Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

'Ruimte en lucht voor WW en ontslagrecht'

  •  
05-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-samsom_debat_300.jpg
PvdA-leider Samsom reikt oppositie de hand ... VVD geeft aan ervoor open te staan
PvdA-leider Diederik Samsom ziet ‘ruimte en lucht’ om de voorgenomen ingreep in WW en ontslagrecht te veranderen. Hij zei dat dinsdagavond in een debat met het kabinet over de economische crisis. Volgens Samsom kunnen vakbonden en werkgevers volop meepraten over het kabinetsvoornemen om de WW-duur fors te beperken en het ontslagrecht te versoepelen.
Dat schrijft de Volkskrant. Ook de VVD stelde zich bij monde van Halbe Zijlstra daarvoor open. Als sociale partners of oppositie met een alternatief komen voor de geplande ingrepen in WW en ontslagrecht, is dat voor de VVD bespreekbaar. Maar dat alternatief moet wel leiden tot vergelijkbare economische hervormingen.
CDA-leider Sybrand Buma noemde het een ‘een onbegrijpelijk demasqué’ dat  de VVD bereid is afstand te doen van de ingreep in WW en ontslagrecht. De Tweede Kamer debatteerde vanavond over de CPB-ramingen van vorige week, waaruit bleek dat het begrotingstekort in 2014 op 3,4 procent komt. Het kabinet wil daarom volgend jaar ruim 5 miljard extra bezuinigen.
Verschillende oppositiepartijen grepen vanavond het debat over de CPB-cijfers aan om felle kritiek te leveren op het kabinetsbeleid. Zo vroeg CDA-leider Buma de beoogde lastenverzwaringen te schrappen en wilde SP-leider Roemer een ‘deltaplan’ voor de economie.
Update 08.00
De onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbeweging zijn soepel van start gegaan. we werkgevers zijn bereid de duur van de WW ongemoeid te laten. Ook willen ze de vakbeweging tegemoet komen over de versoepeling van het ontslagrecht. Dat schrijft de Volkskrant op basis van bronnen in Den Haag.
De werkgevers en vooral de vakbeweging willen de regie over de WW terug. Dan moeten werknemers weer premie betalen, zoals tot 2009 gebeurde. In ruil voor die ‘solidariteitsheffing’ blijft de duur van de WW op peil. Wie werkloos is, krijgt afhankelijk van het arbeidsverleden maximaal 38 maanden WW. Dat is gunstig voor ouderen, die na een ontslag nog maar moeilijk aan de bak komen. Volgens het regeerakkoord moet de WW terug naar twee jaar, waarvan het laatste jaar op bijstandsniveau.
De werkgevers willen concessies doen omdat de economische situatie alleen maar is verslechterd.
Update 09.30
De JOVD is het niet eens met het plan van het kabinet om een sociaal akkoord te sluiten met de vakbonden. Volgens de jongerenafdeling van de VVD is het overleg met de bonden ‘de democratie onwaardig’. JOVD-voorzitter Vos noemt het ‘bizar dat het kabinet om de tafel gaat met dit fossiel uit de 19e en 20e eeuw’. Volgens Vos had de vakbond vroeger toegevoegde waarde, maar is het nu een blok aan het been van ‘welwillend Nederland’.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Sternenstaub
Sternenstaub5 mrt. 2013 - 20:46

"CDA-leider Sybrand Buma noemde het een 'een onbegrijpelijk demasqué' dat de VVD bereid is afstand te doen van de ingreep in WW en ontslagrecht." Buma en de demagogische retoriek. Laten we eerst het beschamend demasqué van het CDA zélf eens bespreken, meneer Buma, en wel als een exemplarisch voorbeeld van politiek opportunisme en ideologische hypocrisie. Denken de CDA-ers nou écht dat Jezus in deze partij zijn volgelingen zou herkennen, zijn gemeente, zijn, laten we het lelijke woord maar zeggen, kerk? Ergens op de achterbanken misschien, vlak bij de deur. Maar de meesten zijn al naar buiten gevlucht. En gelijk hebben ze.

