Joop

Rouwstoet doelwit van vuurwerkafstekers

  •  
02-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81545665_2197600603674720_5145028348505751552_n
In Ede hebben vuurwerkafstekers op Oudejaarsdag een rouwstoet belaagd. De getroffen begrafenisondernemer, Van de Weerd Uitvaartzorg, schrijft op Facebook dat de stoet die stapvoets op weg was naar de begraafplaats werd bekogeld met vuurwerk. Zowel de lijkwagen als de uitvaartleider die voor de auto uit liep waren doelwit van de jongeren. Dat schrijft het bedrijf op Facebook.
De uitvaartleider schrok enorm van het geweld maar besloot de daders aan te spreken. “Ik heb ze respect gevraagd voor de rouwstoet, en gevraagd hoe zij het zouden vinden als zij iemand moesten verliezen en als dan de rouwstoet bekogeld zou worden met vuurwerk.” De jongeren reageerden amper maar staakten het vuurwerkgeweld wel.

Meer over:

ede, nieuws, vuurwerk
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

L.Brusselman
L.Brusselman3 jan. 2020 - 14:36

@Olav Ik wordt een beetje moe van de eenzijdigheid en stemmingmakerij de laatste tijd in de media,de ene hype na de andere.Zwarte Piet ,Boeren en nu dan weer het vuurwerk. Maar de zaken die er toe doen worden verzwegen,al iets vernomen over de laatste Wikileaks onthullingen tussen het vuurwerk”nieuws”door? Dacht het niet.

adriek
adriek3 jan. 2020 - 9:33

Gezien de overbelaste politieorganisatie en de roep om meer blauw op straat stel ik voor om in het vervolg prioriteit aan handhaving van de orde te geven en de administratieve afhandeling op te schorten tot rustiger tijden. Dat wil zeggen: relschoppers, vuurwerkvandalen en ander geteisem direct opsluiten, en het gedoe met administratie en processen verbaal opschorten tot er tijd voor is. In drukke perioden zoals rond de jaarwisseling zou dat best een week of twee kunnen duren, dus de catering moet wel netjes verzorgd worden: we zijn tenslotte geen barbaren.

1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof3 jan. 2020 - 11:07

Eigenlijk best wel een fijn idee, rechtstreeks overgenomen uit al die fijne regimes in het verleden waar ze ook zo fijn over mensenrechten dachten...

Magische
Magische3 jan. 2020 - 8:49

Heel triest dit. Er is geen fatsoen meer. Ik lees hier veel berichten die de jeugd over 1 kam scheren. Maar dezelfde jeugd heeft het wel heel goed in het snotje als ze klimaatspijbelen. Zou het er niet aan liggen dat hele volksstammen gewoon de ander de wil op willen leggen en als het niet linksom wil dan maar via een rechter? Dit veroorzaakt een klimaat waarin normen en waarden vervagen en dát ziet de jeugd ook.

dirkdirk
dirkdirk3 jan. 2020 - 5:48

Vraag je eens af waarom het in Polen elke jaarswisseling gewoon rustig blijft? Daar lusten ze een beste borrel hoor, daar ligt het niet aan. Wat zou het verschil met hier zijn?

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2020 - 9:03

Nederlandse mentaliteit? En als ik het goed begrepen heb is zelf afgestoken vuurwerk weliswaar niet verboden in Polen maar wordt het wel sterk ontmoedigd en zijn er veel winkels die het niet meer verkopen.

dirkdirk
dirkdirk3 jan. 2020 - 10:28

Mark Huysman 3 januari 2020 at 10:03 Nederlandse mentaliteit? En als ik het goed begrepen heb is zelf afgestoken vuurwerk weliswaar niet verboden in Polen maar wordt het wel sterk ontmoedigd en zijn er veel winkels die het niet meer verkopen. De grootste knallers komen uit Polen, dus daar zit het em niet in. Nederlandse mentaliteit is het niet, want ook in Belgie en Frankrijk was het oorlog. In bijna heel west Europa is de jaarwisseling een slagveld, terwijl het daar rustig verloopt. Toch merkwaardig.

Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2020 - 18:39

Nou Dirk, laat jouw licht er eens over schijnen dan.

Fons Wijers
Fons Wijers3 jan. 2020 - 0:05

Wat we nodig hebben is een slim systeem om daders te achterhalen. Je doet wat, maar je komt er niet meer mee weg

L.Brusselman
L.Brusselman2 jan. 2020 - 17:52

Jullie zijn lekker stemming aan het maken,al het zoveelste anti vuurwek artikel.Wat een drukte allemaal om een dag in het jaar.

2 Reacties
OlavM
OlavM2 jan. 2020 - 20:31

@ L.Brusselman: "Een dag in het jaar"? Begin december begint het geknal al. Natuurlijk is na middernacht op 1 januari het hoogtepunt, maar juist de dagen daarna zijn vaak het gevaarlijkst. Dan gaat vooral de jeugd op zoek naar half of helemaal niet ontploft vuurwerk, dat dan alsnog wordt aangestoken, met all letselellende van dien.

Pammetje2
Pammetje23 jan. 2020 - 5:11

Ieder evenement dat de volledige inzet van politie, brandweer en andere hulpdiensten vereist, en daarbij tientallen ernstig gewonden en zelfs doden oplevert verdient het om verboden te worden.

Audio
Audio2 jan. 2020 - 17:16

Waarschijnlijk is een vuurwerkverbod onontkoombaar. Maar er zijn natuurlijk wel meer mensen die eigendommen en personen beschadigen c.q. verwonden en dan het hele jaar door. Denk hierbij aan voetbalvandalen, bepaalde groepen demonstranten, wegpiraten etc. Dan zou je voetballen, demonstreren en (auto)rijden ook moeten verbieden.

2 Reacties
Pammetje2
Pammetje23 jan. 2020 - 5:13

Ja Audio, als voetbal gelijke aantallen ernstig gewonden en schade zou opleveren was het allang verboden.

Purper Floyd
Purper Floyd3 jan. 2020 - 10:14

Nou Pammetje, dat doet het ook. Ga in het weekeinde maar eens bij de spoedeisende hulp kijken. Veel voetballer(tjes) met vaak serieuze verwondingen.

Ch0k3r
Ch0k3r2 jan. 2020 - 13:36

Aso's will aso Hier zouden enorme boetes op moeten komen te staan! Rotvolk!

Lucas2000
Lucas20002 jan. 2020 - 13:07

"de jongeren reageerden amper", typisch de hedendaagse autistische in zichzelf met tablet en smartphone gekeerde jeugd. 120 uur taakstraf aub.

1 Reactie
Pammetje2
Pammetje23 jan. 2020 - 5:14

Ik denk dat gevangenisstraf ook goed zou kunnen helpen. Gewoon afschrikking.

D.vanderKeur
D.vanderKeur2 jan. 2020 - 12:30

Ach dat zijn de bekende types van bekende persuasie, niet kijken doorlopen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman2 jan. 2020 - 22:34

‘bekende types van bekende persuasie’ Je bedoelt moslims maar je bent te laf om dat te zeggen. En je hebt ook geen bewijs maar je wilt wel graag een racistisch slaatje slaan uit dit nare incident. Dus verschuil je je achter vage insinuaties.

