Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Rob Jetten: 'Avondklok zonder toestemming Kamer? Dacht het niet'

  •  
05-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rob Jetten D66coronadebat 2e kamer foto: ARIE KIEVIT

© Rob Jetten D66 coronadebat 2e kamer foto: ARIE KIEVIT

Als het aan D66-fractieleider Rob Jetten ligt, moet het kabinet geen avondklok kunnen instellen zonder tussenkomst van de Tweede Kamer. Op Twitter noemt hij de avondklok, die het kabinet wil kunnen afkondigen in regio’s waar het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, “de meest vrijheidsberovende maatregel tot nu toe”.
Donderdag werd bekend dat het kabinet bij de invoering van een avondklok mogelijk gebruik wil maken van de nooit eerder gebruikte ‘Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag’. Toestemming van het parlement zou dan niet nodig zijn.
Mark Rutte en Hugo de Jonge kondigden tijdens hun persconferentie van dinsdag aan dat ze een regionale avondklok overwegen. De regio’s Rotterdam, Dordrecht, Zuid-Holland-Zuid en Twente staan er slecht voor , aldus de premier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

OlavM
OlavM8 nov. 2020 - 1:31

Tot nu toe zijn alle maatregelen, die de grondrechten van burgers feitelijk drastisch inperken, zonder een specifieke Coronawet eigenlijk ongrondwettig. Gebruik maken van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag is ook weer een noodsprong, die de toets van rechtmatigheid m.i. niet zal kunnen doorstaan. De wetgever dient eindelijk eens echt spoed te betrachten bij het tot stand brengen van de noodzakelijke wettelijke regeling. Ook de Tweede Kamer zelf faalt op dit punt.

Verver
Verver7 nov. 2020 - 7:45

Wat gaan ze met een avondklok bereiken? M.i. kunnen ze beter alcohol verbieden. 130000 mensen in GGZ instellingen i.v.m. alcohol en 837 doden per jaar direct door alcohol. Plus alle maatschappelijke kosten en ellende die alcohol veroorzaakt. Volgens mij heeft het instellen van een avondklok ook met alcohol te maken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 10:18

Ik krijg steeds meer waardering voor Jetten nu Kaag me de keel gaat uithangen.

Hakkepuf
Hakkepuf6 nov. 2020 - 8:47

Het is erg zorgelijk gesteld met de democratie in bananenrepubliek Nederland. Wanneer een motie tegen de zin van de regering aangenomen wordt, dan legt de regering deze naast zich neer. Het Partijkartel loopt uit de hand. Wedden dat Rob Jetten met de eventuele avondklok in gaat stemmen? Het wegrennen uit de kamer was slechts een voorproefje.

1 Reactie
OlavM
OlavM8 nov. 2020 - 1:35

@ Hakkepuf: [Wanneer een motie tegen de zin van de regering aangenomen wordt, dan legt de regering deze naast zich neer.] Dat is een normaal recht in ons staatsbestel, en komt dan ook niet zelden voor. Iets anders is, wat de Tweede Kamer vervolgens doet: erin berusten, of een motie van wantrouwen aannemen, waaruit dan een kabinetscrisis resulteert. Dit laatste gebeurt natuurlijk niet gauw.

Marcus A.2
Marcus A.26 nov. 2020 - 8:41

Wat d66 vindt en roept neemt iedereen natuurlijk met een korreltje zout. Maar met zo'n uitspraak kún je natuurlijk alleen maar scoren, zonder enig risico. Wat een lauwe vaatdoeken zijn het toch.

Libertain
Libertain6 nov. 2020 - 8:19

In het veld van de politieke theorie het eindstation van het neoliberalisme is de (corporatieve) totalitarisme. Waarvan akte?

Buitenstaander
Buitenstaander6 nov. 2020 - 8:12

Ik denk dat het idd beter is daar nog wat weken over te debatteren. En dan met een soort van compromis te komen: Het vliegtuig neemt een onbeheersbare duik en de piloot gaat uitgebreid met de hele bemanning overleggen. " Meest vrijheid berovende maatregel' Avondklok bv van 10 tot 6 . Idd. Drama.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 nov. 2020 - 0:36

Lijkt me nu juist handig om de drukte wat meer te spreiden . Juist wat meer dingen in de avond en nacht mogelijk maken . Of gaat het nu om Amsterdam dat maar toeristen blijft melken hoe vol het ook is?

GoudenBergen
GoudenBergen6 nov. 2020 - 0:28

Doet me sterk denken aan 40-45, Sperrzeit.

1 Reactie
Buitenstaander
Buitenstaander6 nov. 2020 - 8:14

Eigenlijk is alles waar je het niet mee eens bent te herleiden tot de Nazi's.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 nov. 2020 - 20:47

Voor mijn veiligheid reis ik als ik moet reizen 's avonds laat. Een avondklok betekent dat ik als nog in een drukke trein terecht kom.

Thuiszitter
Thuiszitter5 nov. 2020 - 20:40

Ik heb wat gemist , denk ik, wilde het kabinet dit zonder overleg doen dan ? Ze overwegen om het eventueel in te voeren dat zegt verder niks.

ton14024
ton140245 nov. 2020 - 20:25

Volkomen terecht dat de kamer zich hierover moet uitspreken.