Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

PvdA kiest nieuw bestuur

  •  
12-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Job Cohen wordt fractievoorzitter, nieuwe vice-fractievoorzitter is Jeroen Dijsselbloem
Dinsdag heeft de fractie van de PvdA in de Tweede Kamer een nieuw bestuur gekozen. Voormalig fractievoorzitter Mariëtte Hamer maakt plaats voor Job Cohen. Nieuwe vice-fractievoorzitter is Jeroen Dijsselbloem.
De leiding van het bestuur telt vijf mensen. Mariëtte Hamer legt haar functie als fractievoorzitter neer om fractiesecretaris te worden. Verder maken ook Jette Klijnma en Hans Spekman deel uit van het bestuur.
In de Tweede Kamer telt de PvdA-fractie dertig parlementsleden.
Diederik Samsom, die het in 2008 opnam tegen Mariëtte Hamer voor het fractievoorzitterschap, zit niet meer in bestuur.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

RondeWeerd
RondeWeerd12 okt. 2010 - 10:51

He, geen vrouw als vice-fractievoorzitter?? Altijd weer die blanke mannen. Maar goed, Hamer was echt een ramp als fractievoorzitter, te hopen dat Cohen dit beter gaat doen in de Kamer. Stevige oppositie moet hij gaan voeren, met de hete adem van Halsema, Pechtold en Roemer in zijn nek.

objectivist
objectivist12 okt. 2010 - 10:51

Ja toch weer kerels he. Maar ik zou Cohen niet doen. Die gaat het niet maken voor de PvdA. SP mag blij zijn want Roemer kan Job wel hebben.

HenkJansen2
HenkJansen212 okt. 2010 - 10:51

Wat een goed nieuws voor dit kabinet. Nu maar hopen dat het allemaal 4 jaar blijft zitten. Jammer dat Mariette Hamer weg gaat!!

rgeurtsen
rgeurtsen12 okt. 2010 - 10:51

Dat is toch jammer om te lezen: PvdA kiest nieuw bestuur. Jeetje dat zou goed zijn om mevrouw Ploumen te vervangen. Maar nee, het komt erger... Dijsselbloem wordt vice-fractievoorzitter. Dit is de man die net als Marcouch en de krullenbol die in Amsterdam de ketting om heeft, conservatieve normen en gezag uitstralen omdat ze denken dat dit goed is - Wilders achterna rennen heet dat. In de negentiger jaren omarmde de sociaal-democratie met rode koontje het economische liberalisme pur sang, tegenwoordig heet dat simpelweg het neo-liberale economische systeem - sinds Wouter Bos (ben benieuwd naar zijn gesprek met Tony, dat kan het einde van Wouter's goede imago betekenen) polarisatie verplicht stelde volgen we in sinds de jaren 20-NUL de Wilders en Fortuyn agenda onder het mom, als het volk mort heeft het gelijk. Samsom vertegenwoordigde nog young bright, milieubewust en pro-diversiteit - nu is dat weg. Hamer, inhoudelijk mijn favoriet maar qua presentatie teveel kantiaanse pech, blijft gelukkig wel. Over de rol van Job Cohen niets dan goed, uit de ontmoetingen en de ontboezemingen in 'de brieven aan Beste Job' is dat al genoeg gebleken. Iets meer vuur zou mogen, maar ja niet lullig doen, kijk nog maar eens naar zijn aanvaardingsrede op het partijbureau begin dit jaar. Dat vuur wil ik zien job. En als Dijsselbloem jou goed steunt lijkt me prima, maar in hemelsnaam niet inhoudelijk meelullen met die conservatieveling en geen zwaardere rol/functie. Als hij hoog blijft staan, weet ik niet of ik zonder twijfel ga flyeren en canvassen.

