Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Raad van State: Harbers mag Lili en Howick uitzetten naar land waar ze nog nooit geweest zijn

  •  
24-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
lilhowick
Howick (13) en Lili (12) uit Amersfoort mogen worden de uitgezet naar Armenië, een land waar ze nog nooit geweest zijn en waarvan ze de taal niet spreken. Dat heeft de Raad van State zojuist bepaald.
De kinderen kwamen tien jaar geleden met hun moeder naar Nederland en proberen sindsdien asiel te krijgen. Vorig jaar werd bepaald dat het gezin mocht worden uitgezet. In augustus werd de moeder van Lili en Howick al opgepakt en uitgezet. Lil en Howick vonden onderdak bij een bevriend gezin in Amersfoort. De NOS schrijft:
"Vorige maand oordeelde de bestuursrechter dat hun asielaanvraag opnieuw beoordeeld moest worden, omdat niet goed bekeken zou zijn in welke situatie ze terechtkomen in Armenië. Zonder die informatie kunnen de kinderen niet uitgezet worden, meende de rechter. Staatssecretaris Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid was het daar niet mee eens en ging in beroep bij de Raad van State. Tijdens de zitting vorige week maandag zei de landsadvocaat al dat in Armenië voldoende zorg en opvang is geregeld en dat niets de terugkeer van de kinderen in de weg staat."
In het vonnis staat dat de kinderen mogelijk voor 1 september al worden uitgezet.
Vorige maand vertelden de kinderen aan het Jeugdjournaal hoe moeilijk de situatie voor hen is:
Afbeelding: NOS Jeugdjournaal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.