Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rechter verbiedt proefboring naar schaliegas

  •  
25-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schaliegas_300.jpg
GroenLinks eiste eerder een stop op dubieuze gaswinning omdat die schadelijk is voor het milieu
De rechter trok dinsdagmiddag de tijdelijke ontheffing in die de gemeente Boxtel had gegeven voor proefboring naar schaliegas. De bestuursrechter in Den Bosch bepaalde dat de tijdelijke ontheffing niet verleend had mogen worden. Als bij proefboring daadwerkelijk gas wordt gevonden, is het ook de bedoeling het uit de grond te halen. Daarmee is de boring volgens de rechter niet tijdelijk.
Buurtbewoners en de Rabobank die een databank heeft in de buurt van de boringen, hadden de zaak aangespannen. Buurtbewoners en GroenLinks riepen al eerder op de proefboring te stoppen omdat die schadelijk zou zijn voor het milieu. Schaliegas wordt gewonnen door verschillende chemicaliën de grond in te pompen, maar de schadelijke effecten hiervan op het milieu zijn nog onduidelijk.
GroenLinks wees eerder op de documentaire Gasland van Tegenlicht. Daaruit bleek dat boren naar schaliegas desastreuze gevolgen had voor het drinkwater in Amerika. Na navraag van GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout blijkt dat de Europese Commissie geen idee heeft wat de milieueffecten precies zijn. GroenLinks wil eerst duidelijkheid over de gevolgen voorts er verder geboord mag worden. Volkskrant: Rechter verbiedt proefboring schaliegas Boxtel
cc-foto: Lilicomanche

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.