Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Roemer was gevangen in angst

  •  
24-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Roemer_300_01.jpg
'We waren te bang om fouten te maken' ... Vragen doemen op over de partijstrategie ... Is Roemer wel een leider?
SP-leider Roemer ziet achteraf in dat hij tijdens de verkiezingscampagne meer zijn eigen verhaal had moeten houden. In gesprek met de NOS zei hij te veel bezig te zijn geweest met het vasthouden van de sympathie en het vermijden van fouten.
Bekijk de video in andere formaten. Terugkijkend op de campagneperiode ziet Roemer het als een wijze les bij een volgende keer weer meer te doen wat de SP altijd doet: “Er vol in gaan, zeggen waar het op staat en actie voeren waar het nodig is”, aldus de SP-leider in het interview met de NOS.
Of die volgende keer komt, valt te betwijfelen. Zondagavond toonde de VARA de documentaire ‘Tussen pieken en peilen’ van Coen Verbraak. Daarin zien we Roemer op kwetsbare momenten tijdens de verkiezingscampagne. Op voorhand stond hij als tweede partij in de peilingen, maar de SP verdween eigenlijk al na Roemers eerste mediaoptreden naar de achtergrond. Verbraak kreeg ondertussen ‘onbeperkte toegang’.
We zien Roemers voorbereidingen voor debat- en televisieoptredens. Daarin oogt hij ontspannen en ook achteraf, wanneer een debat toch niet liep zoals hij had gewild, lijkt hij zijn emoties de baas.
Toch zegt Roemer nu achteraf dat de peilingen een verlammend effect op hem hebben gehad.
We waren te voorzichtig, te bang om fouten te maken. En dat was niet de houding waarmee zo groot zijn geworden in de peilingen.
Ook vindt hij dat zijn oprechtheid is afgestraft en hij niet de mogelijkheid heeft gekregen zijn eigen verhaal te vertellen. In de documentaire zien we zo’n moment waar hij na een debat bij De Wereld Draait Door in de auto zit en prevelt over een ‘bijna-karaktermoord’ na de beruchte aanval van Peter R. de Vries. “Dat moeten we achteraf nog maar eens goed evalueren”, zegt hij tegen Verbraak. Bij thuiskomst drinkt hij nog een biertje met zijn vrouw die de uitzending niet heeft gezien omdat ze aan het sporten was. “Laten we hopen dat genoeg mensen daar doorheen prikken […] Nog een dagje”, spreekt ze haar man moed in, die antwoordt met “Zo is het.”
Deze manier van verwerking van verlies zien we vaker terugkomen in de documentaire. Ook zien we zelden een strijdlustige Roemer die zijn tanden laat zien. Tijdens de voorgesprekken met zijn team worden de highlights doorgenomen, maar uitvoerige gesprekken over een debatstrategie blijven uit. Verbraak vertelde op 14 december in Pauw & Witteman over het maken van de documentaire. Roemer had laten weten niet bij Pauw & Witteman aan tafel te schuiven.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

Gogol
Gogol24 dec. 2012 - 10:50

"doemen vragen op over de partijstrategie" Alleen bij degenen die daar totaal niet over gaan. Irrelevant dus. SP-leden kijken naar het grotere geheel en struikelen niet voortdurend over beeldvorming en de waan van de dag. "Is Roemer wel een leider?" Tendentieus. Leidende vraagstelling is zeer zwakke retoriek. Gelukkig gaan SP-leden zelf over de leiding van de partij, niet een collumnistje.

Zjenny
Zjenny24 dec. 2012 - 10:50

Om degene die dicht bij zichzelf en de waarheid blijft nu weer te kakken te zetten, tekent diegenen die die integriteit te kakken zetten. Kom, laat ons weer stemmen op de frauduleuze liegende politici. Kom op journaille, maak nog een integer mens AF. Doe wat je kranteneigenaar je middels een memo-tje beveelt. Blijf gewoon shit herhalen tot alles naar stront ruikt. Kom Op, je kunt het! Succes ligt om de hoek..

Janssen3
Janssen324 dec. 2012 - 10:50

Ten eerste, de SP is ook niet altijd zo zuiver op de graad als ze zelf willen doen voorkomen. Ten tweede, als er veel gelogen wordt dan moet het toch vrij makkelijk aan te tonen zijn? Samson en Rutte zijn daar bijvoorbeeld een stuk bedrevener in. Ten derde, als een toekomstige leider van dit land niet met leugens en halve waarheden kan omgaan dan zie ik het internationaal gezien erg somber in voor Nederland

hannogroen
hannogroen24 dec. 2012 - 10:50

'We waren te voorzichtig, te bang om fouten te maken. En dat was niet de houding waarmee zo groot zijn geworden in de peilingen."' Als Roemer echt integer zou zijn, zoals velen hier schrijven, dan zou hij inmiddels zijn beperkingen kennen en plaats maken voor iemand die de druk wel aan kan.

