Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Regen van racisme voor zwarte weervrouw

  •  
09-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-09-09 om 14.11.34
‘Je bent te zwart voor het scherm.’ Dat was de boodschap die een kijker van de Belgische tv-zender afgelopen RTBF afgelopen woensdag had voor Cécile Djunga, weervrouw en tevens de enige zwarte tv-presentator die België heeft. Die opmerking stond niet op zichzelf. Na een jaar vol vergelijkbare racistische drek aan Djunga’s adres besloot zij zich uit te spreken in een emotionele video die zij vervolgens op Facebook plaatste.

"Gisteren, tijdens mijn werk, na het weerbericht, belde een vrouw om te vertellen dat ik te zwart ben. Dat ze niets kon zien op het scherm, alleen maar mijn kleren. Dat ik moest beseffen dat ik niet geschikt ben om op tv te komen, omdat ik te zwart ben. Eerst moest ik er om lachen. Het is dan ook absurd. Maar het houdt niet op. Ik doe dit werk nu een jaar en ik ben het zat voortdurend racistische, beledigend commentaar te moeten slikken. Het maakt me boos. En het raakt me, ik ben een mens."
Een dag na het telefoontje regeerde de burgemeester van Charleroi, PS-politicus Paul Magnette, in de uitzending bij RTBF op het gebeuren. Volgens hem is racisme nooit weggeweest uit de Belgische samenleving, maar was dat tot voorheen minder openlijk als nu het geval is. Een oorzaak daarvoor heeft hij ook:
"Sinds enkele jaren, met de N-VA die het voortdurend heeft over Arabieren dit, berbers dat, joden daar en Aziaten ginder, is racisme meer gebagatelliseerd. Als zelfs regeringsleden, die verondersteld worden het goede voorbeeld te geven, voortdurend flirten met racisme, dan is het normaal dat gewone burgers het gerechtvaardigd vinden om zich openlijk racistisch uit te drukken. Hier speelt dus een politieke verantwoordelijkheid."
De boodschap van Djunga werd in korte tijd ruim twee miljoen keer bekeken. Ook kon de presentatrice rekenen op veel steun, waaronder van speler van het Belgische nationale elftal Christian Kabasele. Op Twitter schreef hij: ‘Een kleine boodschap aan onze racistische vrienden. Wees niet jaloers op mensen die er wel in geslaagd zijn zin te geven aan hun leven.’ Ook wenste hij Djunga ‘moed en kracht’.
Bron: HLN
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.