Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Rutte maakt bezwaar tegen term 'armoede'

  •  
07-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP_voedselpakket300.jpg
UPDATE: Rutte: Nederlanders in de bijstand hebben het het best in Europa ... Groeiende groep mensen moet beroep doen op voedselhulp ... Zzp'ers voor het eerst nu ook naar voedselbanken
Steeds meer mensen doen een beroep op de voedselbanken. Een groot deel van deze groeiende groep komt op een wachtlijst terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van de SP. SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut roept premier Rutte op met een nationaal actieplan Voedsel te komen, om honger in Nederland tegen te gaan.
Naast de groeiende wachtlijsten, krijgen voedselbanken ook steeds minder eten en drinken van bedrijven. Het samenstellen van gezonde pakketten met bijvoorbeeld fruit en melk wordt hierdoor erg moeilijk.
Karabulut:
Het is een schande dat we in een rijk land als Nederland tolereren dat er mensen zijn die honger lijden. Laat het kabinet in gesprek gaan met supermarkten of restaurants, nationaliseer voor mijn part de voedselbanken, het maakt mij niet uit. Maar kinderen die opgroeien in armoede en onvoldoende gezonde voeding binnen krijgen, ondervinden daar de rest van hun leven de gevolgen van.
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) weigerde eerder al het verzoek van het Tweede Kamerlid om in gesprek te gaan met de voedselbanken om te kijken of hij kan helpen.
Eerder deze week werd bekend dat dit jaar voor het eerst ook zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) en kleine zelfstandigen zich bij de voedselbanken hebben gemeld. Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland:
Vooral de laatste maanden lijkt het weer harder te gaan. Steeds meer mensen melden zich. En dus nu ook zzp’ers en kleine zelfstandigen, mensen uit het midden-en kleinbedrijf. De afgelopen jaren zijn veel mensen voor zichzelf begonnen, maar juist deze mensen blijken kwetsbaar als de situatie slechter wordt. Zzp’ers zijn vaak ook niet optimaal verzekerd, dus dan moeten ze soms terugvallen op hulp.
De 130 voedselbanken in Nederland verstrekken wekelijks zon 20.000 voedselpakketten aan 20.000 gezinnen die onder de armoedegrens leven.
Update 17.00
Rutte vindt dat in Nederland niet over ‘armoede’ gesproken kan worden. In het debat met Karabulut wees hij erop dat het niveau van het sociaal minimum in Nederland tot de hoogste in Europa behoort. Mensen die rond moeten komen van een bijstandsuitkering hebben het ‘pittig’, zei hij, maar het is volgens hem geen situatie waar ‘onmiddellijk ontwikkelingshulp naartoe moet’.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (50)

Waterbeer
Waterbeer7 dec. 2011 - 12:22

Wat zijn ze toch naief bij de SP . Rutte vragen? Rutte is vóór armoe! Die likt zijn vingers af bij zo'n bericht . Prachtig vindt ie dat! Als Rutte een arme ziet dan komt ie spontaan klaar!

addystoker
addystoker7 dec. 2011 - 12:22

vreselijk dat het in Nederland zover heen is, terwijl de hoge inkomens door het Regeringsbeleid worden ontzien. Het wordt tijd voor een overheid die zonder pardon opkomt voor de zwakkeren in de samenleving. Wij als Verenigd Links- Feriene Lofts, zijn daarin dan ook duidelijk in onze keuzes.

JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2011 - 12:22

We hebben een onbeschaafd land.

