Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Humberto Tan wordt al anderhalfjaar beveiligd na kritiek op Zwarte Piet

  •  
24-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
humberttan
Presentator Humberto Tan heeft al anderhalf jaar nog elke avond beveiliging nodig omdat hij zich heeft uitgesproken tegen de racistische aspecten van Zwarte Piet. Tan vertelde dat in een gesprek met onder meer AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis die bij RTL Late Night te gast was om uitleg te geven over de oproep voor een ‘Sinterklaasbestand’.
"Al anderhalf jaar kan ik als ik bij RTL Late Night kom niet over straat zonder beveiliging. Waarom niet? Omdat ik me twee jaar geleden heb uitgesproken over Zwarte Piet. Al anderhalf jaar lopen bewakers die hier zijn met mij mee naar de garage omdat ik bedreigd word."
Propieten weigerden ook deel te nemen aan het gesprek bij RTL Late Night, vertelde Tan. “We hebben niemand bereid kunnen vinden.”
Bekijk de uitzending hier terug. Tan vertelt op 13:13 over zijn persoonlijke ervaringen.
Op social media worden de bedreigingen gebagatelliseerd door propieten.
twitter

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Ron van den Burg
Ron van den Burg25 nov. 2017 - 0:52

Dat ze snel de roetveeg piet algemeen invoeren. net als in België middels het 'pietenact'. (google maar ff) Maar stop is met alles op racisme te gooien. Dat werkt polariserend.

Lozerech
Lozerech24 nov. 2017 - 13:02

Tsja, het lijkt me wel duidelijk, ook weer door dit fragment, dat Zwarte Piet een rol speelt in het stimuleren van racisme in Nederland. Je kan beweren dat dat onnodig is, dat dat niet door Zwarte Piet zelf komt, of dat het racisme er toch al was, maar het blijven uitvluchten.

1 Reactie
MichelD
MichelD25 nov. 2017 - 14:11

het is de (wijze van) discussie rond ZP die de polarisatie heeft doen toenemen, het heeft niks te maken met ZP zelf. Neemt niet weg dat het diep triest is dat personen beveiligd moeten worden vanwege hun mening.

Sonic2
Sonic224 nov. 2017 - 12:55

Als je je tegen Zwarte Piet, Baudet of Wilders keert onder je eigen naam dan kan je inderdaad beter onderduiken. Onvoorstelbaar agressief en radicaal volk. Uiteraard zijn de bedreigingen aan Wilders heel erg en zijn de bedreigingen aan het adres van Tan een schreeuw om aandacht. Zo rolt hypocriet en agressief rechts. Uiteraard zijn het altijd dezelfde types. Altijd dezelfde "vrijheidsstrijders". Uiteraard weer verdedigd of niet veroordeeld door hun "gematigde" rechtse radicalen. Ik geef in het openbaar mijn mening al lange tijd niet meer over Zwarte Piet. Beide kampen zijn door en door agressief. Het rechter kamp nog wat agressiever.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens25 nov. 2017 - 1:09

@Sonic Even voor de duidelijkheid. Tan wordt niet bedreigd door (linkse) anti-zwarte-pieten (daartoe behoort hij zelf) maar door (rechtse) pro-zwarte-pieten.

Eric Minnens
Eric Minnens24 nov. 2017 - 11:47

Ik ben fel anti-Wilders. Maar dat hij beveiligd moet worden is een grof schandaal. Geldt ook voor Humberto Tan natuurlijk. Als pro-piet-extremisten in de spiegel kijken, zien ze een radicale jihad-crimineel.

vanschendel2
vanschendel224 nov. 2017 - 11:21

Als hij niemand kan vinden van "pro-pieten" om daar aan een gesprek deel te nemen dan of liegt hij, of zijn redactie doet zijn werk niet.

5 Reacties
Lodewijk4
Lodewijk424 nov. 2017 - 12:27

Ik neem aan dat ze in het kader van een prettig programma niet iemand willen die gelijk op basis van weinig of geen informatie krachtige beschuldigingen gaat uiten. Dat soort mensen zijn er inderdaad genoeg.

Nick the Stripper
Nick the Stripper24 nov. 2017 - 13:45

Of die pro-pieten zijn lafbekken die alleen op Facebook vol op het orgel durven te gaan.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis24 nov. 2017 - 13:53

Dan moet jij jezelf telefonisch aanmelden joh. Wat vind je van het feit dat hij bedreigd wordt ?

Zandb
Zandb24 nov. 2017 - 13:56

vanschendel Tuurlijk. Er zal altijd wel een of andere pipo bereid zijn wat te vermelden. Maar of je daar dan weer op zit te wachten, als je jezelf als programmamaker serieus neemt. Maar u hebt gelijk; hij liegt, al is het dan een waarheid.

MichelD
MichelD25 nov. 2017 - 14:16

volgende keer iemand van het Sint- en Pietengilde uitnodigen dan. En eerlijk spreektijd geven uiteraard. Zij zijn uitstekend op de hoogte van feiten rond ZP. Als het alleen gaat om het vergiftigde klimaat gaat, kunnen ze beter een neutrale deskundige vragen, en voor- nog tegenstanders toelaten.

Bbados
Bbados24 nov. 2017 - 10:49

Ben wel benieuwd wat dan de concrete dreiging is waarom hij al twee jaar niet zonder beveiliging over straat kan? En staat vast dat dit door die ene uitspraak van 2 jaar geleden komt, of spelen er meer zaken? Maar wederom triest dat het zo moet in Nederland. Er zijn inmiddels al te veel mensen die beveiliging nodig hebben. Blijkbaar lopen er heel veel mensen rond die niet kunnen omgaan met een afwijkende mening. Exact de reden waarom ik zeer uitgesproken mensen een beetje wantrouw. Links en rechts.