Miesje3
Miesje324 dec. 2012 - 10:50

Wat is hij toch een charmante man die Roemer.. volledig worden neergesabeld door de media en dan nog de schuld bij zichzelf zoeken, kunnen veel politici nog wat van leren! Er was gewoon een moment waarop veel mensen zich plots realiseerden dat de SP eigenlijk een communistisch partij is, wat de goed bedeelde mensen diep in hun portemonnee zou raken.. Roemer kwam wel heel dicht bij de macht, dat moesten ze koste wat kost voorkomen en de Telegraaf nam het startschot. De vorige verkiezingen was het nog Wilders, nu was het Roemer. De hyena's (aka journalisten) hadden een prooi nodig, niet alleen om het te verslinden maar ook om hun gevoel van macht te bezegelen en te toetsen. En ook nu gaan ze maar door, de genadeklap willen ze zien.. ze willen hét bewijs dat de media wel degelijk in staat is iemand te maken en te breken.. ooh wat geeft ze dat een goed gevoel! Dus hierbij een oproep aan de heer Roemer: blijven vechten meneer Roemer, geef niet op, ze zijn allemaal bang voor u.. door gaan, door vechten, door bijten, terug bijten.. kom op, ZET 'M OP !!! Mensen als u kunnen voorkomen dat de hyena's het NIET voor het zeggen krijgen in deze wereld! Goh, en ik stem niet eens SP..

Meta Foor
Meta Foor24 dec. 2012 - 10:50

als samsom niet als een kwaakeendje achter de grote jongens was aangelopen , maar SP had gesteund als in een links blok, zou het een stuk socialer in Nederland zijn geweest deze kerst. de solidariteit is -aantoonbaar- opgeofferd voor een leuk baantje voor de ouwe pvda kliek

meijerlahn
meijerlahn24 dec. 2012 - 10:50

In deze tijd van spijkerhard op egoïsme en hebzucht gestoelde neoliberalisme en over lijken gaande winnaarsmentaliteit is er geen plek voor onbaatzuchtige en integere mensen. In de politiek niet, in de samenleving niet, in het bedrijfsleven niet, in de sport niet, in de media niet. De crisis waar we nu in zitten, in al z'n vormen, spreekt boekdelen.

GingerTed
GingerTed24 dec. 2012 - 10:50

En het zagen aan de poten van Roemer wordt voortgezet. Eerst een docu op tv, dan hier column van de hoofdredacteur, en nu een algemeen item. Nogmaals: Interessant te zien hoe de typisch oud-linkse machinaties via orders van hogerhand via handlangers uitgevoerd worden.

Winston2
Winston224 dec. 2012 - 10:50

Ahaa, zo gaat dat dus, een "hetze"... Nogal laag, Francisco. Je vraagt aan het begin van je laatste column: "Luidt de documentaire over Roemer zijn einde als SP-lijsttrekker in?" Het antwoord daarop is "nee"; je hebt gezien dat de reacties grotendeels positief zijn over de persoon Roemer, zelfs van tegenstanders van de SP. Nee, niet die prachtige, moedige docu zal zijn ondergang inluiden; jij kan dat echter wel, en dat weet je. Ja, je hebt macht; doe er nu dan eindelijk iets GOEDS mee.

Rootman
Rootman24 dec. 2012 - 10:50

Ze waren er gewoon nog niet klaar voor. Ze hebben wel bewezen een eerlijk alternatief te zijn. Roemer heeft tijd genoeg om zich serieus te laten trainen, hij heeft dezelfde fout als Obama in dat eerste debat gemaakt. De kiezer ook niet: laat zich weer een oor aannaaien en stemt strategisch PvdA of zelfs D66. Veel kiezers zijn nog gelovigen van de neo-liberale kerk, die dagelijks afstemmen op het ritueel van brood, spelen, commercials en propaganda. Hopelijk verandert hier iets aan in de loop van het Rutte 2 regime.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra24 dec. 2012 - 10:50

== Lees ook de opinie van Francisco van Jole over de documentaire ‘Tussen pieken en peilen’ == Daar staat vrijwel hetzelfde als in dit stukje. Is van Jole zo bang dat mensen wat anders gezien hebben in die documentaire dan hij?

johnnysisko
johnnysisko24 dec. 2012 - 10:50

Een echte leider erkent dat hij fouten kan maken. Jemig vaak roepen we dat politici open en eerlijk moeten zijn. dat ze altijd liegen. En dan is er een keer een leider die gewoon menselijk is dan is dat opeens zwak. We moeten zelf eens nadenken, wat willen we nu eigenlijk? Roemer is en blijft een integere man. Weliswaar misschien niet een man die is zoals de media het wil maar dat is niet het belangrijkste. Roemer kan zeker wel een land besturen. Laten media eens daar dieper op ingaan op hetgeen wat politici echt voorstellen en wat voor gevolgen die beslissingen hebben. Ongeacht welke kleur

tomaatnet
tomaatnet24 dec. 2012 - 10:50

Iemand die de druk wel aan kan? OFWEL IEMAND DIE ER NIET VOOR SCHROOMT OM MET LEUGENS HET DEBAT IN TE GAAN......? NEVER NOOIT! Dat is niet des SP! Al is de leugen nog zo snel........de waarheid achterhaalt hem wel.

tomaatnet
tomaatnet24 dec. 2012 - 10:50

@Joe Speedboot, Daar kun je inderdaad niet tegeningaan, wat en hoe je het ook doet. ZINLOOS,....DE LEUGEN REGEERT. Brussel heeft het hele scenario bekokstoofd. Daarom blijf ik zeggen:"niets is wat het lijkt!"