wvdstraat
wvdstraat7 dec. 2011 - 12:22

Het nieuws over dit soort onderwerpen gaat zo snel en de feiten verergeren zich met het uur. Ook hier op "Joop" verdwijnen (daardoor) artikelen veel te snel, daarom nog maar eens een eerdere, relevante posting herhaald: ___________________________________________________________ In de laatste wederom uitstekende uitzending van 'Tegenlicht' werd gesproken van een "oorlog van de rijken tegen de armen", let wel: bewust in die volgorde en niet met het woord 'tussen'! Een oorlog met als doel de kloof groter te maken, lukt het de rijken niet om momenteel rijker te worden, dan moeten de armen maar armer. Het ging over Europa en de VS. Hebzucht neemt (ook volgens kapitalistisch ingestelde Amerikanen exponentieel toe: Wie 1 miljoen bezit, wil een tweede, wie er 50 bezit wil er nog 50 bij. Een gezondere moraal treft men hoofdzakelijk aan bij mensen die met weinig (maar wel voldoende !) tevreden zijn en bij kunstenaars, schrijvers e.e.a. In Nederland worden op dit moment 1,1 en volgend jaar nog veel meer miljoen onder het fatsoenlijk bestaansminimum gejaagd. Zij zijn aangewezen op maatschappelijk werk, schuldhulp, sociaal raadslieden en andere ondersteuning. Om die eerder genoemde oorlog toch te kunnen winnen, worden dergelijke instanties gekort, zodat die armen verder de vernieling in gaan. Goede zaken liggen op korte termijn alleen nog in het verschiet voor de verkopers van tweedehands tentjes,, kartonnen dozen- en vuilniszakkenfabrikanten. Of zoals een Amerikaan in de betreffende uitzending zei: Voor de economie mogen best een paar miljoen mensen naar de kloten, anders zou het de rijkeren ook wel eens kunnen treffen... ___________________________________________________________ Hulpinstanties kunnen de informatie niet bijhouden, proberen te redden wat er te redden valt, maar kunnen nog louter individuele gevallen adviseren, echter maatschappelijk niks meer aankaarten.

Yggdrasil
Yggdrasil7 dec. 2011 - 12:22

Laat het kabinet in gesprek gaan met supermarkten of restaurants, nationaliseer voor mijn part de voedselbanken, het maakt mij niet uit. Maar kinderen die opgroeien in armoede en onvoldoende gezonde voeding binnen krijgen, ondervinden daar de rest van hun leven de gevolgen van." ============= De overheid zal nooit iets doen om de voedselbanken te helpen of te ondersteunen want op het moment dat ze dat doen moeten ze toegeven dat er mensen in Nederland zijn die financieel niet in staat zijn om dagelijks minimaal twee maaltijden op tafel te krijgen. Ze moeten dan toegeven dat er armoede bestaat in Nederland. Toegeven zou gezichtsverlies betekenen en zou het beeld kunnen verstoren dat we het allemaal reuze goed hebben in dit land. Wat helaas niet voor iedereen van toepassing is.

JanJansen17
JanJansen177 dec. 2011 - 12:22

" Zzp'ers voor het eerst nu ook naar voedselbanken "' Zelfredzaamheid? Alleen voor diegene die middels hun ellebogen hun weg kunnen vinden

Lucyfer
Lucyfer7 dec. 2011 - 12:22

Afgezien van de mensen die door ziekte, ontslag of scheiding enz. in de problemen komen zijn er nu eenmaal mensen die, misschien wel door het wegvallen of ontbreken van een netwerk, in de problemen komen. Niet iedereen heeft de verstandelijke vermogens om naar de universiteit te gaan zullen we maar zeggen... Het is niet verboden kinderen te krijgen en als mensen daar dan óók nog voor moeten zorgen gaat dat boven hun pet. We moeten toch voor zulke mensen zorgen!? Wat zijn we voor maatschappij als we hen maar laten verrekken.

Yggdrasil
Yggdrasil7 dec. 2011 - 12:22

Zoals ik al eerder zei, eerder vandaag en ik quote mezelf: De overheid zal nooit iets doen om de voedselbanken te helpen of te ondersteunen want op het moment dat ze dat doen moeten ze toegeven dat er mensen in Nederland zijn die financieel niet in staat zijn om dagelijks minimaal twee maaltijden op tafel te krijgen. Ze moeten dan toegeven dat er armoede bestaat in Nederland.

