Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Regeringsbronnen roepen Shafiq uit tot president Egypte

  •  
22-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Shafiq.jpg
Tahrir plein stroomt vol uit protest tegen militair ingrijpen 
Ahmed Shafiq is volgens regeringsbronnen de winnaar van de presidentsverkiezingen in Egypte. Staatskrant al-Ahram meldt dat Shafiq 50,7 procent van de stemmen heeft binnengehaald. Zijn tegenstander van de Moslimbroederschap Mohammed Morsi zou 49,3 van de stemmen hebben.
Na de verkiezingen claimden beide kandidaten de overwinning. Vandaag gingen de Egyptenaren opnieuw naar het Tahrirplein. Ze protesteren tegen het hardhandige optreden van de militaire raad die het nodig vond de boel te sussen nadat Morsi zijn overwinningsrede had gehouden.  De Egyptenaren verwachtte de uitlag gisteren al en zouden aanvankelijk tot zondag nog moeten wachten. Shafiq wordt waarschijnlijk zondag officieel als winnaar bekend gemaakt.  Shafiq was de laatste premier onder Mubarak die na maanden van protest werd verdreven. Omdat hij banden heeft met het vorige regime wordt hij door tegenstanders gezien als een soort Mubarak 2.0. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 jun. 2012 - 20:01

Ik ben vierkant voor Shafik, maak het niet uit of hij een andere mubarak, Shafik is de enige die de einheid van 80 miljoen Egyptenaren houden en naar de vrede met Israel blijven zoeken die is ook heel hard nodig en alle belagrijgste, voor Egypte, Israel en de hele wereld. Met mener Mosri, nou, hij is wel een Doctor in iets, maar het wordt een drama en zijn partij hebben ook laten zien: een paar maanden geleden, tijdens een debat, kijkte een Parlement-lid van de Broederschap naar de klok, stond op en begon de ''Adan'' te doen: het hard roepen tot het bidden, de kerk doet het met de Tonggg! Tonggg!.... Het is maar een begin....!Tjongen jongen.

Bernie2
Bernie222 jun. 2012 - 20:01

Ik verdenk de junta er ernstig van deze uitslag te hebben geforceerd. Zo kan het generaalsregime aan de macht blijven en is een schijnregering voor de bühne. En natuurlijk om de toeristische geldstromen te blijven genereren, want Toetanchamon moet zich natuurlijk wél tevreden in zijn graf kunnen blijven omdraaien.

JAWEH
JAWEH22 jun. 2012 - 20:01

Een land krijgt de regering die het verdient.