Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: ‘Boeren hebben een punt, Schiphol moet ook halveren’

Luchthaven heeft geen natuurvergunning... ‘Reizigers vertrekken nu van een illegaal opererend Schiphol’
Joop

PvdA: Iedereen mag nieuwe lijsstrekker kiezen

  •  
18-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-PvdaSpekman300.jpg
Ook niet-leden mogen binnenkort in vier steden met voorverkiezing nieuwe leider aanwijzen ... Bij succes wordt proef landelijk uitgerold
Binnen de PvdA zijn er plannen om voorverkiezingen te houden waarin ook niet-leden kunnen stemmen over de toekomstige PvdA-leiders in hun gemeente. De proef – die bij succes ook bij de landelijke verkiezingen uitgerold zal worden – wordt eerst in de vier gemeentes Zoetermeer, Amsterdam, Utrecht en Groningen gedaan.
Het doel van de plannen is om burgers meer bij de politiek te betrekken en de kandidaat meer steun en bekendheid heeft binnen de gemeenschap. Een dergelijke voorverkiezingen wordt ook wel een ‘primary’ genoemd en wordt door sociaaldemocraten in Frankrijk en Italië reeds toegepast.
Om ‘kapingen’ zoveel mogelijk te voorkomen moeten niet-leden een symbolische bijdrage leveren van enkele euro’s en hun handtekening zetten onder een verklaring waarmee ze het PvdA gedachtegoed steunen.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

insignia
insignia18 mrt. 2013 - 10:22

Mij lijkt het nog al logisch dat een nieuwe PvdA leider ook een lid van de PvdA is. Of moet ik Louis van Gaal te hulp roepen?

BasVV
BasVV18 mrt. 2013 - 10:22

Wat een lol. Ga ik als niet PvdA stemmer meteen doen. Kies ik voor Job. Dan weet ik zeker dat de PvdA geen lang leven meer is beschoren. Ach. Dat contractje teken ik wel. Ik mag een seconde daarna al weer wat anders vinden:-)

lembeck
lembeck18 mrt. 2013 - 10:22

Ze zijn wel erg wanhopig hè?

JoopSchouten
JoopSchouten18 mrt. 2013 - 10:22

Lekker dan. Zo krijg je nog meer neoliberalen die hun invloed kunnen uitoefenen.

boswachter2
boswachter218 mrt. 2013 - 10:22

Volgens enquete van Trouw is 71% tegen het voorstel van Spekman. Alweer een feest voor hem, net als bij het nivelleren.

Meta Foor
Meta Foor18 mrt. 2013 - 10:22

ahaaa; wederom een eerlijk verhaal - echt waar , een eerlijk verhaal. ja mag kiezen tussen: Kok, Bos , Drees , Cohen of Samsom alleen met een rood potlood

[verwijderd]
[verwijderd]18 mrt. 2013 - 10:22

Het zal wel weer zoiets worden als het mogen stemmen op een burgemeester: je mag alleen een PvdA'er kiezen. Het leek mij juist zo leuk om eens op een buitenstaander te stemmen.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos18 mrt. 2013 - 10:22

Euh...ja het gaat over de PvdA dus kies je iemand van de PvdA. Is niet zo'n hele moeilijke rekensom.

Gogol
Gogol18 mrt. 2013 - 10:22

Dit gaat niet werken. Dit wordt, symbolische euro's of niet, gewoon gekaapt door die 'humoristische' geenstijlers of anders door die griezelclub500. Bovendien: wat voegt dit nou toe? De waarde van een lidmaatschap wordt alleen maar uitgehold. En uiteindelijk zal de pvda, met welke leider dan ook, gewoon de neoliberale lijn blijven volgen, daar doet dit niets aan af. En dan heb ik het nog niet eens over het contractje om het gedachtegoed te steunen. Welk gedachtegoed? Het sociaaldemocratische van de achterban, of de neoliberale lijn van de elite? En welke stok wordt hier nu achter de deur gehouden? Wie dient die stok? Willen ze de deur openzetten voor vernieuwing of alleen een symbolische daad stellen?

1 Reactie
lembeck
lembeck18 mrt. 2013 - 10:22

Overal waar je de 'D' van democraten of democratie bij ziet staan, moet feitelijk wantrouwen als de spreekwoordelijke pest. Grappig, dat ik dat nu weer van stal haal... ik zei dit eind jaren 90 voor het eerst. En het staat nog steeds als een huis vind ik.