou getalsmatig kunnen. Maar de VVD is nog niet suïcidaal. Bovendien is er ook nog de Eerste Kamer. Ik zie nog eerder de koers van de VVD veranderen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen19 aug. 2022 - 15:25

Jozias, Een kabinetswissel zonder tussentijdse verkiezingen is sinds het aantreden van het kabinet Cals in 1965 niet meer voorgekomen. Misschien dat het staatsrechtelijk wel kan maar het lijkt me onwenselijk.

Jozias2
Jozias219 aug. 2022 - 21:42

@kees Waarom onwenselijk? De huidige partijen in de kamer hebben een mandaat voor vier jaar en als je eerst verkiezingen moet houden en dan formeren heb je 1 a 1,5 jaar verloren. Daarbij denk ik dat een grote meerderheid van de huidige kamer op dit moment niet op verkiezingen zit te wachten.

EUpiet
EUpiet19 aug. 2022 - 9:53

Dit is ferme taal van Hoekstra omdat de provinciale staten verkiezingen er aan zitten te komen. Ze worden weggevaagd. Niet dat het erg is dat er geen CDA meer zal zijn maar er komt een zelfde soort partij voor terug. BBB. Maar Hoekstra durft het niet op verkiezingen aan te laten komen dus die trekt zijn keutel weer in. Alhoewel het geweldig zou zijn als dit economisch superrechtse kabinet zou vallen denk ik niet dat het eerder zal gebeuren dan na de provinciale staten verkiezingen. Worden CDA en D66 daar gedecimeerd dan zal het kabinet geen lang leven meer beschoren zijn. Maar daar schieten we ook weer niets mee op zolang de VVD de grootste zal blijven. Dan krijgen we een vijf partijen kabinet met GL en de PvdA er bij. Zonder CDA. Zal weinig verschil uitmaken. In ieder geval. Hoekstra heeft zij momentje van aandacht weer even gehad.

EenMening3
EenMening319 aug. 2022 - 9:41

De gevolgen van het voorgenomen stikstofbeleid zijn dusdanig groot voor veel plattelandsgemeenschappen, dat daar zeker rekening mee gehouden moet worden. Je kunt niet 75 % of zelfs 90 % van de boerenbedrijven in een bepaalde regio sluiten, zonder grote gevolgen voor het platteland. Het gaat hier in feite om een afweging tussen agrarische- en natuurbelangen. Volgens goed Nederlandse gebruik zal het ook hier wel op een compromis uitdraaien.

4 Reacties
Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 10:59

"Je kunt niet 75 % of zelfs 90 % van de boerenbedrijven in een bepaalde regio sluiten, zonder grote gevolgen voor het platteland." Er is nergens gesteld dat 75% of 90% van de boerenbedrijven moeten sluiten. De uitstoot moet worden verminderd. Ja er zullen misschien boerenbedrijven moeten sluiten, maar niet 70-90%.

Kuifje3
Kuifje319 aug. 2022 - 11:51

@Volrin: Als je landelijk spreekt over 50% zal dat zeker inhouden dat er lokaal richting de genoemde 90% zal worden gesaneerd. Misschien hier en daar zelfs wel meer.

haarklover
haarklover19 aug. 2022 - 12:16

Waarom zou het zoveel gevolgen hebben als in 1 dorp 70% van de boeren stopt? De meeste mensen werken in andere sectoren, zelfs in de kleinste dorpen. En als er toevallig 5 boerderijen naast een natuurgebied liggen, staat het dorp vol restaurants en fietsenrekken, en zal het voor de horeca prima zijn als er natuur bij komt.