Simbro
Simbro12 okt. 2010 - 10:51

De mensen, die de boodschap vertellen zijn natuurlijk minder belangrijk dan de boodschap zelf. En helaas schort het daaraan bij de PvdA. Korte samenvatting: met Paars onder Kok een keuze voor de Derde Weg met een behoorlijke verschuiving in (neo)liberale richting, versobering van de verzorgingsstaat, terugtrekkende overheid. Met Balkenende een onduidelijk beleid, maar aan het eind leek het erop, dat de PvdA de weg naar links weer in wilde slaan (lezing van Bos, waarin afstand genomen werd van het neoliberale beleid). Verkiezingsprogram: inderdaad een rem op de economische hervormingen als verkorting WW en versobering ontslagrecht, er lijkt een stap richting SP gedaan te worden. Maar: tijdens de formatieperiode ineens weer een pleidooi voor paars, dus samen met de VVD en D'66 en D'66-light (=GL). Vooral de SP op afstand houden. Dit is toch een gezwalk, waar niemand meer iets van begrijpt en geen kiezer, noch van links, noch uit het midden warm voor loopt ? Leren ze nu nooit bij de PvdA, dat alleen een consistent beleid de enige redding van die partij kan zijn ? En dat er, gezien de verschuiving naar het midden van D'66 en GL, een gat ontstaat aan de linkerzijde tussen GL en SP ? De PvdA moet consequent proberen de verzorgingsstaat overeind te houden, ook de middengroepen hebben daar belang bij, dat zal duidelijk worden met het rechtse beleid, dat nu wordt ingeslagen. Bovendien zal de PVV uiteindelijk haar sociale masker kwijt raken met VVD en een rechts CDA in het kabinet. Dan moet er een solide links blok zijn om de kiezers op te vangen, die niet op Wilders hebben gestemd om zijn anti-islam standpunt, maar om de sociale punten uit het program. Zoek toenadering tot de SP en neem daarmee de leiding in de oppositie ! Er is geen alternatief. Wees geen kameleon, maar wordt rood en blijf dat !

FritsFransen
FritsFransen12 okt. 2010 - 10:51

Een citaat van iemand hier: "De toekomst zal gaan bewijzen dat Job Cohen gewoon te soft en te netjes is om vier jaar lang als oppositieleider te gaan fungeren". Mijn reactie op dat citaat: ik geef de voorkeur aan een/de leider van de oppositie die in elk geval netjes is en die minder toetert, roept & kwetst dan sommige andere (oppositie)leiders...

Marcus2
Marcus212 okt. 2010 - 10:51

Kortom, volop kansen voor Job Cohen, de PvdA, en de rest van de oppositie. Ga zo door, en laat je niet kisten door rechtse opiniekletsers ;-)

UitDeDroom
UitDeDroom12 okt. 2010 - 10:51

Cohen is juist goed voor het aantrekken van de allochtonenstem. Prima zet voor de PvdA, anders verliezen ze in de provinciale statenverkiezingen veel te veel. Niet dat een andere keuze ook maar enigszins in de lijn der verwachtingen lag.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa12 okt. 2010 - 10:51

Ondanks het zwart maken van Cohen door de verschillende media haalde Cohen toch 30 zetels voor de PVDA. Ik zie dat als overwinning. Juist door Cohen werd de PVDA met 30 zetels niet uitgelachen. Het CDA, de grote verlizer van de verkeizing, want de meerderheden van het volk wil niets te maken met het CDA, terwijl het CDA gaan regeren. Alleen de CDA-ers die vinden zichzelf bijzonder.

[verwijderd]
[verwijderd]12 okt. 2010 - 10:51

Het was een historische fout van Woutertje Bos om op de proppen te komen met de softe Job Cohen. Het is een nog grotere fout van de PvdA fractie om Job Cohen te benoemen tot fractievoorzitter en niet Jeroen Dijsselbloem of Diderik Samson. De toekomst zal gaan bewijzen dat Job Cohen gewoon te soft en te netjes is om vier jaar lang als oppositieleider te gaan fungeren. "Mark my words" binnen nu en een klein jaar is Job Cohen verdwenen uit de tweede kamer!

1 Reactie
Bakoe
Bakoe12 okt. 2010 - 10:51

Tja, wie zal Tjeenk Willink opvolgen, en waarom wordt Asscher zo gepromoot de laatste tijd.

PietPaaltjes
PietPaaltjes12 okt. 2010 - 10:51

Job Cohen is een uitstekend bestuurder.

1 Reactie
Peter502
Peter50212 okt. 2010 - 10:51

Van wat ?

Milieunet
Milieunet12 okt. 2010 - 10:51

Ongelofelijk. Softe Job mag doorgaan. Oppositie is nu al kansloos en verslagen door Rutte-Verhagen. Wordt tijd voor een sterk bakje koffie, lijkt mij zo.

2 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos12 okt. 2010 - 10:51

Ik schenk nog maar eens in. Job, daar ga je!

vaclavklaus
vaclavklaus12 okt. 2010 - 10:51

Job Cohen is een verstandig man; die de juiste keuzes kan maken en maakt. Het is heel goed dat hij de kar de komende jaren trekt en dat hij voor stabiliteit zorgt. Mocht Rutte 1 vallen de komende 2 jaar, dan moet Cohen nog een keer de lijst aanvoeren. Hij is het alternatief voor fatsoenlijk leiderschap. Mochten ze het 3 of 4 jaar volhouden dan is een nieuwe leider gewenst. Tegen die tijd kijken wat de mogelijkheden zijn. Asscher is een interessante optie, vdLaan misschien in 4 jaar. Albayrak? Anders zou Samsom kunnen.

winstonlink
winstonlink12 okt. 2010 - 10:51

Weet iemand waarom Diederik Samsom uit het bestuur is gestapt? Jonge kinderen, onvrede met de koers, binnenkort burgemeester?

