Pensioenbestuurder Martin van Rijn verdient veel meer dan toegestaan, wordt toch staatssecretaris ... En: VN over de luxe moraal van staatssecretaris Co Verdaas
De PvdA stelde in 2009 een erecode op voor bestuurders die hun carrière – mede – te danken hebben aan hun partijlidmaatschap. De partij wilde zo af van mensen die zich te buiten gaan aan graaiers gedrag. Een van de eisen is dat bestuurders niet meer verdienen dan de Balkenende-norm (187.000 euro). Beoogd staatssecretaris Martin van Rijn vangt tweeënhalf keer zoveel. Of neem Co den Daas, staatssecretaris in spé en professioneel bonnetjesindiener.
We zijn ons er in de (semi-)publieke sector van bewust dat onze verdiensten voortvloeien uit de uitoefening van een publieke taak met publieke middelen. Dit vraagt om soberheid. Redelijke beloningsniveaus worden niet enkel bepaald door referentie aan soortgelijke functies in het bedrijfsleven. PvdA-ers werkzaam in bestuurlijke functies in de (semi-)publieke sector en bij staatsdeelnemingen verdienen daarom als regel niet meer dan het zgn. norminkomen van de Minister-President – in 2009 181.000 euro – , tenzij daarop in een goedgekeurde salariscode uitzondering gemaakt is.
NRC Handelsblad onthult dat Martin van Rijn in 2011 469.000 euro verdiende bij pensioenorganisatie PGGM. Grootverdieners zouden volgens toenmalig voorzitter Lilianne Ploumen niet in aanmerking mogen komen voor een ministerschap. Naar het zich laat aanzien gaat Ploumen niettemin samen met Van Rijn in het kabinet zitten, ze wordt minster van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking.
Er is nog een ander akkefietje met een andere staatssecretaris, die vorig jaar nog een luxe dagje op de hei declareerde, , meldt Vrij Nederland:
Het was niet de eerste keer dat Verdaas, beoogd staatssecretaris van landbouw en natuur, royaal met gemeenschapsgeld omging. Tussen april 2008 en juli 2011 liet de gedeputeerde zich volgens De Gelderlander meer dan zevenhonderd keer met de dienstwagen ophalen of afzetten in Zwolle. In de wet staat dat een bestuurder in de eigen provincie moet wonen, en Zwolle ligt toch echt in Overijssel.