Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe de Russen Donald Trump probeerden te beïnvloeden

  •  
25-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
FILES-US-POLITICS-FLYNN

© 2017-02-06 11:57:04 (FILES) This file photo taken on February 06, 2017 shows National Security Advisor Michael Flynn (L) and US President Donald Trump (R) upon arrival at MacDill Air Force Ba

Het “lumineuze” idee om Donald Trump te beïnvloeden werd door hooggeplaatste Russische functionarissen vorig jaar zomer al besproken. Trump was destijds nog geen president, maar de Russen zagen al in dat ze invloed op hem konden uitoefenen. Dat schrijft The New York Times. De contacten legden zich vooral toe op campagneleider Paul Manafort en oud-generaal en oud-nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. Diverse functionarissen schepten zelfs op over de warme banden met Flynn.
The New York Times voert zes verschillende Amerikanen, die allen bekend zijn met ambtsberichten van de geheime diensten, aan als bron. De berichten zijn het zoveelste bewijs dat Rusland heeft geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden, in het voordeel van Trump. Eerder werd al bekend dat het campagneteam van Trump zeker achttien keer geheim contact heeft gehad met vertegenwoordigers van het Kremlin. Oud-CIA-directeur zei onlangs nog dat Rusland zich “schaamteloos heeft bemoeid” met de verkiezingen.
Donald Trump in Brussel Donderdag is Donald Trump in Brussel. De ochtend staat volledig in het teken van ontmoetingen met de hoogste leiders van de EU, ’s middags woont hij een bijeenkomst bij van de NAVO, waar ook de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, bij aanwezig zal zijn. Merkel woont voor ze naar Brussel reist eerst nog een panel bij in Berlijn over democratie met niemand minder dan voormalig president van de Verenigde Staten, Barack Obama.
Trump ontmoet in Brussel onder meer EC-voorzitter Juncker, de Europese president Tusk en de nieuwe Franse president Macron. Eén van de dingen die zeker besproken zullen worden in het NAVO-budget. Trump wil dat de andere landen meer gaan betalen, willen ze verzekerd zijn van hulp van de Verenigde Staten in het geval van oorlog.
‘Plannen Trump maken werk VN onmogelijk’ Donald Trump wil niet alleen de NAVO-bijdragen wijzigen, hij wil ook een derde minder uitgeven aan de VN. Dat komt neer op het wegsnijden van 19 miljard dollar. Volgens een woordvoerder van de VN zal een dergelijke bezuiniging het werk van de VN onmogelijk maken. De Verenigde Staten is verantwoordelijk voor 22% van het budget van de VN en is daarmee de grootste sponsor.
Een woordvoerder van Antonio Gutteres:
"De getoonde cijfers zouden het voor de VN simpelweg onmogelijk maken om al haar essentiële werkzaamheden uit te voeren en vrede, ontwikkelingshulp, mensenrechten en humanitaire hulp te bevorderen. We gaan graag met de VS en de andere lidstaten het gesprek aan om te bespreken hoe we een meer kosteneffectieve organisatie kunnen worden én onze waarden na kunnen streven."
Donald Trump wil het geld dat nu gebruikt wordt voor de bevordering van vrede steken in het Amerikaanse leger; Trump wil 54 miljard dollar meer uitgeven aan Defensie.
Om een beeld te krijgen van Trumps financiële plannen, maakte Al Jazeera dit overzicht:
Trump
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.