Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

Republikeins Congreslid: 'Niemand is ooit gestorven door gebrek aan zorg'

  •  
06-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-05-06 om 22.58.42
Het Republikeinse Congreslid Paul Labrador heeft zichzelf onmetelijk belachelijk gemaakt tijdens een optreden in de Amerikaanse staat Idaho. Labrador was daar om de nieuwe zorgwet van de regering Trump te verdedigen, de wet die de laagdrempelige Affordable Care Act – beter bekend als Obamacare – zal vervangen. Dat liep net even anders dan Labrador waarschijnlijk gepland had.
Amper 24 uur nadat het door de Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Congres akkoord ging met de nieuwe wet, toog Labrador naar een gemeenschapscentrum in Lewiston, Idaho om verontruste burgers te woord te staan. Een vrouw uit het publiek vertelde Labrador te vrezen dat er door het verdwijnen van Obamacare doden zullen vallen, nu veel mensen niet meer in staat zullen zijn een zorgverzekering af te sluiten.
‘Die uitspraak is onverdedigbaar,’ reageerde Labrador getergd, gevolgd door het wonderbaarlijke: ‘Niemand is ooit gestorven omdat hij of zij geen toegang had tot gezondheidszorg.’
Het publiek maakte direct luid korte metten met het Congreslid.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer28 mei 2017 - 10:09

Uiteraard een vreemde uitspraak van deze man maar Obamacare zal nou eenmaal moeten veranderen. De vrijwilligheid van Obamacare gekoppelt aan de provisie dat men niet geweigerd mag worden op grond van bestaande ziektes maakt dat gezonde mensen Obamacare vermijden en pas een verzekering nemen op het moment dat men ziek wordt. Een kind kon zien dat dit ging gebeuren, en dat deed het ook.

4 Reacties
Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer28 mei 2017 - 10:12

Overigens is het zo dat Amerikaanse ziekenhuizen iemand in acuut levengevaar verplicht moeten behandelen. Wat dat betreft heeft de man gelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mei 2017 - 16:11

Het is al jaren geleden dat ik op TV een uitzending zag over de zorg in Amerika. Een documentaire waarin een vrouw in pyjama, met infuus en al, door een ziekenhuis op straat werd gezet...dat was voor Obama care...

ratio2
ratio28 mei 2017 - 18:02

@Bruggenbouwer Daarom had Obama in Obamacare een boete ingebouwd voor mensen die geen verzekering namen. Dat gaf een prikkel om je toch te verzekeren. Ongetwijfeld was dat niet perfect, maar ik denk dat dat meer aan de sabotage van de Republikeinen lag bij het opstellen van de wet dan bij Obama. Obama zou ongetwijfeld dolgraag een verplichting om verzekering te nemen hebben opgenomen in de wet. En weliswaar moet iemand verplicht behandeld worden, maar de gepeperde rekening die daarna komt leidt bij onverzekerde patiënten vaak wel tot een persoonlijk faillissement. Veel van de verzekeringen zijn zelfs zo slecht dat ze patienten niet voldoende dekken om faillissement te voorkomen. Van de investopedia website: A study done at Harvard University indicates that this is the biggest cause of bankruptcy, representing 62% of all personal bankruptcies. One of the interesting caveats of this study shows that 78% of filers had some form of health insurance, thus bucking the myth that medical bills affect only the uninsured. Rare or serious diseases or injuries can easily result in hundreds of thousands of dollars in medical bills - bills that can quickly wipe out savings and retirement accounts, college education funds and home equity. Once these have been exhausted, bankruptcy may be the only shelter left, regardless of whether the patient or his or her family was able to apply health coverage to a portion of the bill or not. (Find out what you can do to avoid a financial meltdown when there's a medical emergency).

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer29 mei 2017 - 8:58

@ minous en ratio Uiteraard moet het beter in de VS maar Obamacare is niet het antwoord. En voor ratio: de kosten van een redelijke Obamacare verzekering (silver plan) voor 2 modale vijftigers ($65K totaal inkomen) ligt rond de $12.000 per jaar. De boete voor onverzekerd zijn is $1650. Dat is een fors verschil, en daarom nemen veel mensen de gok en betalen die boete. Immers, mochten ze iets chronisch krijgen dan kunnen ze alsnog een verzekering nemen.

ratio2
ratio28 mei 2017 - 9:11

Ik zag ergens een mooi commentaar in de VS, ik geloof van Bill Maher. Veel conservatieven daar zeggen wel dat ze zich laten leiden door wat Jezus zou hebben gedaan. Afgekort tot WWJD (What Would Jesus Do). Maar sinds een aantal jaar, en nog meer sinds Trump aan de macht is, lijken de Republikeinen zich te laten leiden door de afkorting WWDD. Oftewel, What Would a Dick Do.

