Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Providers verdienen dik aan samenwerken met NSA

  •  
30-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nsa.JPG
NSA betaalt honderden miljoen dollars voor taps... 'Black budget' geheime diensten VS meer dan 52 miljard dollar... Onthulling dankzij Snowden...
Amerikaanse telecomproviders verdienen dik geld aan het laten aftappen van telefoongesprekken en e-mailverkeer door de Nationale Security Agency. De NSA betaalt jaarlijks honderden miljoenen dollars om geheime toegang te krijgen tot de communicatienetwerken. Dat blijkt uit documenten die The Washington Post in bezit heeft.
Hoewel providers wettelijk verplicht kunnen worden om mee te werken aan verzoeken van de geheime dienst, lijkt de NSA de bedrijven liever een wortel voor te houden dan een rechterlijk bevel. Met het geld dat de NSA biedt worden niet alleen de kosten gedekt voor bijvoorbeeld nieuwe apparatuur, maar kunnen bedrijven simpelweg geld verdienen aan het openstellen van hun netwerken voor programma’s als PRISM.
Experts waarschuwen in The Washington Post dat het geld als smeerolie kan dienen om bedrijven nog veel meer informatie te laten geven over hun klanten dan ze verplicht zijn. Marc Rotenberg, directeur van het Electronic Privacy Center:
Het maakt opsporing tot een inkomstenbron en dat is niet hoe het zou moeten werken. Het feit dat de overheid bedrijven betaalt om ze informatie te te laten geven die ze verplicht zijn om te geven, is zorgelijk.
Grote providers als Verizon en AT&T wilden niet reageren op de bevindingen van The Washington Post. Apple, Facebook en Google lieten eerder weten zich niet te laten betalen door de overheid. Andere bedrijven zeiden in sommige situaties wel een rekening te sturen.
De documenten waarop The Washington Post zich baseert zijn afkomstig van klokkenluider Edward Snowden en geven een gedetailleerd inkijkje in het ‘black budget’ , het budget van alle zestien Amerikaanse geheime diensten.
RTEmagicC_blackbudget_01.JPG
In 2013 hebben de diensten samen maar liefst 52,6 miljard dollar (bijna 40 miljard euro) te besteden. De ‘top spenders’ zijn de CIA, The National Reconaissance Office en Snowdens oude werkgever, de NSA. De NSA staat voor ruim 10 miljard op de begroting, in 2013 gaat daarvan 278 miljoen dollar naar het afluisterprogramma PRISM.
Opmerkelijk is overigens dat de krant vóór publicatie contact heeft gehad met de Amerikaanse autoriteiten en op basis daarvan heeft besloten ‘gevoelige details’ niet vrij te geven, omdat die een bedreiging kunnen vormen voor het werk van de geheime diensten.
Uit de documenten blijkt ook dat de NSA zich al lang voor Snowdens actie zorgen maakte over het mogelijk lekken van informatie door medewerkers. De NSA was van plan dit jaar maar liefst 4000 medewerkers die toegang hebben tot geheime informatie opnieuw te screenen.
Ondanks de wereldwijde verontwaardiging over PRISM gaan de Amerikanen gewoon door. Volgens de begroting zijn CIA en NSA druk bezig met “offensive cyber operations”. The Washington Post schrijft daarover:
De CIA en de NSA zijn begonnen met agressieve nieuwe manieren om buitenlandse computernetwerken te hacken om zo informatie te stelen of die netwerken te saboteren.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor