Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Record aantal jongeren zoekt opvang

  •  
08-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-jeugdopvang_300.jpg
Brancheorganisatie Federatie Opvang: Kabinetsbeleid maakt problemen alleen maar groter
Opvangcentra kregen in 2011 8800 jongeren over de vloer. Een recordaantal, meldt brancheorganisatie Federatie Opvang (FO) donderdag. Steeds meer jongeren zijn dakloos geworden of zijn thuis weggevlucht wegens huiselijk geweld.
FO ziet een flinke stijging: Tussen 2008 en eind 2010 steeg het aantal jongeren van 18 tot 22 jaar in de opvang van 6.275 naar 7.196. Daarnaast maakten 1595 kinderen tussen de 12 en de 17 jaar gebruik van opvangcentra.
Dat steeds meer jongeren op straat komen te staan, komt volgens FO door het huidige kabinetsbeleid. De organisatie vreest dat de inperking van de uitkering van jonge gehandicapten (Wajong), bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en de aanscherping van de bijstand voor nog meer dakloze jongeren zal zorgen.
FO pleit voor een volwaardige uitkering voor jongeren tussen de 18 en 20 jaar. Omdat hun ouders officieel nog financieel verantwoordelijk voor hun zijn, krijgen ze slechts een gedeeltelijke uitkering. Een ander probleem is dat jongeren onder 27 vier weken moeten wachten voor dat ze in aanmerking komen voor een uitkering. Dat pakt met name slecht uit voor jongeren die uit de jeugdzorg of de jeugdgevangenis komen.
Die vier weken wachttijd is niet alleen voor jongeren, maar voor iedere bijstandsgerechtigde een flink probleem aan het worden, constateert GroenLinks raadslid in Rotterdam Arno Bonte.
Sinds de invoering van de wachttijd van 4 weken voor de bijstand is het aantal aanvragen bij de voedselbank verviervoudigd”, twittert Bonte.
NU.nl: Recordaantal jongeren in opvangcentra Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.