Gogol
Gogol5 mrt. 2013 - 20:46

"CDA-leider Sybrand Buma noemde het een 'een onbegrijpelijk demasqué' dat de VVD bereid is afstand te doen van de ingreep in WW en ontslagrecht. " Waarmee het cda de vvd dus rechts wil inhalen. Dan willen ze een sociaal gezicht tonen, dan een rechts. Waar staat het cda nou nog voor? Oh, wacht. Voor het in stand houden van hopeloos verouderd en opgezwollen taalgebruik, natuurlijk.

opmerker
opmerker5 mrt. 2013 - 20:46

Weer een blijk dat het enige doel is te voldoen aan de eis van de ECB die enkel het belang van de finaciële markten dient. "We doen het niet voor de ECB maar voor onszelf" Ze geloven het zelf.

emmaa2
emmaa25 mrt. 2013 - 20:46

wat trekt samsom toch steeds rare gezichten, net als asscher trouwens

Zjenny
Zjenny5 mrt. 2013 - 20:46

Je houdt het toch niet voor MOgelijk! De arrogante testosteron draufganger. Het blaag. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3404652/2013/03/06/Jongeren-VVD-zien-niets-in-overleg-met-vakbonden.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS Dit land staat werkelijk te springen om grondige hervormingen en nu gaat het kabinet praten met vakbonden die enkel ongefundeerd op de rem trappen. Onbestaanbaar!', aldus Vos. De JOVD pleit voor het snel aanpassen van het ontslagrecht en het verkorten van de WW-duur, zoals VVD en PvdA hebben afgesproken in het regeerakkoord. Voor hervormingen is de FNV van Ton Heerts niet nodig, vindt de JOVD. 'Als we kijken naar het het verleden had de vakbond vroeger zeker een toegevoegde waarde. Tegenwoordig is de vakbond echter niets meer dan een blok aan het been van welwillend Nederland.'

neutralist
neutralist5 mrt. 2013 - 20:46

Ach prima dan stellen we de crisis toch gewoon uit tot later. Maar vroeg of laat zullen we de prijs moeten betalen.

roher
roher5 mrt. 2013 - 20:46

Als de economische situatie is verslechterd dan kan dat duiden op VERZADIGING, dus dan zou je over je eigen schaduw moeten heenstappen en buiten de eigen gebaande paden dit wellicht kunnen intepreteren als vooruitgang. Maar als verslechtering nu eenmaal als hoofoptiek wordt omarmd om zo te mogen concluderen dat het wegharken van geld bij burgers bespreekbaar is, waar zijn we dan mee bezig?

Sternenstaub
Sternenstaub5 mrt. 2013 - 20:46

"Ruimte en lucht"... akte zoveel van de klucht. De tekst kraakt, de souffleursbond staakt, we zien een uitvoering die kant noch wal raakt.

toshiba
toshiba5 mrt. 2013 - 20:46

Een sigaar uit eigen doos. Iedereen mag volop meepraten over de hervormingen in de WW en ontslagrecht, als het maar de gewenste bezuiniging oplevert. Geen wonder dat Samsom zo vrijgevig en Zijlstra niet dwars ligt. Het zou pas een opening zijn, als Samsom had aangegeven de maatregelen op de WW en ontslagrecht zou afserveren. Dus een dooddoener deze uitspraak

2 Reacties
cormol
cormol5 mrt. 2013 - 20:46

als het maar de gewenste bezuiniging oplevert Welke, behalve voor de werkgevers, dus inclusief de overheid, die nog vele duizenden ambtenaren goedkoop moet ontslaan volgens het regeerakkoord?

Bakoe
Bakoe5 mrt. 2013 - 20:46

Ja natuurlijk is het een sigaar uit eigen doos, maar het zou denk ik nu rampzalig zijn om aan de WW te komen. Er is namelijk geen flankerend beleid. De waarschuwingen van de Rabobank komen niet uit de lucht vallen, steeds meer mensen met betalingsachterstanden, hypotheken onder water. De Rabobank doet deze waarschuwingen ook uit eigenbelang, immers ze zit nogal in het vastgoed. Dus niet alleen een sigaar uit eigen doos, maar een hele zure boemerang die keihard terug komt. De Rabo willen we denk ik niet nationaliseren.

ElChe
ElChe5 mrt. 2013 - 20:46

Alternatief is: Laat de rijken de crises betalen. Zij hebben hier ook het meeste van geprofiteerd en deze veroorzaakt.