adriek
adriek24 dec. 2012 - 10:50

Ach.. in Italie is Berlusconi jaren aan de macht geweest, en het is algemeen bekend wat voor figuur dat is, en ten dele is bekend hoe hij het spel gespeeld heeft. Je moet je als SP afvragen of je het spel -op die manier- mee moet spelen als dat de enige manier is. Of dan toch maar de luis-in-de-pels op een open en eerlijke manier?

rbakels
rbakels24 dec. 2012 - 10:50

Begint JOOP.NL Roemer nu ook nog eens af te branden, na de verkiezingen nota bene, terwijl De Telegraaf dat voor de verkiezingen al had gedaan? Roemer heeft gewoon de pech gehad dat de kiezers naar het midden opschoven (en dat is fijn want anders was de formatie een drama geworden). Laten we niet vergeten dat de SP het na het aftreden van Marijnissen even heeft geprobeerd met een volstrekte tegenpool van Roemer: de vlijmscherpe hyperintelligente maar azijnzure dr. Agnes Kant. Dit "experiment" maakte pijnlijk duidelijk dat charisma een allereerste vereiste is. En dat heeft Roemer onmiskenbaar. Ik herinner er aan dat de Verenigde Staten acht jaar lang volgens velen behoorlijk succesvol werden geleid door een charismatische bejaarde die acteur was geweest in tweederangs films, intellectueel bepaald niet hoger aan te slaan dan een onderwijzer/plaatsvervangend schoolhoofd (wat Roemer was). Werd er niet ook geklaagd dat Samsom geen leider was, maar een solist die wel scoort maar de rest van de "troepen" niet meekrijgt, enkele getrouwen uitgezonderd die zijn tempo wel kunnen bijhouden?

rikus1
rikus124 dec. 2012 - 10:50

Roemer is een toffe vent, maar met wethouder houdt zijn bestuurlijk vermogen duidelijk op. Het was te hoog gegrepen

meleen
meleen24 dec. 2012 - 10:50

Als ik het me goed herinner was die zgn. Aanval van Peter R. In DWDD een kans voor Roemer om nogmaals aan te stippen dat Rutte had staan liegen. Dat Roemer deze kans niet zag kwam omdat hij alleen nog maar aan het achteruit verdedigen was. Dat is de enige fout die hij heeft gemaakt, hij heeft zich laten intimideren en zich in de verdediging laten drukken. Verder... Als de uitslag van de verkiezingen is dat de grootste leugenaars nu regeren en iedere dag ons land verder slopen, dan heb je als SP gewoon niet zoveel verkeerd gedaan. Dit land loopt vol domkoppen die zich in de luren laten leggen door mooie praatjes van gladjakkers, dan ben je als oprechte leider van een eerlijke partij kansloos. Nederland is nog niet intelligent genoeg voor de SP. Wie weet in de toekomst...

vriest
vriest24 dec. 2012 - 10:50

Vreemd dat neersabelen van roemer ,zijn de huidige regeerders zoveel beter zowel in opleiding als in kunde omtrend de huidige crisis het hoofd te bieden .Niets daarvan blijkt .

NicoSchouten
NicoSchouten24 dec. 2012 - 10:50

Commentatoren hebben een grote invloed gehad op de beeldvorming. En daarmee ook op stemmingswisselingen onder de kiezers. De 'voorzichtigheid' van Roemer, ingegeven door het idee dat een aankomend staatsman gevoel voor dilemma's moet uitstralen, werkte juist bij de SP averechts. Het paste niet in het heersende beeld, dus werd het uitgelegd als zwakte. Dat zag je in het eerste optreden rond de 3%-norm. De uitleg van dit optreden werd bepalend voor de interpretatie van navolgende debatten. De zelf in simpele schema's denkende beroepsgroep van politieke journalisten en commentatoren ging er van uit dat het kiezersvolk er mee gediend is hun simpele kijk in eindeloze herhaling voorgeschoteld te krijgen. Inhoudelijk gezien bleek hun onnadenkendheid steeds weer in het kritiekloos laten passeren van de veelvuldig terugkerende onzinnige gelijkstelling van de staatsbegroting met een particuliere huishouding. Eigenlijk heeft Roemer teveel diepgang verwacht bij het journaille en de commentatoren. Een harder optreden zou het beeld van 'zwakte' wellicht hebben voorkomen, maar het beeld van 'ongeschikt om te regeren' hebben bevestigd. Het werkelijke probleem is nu eenmaal de moeilijkheid om ingesleten denkschema's te doorbreken. Om dezelfde reden kon Samsom makkelijk terrein terug veroveren, zonder al iets gepresteerd te hebben.

NicoSchouten
NicoSchouten24 dec. 2012 - 10:50

"Is Roemer wel een leider", staat in de kop. De tekst gaat er niet op in, een geeft geen aanwijzingen. We weten daarom ook niet welk leiderschapstype de schrijver voor ogen heeft. Ongehoord oppervlakkig dus die kop; of is het tendentieus bedoeld?