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 jan. 2020 - 12:27

Voordat we vuurwerk gaan verbieden vind ik dat eerst het gebruik van illegaal vuurwerk en het gebruik van vuurwerk voor brandstichting, bekogeling van personen, vernieling van eigendommen, e.d. wordt behandeld en gehandhaafd voor wat het is: het gebruik van wapens met al dan niet een terroristisch oogmerk. Met dat laatste bedoel ik het volgende: “het oogmerk om de bevolking of een deel der bevolking van een land vrees aan te jagen dan wel een overheid of internationale organisatie te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden, dan wel de politieke, constitutionele, economische of sociale structuren van een land, of een internationale organisatie ernstig te ontwrichten of te vernietigen” Wat er in Duindorp is gebeurd valt m.i. midden in die definitie. Eerst moeten de bokken van de schapen gescheiden worden door keihard optreden en een keiharde veroordeling door de bonafide vuurwerkgenieters. Die laatsten zullen bij een verbod immers terecht claimen dat zij moeten lijden onder de wandaden van een relatief kleine, maar groeiende groep ontremde bavianen. Later kunnen we het dan nog eens hebben over de milieu-aspecten van vuurwerk en samen onderzoeken of er misschien wel betere alternatieven zijn. Ik denk daarbij zelf aan een lichtshow van drones i.c.m. laserprojecties op gebouwen (dit laatste naar voorbeeld van Glow Eindhoven). Maar eerst de holbewoners opgepakt en zwaar en onverbiddelijk terechtgesteld. Tevens wil ik er op wijzen dat niet alleen vuurwerk, maar ook de (massale) onwettige inzet van tractors en ander zwaar materieel, met het oogmerk om een politiek doel te bereiken, valt onder de definitie van terreur. Het inzetten van een voertuig als wapen valt onder het strafrecht. Het komt me dan ook niet heel vreemd voor dat de Farmers Defense Force en de inmiddels gearresteerde voormannen van de Duindorp opruiers een affiniteit met elkaar bleken te hebben. Democratie is niet voor dictators. Daar dient ze zich onverbiddelijk tegen te verweren en haar burgers tegen te beschermen. Democratie is niet voor knuppels met knuppels.

6 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté2 jan. 2020 - 12:29

"door keihard optreden" moet zijn: "door keihard optreden van de politie en de rechterlijke macht".

adriek
adriek2 jan. 2020 - 13:49

Wel een beetje jammer dat je de discussie vertroebelt door de boerenprotesten op één hoop te vegen met vuurwerkterreur. De definitie van terreur is ruim genoeg opgezet om (misschien) beiden eronder te duwen maar het blijven toch heel verschillende onderwerpen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 jan. 2020 - 17:16

@eirda Ik begrijp je bezwaar. Ben zelf liefst terughoudend met scope creep in een discussie. In dit geval dringt de.overeenkomst zich wel heel erg op doordat de FDF de associatie met Duindorp en met carbidschieters zelf actief uitdraagt.

OlavM
OlavM2 jan. 2020 - 20:26

@ Le Chat Botté: [Maar eerst de holbewoners opgepakt en zwaar en onverbiddelijk terechtgesteld.] Ik hoop dat je bedoelt: berecht. Want een terechtstelling heeft immers altijd een dodelijke afloop. :)

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 jan. 2020 - 21:50

@olavm Inderdaad, slip of the pen. Scherp!

Pammetje2
Pammetje23 jan. 2020 - 5:22

Veel te lang verhaal. Je kunt vuurwerk niet selectief verbieden, en ook legaal vuurwerk is gevaarlijk.

Thuiszitter
Thuiszitter2 jan. 2020 - 11:30

Het was pas echt triest geweest wanneer de woorden van de uitvaartleider geen gevolg hadden gehad. Is dit nu echt landelijk nieuws vraag ik mij af ? Dit had ook dertig jaar geleden kunnen gebeuren.

6 Reacties
Salama.
Salama.2 jan. 2020 - 13:46

Dit is een dermate respectloze actie dat het wel landelijk nieuws mag zijn. Deze jongeren hebben blijkbaar totaal geen opvoeding gehad.

adriek
adriek2 jan. 2020 - 13:50

Landelijk nieuws misschien niet, wel een nieuw dieptepunt.

Konings2
Konings22 jan. 2020 - 14:56

Het is landelijk nieuws omdat men van het vuurwerk af wil. Elk stukje negatief nieuws zal dus worden gebruikt om dat doel te bereiken.

ton14024
ton140242 jan. 2020 - 15:37

´´Dit had ook dertig jaar geleden kunnen gebeuren´´ Zeker, maar met deze impact?

Thuiszitter
Thuiszitter2 jan. 2020 - 17:09

Salama- wat heeft dit met opvoeding te maken ? Ik vrat wat uit in mijn puberteit terwijl ik toch een goede opvoeding genoot.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 jan. 2020 - 21:08

Goed dat er na dertig jaar eindelijk aandacht aan wordt besteed.

