Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Rijksrecherche houdt VVD-politica aan om schenden ambtsgeheim

  •  
17-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
posterVVD300_03.jpg
Het OM verdenkt haar van het doorspelen van informatie uit de sollicitatieprocedure voor een burgemeestersbenoeming aan een partijgenoot
VVD-politica Kathalijne de Kruif is door de Rijkrecherche aangehouden voor het schenden van haar ambtsgeheim. De vrouw uit Maarssen was lid van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de burgemeester van de gemeente Stichtse Vecht en zou informatie uit die sollicitatieprocedure hebben doorgespeeld aan een partijgenoot.
Overigens leidde het lekken niet tot de benoeming van een VVD’ er, de nieuwe burgemeester werd uiteindelijk PvdA’er Marc Witteman, die vorige maand werd geïnstalleerd. De Kruif zou de geheime informatie waarover zij als lid van de vertrouwenscommissie beschikte in november en december vorig jaar hebben verstrekt. Sinds de vorige burgemeester in juni vorig jaar was vertrokken werd de burgemeesterspost in Stichtse Vecht waargenomen door Liesbeth Spies (CDA), minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Rutte I. 
Cc-foto: VVD

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Sardar2
Sardar217 feb. 2015 - 13:55

"Meer straf en minder begrip voor criminelen - VVD" Dat is de aard van VVD en dus geen criminaliteit. Wat een land zijn we geworden!

msj_meijerink
msj_meijerink17 feb. 2015 - 13:55

Goh, ze kunnen bij de vvd dus meer dan met een riek de gemaakte onkosten declareren!

CliffClavin1993
CliffClavin199317 feb. 2015 - 13:55

Ach. Komende zondag, in Buitenhof, komt Halbe Zijlstra wel weer, of anders Stef Blok, wellicht zelfs Fred Teeven: 'wij van ons team van de VVD zijn 100 % van mening dat mw. de Kruif geen blaam treft, zij heeft niets onoirbaars gedaan, en we gaan pal vóór haar staan. Haar staat van verdienste kent geen gelijke, en ze geeft ook nog elk jaar 5 Euro aan het Leger Des Heils. Dat zij op de zeer late avond op een gezellige borrel een partijgenoot even bijpraatte over zeer gemene strikvragen, die het oogmerk hadden de meest geschikte voor het ambt met opzet uit te schakelen, dat zien wij als menslievendheid. Intern onderzoek heeft uitgewezen dat die bewuste vragen uit zeer linkse hoek kwamen. Met échte plegers van misdrijven gaan wij van ons team toch anders om. We hebben inmiddels stappen ondernomen tegen die infiltrant die die vragen erin smokkelde. Hij kan vijf jaren detentie tegemoet zien. Heeft U nog verdere vragen? Neen? Dank U voor dit gesprek.

basOoms
basOoms17 feb. 2015 - 13:55

De I van integriteit is ook geen letter die in de VVD voorkomt. Anders hadden ze wel VVDi geheten.

bEngel2
bEngel217 feb. 2015 - 13:55

Ach ja, VeeVeeDee.. What's new? Maar opgepast! Als de VVD light partij wil, kan, mag D66 niet achterblijven. De D66 burgervader van Wassenaer lust er ook wel pap van.

janwijn
janwijn17 feb. 2015 - 13:55

Ik hoor en zie op de TV regelmatig een spotje over gezinsproblemen met de gezongen tekst: 'Het houd niet op' Ik moet dan steeds aan de VVD denken.

Mark Gh
Mark Gh17 feb. 2015 - 13:55

Top! Goed bezig van de politie. Beroepsverbod + flinke boete lijken me gepast. Vind dit ambtsmisbruik persoonlijk wel van een andere orde dan fraude en diefstal zoals Bert van de Roest of die Verheijen hebben gepleegd, die mogen gewoon de bak in wat mij betreft.

janwijn
janwijn17 feb. 2015 - 13:55

Graag een foto van die fraudeleuze VVD'ers bij dit artiekel want ik wil wel weten wie er achter me staat wanneer ik bij de kassa van de Plus sta te pinnen.