Patrick Faas
Patrick Faas7 dec. 2011 - 12:22

Een Nationaal Actieplan Voedsel is inderdaad nodig. Goed zo, Sadet Karabulut. Liefdadigheid door vrijwilligers is prachtig, maar beter besteed aan mensen die de juiste papieren niet hebben. De rest valt immers onder de verantwoording van de regering. Wie de juiste papieren heeft kan momenteel, bij bewijs van armoe, een pasje krijgen, om daarmee eens per week naar de voedselbank te gaan. De paketten die daar verschaft worden bevatten genoeg calorieën p.p. voor een week, maar de voedingswaarde komt voornamelijk uit snoepgoed. Praktische basisproducten, zoals meel, bonen, rijst, olie, eieren en zuivel zitten er niet bij. De samenstellers van de pakketten doen hun uiterste best een zo gebalanceerd mogelijk pakket te bieden, maar zijn afhankelijk van giften. Dat moet veel beter als meer mensen naar voedselbanken moeten om te overleven, anders gaat de volksgezondheid er ernstig onder lijden. Een voorbeeldje. Veel supermarkten verkopen voorgesneden sla, die zeer snel verpietert. Aan het einde van de dag moet alle voorgesneden sla uit de schappen en kan, hup, naar de voedselbanken. Die hebben dus een overschot aan voorgesneden sla. Daarmee kan de hoeveelheid verse groente in de paketten op peil gebracht worden, maar voor de armen is het absoluut niet praktisch. Op de avond dat moeder haar pakket ophaalt, moet het gezin een overdosis voorgesneden sla wegkauwen, om de rest van de week op snoepgoed te overleven. Ongesneden sla daarentegen, zou een week lang houdbaar zijn en ongesneden kool nog langer. Als de overheid het beheer van de voedselbanken overneemt kan de volksgezondheid tot uitgangspunt gemaakt worden. Van snoepgoed krijgt het arme gezin alleen maar tand- en botproblemen, dus op de lange termijn is de gemeenschap daarmee duurder uit. De overheid kan dwang en regelgeving gebruiken om overschotten minder te verspillen en dus veel effectiever en gerichter zorgen voor gezond voedsel dan vrijwilligers met een goed hart die aalmoezen proberen los te peuteren van supermarkten.

mosygi30
mosygi307 dec. 2011 - 12:22

hallo men weet toch als men voor rutte kiest dat hij alleen voor de rijken is de rest intreseerd hem niet,hij pakt toch ook de graaiers van de vvd niet aan dommerholt

lebansje
lebansje7 dec. 2011 - 12:22

Misschien bestaat echte armoede nauwelijks in Nederland, maar geestelijke armoede is er volop.

christiaane
christiaane7 dec. 2011 - 12:22

Armoedebestrijding kan betrekking hebben op absolute of relatieve armoede. Absolute armoede betekent dat iemand leeft op de rand van het bestaansminimum. Het ontbreekt hem aan voedsel, veilig drinkwater, sanitair, gezondheid e.d. Absolute armoede komt dan ook vooral voor in ontwikkelingslanden. Bij relatieve armoede worden de levensomstandigheden van een groep of persoon beoordeeld in verhouding tot zijn omgeving. Het is dus feitelijk een index voor inkomensongelijkheid. Relatieve armoede komt overal voor. Rutte vindt waarschijnlijk, gezien het feit dat hij het woord 'ontwikkelingshulp' gebruikt, dat alleen absolute armoede bestreden moet worden. Ook veel reacties hieronder gaan uit van absolute armoede als criterium. Er kan aan de onderkant 'nog wel wat van af', want men lijdt nog geen honger. Maar is dat wat wij in een beschaafd land willen: absolute armoede als nieuw criterium hanteren en dus wachten met het nemen van maatregelen tot mensen bijna honger lijden?

marnixDeWitt
marnixDeWitt7 dec. 2011 - 12:22

Het begon allemaal tientallen decennia geleden met de charitas vanuit de kerken. Dat werd rond 2003/4m grotendeels overgenomen door de Voedselbanken. De vele particuliere initiatieven in den lande waren daar ook begin 90 mee bezig. In 2005 is in Amsterdam een Surinaamse mevrouw tot Amsterdammer van het jaar gekozen. Zij kookte voor verslaafden in Amsterdam Zuidoost en bracht dagelijks eten naar de verslaafden achter het CS in Amsterdam. http://www.catherine.nl/media/de-verandering-ik-kan-weer-lopen Ik heb van haar begrepen dat het aantal mensen die noodgedwongen gebruik van voedselpakketten moeten maken stijgende is. Zelfs oplopend naar honderden per week. En dan hebben we het alleen over Amsterdam Zuidoost. In en in treurig als je dan het gebazel van Rutte hoort. Shame on you, Rutte.

