Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Rutte draait met routekaart en campagne Kaag gebruikt bedenkelijke methode

  •  
18-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Francisco van Jole wist niet wat hij hoorde tijdens de persconferentie. Premier Rutte verklaarde dat de routekaart ter bestrijding van het virus  slechts één richting uit werkt. Dat wil volgens de premier zeggen dat de routekaart alleen aangeeft hoe de verzwaring van de maatregelen werkt en niets zegt over het terugdraaien van maatregelen als het virus wordt teruggedrongen. “Ik dacht heb ik dat nou altijd verkeerd begrepen? Dus ik ben in de Kamerdebatten gaan zoeken en dan zie je dat hij bijvoorbeeld 28 oktober echt iets heel anders zegt. Dat kan ook niet anders want de routekaart is juist bedoeld om aan te geven welke maatregelen worden genomen om het virus terug te dringen als het aantal besmettingen oploopt. Dus wat je moet doen om terug te keren naar een lager niveau.” Van Jole noemt het een typisch voorbeeld van hoe Rutte kan bluffen en spreekt van de Ruttekaart.
Parlementair journalist Peter Kee beaamt dat Rutte zich vaker met bluf uit situaties redt. “Ben benieuwd op de Kamer dit oppikt in het debat met Rutte.”
Daarna clashen de twee commentatoren als vanouds. Van Jole begint over de opmerkelijke campagne die er gevoerd wordt voor Sigrid Kaag. “Zogenaamd spontaan vanuit de bevolking. Wat de Amerikanen een grassroots campagne noemen. Maar NRC onthult dat D66 er toch achter zit. Dan heet dat anders: astroturf, naar het Amerikaanse woord voor kunstgras. En dat is een vorm van misleiding.”
Kee gaat er fel tegenin. Hij heeft contact gezocht met de initiatiefnemers, een gemeenteraadslid van D66 en die bezweert dat het een onafhankelijke campagne is. Die wel deels betaald wordt door D66. Volgens Van Jole is dat typisch een geval van astroturfing. “En nu ontstaat er een rare situatie want astroturfing is een vorm van fake news. Laat nu net minister Ollongren hebben voorgesteld dat de overheid een register gaat aanleggen van fake news. Dat betekent dat ze de campagne voor Kaag daarin moet opnemen.”
e23ec920-7eef-414c-90ce-c63ab0f67da2
Van Jole constateert verder dat er nog iets raars met de campagne is. “Ik dacht eerst dat het werk van haar tegenstanders was. Ze verspreiden een foto met Kaag die zich uitspreekt tegen de Lesbos-deal. Dat is al lastig want dat is kabinetsbeleid. Maar op die foto zie je Kaag lachend op een strand staan. Wie verzint zoiets? Is dat het strand van Lesbos waar de kinderen van vluchtelingen aanspoelen?”
Parlementair journalist Kee wuift dat weg. Hij beschuldigt Van Jole zelfs van seksisme. “Dit zou je van een man nooit gezegd hebben.” Van Jole werpt hem slechts een enigszins verbijsterde blik toe.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Zomaareenmening
Zomaareenmening18 nov. 2020 - 19:05

Wat een tenenkrommend commentaar op het item Kaag van de heer Kee! Hij geeft hier duidelijk blijk van zijn politieke inslag. Duidelijk rechts van het midden! Waar hij al eerder steeds zijn "halfgod" Rutte steeds uit de wind hield is hij nu een fervent voorstander van mevrouw Kaag van D66. Kee geeft zichzelf steeds meer bloot als een betweter. Zijn opinie is duidelijk "de waarheid" en als iemand een andere mening is toegedaan dan valt het hem erg tegen. Ook het steeds onderbreken van iemend en er steeds doorheen praten geeft blijk van zijn "verhevenheid" aangezien dit een vorm is om anderen geen podium te geven. Als ik gezellig een biertje (of een colaatje voor de geheelonthouders) in mijn stamkroeg wil drinken is de heer Kee de laatste die ik hiervoor zou uitnodigen. Zo maar een mening!

adriek
adriek18 nov. 2020 - 17:00

De routekaart is vrijblijvend zolang het zo uitkomt. Alweer een signaal dat we 'intelligent' met de regels mogen omgaan en voor velen betekent dat dat de regels alleen gelden als het goed uitkomt. Vol goede moed op weg naar de derde golf dus, in de hoop dat het vaccin succesvol verdeeld kan worden onder de bevolking. Zouden ze in Den Haag al nadenken hoe je tien miljoen Nederlanders efficient kunt vaccineren? Tien miljoen in zes maanden, ongeveer 130 werkdagen, 75000 vaccinaties per dag, ruim zesduizend per uur bij een 12 urige werkdag? Het opzetten van voldoende corona-testlocaties heeft een half jaar geduurd...

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen18 nov. 2020 - 19:45

@Eirda Als we op een dag 10 miljoen mensen met de hand kunnen laten stemmen en in staat zijn om al die stemmen ook nog eens tellen, moet het toch ook wel lukken om 100.000 mensen per dag in te enten.