2 Reacties
JAWEH
JAWEH12 okt. 2010 - 10:51

Misschien zijn werk niet goed gedaan en na zelfreflectie deze stap genomen?

TheoJ2
TheoJ212 okt. 2010 - 10:51

Diederik wordt in Bosma's boek genoemd (blz. 223). En daarin maakt hij bepaald geen beste beurt.

Marcus2
Marcus212 okt. 2010 - 10:51

Heel goed. Er is niemand zoals Job Cohen in de Kamer. Hij is uniek, en zeer intelligent. Hij heeft een betrouwbaar imago en - vooral als het misgaat in het gedoogwrak - komt dat zeker goed naar voren. Hij is alles wat Rutte, Verhagen en Wilders niet zijn, en daarom zien zij hem liever meteen vertrekken. Door Cohen - die gewoon zichzelf is - zien zij er uit als een stel onbetrouwbare machtspolitici die hun eigen belang boven het algemeen belang stellen. Zij moeten keihard werken om dat beeld te bestrijden (vandaar ook dat absurde regeerakkoord), terwijl Cohen gewoon zichzelf kan blijven, en bovendien niet in de verdediging hoeft. Ik snap niet waarom mensen verwachten dat Cohen een tweede Halsema, Pechtold of Roemer zou moeten zijn. Of zo'n type voor hem in de plaats zou moeten komen. Onzin! Zij bestaan al, en zullen naast Cohen staan. Bovendien, als Cohen een paar duizend stemmen meer had gehaald, dan was hij nu premier geweest. Jeroen Dijsselbloem, ben ik ook heel blij mee. Dat is een hele goeie! Sterke man achter Cohen. Ik heb gehoord dat in het eerste formatiedebat waarin Cohen goed bezig was (toen hij Verhagen klem zette) hij dat met Dijsselbloem afgestemd had. Kortom, goed bezig PvdA. Onnozele kritiek en spin komt van rechts... en misschien een paar linkse zelfkwellers.

3 Reacties
BillDuin
BillDuin12 okt. 2010 - 10:51

"als Cohen een paar duizend stemmen meer had gehaald, dan was hij nu premier geweest" ======================================================= Precies maar nu is Rutte de nieuwe MP dus kan je niks met deze opmerking.

jvanarkel
jvanarkel12 okt. 2010 - 10:51

"als Cohen een paar duizend stemmen meer had gehaald, dan was hij nu premier geweest" Je bedoeld dat dan de PvdA de grootste partij was geweest en dat we dan nog niet uit de verkenningsfase waren op dit moment, want als je bedoeld dat het Kabinet, PvdA, D66, SP, GL, CU, PvdD samen met het CDA was samen gesteld dan zou ik zeggen, koop een nieuwe wekker. Dat zou A onwerkbaar zijn, B onduidelijk zijn want waarom bestaat de PvdA uberhaubt met GL en SP en C het CDA was nooit in die coalitie gestapt. Het Kabinet Cohen, Pechtohold, Roemer, Halsema, Rouvoet, Thieme en Vehagen I? echt dat je het niet met Wilders eens bent en dat je daarom nog meer gruweld van de VVD met het CDA, mag van mij maar volgens mij is een rustige overweging en een drankje jewel toebedeeld. :)

janoverschot
janoverschot12 okt. 2010 - 10:51

"als Cohen een paar duizend stemmen meer had gehaald, dan was hij nu premier geweest" ======================================================= "Mooi!"

roonie
roonie12 okt. 2010 - 10:51

De PvdA zoekt een manier om te overleven Denkelijk is Job Cohen niet de juiste keus, zijn bestuurlijke kwaliteiten zijn zwaar overdreven, getuige de staat van Amsterdam waar burgemeester vd Laan enorm mee worstelt. Hopelijk leert Job wat bij en kan hij zijn geschonden blazoen wat oppoetsen, hoewel dit wel snel moet gebeuren voor het einde verhaal wordt voor zijn PvdA.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen12 okt. 2010 - 10:51

Welke staat van Amsterdam?

cmore
cmore12 okt. 2010 - 10:51

De PvdA ging van 33 zetels onder leiding van Bos naar 30 zetels onder leiding van Cohen. Chapeau !

1 Reactie
Marcus2
Marcus212 okt. 2010 - 10:51

Wat een gespin en draai weer. De partij stond op 15 zetels toen Cohen kwam.