Hermanbakker
Hermanbakker7 dec. 2011 - 12:22

In de 19e eeuw legden de Britse rijken uit waarom er armen moesten zijn.

JanB2
JanB27 dec. 2011 - 12:22

In het debat met Karabulut wees hij erop dat het niveau van het sociaal minimum in Nederland tot de hoogste in Europa behoort. Dan is er iets ernstig mis met de sociale voorzieningen in andere europese landen. Een losse flodder van Rutte dus.

snug110
snug1107 dec. 2011 - 12:22

De reacties ( de meeste althans ) over dit onderwerp zijn om te huilen ! zoveel onbegrip, zo'n kortzichtigheid zo gericht op geld, mensen zijn geen mensen meer de tweedeling is compleet. het ikke gevoel blijft aanhouden. maar de echte graaiers blijven buiten schot, zal blij zijn als de euro op 9 december totaal ineenstort. Eens kijken dan over de schutting of die dure jaquar van de woonstichting direkteur eer dan nog staat ! De rapen zijn nu echt gaar, zelfs een minister president die zich schaamt voor de uitspraak armoede , en toch blijft ontkennen dat het bestaat. Hij kan niet rekenen maar het CPB wel en die zegt armoede neemt toe ! Hoe dom kun je als politicus zijn dit te ontkennen. Gelukkig hoeft hij niet ver te reizen naar het strafhof dadelijk, als het al zover zal komen. Ik zeg tegen de muur die landverraders ! Nu is het eigen volk aan de beurt ! Sp kom maar op met die staatsgreep ! en dan op naar den haag voor een bezetting van het parlement OCCUPY RULES THEN !!

marietjejansen
marietjejansen7 dec. 2011 - 12:22

"let them eat cake'...

Patrick Faas
Patrick Faas7 dec. 2011 - 12:22

In Nederland bestaat geen armoe volgens Rutte en in Iran geen homosexualiteit volgens Ahmadinejad. Het komt dus wel meer voor dat leiders hun eigen land niet kennen.

janske40
janske407 dec. 2011 - 12:22

Mark zegt dat mensen het 'pittig' hebben onder het sociaal minimum? Wat weet hij daar nou van met zijn 10.000 euro per maand. Dat scheelt nogal als je dat vergelijkt met 900 euro per maand. Hij kan zich niet invoelen dat onder het sociaal minimum leven complete armoe is, en niet zogenaamd 'pittig'.

Bernie2
Bernie27 dec. 2011 - 12:22

Nederland van pure armoede massaal naar de gaarkeukens. Moet toch een bijzondere gewaarwording zijn voor Rutte om een land voor te zitten waarvan hij zijn welgestelde soortgenoten breedgrijnzend rijk houdt en nog rijker maakt, terwijl de sociaal/maatschappelijke onderlaag even breedgrijnzend naar de bijstand, de voedselbank en schuldhulpverlening wordt gezonden. Puur en alleen door de saneerkeuzes die hij maakt.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer7 dec. 2011 - 12:22

Hij is een omgekeerde Robin Hood Stelen van de armen en geven aan de rijken.

Florian2
Florian27 dec. 2011 - 12:22

Toverwoord hier is: EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID. 99% van de mensen die naar een voedselbank moeten gaan door gebrek aan geld hebben hun financiële positie verkloot door schulden en onzinnige uitgaven. Moeten de brave Nederlanders die hun leven niet verknoeien nu WEER voor dit soort mensen in de bres springen? Dacht het niet!

11 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2011 - 12:22

Dan kun jij de percentages en feiten uit betrouwbare onderzoeken overleggen neem ik aan ...