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart5 mrt. 2013 - 20:46

aagggh, natûrluk!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa5 mrt. 2013 - 20:46

Het woord ''ontslagrecht'' is net uitgevonden door een handje vol lobbyisten van werkgevers en daarom moet het woord ''ontslagrecht'' met spoed door het volk ongewenst verklaard worden. Want stel, als Van Dale nu zou opstaan en hem kunnen deze vraag stellen: Meneer Van Dale! weet u wat het ''Ontslagrecht'' betekend? Wat gaat hij zeggen? Ik weet het zeker, 'de heer Van Dale meteen :'' Nee, ik weet wat kan wel bedoelen, maar ik zou het woord niet in mijn Woordenboek willen hebben hoor!! Jongens! waar zijn jullie mee bezig nou?!!'' ''want'', zegt Van Dale, '' Kijk, als ik dat woord zou accepteren, dan moet ik ook het synonieme zien te verzinnen en dat wordt een feest, want, ik ga niet zeggen:'' het synonieme van het ''onslagrecht'' betekend: '' Hé, vandaag is je laaste dag hier, het waren fantastische 17 jaren, vanaf morgen kom je hier niet meer''. Een ding is zeker: het woord is alleen in het Nederlands van nu, geen land kent zo iets. Alstublieft, geen ons een premier met gezag, want de lobbiysten houden van onervaren jongen politici aan de macht. Ik hou van Nederland.

1 Reactie
DagnyTaggart
DagnyTaggart5 mrt. 2013 - 20:46

Misschien kun je me helpen met een vraag waarmee ik zit? A) Waarom mag een werknemer afscheid nemen wanneer hij wil (met inachtneming van opzegtijd e.d)? B) Waarom mag een werkgever geen afscheid nemen wanneer hij wil (met inachtneming van opzegtijd e.d)?

bruces
bruces5 mrt. 2013 - 20:46

Het wordt tijd voor een nieuwe MP. Deze MP is gewoon een clown. Zoek een MP die wij serieus nemen, ook als de boodschap ons niet past.

1 Reactie
adriek
adriek5 mrt. 2013 - 20:46

"Zoek een MP die wij serieus nemen." Ik zou dit om willen draaien: "Zoek een MP die ONS serieus neemt." (en niet serieus te grazen neemt)

JoopSchouten
JoopSchouten5 mrt. 2013 - 20:46

In een zogenaamd rijk land blijf je met je poten van de duur en hoogte de ww-uitkeringen af. Daar is decennia lang voor betaald. Alleen exorbitante uitkeringen zouden kunnen worden aangepakt. Iemand die met een ton thuis kwam heeft aan de helft ook genoeg.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten5 mrt. 2013 - 20:46

'...en hoogte van de ww-uitkeringen af.' Prdn

MarjoleinS2
MarjoleinS25 mrt. 2013 - 20:46

Jongeren VVD zien niets in overleg met vakbonden: 'Dit land staat werkelijk te springen om grondige hervormingen en nu gaat het kabinet praten met vakbonden die enkel ongefundeerd op de rem trappen. Onbestaanbaar!', aldus Vos. De JOVD pleit voor het snel aanpassen van het ontslagrecht en het verkorten van de WW-duur, zoals VVD en PvdA hebben afgesproken in het regeerakkoord. Snotneuzen, ga eerst eens wat levenservaring op doen

3 Reacties
freaky33
freaky335 mrt. 2013 - 20:46

+1

JongLinks
JongLinks5 mrt. 2013 - 20:46

-1 terwijl ik het wel met u eens ben. Maar het is zo onnodig om mensen waar u het niet mee eens bent op deze manier weg te zetten. Het heeft geen toegevoegde waarde, maar zorgt er wel voor dat deze jongeren een reden hebben om niet meer naar u te luisteren.

lembeck
lembeck5 mrt. 2013 - 20:46

Die jongen 'doet dus even een Siewertje'... Nog niets gepresteerd, maar wel een grote mond. Tja, als je niet anders weet doordat je zo bent opgevoed, vol met arrogantie, dan kan je het dit blaag (tks Godzilla voor de opmerking: HET blaag) nog niet eens echt kwalijk nemen. Het heeft nog goed geleerd rond te kijken en te proberen een objectieve mening te vormen. Geld maakt van mensen vreemde en enge vogels. Verder vind ik alle mooipraat van Samsom en Buma ongeloofwaardig. Samsom heeft een gespleten tong. Dat is duidelijk. Wat een enge meneer is dat eigenlijk... lijkt heel erg op een VVDer