Michiel Online
Michiel Online24 dec. 2012 - 10:50

wat een onzin. waar het in eerste instantie om gaat is dat de VVD/PVV/CDA/PvdA constant liegen. constant.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny24 dec. 2012 - 10:50

Het structureel onderbelichten door journaille van de leugens van rechts en extreem rechts, is in de Huffington Post aan de orde geweest. Ik kan de link even niet geven..sorry.

mees.
mees.24 dec. 2012 - 10:50

Roemer is erg zwak....geen leider,op het moment dat het er toe doet komt hij met niets,gaat stamelen etc.....dat is wat door de documentaire goed naar voren kwam....veel te weinig inhoud,daar red je het dus niet mee. Een beetje met de schouders naar achteren lopen en denken de rest komt vanzelf wel....nee dus,zo werkt dat niet,je moet er zelf staan,voor de volle 100%

2 Reacties
Zjenny
Zjenny24 dec. 2012 - 10:50

Ik vraag me af of je beseft dat je steeds een voorkeur uitspreekt voor een sterke man die dwingend en hiërarchisch "leidt".

RonaldNijssen
RonaldNijssen24 dec. 2012 - 10:50

Volledig mee eens, hoe had die man zich als premier staande kunnen houden in Europa, hij is te aardig. Als je aangevallen wordt zoals in DWDD dan kan alleen een rotsvaste overtuiging en trots je redden, die toont hij niet. Hij bedoelt het goed maar kan de druk niet aan. Dat heeft niets met een dictator te maken, in Nederland zul je altijd compromissen moeten sluiten. Wat wel opvalt is dat hij door intelligente mensen omringd wordt, ik deel hun wereldbeeld niet maar Kox en van Raak hebben door hoe ze de boodschap moeten overbrengen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2012 - 10:50

Nou Erwin Lamme, kom er maar weer in met je riedeltje.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew24 dec. 2012 - 10:50

Eigenlijk zouden we een prijsvraag moeten organiseren: wie kan Erwin Lamme het beste imiteren?

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2012 - 10:50

Zelfreflectie op zijn Roemeriaans: mijn oprechtheid is afgestraft, er is karaktermoord gepleegd en politieke tegenstanders liegen. Wat zal die man veel leren van zijn fouten.

1 Reactie
ElChe
ElChe24 dec. 2012 - 10:50

En dat op z'n geuseriaans!

bruces
bruces24 dec. 2012 - 10:50

GEEN ANGST. maar KNUTSELEN. Ik heb vanavond de documentaire bekeken over Emiel en de SP. Het was gewoon een softclubje dat Emiel moest voorbereiden op het debat. Zij presenteren een gezellig politiek sprookje, dat met juiste- en onjuiste argumenten door de tegenstander met twee zinnen volledig kon worden gesloopt. Dan blijf je met de mond vol tanden staan. Er zit geen karakter in het SP-debat. Het woord karaktermoord is niet van toepassing. Het tegen-antwoord moet scherp zijn en niet soft, gezellig en humoristisch. De SP moet leren dat er een waarheid bestaat voor de verkiezingen en dat na de verkiezingen er een andere waarheid bestaat. Het debat ging nu over de MP-functie en niet over de snoeischaar en tante Truus van de thuiszorg. Voorbeeld : Mark jij brengt de eigenbijdrage na 350 euro. Staat in jou programma. Mark hoe gaan de laagste inkomens dat bedrag betalen ? Leg dat even uit als MP van alle Nederlanders. Een MP mag niet liegen. Mark hoe wil jij de ziektekosten betaalbaar houden voor alle Nederlanders, ook de laagste inkomens ? Een MP mag niet liegen. Dus dat verhaal kan ik morgen laten doorrekenen en als het niet klopt, dan ga jij als MP dat aan alle Nederlanders uitleggen met kei harde cijfers, dat je fout zit. Nee Mark wij hebben het nu over jou getallen die moeten deugen en niet over mijn getallen. Dat doen wij dan wel bij het volgende debat na de controle van jou getallen. Eerst even de controle van jou getallen naar de kijkers. Mark vergeet de huur, gas, water, stroom, verzekeringen en het voedsel niet. Mensen moeten ook kunnen leven in Nederland. STOP. Verder geen reactie. Dan had de joker bij Mark gelegen. Met extra steun van Pechold en Buma. In die denktank van de SP moeten een paar etterbakken komen die hun sporen hebben verdiend buiten de politiek en het ambtenaren-apparaat. Politiek is keiharde MARKETING en niet meer het praatje van Jan uit Oss. Dat is ingehaald door de tijd. .

3 Reacties
Backtobasics
Backtobasics24 dec. 2012 - 10:50

"Politiek is keiharde MARKETING en niet meer het praatje van Jan uit Oss. Dat is ingehaald door de tijd". Die zogenaamde "Keiharde marketing" begint langzamerhand mensen de keel uit te hangen. Als u denkt dat marketing praatjes "modern" zijn loopt u achter de feiten aan.

JanB2
JanB224 dec. 2012 - 10:50

Politiek is keiharde MARKETING en niet meer het praatje van Jan uit Oss. Dat is ingehaald door de tijd. Waarmee we dus kunnen stellen dat de democratie ook een achterhaald concept is geworden. De politiek is een verneukcircus geworden en de kiezer laat zich nog verneuken ook.