Thom Holterman
Thom Holterman17 feb. 2015 - 13:55

Het is weer een VVD-politicus die verdacht wordt van een misdrijf dat je alleen kan plegen als je tot een bepaalde kaste behoort: mensen die ons besturen (politici, overheidsdienaren, etc.). Het VVD vignet dat het item vergezelt, spreekt over gewone criminaliteit, iets dat door ieder van ons gepleegd kan worden. Politici en soortgelijken uit die kaste worden geacht daar buiten te staan: het vignet spreekt dus over de criminaliteit van de ‘gewone man’ (waaronder begrepen vrouwen). Het is precies dit onderscheid dat in het vraaggesprek tussen het Franse tijdschrift Siné Mensuel en de Franse onderzoeksjournalist Antoine Peillon aan de orde is. Ik licht daar een paar inleidende regels uit: “Corruptie – gewone misdaad Siné: Hoe onderscheidt zich de corruptie, waarover men zo weinig spreekt, van de gewone misdaad, waarover juist zoveel wordt gesproken? Antoine Peillon: Corruptie doet zich verborgen, in het geheim, voor. Gewone misdaad is zichtbaar. Corruptie is een regeling, vaak een mondelinge overeenkomst, tussen personen. Wat zij verborgen houdt, maakt haar gevaarlijk voor het vertrouwen, omdat er volledig aan de wet voorbij wordt gegaan. Vervolgens is er een sociologie van de corruptie. Ze gaat alleen de elites aan of wat sociologen noemen ‘de oligarchie’. De gewone misdaad bestrijkt het hele sociale veld. Een president-directeur van een bank, net als een arbeider, kan op een dag zijn vrouw vermoorden…” Het interview loopt dan door over corruptie en fraude binnen de kaste van politici, de Franse, wel te verstaan. Dit betekent niet, dat de Nederlandse situatie er buiten blijft, wat ik vervolgens aangeef met een aantal aan het licht gekomen recente voorbeelden van ‘vaderlandse bodem’, en merkwaardig of niet, wel allemaal personen van VVD-huize. Inderdaad, over welke criminelen spreekt het VVD-vignet? De hier opgenomen alinea uit het vraaggesprek stamt uit: https://libertaireorde.wordpress.com/2015/02/04/corruptie-fraude-verdekte-criminaliteit-in-frankrijk-en-nederland/

BertF2
BertF217 feb. 2015 - 13:55

Ze zullen wel weer zeggen, in rechtse kring, dat we maar eens moeten kijken naar anderen want die doen het ook en dan hoor je er nooit iets over. Trouwens, dit is toch gewoon een akkefietje min-min!

boosje
boosje17 feb. 2015 - 13:55

Ze geven zelf al op hun verkiezingsaffiche aan wat we met ze moeten doen: minder begrip en harder straffen. Daar hoort dan ook bij dat ze niet meer aan de mooie baantjes achteraf kunnen komen: nee: dom geweest? Netjes van onderaf opnieuw beginnen als vuilnisman of putjesschepper! We moeten onszelf ontdoen van deze corrupte bende, houd dus je kop koel op 18 maart in het stemhokje en stem NIET op de VVD!!!

Quibus2
Quibus217 feb. 2015 - 13:55

Moet er geen gedoogbeleid komen voor frauderende corrupte VVD-politici? Dat zou een hoop politiecapaciteit schelen! En laat ze gelijk maar stoppen met die VVD-integriteitsverklaring. Al die valsheid in geschrifte, daar heeft justitie toch geen tijd voor?

Bommel2
Bommel217 feb. 2015 - 13:55

Alweer een onbetrouwbare VVD-er! Bah!!!!

Armagaddon
Armagaddon17 feb. 2015 - 13:55

>>> Volledig mee eens...meer straf en het is al zover, al helemaal geen begrip.... >>> Voor de onbetrouwbare en integriteits--schuwe VVD en als enige remedie, zich terug te trekken uit de gehele politieke scene...