Blisss
Blisss7 dec. 2011 - 12:22

Ja dat klopt dat denk ik ook wel eens....... Betuwelijn, HSl, JSF, Corrupte banken....pff dan denk ik ook ...moet ik dan WEER voor die mensen die dit willen gaan betalen.

JanJansen17
JanJansen177 dec. 2011 - 12:22

Met andere woorden; mensen die bij de voedselbank wekelijks een doos eten kunnen halen zijn niet deugdzaam, eerlijk, fatsoenlijk, welgemanierd, om maar een paar synoniemen te noemen? Uw visie op de mensheid is wel wat beperkt, bekrompen, eng, kleinburgelijk....

Monique Sparla
Monique Sparla7 dec. 2011 - 12:22

volgens mij zou jij eens echt meer moeite moeten doen en wat verder dan je neus gaan kijken. Dan zou je zulke groteske onzin niet uitkramen. Met alle respect naar jouw wereldbeeld, Daag jezelf eens uit en ga eens een maand als vrijwilliger bij de voedselbank werken. Waarschijnlijk bespaar je jezelf een wereld reis en krijgt je op dag 1 al een cultuurshock van de werkelijkheid.

Waterbeer
Waterbeer7 dec. 2011 - 12:22

U bent een naieve empathieloze hork .

marietjejansen
marietjejansen7 dec. 2011 - 12:22

Hee, Florian, je hebt vast wel een bron waarmee je het cijfer van 99% kunt staven. Vertel, vertel! Of is het alleen maar jouw eigen meninkje die zo lekker makkelijk, overzichtelijk en flink klinkt?

degewoneman
degewoneman7 dec. 2011 - 12:22

Stel dat je onzinnige provocerende stelling waar zou zijn, je laat dus 1% schuldloze slachtoffers gewoon simpelweg naar de kloten gaan.

Charta46
Charta467 dec. 2011 - 12:22

[Toverwoord hier is: EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID.] Onzin. Toverwoord is hier: egoïsme.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder7 dec. 2011 - 12:22

Dat is bijzonder. Dat ik nu toevallig bekend ben met een voedselbank waar die 1% komt.

arieroos
arieroos7 dec. 2011 - 12:22

Ah, heerlijk toch, die eigen verantwoordelijkheid. Het klinkt zo mooi, dat je helemaal vergeet dat er mensen in de ellende zitten. Daar hoef je niet meer over na te denken, je kan het rustig negeren, zolang je maar braaf Rutte's mantra blijft nazingen. Gaat U rustig slapen, Florian ... geen zorgen, want de Eigen Verantwoordelijkheid waakt !

Dehnus
Dehnus7 dec. 2011 - 12:22

Niet iedereen is een acountant, de overheid moet eens begrijpen dat niet iedereen een zorgverzekeraar begrijpt, of een arbeidscontract, of een opdringerige leendienst van meneer Scheeringa,etc,etc. Deze mensen hebben al moeite met hun belastingen en worden daar bang van, laat staan van een kleine lettertjes festijn waar zelfs een advocaat moeite mee heeft.

wvdstraat
wvdstraat7 dec. 2011 - 12:22

Heyyyy, overheid: ik ga weer zwart werken, net als vroeger ! Dat mag u best komen controleren, maar aangezien ik fysiek tamelijk sterk ben, moet u wel minstens met 3 agenten, een sterke deurwaarder en een gespierde officier aankomen. Anders maakt u geen enkele kans, als ik fascisten als Holbach en Lichti ondertussen afmaak met mijn linkerpink. Grootspraak meent u ?, nou dat denk ik niet ! En als u vraagt waarom ik deze taal bezig, wel: Daar heeft u het zelf naar gemaakt. Nu de debielen aan de macht zijn, kan men niet verbaasd zijn, dat de eerste academici beginnen met tramhuisjes in elkaar te trappen, iemand moet dat toch doen, nietwaar. Opdat de slechte lui maar op de tocht staan...