1 Reactie
Phil2
Phil210 mei 2017 - 16:25

@ratio Dat krijg je met shareholder gedreven instellingen: winstmaximalisatie, kostenminimalisatie. Het is een systeem dat zich zelf in de staart bijt. Per saldo kost dit soort praktijken de gemeenschap meer dan dat het kosten bespaart. Mensen intussen ook ongezonder omdat de Republikeinen geen strobreed in weg willen leggen van de fabrikanten van frisdranken, processed food etc.

JanB2
JanB28 mei 2017 - 4:45

De man kan z'n psychiater kennelijk niet meer betalen.

hminkema
hminkema7 mei 2017 - 12:22

Het videofragment hierboven is erg kort. Voor mensen die meer context willen hebben bij deze niet onbelangrijke discussie (ook voor de Nederlandse situatie, trouwens), heb ik het fragment opgezocht. De hele 'town hall' discussie staat op YouTube. Met onderstaande weblink zie je het betreffende fragment, waarbij een aanhoudende vragenstelster uit de zaal het vuur na aan de schenen van de Republikeinse senator legt. Een minuut of drie later doet hij de gewraakte uitspraak. Let op de scherpe reactie vanuit de zaal en door de vragenstelster. https://www.youtube.com/watch?v=NQYCT2HEfhQ&t=12m00s

Meta Foor3
Meta Foor37 mei 2017 - 11:20

gezondheiszorg wordt onbetaalbaar... schijnt het; de overhead van een pilletje maakt het onbereikbaar voor velen. Zolang in Nederland veel mensen niet meer naar dokter of tandarts gaan vanwege kosten, zijn we in wezen geen haar beter dan het amerikaanse zorgstelsel

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mei 2017 - 16:14

Dat was ook de bedoeling van Klink en consorten. Hij keek daar met bewonderende blik naar...Zal ook nooit meer de opgestoken middelvinger van Hoogervorst vergeten...

Rene3
Rene37 mei 2017 - 6:22

hij zegt niet dat er nooit iemand gestorven IS door gebrek aan zorg. Hij bedoeld, er ZAL niemand gaan sterven door gebrek aan zorg. Zijn punt is dat onder het nieuwe plan, iedereen toegang heeft tot zorg. (of dat zo is, moet nog maar blijken) Maar wat boven dit artikel staat klopt niet.

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer7 mei 2017 - 10:18

Fijn dat U het even aan de onwetende lezertjes uitlegt. Mijn onuitsprekelijke dank!

hminkema
hminkema7 mei 2017 - 12:08

Hij zegt letterlijk: "Nobody dies because they don't have access to health care". Oftewel: "Niemand gaat dood omdat hij geen toegang tot gezondheidszorg heeft." Niks 'ZAL GAAN sterven' of iets dergelijks, of 'onder het nieuwe plan', of andere quasi-rechtvaardigingen van deze stupide uitspraak.

menage
menage7 mei 2017 - 17:24

@minkema Ehm, Nobody dies is geen verleden tijd, is nu, dus kan best over vanaf nu gaan.

hminkema
hminkema10 mei 2017 - 15:42

@menage: Ik wil niet zeuren, maar 'geen verleden tijd' is ongelijk aan 'toekomende tijd'. Wie zegt dat 'hoge bomen veel wind vangen', zegt niet zomaar dat dit 'vanaf vandaag geldt' en dit tot op de dag van heden niet geldt. Die zegt dat dit gold, geldt, en zal gelden. Oftewel dat dit vroeger zo was, nu zo is, en in de toekomst zo zal zijn. Graag geen smoesjes als antwoord, maar precieze reacties.

Bickle
Bickle7 mei 2017 - 5:55

Dat is het probleem met de GOP, ze staan niet in de wereld. Lijden aan tunnelvisie en hebben oogkleppen op. Vroeger (denk aan George Bush en Ronald Reagan), was er binnen die partij nog enige mate van conservatief socialisme waar het aankwam op gezondheidszorg. Daar is nu geen enkele sprake meer van. Ieder voor zich, en God voor ons allen. Dat likt tegenwoordig het leidmotief van die partij.

2 Reacties
Eik2
Eik27 mei 2017 - 17:28

U scheert de gehele politieke beweging over één kam? Gedurfd...

JanB2
JanB28 mei 2017 - 4:47

@ Eik Ook terecht. Raar dat voor het spreken van de waarheid tegenwoordig opnieuw durf nodig schijnt te zijn trouwens.

rbakels
rbakels7 mei 2017 - 0:50

Slechte "used car salesman".

msj_meijerink
msj_meijerink6 mei 2017 - 21:24

Een balk voor zijn kop van een meter dik, grom. Wat een mafkees.

1 Reactie
JanB2
JanB28 mei 2017 - 4:48

Kijk eens aan. We zijn het een keer eens.