Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte grijpt primeur: eurozondaars moeten we uitzetten

  •  
09-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Rutte_DeJager300.jpg
[Update] Eurocommissaris Almunia (Concurrentie): Dit gaat nooit gebeuren. Rutte eerste regeringsleider die hardop zegt landen als Griekenland uit euro te willen zetten
Eurolanden moeten uit de eurozone gezet kunnen worden als zij de begrotingsregels niet nakomen. Dat heeft premier Rutte donderdag in een artikel in de Financial Times gezegd. Volgens de Volkskrant is hij hiermee de eerste regeringsleider die dreigt met uitzetting voor landen als Griekenland. Eurocommissaris Almunia (Concurrentie) heeft met scherpe kritiek gereageerd en noemt de suggestie “iets dat nooit zal gebeuren”.
Update
De Spaanse Europees Commissaris Joaquin Almunia zei in een toespraak in New York: “Degenen die denken dat deze hypothese mogelijk is begrijpen ons proces van integratie niet. Europese integratie is de enige optie.”
Almunia hekelde Nederland, Duitsland en enkele andere rijke lidstaten omdat ze te weinig moeite doen eurolanden die in moeilijkheden verkeren te redden. Volgens Almunia moeten landen bereid zijn hun soevereiniteit deels op te geven om de eurozone te redden.
Eerder
Rutte en minister De Jager (Financiën) schreven donderdag in een ingezonden artikel in de Financial Times over eurozondaars: “De ultieme sanctie in de toekomst kan zijn landen te dwingen de euro te verlaten.”
De Volkskrant schrijft dat betrokken Brusselse ambtenaren denken dat Rutte de geesten rijp wil maken voor de invoering van een dergelijke verstrekkende sanctie. “De eerste én moeilijkste stap is iets controversieels bespreekbaar te maken. Daarna gaat het meestal snel. Als je niet wilt dat een land uit de euro stapt, moet je die mogelijkheid niet noemen”, zegt een van hen. Tot nog toe is de optie om een land uit de eurozone te gooien alleen nog geopperd door een aantal economen en een handjevol parlementariërs en oud-politici. Afgelopen weekeinde zei VVD-coryfee en oud-eurocommissaris Bolkestein dat Griekenland de drachme zou moeten herinvoeren. Regeringsleiders zwegen hierover, uit angst voor onrust op de financiële markten, aldus de Volkskrant. De Europese Commissie reageert terughoudend op het Nederlandse voorstel. Zij benadrukt dat er al plannen op tafel liggen om de begrotingsdiscipline van de eurolanden te verbeteren. De Commissie voorziet dat die in de ijskast belanden als de discussie losbarst over de verdergaande voorstellen van het kabinet. Europarlementariër Eickhout (GroenLinks) plaatst vraagtekens bij ‘de stoere boodschap’ van het kabinet. “Rutte creëert onrust omdat aan de markten duidelijk wordt gemaakt dat geen enkel land veilig is.”
Uitstappen kan altijd nog: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.