1 Reactie
degewoneman
degewoneman7 dec. 2011 - 12:22

Je hebt met je instelling nog gelijk ook. Het recht van de sterkste geld weer, ik vrees de mannetjes met pen, papier, ipads e.d. Mischien wordt het tijd dat de fysiek sterkste zich ook maar weer eens gaat laten gelden.

Voice
Voice7 dec. 2011 - 12:22

Zie de uitzending van Zembla! Hoezo zijn mensen arm? Een uitkering hebben, lopen janken op tv, maar wel een tv hebben aanstaan, roken en spullen kopen met een A-merk, nog dieren houden enz. Ja, ja, wat zijn bijstandstrekkers toch zielig, boehoe,hoe! Gaat nergens over, dat gehuil van SP,PvdA en de rest van de socialisten. Ze willen gewoon hun aanhang spekken, wat ze al 40 jaar doen. Laat de achterban, maar lekker niks doen en flink afgeven op ondernemers en rijken of rijkeren. Gelukkig dat we nu een rechts kabinet hebben, ik hoop op nog eens 4 jaar rechts na deze periode tot 2015. NL-ers moeten eens met de bene op de grond komen staan ipv te mekkeren dat ze zo zielig of arm zijn, terwijl dat arm zijn wel heeeeeeelllll relatief is. Weet u wat Harz 4 in Dld is? Van dat geld, kun je je echt geen enkele sigaret permiteren. Maar goed, ik laat mensen hier op dit forum lekker verder huilen, van hoe zielig mensen wel niet zijn.

6 Reacties
BATikker
BATikker7 dec. 2011 - 12:22

Dat zie je verkeerd Noud, mij is gisteren (ik meen op Radio2) uitgelegd dat deze mensen een flatscreen hebben om hun eigenwaarde wat op te krikken. Het ligt dus wel iets genuanceerder dan jij stelt!

wvdstraat
wvdstraat7 dec. 2011 - 12:22

ach man, donder toch op, dwaas ! Een arme mag volgens u geen tv zien (om zodoende nog enige informatie/ contact te hebben met de samenleving), mag geen gezelschapsdier hebben ? Wel, als u gewond na een verkeersongeluk langs de weg ligt, zal ik mij beslist niet om u bekommeren, als ik weet dat u het bent ! Gelukkig ken ik mensen die iets mooier zijn vanbinnen, daar besteed ik mijn moeite liever aan....

Lucyfer
Lucyfer7 dec. 2011 - 12:22

Soms snap ik niet dat mensen met de bedenkelijke hoeveelheid emphatie van een garnaal, nog een normaal leven kunnen leiden. Ik denk dat de mensen die in de omstandigheden verkeren die u kennelijk als royaal beschouwd, meer gevoel hebben, gezien de liefde voor hun huisdieren. Het roken is mij ook een doorn in het oog maar dat is een hobby die rijken met armen gemeen hebben. Het zou u niet moeten hinderen, het verkort de kans om oud te worden. Ik snap alleen helemaal níets van uw redenering dat de aanhang van de SP of PvdA wordt gespekt maar wel afgeeft op rijken. Oh, dus er zijn wel rijken!? En die hebben niets misdaan? Deze crisis is niet bijvoorbeeld mede veroorzaakt door de eh... ik noem maar wat, mensen die hun bonus hebben opgestreken door de wereld in de ellende te storten?

Waterbeer
Waterbeer7 dec. 2011 - 12:22

Waarom mogen mensen met een uitkering niet roken?