Rode druppel
Rode druppel5 mrt. 2013 - 20:46

Joop. Hier maak je een cruciale fout. Ben het zeer vaak met u eens, maar hier maakt u een fout. Iedereen heeft een uitgavenpatroon. Iemand die veel verdient, sluit daar bv. een hypotheek op af. Iedereen, veel of weinig verdienend komt in de problemen bij werkloosheid. Natuurlijk heeft iemand die minder verdient meer kans om niet rond te komen. Maar dit is mij te algemeen gesteld.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten5 mrt. 2013 - 20:46

'Iedereen heeft een uitgavenpatroon.' Er zijn mensen die graag een bestedingspatroon zouden willen hebben (...). Uiteraard was het de bedoeling tegen de schenen aan te schoppen en snap ik dondersgoed wat je bedoelt.

roher
roher5 mrt. 2013 - 20:46

Het grootkapitaal woont nergens meer dus dat zit ook tegen. Vroeger werd je bijv. als KLM topman op een voetstuk gezet. En dan deed hij uit morele overwegingen iets terug voor het land, maar nu weten we niet eens meer hoe global de geldstromen gaan. Met als gevolg een soort van plug and play economie, waardoor het lijkt alsof de onzekerheid toeneemt, maar de winsten stijgen.

1 Reactie
roher
roher5 mrt. 2013 - 20:46

Bovenstaande is een eventuele stelling ....

Meta Foor
Meta Foor5 mrt. 2013 - 20:46

langzaam zie de ontwikkeling ; ik voorspel dat Nederland -in navolging met de US- een 2 partijen land wordt : kapitalist tegen socialist (en volgens de definitie, geen overlap)

2 Reacties
JongLinks
JongLinks5 mrt. 2013 - 20:46

zal niet zo worden. Mensen geven hun stem namelijk graag aan partijen die dingen beloven die niet kunnen.

EricDonkaew
EricDonkaew5 mrt. 2013 - 20:46

Is de Democratische Partij in de VS een socialistische partij?

EricDonkaew
EricDonkaew5 mrt. 2013 - 20:46

"JOVD-voorzitter Vos noemt het 'bizar dat het kabinet om de tafel gaat met dit fossiel uit de 19e en 20e eeuw'." ----------------- Vroeger waren de balletjes die gezamenlijk de JOVD vormden, wat linkser dan de VVD van hun ouders. Niet zo verwonderlijk, want de JOVD-jongens en -meisjes hadden nog niet zo veel geld als hun respectieve papa's en mama's. Nu wordt de rechtse VVD rechts ingehaald door de nog rechtsere JOVD. De vakbeweging een fossiel uit de 19e en 20e eeuw noemen, toe maar. Het belooft allemaal weinig goeds voor de toekomst.

3 Reacties
Bakoe
Bakoe5 mrt. 2013 - 20:46

Ze beseffen niet dat er veel radicalere stromingen voor in de plaats komen. Een Grillo zou bijv, geen woord verspillen aan deze heren. Of een herleving van de CNT zou deze heren denk ik toch niet zo blij maken.

peterh2
peterh25 mrt. 2013 - 20:46

Vergis je niet: deze jongeren voelen volgens mij heel goed aan dat het electoraat vol in beweging is en dat het opzoeken van het grijze/paarse midden tot een electorale nachtmerrie (voor hun partij) kan leiden. De PvdA voelt de SP in de nek, het was het idee dat je Rutte uit het torentje kon houden wat veel mensen uiteindelijk toch bij de PvdA bracht. Andersom zijn ook veel PVV'ers op de VVD gaan stemmen om Samsom tegen te houden maar het verschil is wel dat de PVV voor veel fatsoenlijke mensen toch een brug te ver is waar de SP een normale geaccepteerde partij is. De VVD zit nu in de gevarenzone omdat er nog niet echt een 'fatsoenlijke' partij op rechts beschikbaar is. Stel dat nu zo een partij zou opstaan, conservatief rechts zonder 'kopvodden' en 'islamofobie' dan zou de VVD zomaar kunnen imploderen tot 10 zetels. Een Nederlandse CSU zou hier hoge ogen gooien vermoed ik. Veel mensen in mijn omgeving die verstokte VVD stemmers zijn zijn zeer ontevreden met het in hun ogen veel te 'linkse' beleid van Rutte 2. Men ziet eigenlijk weinig 'rechtse' punten in het regeerakkoord, en de grote nivellerings-opstand was daar denk ik de eerste uiting van. Dat men nu weer vol gaat onderhandelen met de vakbonden (en alles blijkbaar weggegeven kan worden) valt ook zeker niet in goede aarde. De jongeren voelen dit aan en proberen nu dit 'gat' te vullen, maar ik denk dat het al te laat is (net als voor de PvdA trouwens)...

