Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte houdt vast aan droom JSF

  •  
02-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Rutte_blij300.jpg
Ministerie Defensie VS vertraagt productie gevechtsvliegtuig wegens nieuwe gebreken. Kabinet trekt zich daar niks van aan
De kosten blijven maar oplopen, het project loopt achter op schema en nu blijkt opnieuw dat de Joint Strike Fighter ook technisch niet voldoet. Desondanks volhardt het kabinet-Rutte in de aanschaf van een tweede testtoestel, meldt de Volkskrant vrijdagmiddag.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat de productie van het gevechtsvliegtuig vertragen, zo schreef de Volkskrant al eerder op de dag. De Lockheed Martin F-35, beter bekend als de Joint Strike Fighter, vertoont bij proeven namelijk scheuren en andere zwakke plekken, zo bevestigde een topman van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Premier Rutte wilde vandaag na de ministerraad niet ingaan op de berichten. “Ik kan niet op ieder signaal meteen de totale Nederlandse strategie wijzigen”, aldus Rutte.
De bouw en aanschaf van de JSF zijn al jaren omstreden. De Amerikaanse minister van Defensie houdt zelfs de optie open om het project helemaal te schrappen om de defensiebudgetten op orde te krijgen. In Nederland leidt de aanschaf van de vliegtoestellen ook al jaren tot politieke onenigheid en verwarring. In maart dit jaar berichtte de Rekenkamer dat nog altijd niet duidelijk is hoeveel JSF’s Nederland nodig heeft om accuraat te kunnen handelen en de F-16’s te vervangen, en evenmin is er zicht op de prijs van de toestellen, aldus de Volkskrant. Het besluit over de definitieve vervanging van de F-16 komt pas na 2015.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.