Dehnus
Dehnus7 dec. 2011 - 12:22

In Duitsland betaald de overheid jouw huur en krijg je 400 euro per maand om eten te kopen. De rest word allemaal voor je betaalt, dus je kan mensen wel weer uit gaan spelen maar tenzij je weet waar je het over hebt, de echt schrijnende gevallen hebt ontmoet, dan moet je niet zo zeiken. Ja er zijn zeikerds bij en er zijn mensen die het misbruiken, maar er zijn ook mensen die net overal tussen vallen en kom nu niet met "Mja er zijn altijd mensen die door de mazen vallen" want dat moet niet kunnen! Weet je wat Waterdagen zijn? Dat zijn dagen waarom een gezin van moeder met twee kinders de hele dag alleen maar water drinken. EN nog zijn mensen jaloers want ze krijgt huursubsidie en hulp bij kinderopvang als ze weer eens voor haar uitkering moet werken. Niet dat er een baan in het verschiet licht, want de werknemer bestelt gewoon een nieuwe "Kansloze" bij het re-integratie bureau als dit contract afloopt. Lekker goedkoop toch. Via een rekenconstructie moet ze 32 uur per week werken voor een minimumloon, wat ze niet krijgt want ze krijgt een uitkering. Maar ze laten haar gewoon 40 uur per week werken. Met als optie "Extra uren mag je als vrije dagen opnemen", maar elke keer als ze ze op wil nemen mag het niet want "Ja het is nu wel heel erg druk, sorry kan niet". Waardoor aan het eind van zo'n periode ze gewoon de uren over heeft en niet heeft kunnen gebruiken. Zo werkt dat in Nederland nu eenmaal tegenwoordig, maar ga nu niet lopen dat het voor dat soort mensen makkelijk is. Ja er zijn misbruikers die er zwart bij werken en misbruiken maken van de uitkering, maar de nette mensen kan je daar niet mee vergelijken, die schamen zich zelfs voor de uitkering en gaan er echt niet mee te koop lopen op TV. Want dan worden de kinders helemaal op school gepest. De types die je op TV ziet zijn vaak vocaal sterk en juist de types die er misbruik van maken. De rest schaamt zich ervoor, en dat weet de VVD donders goed! Want dat gebruiken ze juist in hun campagne, dat zo'n persoon zelfs bang is om naar de SP te gaan met haar problemen omdat ze niet meer uit het papierwerk te gaan en niet naar de belastingdienst meer durft (bang gemaakt door de gemeente), zeggen ze er niet bij!

Dehnus
Dehnus7 dec. 2011 - 12:22

Ik zou het trouwens knap vinden als jij nog een Beeldbuis TV vind, zelfs tweede hands word dat tegenwoordig moeilijk :). Tweede hands voor 50 euro heb je er al eentje. Of mag dat niet? Want het is wel een beetje zwart he? :P

Dehnus
Dehnus7 dec. 2011 - 12:22

Makkelijk gezegd Meneer Rutte, maar goed deze man werd ook boos op de EO omdat ze haar cijferwerk goed hadden gedaan. Ja het kan nu nog net Meneer Rutte, maar als je er weer 10% afhaalt is het over voor sommige mensen. Dan kunnen sommige mensen de maandjes niet meer aan elkaar knopen.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer7 dec. 2011 - 12:22

Ja die schandalige verontwaardiging terwijl rutte's praktijk nog erger bleek uit te pakken dan de EO dat berekend had.

JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2011 - 12:22

Rutte's drogreden 'dat het niveau van het sociaal minimum in Nederland tot de hoogste in Europa behoort' geeft aan dat de man de persoonlijke, mensonterende en schrijnende effecten op de Nederlandse 'minima' niet kan invoelen omdat hij het nooit aan den lijve heeft ondervonden én omdat hij in de leugen gelooft van neoliberale dogma van Zelfredzaamheid. Hij mist zowel compassie als inzicht. Hij kan zo een opstand veroorzaken (...). In dit licht gezien is Rutte is staatsgevaarlijk.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2011 - 12:22

Ging weer lekker... ('Probeer ik het 'netjes te verwoorden ...) Corr.: '... in de leugen gelooft van HET neoliberale dogma van Zelfredzaamheid. + 'In dit licht gezien is Rutte staatsgevaarlijk.' (... En dat vind ik dus nog steeds van ALLE 'neoliberalen'.)

