Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Racistische man scheldt moslima's uit, steekt drie mensen neer in trein in Portland

  •  
27-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
In Portland, Oregon zijn twee mensen doodgestoken en nog een derde gewond geraakt op een trein, nadat de dader racistische opmerkingen schreeuwde tegen twee jonge vrouwen. De twee vrouwen zagen eruit alsof ze moslim waren, een van hen droeg een hoofddoek. De politie van Portland en meerdere ooggetuigen zeggen dat de aanval religieus gemotiveerd kan zijn geweest.
Politie heeft een man gearresteerd die uit de trein weg probeerde te rennen, zeggen lokale kranten. Volgens meerdere getuigen schreeuwde de dader racistische uitspraken naar de twee jong vrouwen. Toen een paar mannen het voor hen opnamen sneed hij hun keel door. Een van de slachtoffers overleed ter plekke, een in het ziekenhuis. Een derde werd naar het ziekenhuis gebracht met verwondingen.
"Getuigen zeiden tegen KATU’s Joe Douglass dat de dader van de steekpartij racistische beledigingen schreeuwde tegen twee vrouwen met een donkere huid, een van wie ook een hoofddoek op had. Twee mannen die het voor de vrouwen op wilde nemen werden in hun keel gestoken door de verdachte volgens getuigen. Een andere getuige zei dat hij twee vrouwen aan boord zag komen die eruitzagen alsof ze afkomstig waren uit het Midden-Oosten. Ten minste een van hen droeg een hijab. De verdachte stelde hen een aantal vragen waarna hij agressief werd. Toen een bijstander hem probeerde te kalmeren, haalde de verdachte een mes tevoorschijn en begon hij mensen neer te steken."
Een andere getuige zei dat hij twee vrouwen aan boord zag komen die eruitzagen alsof ze afkomstig waren uit het Midden-Oosten. Ten minste een van hen droeg een hijab. De verdachte stelde hen een aantal vragen waarna hij agressief werd. Toen een bijstander hem probeerde te kalmeren, haalde de verdachte een mes tevoorschijn en begon hij mensen neer te steken.
De identiteit van de verdachte of de slachtoffers is nog niet bekend.
Update zondag 28 mei 12.30 De islamitische gemeenschap in Portland is een inzameling gestart voor de nabestaanden van de aanslag. Binnen uren is meer dan 200.000 dollar binnengehaald.
“We willen op haat reageren met liefde”, schrijven de initiators.
Het geld zal worden gebruikt om de medische kosten te betalen, als ook begrafeniskosten.
Over de verdachte van de aanslag in Portland is inmiddels meer bekend. Het zou gaan om de 35-jarige Jeremy Joseph Christian. Christian staat erom bekend een ‘alt-right’ aanhanger te zijn. In april is hij nog vastgelegd terwijl hij nazi-gebaren maakte. Ook op die dag schold en riep hij racistische leuzen, en dreigde hij iedereen die hem probeerde te ‘ontwapenen’ neer te schieten. Uit zijn Facebookpagina blijkt dat hij obsessief veel bezig is met het extreemrechtse, nazistische gedachtengoed. Hij is tevens openlijk antisemitisch, en propageert openlijk het nazisme.
Man engaging in hate speech and giving the Nazi salute at the end of the #Portland free speech march pic.twitter.com/8QRmmvTDAf
— Mike Bivins (@itsmikebivins) 29 april 2017
Foto: CC  Andy Nystrom

Meer over:

racisme, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.