Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Puigdemont ziet af van Catalaans premierschap, schuift kandidaat naar voren

  •  
10-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
32091757824_ce5ca5a0b6_k
Carles Puigdemont ziet af van een nieuwe kandidatuur voor het Catalaans premierschap. Dat maakte hij zelf donderdag bekend. In plaats daarvan heeft hij een opvolger naar voren geschoven: Quim Torra, een politieke nieuwkomer.
Afgelopen week liet de Spaanse regering weten dat Puigdemont zelf niet verkiesbaar kon zijn, omdat hij als voortvluchtige geen kandidaat kan zijn. Sinds de verkiezingen van 21 december, waarbij de Catalaanse separatisten een meerderheid behaalden, mislukten al vier pogingen een Catalaanse regering te vormen. Dit omdat de kandidaten in ballingschap leven, of gearresteerd zijn. Puigdemont maakte de kandidatuur van Torra bekend via een videoboodschap. Voor 22 mei moet er een nieuwe Catalaanse regering geïnstalleerd zijn, zo niet, dan moeten de Catalanen opnieuw naar de stembus.
De voormalig Catalaanse leider verblijft momenteel in Duitsland, na eerder naar België te zijn gevlucht na zijn afzetting die volgde op het door Madrid illegaal verklaarde onafhankelijkheidsreferendum vorig jaar oktober. Eind maart werd Puigdemont aangehouden in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Het Duitse gerecht moet beslissen of hij aan Spanje wordt uitgeleverd.
Bronnen: VRT, De Standaard / cc-foto: Premsa SantCugat

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Juppé🎗
Juppé🎗10 mei 2018 - 20:08

De beste en verwachte candidaat was Elsa Artadi. Zeer intelligente econoom, maar zij lijkt geen steun van de uiterst linkse CUP te krijgen. Mogelijk ook zelf geen zin in gevangen- of ballingschap , wat deze positie onvermijdelijk met zich mee brengt in het huidige Spanje. overigens heeft Catalunya een president en geen premier.

1 Reactie
DeRedeMist
DeRedeMist11 mei 2018 - 8:34

[...wat deze positie onvermijdelijk met zich mee brengt in het huidige Spanje...] Uitsluitend wanneer je je niet aan de spelregels houdt, kortom wanneer je de kaart van de dictatuur van de beste ritselaar speelt.