ElChe
ElChe24 dec. 2012 - 10:50

"De SP moet leren dat er een waarheid bestaat voor de verkiezingen en dat na de verkiezingen er een andere waarheid bestaat." Dus smeerlapperij. Ik hoop toch dat de SP zich daar ver van verwijderd.

Irmaatje
Irmaatje24 dec. 2012 - 10:50

Het begint nu een beetje veel zielig te worden. de verkiezingen zijn voorbij hoor meneer Jole. Roemer is de enige die dit durfde, ik had het misvormen van Samsom van een oprechte activist tot een glibberliberaal ook wel willen zien. Maar mag niks over de PvdA zeggen he? Zucht.....

1 Reactie
JongLinks
JongLinks24 dec. 2012 - 10:50

Nou hoef je niet meteen te doen alsof Roemer dit ook had gedaan als hij slecht in de peilingen had gestaan. Roemer was ervan overtuigd dat hij premier zou worden en wilde dat mooi laten filmen voor later.

JoopSchouten
JoopSchouten24 dec. 2012 - 10:50

Dus 'het volk' wenst een die retorisch sterke agressieveling. Een met een 'grote bek en zogenaamd lef'... Als dit het type leider is die 'het volk' wenst zegt dit meer over 'het volk' dan over iemand die het voortouw neemt. Ze zoeken misschien een dictator. Iemand die door zijn achterban gevraagd wordt het leiderschap op zich te nemen, oftewel het voortouw wil nemen, moet sowieso 'lef' hebben. ... Deze verkiezingen zie ik als een optelsom van eenzijdige en suggestieve vraagstellingen uit verschillende media-pijpleidingen te tezamen een grote karaktermoord hebben gepleegd. Ik vraag me daarbij of en hoeveel 'lobbyisten' van andere partijen in de gangen van het mediacircus 'spinnende' waren. Als 'Den Onderbuycker' de moeite zou nemen de SP-site relaxed en kritisch door te nemen kunnen zij lezen wat Roemer allemaal doet, deed en blijft doen; leiding geven aan partijgenoten met een gedeelde flexibele visie; 'Heel de mens'. Laten we het hier over hebben in plaats van gezever over 'performance'. http://www.sp.nl/partij/theorie/kernvisie/

2 Reacties
Zjenny
Zjenny24 dec. 2012 - 10:50

Nee, Joop, niet het volk, maar het journaille dat de bevelen die middels memos naar hen door druppelen opvolgt; Die memoschrijvers, die willen dat. Mensen en groepen tegen elkaar uitspelen en angst aanjagen door dhet volk ongeïnformeerd en arm te houden. Hou jij ze dom dan hou ik ze arm..het is zo oud als deze patriarchale wereld oud is. Machtsspelletjes...en Van Jole doet er flink aan mee.

hannogroen
hannogroen24 dec. 2012 - 10:50

'Dus 'het volk' wenst een die retorisch sterke agressieveling. Een met een 'grote bek en zogenaamd lef'...' Dat maak jij er van. Tussen wat jij schetst en Roemer zit nog al een spectrum. Bijvoorbeeld een retorisch- en tactisch net wat slimmere lijsttrekker dan Roemer. Bij de SP kan ik ze zo niet verzinnen maar kijk naar iemand zoals Van Der Laan, die op uiterst rustige toon met een paar woorden zo ongeveer iedereen aankan (zelfs Wilders). Met zo'n vent kan je wat bereiken, Roemer heeft die capaciteiten helaas niet.

JongLinks
JongLinks24 dec. 2012 - 10:50

Hopelijk ziet marijnissen in dat hij gewoon eens moet vertrekken en dat hij de touwtjes los moet laten. Hij behandeld Roemer als zijn kind en sluit zelfs de docu af met de denigrerende woorden: "Goed gedaan hoor jonge"

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94924 dec. 2012 - 10:50

Inderdaad Marijnissen opereert als een soort Poetin, de baas achter de schermen en behandelt SP politici als zijn marionetten. Het was ook Marijnissen die 45 zetels heeft genoemd in de peilingen als maximum getal, waarna alle media en partijen de pijlen op de SP gingen richten. Niet erg maar dan moet het SP kader er ook wel staan rondom Roemer, met advies, kennis en debattraining. Mogelijk heeft het SP kader besloten om Roemer ( net als Rutte ) zolang mogelijk uit de media te houden zodat Emile geen fouten kon maken of die te reduceren. Ik kan mij oprecht voorstellen dat de hoge peilingen verlammend werkten op Emile en de SP. Peilingen zijn een nieuwe extra mediatool, waarin je heel wat spin en complot theorieën kwijt kan. Media leven van achterklap, rellen, intriges, spin en beeldvorming, want die leveren meer goeddkope kijkcijfers en reacties op dan dure onderzoeksjournalistiek. De politieke en financiële EUrogijzeling door de EU en banken, heeft helaas geen heldere politieke standpunten opgeleverd van politieke partijen. De discussie is zwart/wit gevoerd zonder genuanceerde vergezichten die paal en per stellen. De "totale unie" ( fusie ) of "uitreding", meer smaken werden niet voorgeschoteld. Beste vreemd dat soevereiniteit, borgstelling, democratie niet op de agenda stond, want de integratie/ transfer fusie gaat miljarden kosten.Tal van democratische nationale budgetaire bevoegdheden en noodkredieten worden in deze en vorige kabinetsperiode overgedragen en komen mogelijk nooit meer terug. Totale unie: PvdA, D66, GL Uittreding: PVV Beperkte Unie: VVD, SP, CU Eerlijk is eerlijk ik heb alleen uit de mond van Samsom mogen horen dat de EUrocrisis NL miljarden en ongemakkelijke momenten gaat bezorgen. Waar dat verder toe leidt geeft Samsom trouwens ook niet aan. Rutte, Pechthold, Sap ( ( hoe heet die nieuwe? ), Roemer, Slob, Thieme niemand heeft dat zo duidelijk durven zeggen. Roemer, Slob en Thieme waren wel tegen ESM wegens te weinig budgettair zeggenschap van NL in noodsituaties. Nu nog mag Jole zich druk maken over nationale politici, inmiddels liggen ze aan de ketting van Brussel en Frankfurt.