DaanOuwens
DaanOuwens2 jan. 2020 - 10:33

Het verbieden van vuurwerk is het begin van een oplossing. Het gebeuren in Arnhem heeft ook laten zien dat jongens van 12 jaar daden kunnen plegen met rampzalige gevolgen. Dat dit soort dingen kunnen gebeuren is het gevolg van het wegkijken van de zwarte kanten van de samenleving, dat de sociale cohesie sterk verminderd is, dat opvoeders falen, dat het corrigeren van jongeren die vuurwerk gooien kan leiden tot mishandeling van bejaarden. Dat is de realiteit. Dat wordt nog verergerd door mensen die beweren dat jongeren nog niet kunnen beseffen dat dit fout gedrag is of door ouders die vinden dat het niet hun probleem is. Het creeert een land waarin iemand nooit verantwoordelijk is voor zijn daden. Zeker in de grote steden leven mensen langs elkaar heen en behalve justitie en overheid zijn er geen mensen die gedrag kunnen corrigeren, daarvoor is het maatschappelijk draagvlak niet meer aanwezig. In 50 jaar heeft iedereen in Nederland meer vrijheid gekregen om te doen wat hij wil, ik vind dat prettig en zou niet anders willen. De consequentie daarvan is echter dat ook heel veel mensen doen wat gevaarlijk, dom of asociaal is. En aangezien de samenleving deze daders niet meer kan aanspreken zal de overheid dat moeten. Maar het begint met het vaststellen dat mensen aangesproken mogen worden op hun verantwoordelijkheden. Als daar geen overeenstemming over is kan je ook niet klagen over het bekogelen van een begrafenisstoet met vuurwerk.

7 Reacties
hans21
hans212 jan. 2020 - 11:18

Het enige wat helpt is een overheid die keihard ingrijpt en de daders/overlastgevers minmaal 2 maanden onvoorwaardelijke gevangenis straf oplegt

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat2 jan. 2020 - 12:46

Maar natuurlijk, het verbieden. Wat anders. In feite geef je zelf al aan dat daar het probleem ook helemaal niet ligt. Misschien dan de kern van het probleem aanpakken, in plaats van het te misbruiken om vuurwerk te verbieden. Symptoomoplossing waarmee je het probleem niet op lost maar wel iedereen weer hun vrijheden mee in perkt. "In 50 jaar heeft iedereen in Nederland meer vrijheid gekregen om te doen wat hij wil" Jaarlijks komen er gemiddeld 86 nieuwe zelfstandige wetten en 128 nieuwe AMvB’s bij. bron: http://www.faqt.nl/vraag-en-antwoord/hoeveel-wetten-heeft-nederland/ Nou zijn het niet allemaal verbodswetten, maar je kunt wel redelijk veilig concluderen dat we vooral veel minder mogen, niet meer. Ondanks dat we dus in die 50 jaar minder mogen, zijn toch de problemen die jij noemt toegenomen en stel je meet (verbod) regels toe. Daar zit echt niet de oplossing in.

Lucas2000
Lucas20002 jan. 2020 - 13:10

"In 50 jaar heeft iedereen in Nederland meer vrijheid gekregen om te doen wat hij wil, ik vind dat prettig en zou niet anders willen" ik, ik, ik. De hedendaagse maatschappij is kil, koud en kijkt alleen naar zichzelf en de eigen bubbel. Liever de cohesieve maatschappij (ok, verdeeld in zuilen, maar veel meer gemeenschapszin) van 50 jaar terug.