Volrin
Volrin19 aug. 2022 - 19:49

"Als je landelijk spreekt over 50% zal dat zeker inhouden dat er lokaal richting de genoemde 90% zal worden gesaneerd. Misschien hier en daar zelfs wel meer. " Onderbouw dat eens dan. Want naast manieren om de uitstoot te verminderen zijn er ook andere industrieën die kunnen minderen of gesaneerd kunnen worden. Nogmaals het stikstofkaartje gaat over de totale stikstof die moet worden terug gedrongen, niet exclusief de stikstof uitstoot van boeren.

vdbemt
vdbemt19 aug. 2022 - 9:32

Rutte brengt het weer goed. Zodanig dat hij straks weer alle kanten op kan. Hij zegt niet glashard: dat gaan we niet doen. Hij vindt het van belang dat bemiddelaar Johan Remkes eerst zijn missie voltooid. (overigens TAALFOUT, Redactie; moet hier 'voltooit' zijn) . Daar kan van alles uit komen.

4 Reacties
Armoedegrens
Armoedegrens19 aug. 2022 - 10:00

Dat een partijchef wat meer ruimte krijgt, is 1 van de weinige juist gedeelde inzichten van Rutte. Verfrissend. Als die zijn eigen kern achterban moet geruststellen, kan hij opeens verbazend eerlijk zijn. Geen angst, zegt hij, dit kabinet zal gewoon doorregeren. Vvcda. Wat betreft al dat de niet-core vvders aangaat, moet je elk woord, elk gebaar van Rutte omdraaien. Nur Lüge.

Armoedegrens
Armoedegrens19 aug. 2022 - 10:04

@vdbemt. Integendeel. Dit was een zeer structurerend verhaal van Rutte. Dit kabinet blijft overeind. Qua stikstof: Ze hebben toch al gezegd dat ze weer gaan innoveren? Oftewel, de politieke angel is er al weer uit. En wij blijven in vervuild lucht en water achter .

vdbemt
vdbemt19 aug. 2022 - 14:41

@Armoedegrens. "Oftewel, de politieke angel is er al weer uit" Zie jij misschien een ander kabinet dan ik? Eentje zonder D66? Hoekstra wil breken met de afspraken. D66 niet.

Armoedegrens
Armoedegrens19 aug. 2022 - 20:29

Vdbemt. Ik geloof totaal niet dat D66 echt gaat staan voor wat ze zeggen over goed doen voor natuur en het klimaat. Maar hopelijk heb ik ongelijk.

Rob12342
Rob1234219 aug. 2022 - 9:29

Goed gedaan Wopke!

8 Reacties
LaBou
LaBou 19 aug. 2022 - 9:55

Als hierdoor het kqbinet valt, dan ja. Weliswaar verkeerde motivatie maar wel een gewenst resultaat.

Kuifje3
Kuifje319 aug. 2022 - 11:54

Ongelofelijk… ik geef Labou gelijk!

GeenProbleem
GeenProbleem19 aug. 2022 - 12:38

@labou Jou ‘kennende’ ga jij juist niet blij worden van nieuwe verkiezingen 😅

Karingin
Karingin19 aug. 2022 - 14:13

GeenProbleem met die sloopkogel hè, lache man. Laat maar stikken al die uitkeringstrekkers, daklozen, zieken, vluchtelingen, en de bloemetjes en de bijtjes al helemaal. Dan is er weer ruimte voor meer asfalt, vliegvelden en megastallen - tot je zelf de moord stikt van de luchtvervuiling, het drinkwater op rantsoen gaat en je over de daklozen struikelt

LaBou
LaBou 19 aug. 2022 - 16:37

Het probleem van geenprobleem is dat hij mij dus niet kent en dus ook niet weet waar ik blij van wordt . En gezien zijn uitspraken op dit forum wil ik dat graag zo houden.

Wie o Wie
Wie o Wie19 aug. 2022 - 21:50

Hoi Labou, eerder zei je “dat willen ze graag doen geloven” Kan je nog even aangeven wat je bedoeld met “dat”?

GeenProbleem
GeenProbleem20 aug. 2022 - 0:13

@labou Daarom staat het ook tussenaanhalingstekens, neem anders nog een glaasje azijn.

GeenProbleem
GeenProbleem20 aug. 2022 - 0:17

@karingin Allemaal leuk en aardig, maar heb je ook gekeken naar de cijfers onder Rutte ? Het aantal vluchtelingen dat binnengekomen is? Krijg een hoog ‘ you can’t have your cake and eat it gehalte’ bij jou.