freaky33
freaky3324 dec. 2012 - 10:50

Mooi portret. Ongeloofelijk dat Roemer ten onder is gegaan door mede toedoen aan de rechtse media en zelfs de Vara (lees PVDA) deed hier vrolijk aan mee. Te triest voor woorden. Nu zitten we met de gebakken, rechtse peren, bah, bah bah!

1 Reactie
JongLinks
JongLinks24 dec. 2012 - 10:50

Als Roemer in goede doen was geweest had hij alleen maar stemmen gewonnen door de vara. Natuurlijk gingen ze er hard in maar wel met punten die Roemer normaal gewoon naar zijn hand had kunnen buigen. Peter R de vries en die knul van de G500 zouden geen partij moeten zijn voor Roemer.

Rootman
Rootman24 dec. 2012 - 10:50

Dit geldt wat meer op de lange termijn, maar: waarom schrijft niet iemand een goed boekje over een NIET NEOLIBERAAL 'verenigd' Europa. Ik ben zelf bv. erg pro Europa, love Schengen, maar griezel van de technocratie van Brussel/Straatsburg. Bij meer eenwordeing, dus meer overdracht naar Brussel: Wat betekent dit bv voor het drugsbeleid. Het downloaden. Meer of minder bijdragen aan NATO, Het prostitutiebeleid (wat zeker niet hetzelfde is als mensenhandel of slavernij). Abortus, euthanasie, mogen Vloeken (%&*@^5$#*#!!!). Wordt het slechter of beter voor ons vee? Komt er nog minder arbeidszekerheid? Hoe gaat het met onze lonen. Wordt onze medenzeggenschap groter of kleiner: hoe gaat die staatsinrichting er eigenlijk uitzien???, wat kunnen wij hier wel/ niet aan doen). Maar ook: stel dat er een fascistische meerderheid in een aantal landen van de unie ontstaat. Wat zijn de beveiligingen? Als Israel weer een massaslachting aanricht, wat zijn de garanties dat een meerderheid, of een aantal omgekochte leiders ons niet dwingt daaraan mee te helpen? Als een paar generaals vinden dat het tijd is om armageddon in te luiden met een nucleaire aanval op Iran, zijn we dan in een betere of slechtere positie? Komen klokkenluiders als Assange, of leiders als Chavez op de kill list, of krijgen we er zeggenschap over? Censuur op het internet? etc. Wat echt ontbreekt is visie (daar komen uiteindelijk je stemmen vandaan)op een goed Europa. Dit advies geldt voor de SP maar ook voor de remnants van GL, maar eigenlijk elke partij! (Dan wordt D66 ook eindelijk eens ontmaskerd voor wat het is!).

1 Reactie
ColorHugo949
ColorHugo94924 dec. 2012 - 10:50

Goede vragen Bob, over die vergezichten en integratie van de EU/ Eurozone hadden de verkiezingen moeten gaan. EUrogijzing van banken en de EU/EMU rommelt NL een fusie in. Hoe compleet wordt die federale unie en wanneer worden burgers er democratisch in betrokken? EC, EP propageren en dromen van de totale unie. Zij hebben een carriere en financieel belang daarin en werken in Brussel of Frankfurt betekent je bent ervoor of je ligt eruit. Ooit een EC of EP lid horen pleiten voor een minimale unie? EP ( nationale regeringleiders ) zitten gevangen tussen nationale belangen en de EMU/ banken. Wegens de de EUrogijzeling kiezen ze noodgedwongen voor EU/EMU/ Bankenunie zonder te weten waar dit toe leidt en hoeveel dit gaat uiteindelijk kosten. Borgstelling van gezamenlijke schulden op de NL burger is al met een factor 10 groter geworden de laatste 5 jaar en groeit met de dag. ( Rekenkamer )

tomaatnet
tomaatnet24 dec. 2012 - 10:50

@Mees ., Je bent pas een LEIDER wanneer je via leugen en bedrog de verkiezingen wint? Authenticiteit is not done, toch? Daar win je niks mee, zo gewonnen, zo geronnen. Het hele zg Europa is ontstaan door leugen en bedrog, ofwel een grote farce.........diep en diep triest! Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan...........