DaanOuwens
DaanOuwens2 jan. 2020 - 14:23

@ hans Jij schrijft: Het enige wat helpt is een overheid die keihard ingrijpt en de daders/overlastgevers minmaal 2 maanden onvoorwaardelijke gevangenis straf oplegt Dat is niet zo, het verzwaren van straffen helpt nauwelijks. Wat wel helpt is de pakkans vergroten. Die zal met dit soort overtredingen niet hoger dan 5% zijn. @ Inhoudelijk_Debat Een geheel nietszeggend commentaar. Met als klap op de vuurpijl: Daar zit echt niet de oplossing in. In een debat voor grote mensen is het gebruikelijk dat je argumenten geeft. Jij roept slechts dat je niet meer regels wil, maar je motiveert niet waarom en je draagt zelf helemaal niets aan als oplossing en je geeft uiteraard ook geen argumenten voor jouw niet gegeven oplossing. Je reactie is hiermee fors in tegenspraak met je naam. Dit is een inhoudsloos debat.

tinus1969
tinus19692 jan. 2020 - 14:53

@Inhoudelijk_Debat [Nou zijn het niet allemaal verbodswetten, maar je kunt wel redelijk veilig concluderen dat we vooral veel minder mogen, niet meer.] Is dat zo? Veel van die wetten hebben geen impact op personen en persoonlijke vrijheden, maar gaan bv over allerlei technische zaken als vergunningen voor het professioneel werken met chemische stoffen.

tinus1969
tinus19692 jan. 2020 - 14:58

Mag ik een origineel idee voorstellen? Deze jongeren moet je niet straffen; dat heeft geen zin. De oorzaak is een combinatie van onmachtige ouders en foute vrienden die het gedrag in stand houden (Ede is al lange tijd berucht vanwege overlastgevende jongeren). De oplossing is dan om (op basis van kinderbeschermingsmaatregelen) de minderjarige jongeren Uit Huis te Plaatsen (UHP). Via een UHP haal je ze dus weg uit de situatie waarbij jongeren elkaar opjutten en de ouders niet in staat zijn om dit gedrag af te remmen, en krijg je vervolgens de kans tot enige heropvoeding. Zou dit werken? Het lijkt me zinvoller dan 2 maanden of 2 jaar cel.

DaanOuwens
DaanOuwens2 jan. 2020 - 21:15

@ Lucas2000 Jij schrijft: De hedendaagse maatschappij is kil, koud en kijkt alleen naar zichzelf en de eigen bubbel. Dat klopt en binnen die bubbel is het warm en comfortabel. Dus geen reden om terug te gaan naar het verleden. Mocht je dat willen, ga vooral je gang. Maar laat mensen die dat niet willen erbuiten. Begin je eigen gemeenschap en zet er een hek omheen. @ tinus1969 Jij schrijft: Via een UHP haal je ze dus weg uit de situatie waarbij jongeren elkaar opjutten en de ouders niet in staat zijn om dit gedrag af te remmen, en krijg je vervolgens de kans tot enige heropvoeding. Het gaat niet werken en het is onuitvoerbaar. Jij denkt dat opvoeden helpt, het punt is dat een deel van de jongeren helemaal geen enkele belangstelling heeft voor jouw opvoeding. Jouw normen zijn niet die van hen en worden dat ook niet. Overigens jouw normen zijn ook niet die van mij. Dus over het doel van je programma valt al geen overeenstemming te bereiken. Op dit moment zijn er ongeveer 600 jeugd TBS plaatsen in Nederland. Het rendement van deze behandeling is 25%. Dus de meest zware behandeling gericht op jongeren lost in 1 van de 4 gevallen het probleem op. Het rendement van jouw aanpak zal maximaal vergelijkbaar zijn. De totale geroep 15 tot 20 is ruim 1 miljoen. 10 % misdraagt zich regelmatig. Als afhankelijk van sociale klassen, regio/wijk, etniciteit/cultuur. Dus je hebt 100.000 jongeren voor een voorziening waarvan we er nu 600 hebben. En dan levert het toepassen maximaal in 25% van de gevallen iets op. Ik geloof er dus niet in. Lijkt mij beter deze jongeren meer consequent op te pakken en te straffen. En pakkans doet meer dan de lengte van de straf. De schade verhalen op de jongeren en daadwerkelijk laten vergoeden desnoods jarenlang. Beslag leggen op de bezittingen van de jongere. Ouders aanspreken en sowieso stoppen met de verkoop van het vuurwerk. Er is een groep jongeren waarvan nu al duidelijk is dat zij zich zullen blijven misdragen. Die kan een psychische stoornis hebben die hen gevaarlijk maakt voor anderen en zich zelf. Die groep moet beter in beeld komen. Ik denk dat daar bijvoorbeeld ook de killers uit gerekruteerd worden voor de drugsmoorden. Een landelijke aanpak vergelijkbaar met de top 600 aanpak in Amsterdam en daar moet een intensief programma op. Zo moet het volgens mij aangepakt worden.