JanB2
JanB25 mrt. 2013 - 20:46

Ach ja, de JOVD. Oftewel de rode brigades van het neoliberalisme, zwaaiend met de boeketreeksromannetjes van Ayn Rand.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 mrt. 2013 - 20:46

Samson was goed op dreef tegen Roemer: 'U zoekt nu de verschillen om ze zo groot mogelijk te maken. Dat kunt u beter aan de heer Wilders overlaten, want hij doet dat met zeer veel verve en zeer effectief. Maar met u zijn de verschillen niet eens zo heel groot. Realiseer u dat en doe mee.' En zo is het precies. Roemer blaast zich voor de buhne op, wil zich groter en belangrijker voordoen, niet omdat hij iets zinnigs te melden heeft maar vooral om kiezers weg te trekken. Als de Sp verstandig was had ze allang een akkoordje gemaakt met de PvdA om samen een sociaal beleid te maken. Maar blijkbaar wil Roemer aan links Nederland laten zien hoever hij kan plassen: 'Kijk, zonder handen.'

1 Reactie
RvDugt
RvDugt5 mrt. 2013 - 20:46

Uhm zover ik weet wilde de PVDA geen afspraken maken met de SP maar nu moet de SP dan wel afspraakjes maken met de PVDA en dan zou de VVD dat ook nog moeten accepteren. Was het maar zo simpel.

mees.
mees.5 mrt. 2013 - 20:46

Banen liggen straks voor het oprapen,voor bepaalde sectoren hebben we straks veel migranten nodig om de doodeenvoidige reden dat we straks handen tekort komen. en wat doen we?We zijn grenzen dicht aan het gooien.Er moet iets aan de WW en ontslagrecht gebeuren....Asscher en Samsom,pak door,laat je niet afleiden door al die conservatieve krachten (die ons alleen maar achteruitgang brengen) die alles bij het oude willen laten en Nederland meer en meer op slot zetten!!!! Jongeren hebben in de toekomst niet het gevaar geen werk te kunnen vinden,het zal voor het oprapen liggen: http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/uitstel-hervorming-arbeidsmarkt-zal-zich-gaan-wreken … Als gevolg van de vergrijzing zal de groei van het arbeidsaanbod, die we de afgelopen jaren hebben gezien, verminderen, terwijl er in het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en de politie in toenemende mate mensenhanden nodig zijn. Juist nu moeten we ervoor zorgen dat komende generaties in een sterk bedrijfsleven kunnen werken, jongeren aanspraak kunnen maken op goed onderwijs en ouderen op goede zorg.

3 Reacties
Bakoe
Bakoe5 mrt. 2013 - 20:46

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3404638/2013/03/06/Sociaal-akkoord-komt-dichterbij.dhtml De polder denkt er toch iets anders over dan uw rechtse denktank. Zelf al een tijdje niet meer in het arbeidsproces?

brbrwr
brbrwr5 mrt. 2013 - 20:46

Wat een onzin weer Mees. Er is nu al een overschot van laag-opgeleiden voor de banenmarkt van nu en in de toekomst. De instroom van migranten die doorgaans laag-opgeleid zijn is inmiddels ook duidelijk voor de Pvda, de instroom van kansloze Bulgaren en Roemenen in 2014 hebben ze niet tegen willen houden, ze doen nu wel aan symboolpolitiek door dit wel voor de Kroaten te doen (terwijl deze gemiddeld wel beter zijn opgeleid en werkwillend zijn). Waar je het fabeltje vandaan haalt dat in de toekomst de banen voor het oprapen zullen liggen, is mij een volkomen raadsel en van enige realitieitszin gespeend.

Cinema2
Cinema25 mrt. 2013 - 20:46

En dit uit uw pen. Respect :-)

MichelReiziger
MichelReiziger5 mrt. 2013 - 20:46

Kabinet van nationale eenheid

1 Reactie
JanB2
JanB25 mrt. 2013 - 20:46

Nieuwe verkiezingen! Alles beter dan deze pot amateuristisch paniekvoetbal.