1 Reactie
ElChe
ElChe24 dec. 2012 - 10:50

Uitsluitend door te liegen kun je minister president worden in Nederland.

Winston2
Winston224 dec. 2012 - 10:50

Je hebt leiders en je hebt machthebbers. De waarheid is dat we worden geregeerd door de machthebbers binnen het kapiyalistische monopoly-spel dat wereldwijd wordt gespeeld, inmiddels ten koste van hele volkeren, landen en continenten. Macht is direct gekoppeld aan bezit; bezit = macht. Als ik een stuk grond _bezit_, dan heb ik de _macht_ om een ieder van mijn grond te weren die ik daar niet wil hebben, kan ik de producten die de grond oplevert als de mijne claimen en heb ik de _macht_ van de wetgever in mijn rug. "Bezit" is dus een juridische constructie die macht geeft. Het is niet moeilijk te begrijpen dat in een wereld waarin we allemaal tot op zekere hoogte materialist zijn (we moeten immers allemaal eten, drinken, en als het even kan wonen), degenen die het meeste bezitten ook de meeste macht hebben. In ons kapitalisme wordt die macht door de machthebbers wellustig uitgeoefend, dwars door alle grenzen heen (het kapitalistische wereldrijk is immers globaal; we hebben een _wereld_economie), en wordt uitgevochten door de consumenten van de wereld. Echter, wij zijn mensen en mensen accepteren het niet dat er macht over ons wordt uitgeoefend door machthebbers. We laten ons niet zomaar voor hun karretje spannen... Nee, wij hebben een "stammengeest" en willen ons eigen opperhoofd kiezen. Vandaar dat de machthebbers voor ons elke vier jaar een speciale gelegenheid organiseren waarbij we de kans krijgen precies dat te doen. De machtebbers zorgen er natuurliujk wel voor dat de gekozen leiders goed zijn klaargestoomd om hun belangen niet teveel in de weg te staan. Legers van lobbyïsten zijn druk in de weer voor elke tak van mega-industrie die je maar kunt bedenken. Spindoctors worden ingeschakeld om de economie, en daarmee de werkelijke economische machthebbers, te beschermen door elk echt links geluid in de kiem te smoren. De door de machthebbers geselecteerde "gekozen" leiders zijn net zo nep en plastick als hun gemiddelde product en varen in hun discours precies tussen de door de machthebbers aangegven grenzen, waarbij vooral uitwijken naar links ten koste van ALLES moet worden voorkomen. Ze dreunen als een ware Erwin Lamme voor-, door- en nagekauwde dogma's na die ons wankelende vertrouwen in de ideologieën van Adam Smith weer moet herstellen; groei, groei, groei. Winnen, winnen, winnen. Hoe dan ook. Ten koste van alles, zelfs eigen eer en trots. En dan is er nu een authentiek links persoon die een authentiek geluid laat horen, zich niet door "mediatrainers" laat omvormen tot een plastick naspreekpop, die het waagt vraagtekens te zetten bij hetgeen door de nasprekers als vanzelfsprekend wordt gezien... Meteen is de machine van de machthebbers in actie: zo'n authentieke leider hebben we niet besteld. Authentiek links was toch al dood? Hebben we niet de PvdA ingehuurd om die luitjes kalm te houden? Nou breekt mijn 24 karaat gouden klomp... Gelukkig hebben we die jonge vlotte Samsom nog. En gelukkig hebben we in Rutte de gladste gladjanus sinds tijden te pakken; die schroomt niet om een leugentje of twee om onze belangen te beschermen! Maar wacht... de peilingen gaan nu alweer de verkeerde kant op! We hebben nog een genadeklap nodig... Wacht, we bellen Van Jole even...

2 Reacties
Zjenny
Zjenny24 dec. 2012 - 10:50

==Maar wacht... de peilingen gaan nu alweer de verkeerde kant op! We hebben nog een genadeklap nodig... Wacht, we bellen Van Jole even...=== Daar lijkt het verdomde veel op en het is teleurstellend.

hannogroen
hannogroen24 dec. 2012 - 10:50

'een authentiek links persoon die een authentiek geluid laat horen, zich niet door "mediatrainers" laat omvormen tot een plastick naspreekpop,' Binnen de SP worden ook mediatrainingen gegeven, en men vindt Roemer intern kennelijk zo goed dat hij mag meedoen in het geven ervan, zie: http://mirandaverdouw.sp.nl/weblog/2011/04/03/mediatraining-van-bert-voskuil/ Daarnaast maakt een goede mediatraining helemaal geen plastic naspreekpop van je. Het maakt je sterker omdat je beter met lastige vragen en vervelende journalisten om leert gaan.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2012 - 10:50

In mijn omgeving van hardwerkende, serieuze en ambitieuze mensen werd een zucht van verlichting geslaakt toen de SP onderuit ging tijdens de verkiezingen. Bijna niemand heeft zin in een soort communistische partij die mensen die verantwoordelijkheid nemen (bijvoorbeeld voor hun eigen gezondheid door niet te roken, weinig te drinken en veel te bewegen) afstraft ten gunste van mensen die er een potje van maken. De SP misbruikt ook steevast de term solidariteit. Want wat is er bijvoorbeeld solidair aan het doorschuiven van de rekening van mensen met slechte leefgewoonten, naar mensen die heel gezond leven? Ik zie dat niet, en met mij gelukkig heel veel andere, verstandige Nederlanders. De SP op links en de PVV op rechts dienen wat mij betreft zo klein mogelijk te blijven. Dus eigenlijk mag Roemer van mij nog heel lang lijsttrekker blijven. Op naar de 7 zetels!