Gerry Jöris
Gerry Jöris2 jan. 2020 - 10:32

Hoe diep zijn wij gezonken. Ik denk dat een aantal ouders toch maar eens een opfriscursus opvoeding moeten gaan volgen.

2 Reacties
Sam V
Sam V2 jan. 2020 - 19:09

Wij? Ik weet niet wat u de laatste tijd gedaan hebt, maar ik voel mij niet aangesproken. Aso’s bestonden altijd al. Dit soort excessen ook. Meer media-aandacht maakt alles groter. Neemt niet weg dat de aso’s wel in toom moeten worden gehouden. Meer regelgeving (verboden) is niet nodig. Ze deden immers al verboden dingen. Meer handhaving enige mogelijkheid.

Molly Veenstra
Molly Veenstra2 jan. 2020 - 21:12

'Meer handhaving enige mogelijkheid.' Dan moet je achter iedere boom een politieagent gaan neerzetten. Wellicht is het eenvoudiger om geen explosieven meer te verkopen aan ondeskundigen

Eric Minnens
Eric Minnens2 jan. 2020 - 10:15

Vuurwerkverbod. Maar er zijn zoveel goedwillende vuurwerkafstekers! Moeten die dan lijden onder kwaadwillenden als in bovenstaand stukje? Ja! Laten de goeden zich maar opofferen om onder de kwaden te lijden. Ze worden immers niet voor niets de goeden genoemd. Dit soort jaarlijks terugkerende berichtgeving is zum Kotzen. Komop goeden, offer je op, stem voor een vuurwerkverbod.

4 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof2 jan. 2020 - 10:28

Doen we dat dan ook met voetbal, politiek, religie etc.? Daar komt ook nogal wat geweld uit voort. Alles maar verbieden dan?

Freek3
Freek32 jan. 2020 - 14:55

[Alles maar verbieden dan?] Dat is waar de huidige samenleving naar vraagt. En dan 1 keer per jaar een feestelijke afleiding van het grauwe bestaan, iedereen een sinaasappel van staatswege (indien voorradig), net als in de DDR.

Karingin
Karingin2 jan. 2020 - 17:58

Ach gos. Wat een offers worden er toch van jullie gevraagd. Je mag ook nix meer in dit land, niet eens de auto van de buren in de fik steken of, heel grappig, een vuurpijl door zijn raam schieten.

OlavM
OlavM2 jan. 2020 - 18:10

Tja, en als een keer per ongeluk twee mensen in een lift omkomen als gevolg van baldadigheid met vuurwerk, dan is het gewoon helaas pindakaas? En verder gewoon maar weer doorgaan? Je verzint het niet hoe diep hier en daar het sociale bewustzijn is gezonken. Zorgelijk!

van Putten
van Putten2 jan. 2020 - 9:55

Mooie zeden in Ede zei oom

Kilted
Kilted2 jan. 2020 - 9:50

Misschien moeten we inderdaad wel overwegen om een vuurwerkverbod in te stellen. Ik heb zelf echt wel het nodige afgeschoten, maar dit soort dingen doe je niet. Dit heeft niet veel meer met jeugdige baldadigheid te maken...

JasDon
JasDon2 jan. 2020 - 9:33

Een van de bijgehaalde tweets is vooral erg woke, natuurlijk lopen er kinderen rond op oudjaarsdag die vuurwerk ergens naartoe gooien. Dat is niet misdadig, dat is jeugdelijke onnozelheid en een gebrek aan inlevingsvermogen. Kinderen maken die fouten wel eens en hopelijk heeft de opmerking van de uitvaartleider voor wat introspectie gezorgd bij de vuurwerkgooiers.