1 Reactie
RoBru
RoBru17 feb. 2015 - 13:55

Beste Cali, Als de hele VVD zich nu moet terugtrekken vanwege de corruptie of het anderszins niet integer handelen van enkele leden met een vertegenwoordigende functie, moeten alle PvdA'ers dat dan ook doen vanwege Bert vdRoest? Alle moslims vanwege Bin Laden? Of alle negers vanwege Quinsy? Zie je hoe dom en generaliserend dit is? Vooruit dan: >> smile...

BakkerGerard
BakkerGerard17 feb. 2015 - 13:55

Sorry, maar die mevrouw is geen crimineel. Hooguit iemand die zich niet precies aan de regeltjes houdt. Haar als crimineel bestempelen op basis van dunne feitjes is erg ver gezocht. Bovendien is ze een aardige vrouw. En daarom is "Meer straf en minder begrip voor criminelen' niet voor haar van toepassing. Ga toch boeven vangen.

4 Reacties
bEngel2
bEngel217 feb. 2015 - 13:55

[...Bovendien is ze een aardige vrouw....] Wat een kul argument Alle criminelen zijn aardig voor mensen die ze graag mogen. Het OM is blijkbaar van mening dat er voldoende aanleiding is om haar mee te nemen naar het bureau.

Bakoe
Bakoe17 feb. 2015 - 13:55

Op het moment dat ik dingen van mijn werkgever doorspeel aan anderen waar een geheimhoudingsplicht op staat, dan krijg ik niet alleen op staande voet, en geen wachtgeld, maar kan ik een spannende aangifte aan mijn broek verwachten. En de meeste mensen vinden mij ook aardig. U bent waarschijnlijk weer zo een VVDer met neerwaartse jaloezie? De luie uitkeringsgerechtigde moet tot in de hel achtervolgd worden bij de geringste misstap, zware boetes tegemoet zien, uit huis en haard verdreven worden, maar VVders ach de boefjes toch. Nee hoor niet zeuren mensen.

JanB2
JanB217 feb. 2015 - 13:55

Sorry, maar die mevrouw is geen crimineel. Iemand die een delict pleegt is crimineel. En lekken uit de vetrouwenscommissie is een delict. Klaar!

lembeck
lembeck17 feb. 2015 - 13:55

Wederom iemand die het goed wil praten. Er zijn REGELS. En daar hebben deze mensen zich aan te houden. PUNT. Hoe moeilijk is het dan?

Neeman
Neeman17 feb. 2015 - 13:55

walgelijke mentaliteit bij die VVD 'ers ze uiten te pas en te onpas hun ongein over alles en iedereen maar zelf zweren ze bij hun oneindige frauduleuze praktijken.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh17 feb. 2015 - 13:55

Ook dit misdrijf hoort gestraft te worden en deze aanhouding is daarin een noodzakelijke en juiste stap, maar kom op zeg. Vergeet niet dat dit een slachtofferloos misdrijf was, in tegenstelling tot het grove gegraai in de kas van het Straatnieuws door PvdA Bertje. Je overdrijft een beetje...

[verwijderd]
[verwijderd]17 feb. 2015 - 13:55

Is die Verheijen al weg?

1 Reactie
bEngel2
bEngel217 feb. 2015 - 13:55

Nee, nog niet, men is nog op zoek naar een chirurg om hem van het pluche af te krabben.

kapitanlaipose
kapitanlaipose17 feb. 2015 - 13:55

Paspoort afpakken en terugsturen die lui. Als 5e colonne brengen ze hun nepotisme in het centrum van onze democratie.

2 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink17 feb. 2015 - 13:55

Nog nooit zo'n 'to the pointe' reactie van een mede-reagluurder meegemaakt. Dit zal de vvd diep in het hart treffen (proest)

Mark Gh
Mark Gh17 feb. 2015 - 13:55

Naar? Limburg?