2 Reacties
freaky33
freaky3324 dec. 2012 - 10:50

Dom, zuur rechts geneuzel van de tegenpartij. Doorzichtig.

Backtobasics
Backtobasics24 dec. 2012 - 10:50

Dus volgens uw redenering hebben mensen die "ziek" geworden zijn het voornamelijk aan zichzelf te danken?........., en daar wil uw "kring" van "hardwerkende, serieuze en ambiteuze" mensen niets mee te maken hebben, laat staan enige steun aan geven. Zoveel "vrekkigheid" doet me op deze kerstavond een beetje aan "A Christmas Carol" (uit 1843)denken.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2012 - 10:50

Slecht verweer joop. Niemand heeft het over het uiterlijk.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 dec. 2012 - 10:50

Uiterlijk is wat anders dan uiterlijkheden.

OmeGerrit56
OmeGerrit5624 dec. 2012 - 10:50

Roemer doet zichzelf te kort. Hij heeft geen vuile spelletjes willen spelen en geen leugens willen vertellen. Dat siert hem en het toont aan hoe makkelijk de Nederlandse kiezer zich heeft laten bespelen door PvdA en VVD. Die kiezer is nu tot dezelfde slotsom gekomen, getuige de duikvlucht in de peilingen van beide partijen. Roemers imago is misschien voorgoed besmeurd door de vuile campagne van rechts en de PvdA. Dat kan verklaren waarom de SP nu geen garen spint bij de neergang van de regeringspartijen. Maar al diegenen die Roemer en de SP vlak voor de eindstreep hebben laten struikelen, hebben zich wel een loer laten draaien. Zij zouden er beter aan hebben gedaan naar de intenties en het programma van de SP te kijken in plaats van alleen het mannetje dat het gezicht moest bepalen. Zij betalen onder Rutte II nu de prijs voor hun eigen kortzichtigheid. De ene na de andere belofte van het huidige kabinet blijkt loos. Het ene na het andere plan moet worden bijgesteld of geschrapt. Het is ongelooflijk dat een meerderheid lijkt te willen dat dit zwalkende kabinet, dat alles doet om de economie af te breken, nu moet doorgaan. Zelden heeft een startend kabinet zo’n brevet van onvermogen afgegeven. Nederland presteert inmiddels het slechtste van alle omringende landen in Europa en onder Rutte belooft het alleen nog maar slechter te gaan. Dit kabinet houdt halsstarrig vast aan de neergaande spiraal van het kapotbezuinigen. Het zijn niet de minste economen die dat beamen. Alles wat in de jaren 20 leidde tot de grote depressie wordt nu herhaald. Opnieuw dreigt daar een hele generatie de dupe van te worden. Een generatie waarin zou moeten worden geïnvesteerd om de kenniseconomie te krijgen die zo luidkeels is aangekondigd. Er komt helemaal niets van terecht.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen24 dec. 2012 - 10:50

[Roemer doet zichzelf te kort. Hij heeft geen vuile spelletjes willen spelen en geen leugens willen vertellen.] Dat heeft ie anders wel uitgebreid gedaan. 1 voorbeeld, onder de SP zou iedereen met hypotheek-restschuld kwijtschelding krijgen! Op de vraag hoe dat betaald zou worden kwam natuurlijk geen antwoord.

[verwijderd]
[verwijderd]24 dec. 2012 - 10:50

Waar hebben we het over? De leiding van de vierde partij van het land, de eeuwige oppositiepartij...Er zijn toch vast wel relevantere zaken om ons druk om te maken dan om welk poppetje nu weer de rode brigade wat smoelwerk zou moeten geven? Alsof weer een ander hoofd op die tomatenposters de SP ineens tot regeringspartner of zelfs regeringsleider promoveert...gelukkig weet 90% van de kiezers wel beter.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT224 dec. 2012 - 10:50

Je verandert je naam steeds weer, maar je blijft de betaalde beeldvormer, aka de verzuurde rechtsradicale Sneer. Wel grappig dat jullie nog steeds zo bang zijn voor een beetje echte oprechte menselijkheid in de politiek... Al snap ik het wel, als ik zo kijk hoe de een na de andere partijprominent in eerdere schandalen tegenlijk beland bij jullie peerpressure party... Sterkte met de verwerking van het eclatante verlies straks, want zelfs de oudgediende VVDers keren de partij de rug toe, nu ze zien dat het alleen nog maar hedonisme is binnen het bestuur van de officieuse fusiepartij PVVDA ! Wnat er staat weer een nieuw schandaal te wachten, waarbij de bonnetjes affaire zal verbleekeren... Want de van Rey affaire krijgt nog een staartje, nu blijkt dat juist de toezicthouders van de betroffen cooperaties juist aangedrongen hebben op het investeren van eigen vermogen in Derivatives en NCDS's...