snug110
snug1107 dec. 2011 - 12:22

een grote mond is nodig, maar ik hanteer de regel "de pen is scherper dan het zwaard" want deze collumist is arbeidsgehandicapt en kan helaas niet meer zoveel fysieke inspanning doen. Dus ik erger mij aan de kortzichtigheid van brallers uit het rechtse kamp die nog niets hebben meegemaakt en maar papagaaien dat de uitkeringsgerechtigde lui is. maar ik doe een voorspelling, en die doe ik anders nooit: Ik verwacht na 9 december dat de euro valt! de gevolgen voor iedereen zijn: De flappentap stopt acuut met spugen, internet bankieren komt tot stilstand. bevoorrading komt tot stilstand. mensen kunnen geen geld opnemen en ook niet uitgeven ( geld is vertrouwen en dat is weg) dus de euro's die contant in omloop zijn , zijn niets waard ! dus 3 maanden ruilhandel. maar men kan geen huur betalen hypothjeek niet aflossen, elektriciteit en gas niet betalen dus afsluitingen of er wordt niets meer opgewekt dus geen stroom meer, ergo geen mobiele communicatie meer geen internet meer. Dus erop uit met mes en hengel om de bomen om te hakken voor een houtvuurtje. en dan blijkt dat die arme veel slimmer is dan die rijke want probeer maar een een mercedes zonder brandstof te ruilen voor een brood ! ik geniet op voorhand al, mijn pakket ligt al klaar ( en voor mijn gezin ook )

1 Reactie
JoopdeJong
JoopdeJong7 dec. 2011 - 12:22

Schitterende twee reacties van jou kant, waarin ik mij helemaal kan vinden, Wim! Maar vergis je niet, "zij" zullen er alles aan doen de €uro te laten overleven, desnoods met de pensioengelden en je bankboekje! In Amerika hebben wij het al gezien met MF Global, de accounts van 30.000 klanten, ter waarde van $3 miljard, helemaal leeggeroofd en één van de slachtoffers was Gerald Celente, toch géén kleine jongen op investeringsgebied, die voor $900.000 het schip in ging!

JoopdeJong
JoopdeJong7 dec. 2011 - 12:22

@Noud Aerts, wo 07 december 2011 18:38 "Van dat geld, kun je je echt geen enkele sigaret permiteren." Ik heb een goed idee Noud! Je weet dat er op een pakje sigaretten, tabak enz. van die gruwelijke waarschuwingen staan. Laten wij het zo doen, om jou wat empathie bij te brengen, op elke €uro bankbiljet en elke pinpas afbeeldingen van bedelaars en daklozen laten drukken, zodat jij dagelijks met je rijkdom wordt geconfronteerd. Moet je toch een heerlijk gevoel geven.

1 Reactie
Voice
Voice7 dec. 2011 - 12:22

Joop de Jong, "Ik heb een goed idee Noud! Je weet dat er op een pakje sigaretten, tabak enz. van die gruwelijke waarschuwingen staan. Laten wij het zo doen, om jou wat empathie bij te brengen, op elke €uro bankbiljet en elke pinpas afbeeldingen van bedelaars en daklozen laten drukken, zodat jij dagelijks met je rijkdom wordt geconfronteerd. Moet je toch een heerlijk gevoel geven." Nee, hoor, dat geeft mij geen heerlijk gevoel, by the way, ik heb zelf 21 jaar gerookt! Yep, zelfs 2 jaar daarvan dagelijks 2,5 pakje Marlboro toen nog €4,10, is 3 jaar geleden. Ik heb er geen problemen mee, dat rokers roken in een kroeg of zoiets. Ik ben absoluut geen anti-roker geworden, dat moet iedereen voor mij zelf weten. Waar ik wel bezwaar tegen maak is, als mensen roepen niets te makken te hebben, maar wel roken en andere dingen doen, die u en ik moeten betalen en dan ook nog durven roepen, dat ze meer zouden moeten krijgen! Dat volk zou zich de ogen uit hun hoofd moeten schamen, stelletje aso's. De vraag is wat we willen in NL, absolute armoede zoals iemand dat hier al aangaf of relatieve armoede, waar we zeggen, dat mensen wel nog een beetje mee moeten kunnen gaan met de mensen in de omgeving. Dat zijn toch wel hele verschillende uiteenzetting, van armoede. Waar praten we hier over vraag ik mij af? Absolute of relatieve?