Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte maakt bezwaar tegen term 'armoede'

  •  
07-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
ANP_voedselpakket300.jpg
UPDATE: Rutte: Nederlanders in de bijstand hebben het het best in Europa ... Groeiende groep mensen moet beroep doen op voedselhulp ... Zzp'ers voor het eerst nu ook naar voedselbanken
Steeds meer mensen doen een beroep op de voedselbanken. Een groot deel van deze groeiende groep komt op een wachtlijst terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van de SP. SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut roept premier Rutte op met een nationaal actieplan Voedsel te komen, om honger in Nederland tegen te gaan.
Naast de groeiende wachtlijsten, krijgen voedselbanken ook steeds minder eten en drinken van bedrijven. Het samenstellen van gezonde pakketten met bijvoorbeeld fruit en melk wordt hierdoor erg moeilijk.
Karabulut:
Het is een schande dat we in een rijk land als Nederland tolereren dat er mensen zijn die honger lijden. Laat het kabinet in gesprek gaan met supermarkten of restaurants, nationaliseer voor mijn part de voedselbanken, het maakt mij niet uit. Maar kinderen die opgroeien in armoede en onvoldoende gezonde voeding binnen krijgen, ondervinden daar de rest van hun leven de gevolgen van.
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) weigerde eerder al het verzoek van het Tweede Kamerlid om in gesprek te gaan met de voedselbanken om te kijken of hij kan helpen.
Eerder deze week werd bekend dat dit jaar voor het eerst ook zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) en kleine zelfstandigen zich bij de voedselbanken hebben gemeld. Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland:
Vooral de laatste maanden lijkt het weer harder te gaan. Steeds meer mensen melden zich. En dus nu ook zzp’ers en kleine zelfstandigen, mensen uit het midden-en kleinbedrijf. De afgelopen jaren zijn veel mensen voor zichzelf begonnen, maar juist deze mensen blijken kwetsbaar als de situatie slechter wordt. Zzp’ers zijn vaak ook niet optimaal verzekerd, dus dan moeten ze soms terugvallen op hulp.
De 130 voedselbanken in Nederland verstrekken wekelijks zon 20.000 voedselpakketten aan 20.000 gezinnen die onder de armoedegrens leven.
Update 17.00
Rutte vindt dat in Nederland niet over ‘armoede’ gesproken kan worden. In het debat met Karabulut wees hij erop dat het niveau van het sociaal minimum in Nederland tot de hoogste in Europa behoort. Mensen die rond moeten komen van een bijstandsuitkering hebben het ‘pittig’, zei hij, maar het is volgens hem geen situatie waar ‘onmiddellijk ontwikkelingshulp naartoe moet’.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.