3 Reacties
karimpie
karimpie24 nov. 2017 - 11:18

Kunnen we aub weer gewoon de schuld aan moslims geven, dan loopt het weer storm vd verontwaardigde/witte berichten die van alles vinden over culturen, geloven, ed

Nick the Stripper
Nick the Stripper24 nov. 2017 - 13:47

Bbados 24 november 2017 at 11:49 [Exact de reden waarom ik zeer uitgesproken mensen een beetje wantrouw.] Zegt de reaguurder die bij een openhartig stuk over abortus roeptoetert dat vrouwen hun benen maar bij elkaar moeten houden...

Zandb
Zandb24 nov. 2017 - 13:59

Bbabos Daar ben ik bij Geert Wilders ook altijd zo benieuwd naar. (Ik doe maar even net of u de tweede alinea niet schreef.) En is dit nu een voorbeeld van een zeer uitgesproken mening? "Exact de reden waarom ik zeer uitgesproken mensen een beetje wantrouw. Links en rechts."

punt2
punt224 nov. 2017 - 10:21

Er loopt iemand mee naar zijn auto in de parkeergarage..... dat is de beveiliging. Geen 24 uurs beveiliging, of beveiliging thuis. alleen die paar minuten van- en naar de parkeergarage. En het is vooral beschamend dat het nodig zal zijn. maar dat is wel prijs die er (soms) staat op de vrije mening.

12 Reacties
Kornwerderzand
Kornwerderzand24 nov. 2017 - 11:18

In ieder geval een goede zaak dat de beveiliging dan ook geboden wordt.

Lodewijk4
Lodewijk424 nov. 2017 - 12:28

"dat het nodig zal zijn" Wat is volgens jou het verschil tussen "dat het nodig zal zijn" en "dat het nodig is", en waarom kies jij voor jouw formulering?

Lodewijk4
Lodewijk424 nov. 2017 - 12:31

"Geen 24 uurs beveiliging, of beveiliging thuis." Dan valt het mee toch, iemand die na zijn werk niet alleen maar naar zijn auto kan. Toch?

punt2
punt224 nov. 2017 - 12:33

@Lodewijk, ik gebruik zal zijn omdat het onduidelijk is waaruit de specifieke dreiging bestaat. Waarom deze al anderhalf jaar nodig is? , maar ook waarom deze beveiliging alleen nodig is van en naar de parkeergarage en verder niet ?. Is de dreiging dan alleen op dat kleine stukje Amsterdam? van daar mijn "zal zijn" Er zijn helaas meerdere voorbeelden dat iemand bescherming nodig heeft wanneer een vrije mening is gegeven, maar dat is een andere bescherming dan alleen van en naar een parkeergarage.

Lodewijk4
Lodewijk424 nov. 2017 - 13:33

"ik gebruik zal zijn omdat het onduidelijk is waaruit de specifieke dreiging bestaat" Ik snap niet waarom jij dit wilt bagatelliseren. Temeer omdat je zelf zegt dat je niet weet waaruit de specifieke bedreiging bestaat is dit erg opmerkelijk. Ze gaan geen details over bedreiging aan de grote klok hangen. Persoonlijk vind ik het onvoorzichtig van Humberto Tan om zich hierover uit te spreken, maar ik denk wel dat hij eerlijk is. In het mediapark is het makkelijk, voor iemand met snode plannen om, iemand op te wachten, je ziet, als het ware wanneer zijn werk is afgelopen. Dat is al eerder gebeurd. Zoals we allemaal weten.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis24 nov. 2017 - 13:55

@Lodewijk, Hij zegt indirect dat het heus niet erg is, om met bewaking naar je auto te moeten lopen. Dat is eigenlijk maar een klein beetje bedreigen, want hij heeft geen bewaking voor zijn huis staan.. Niets om je te zorgen over te maken, toch. Dat hoort er in Nederland nou eenmaal bij, als je mening anderen niet welgevallig is.

punt2
punt224 nov. 2017 - 15:02

@Lodewijk, maar Late Night wordt niet opgenomen op het Mediapark maar in Amsterdam : "RTL Late Night komt vanaf de start van het nieuwe seizoen live vanuit Brasserie Schiller aan het Rembrandtplein in Amsterdam." Hij spreekt zelf over het meelopen van de beveiliging naar de garage, als beveiliging. Dus nergens anders. Dan is wat ik mij afvraag of de dreiging alleen plaatsvindt op dat kleine stukje Amsterdam gerechtvaardigd.

Joe Speedboot
Joe Speedboot24 nov. 2017 - 16:14

'het is vooral beschamend dat het nodig zal zijn. maar' Als er na zo'n zin een 'maar' komt kan je er van op aan dat er iets ranzigs volgt.

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis24 nov. 2017 - 18:25

@Joe Speedboot. Je hebt gelijk Joe. Alles wat na maar komt is meestal een leugen.

punt2
punt225 nov. 2017 - 16:54

@Pieter en Joe, is natuurlijk ook makkelijker om te zeggen dan nadenken over de realiteit. want jullie hebben beide een verklaring waarom er alleen beveiliging is van en naar de parkeergarage, die ik dan ook erg graag verneem

Pieter Jacobus Civilis
Pieter Jacobus Civilis26 nov. 2017 - 21:42

@Rob Omdat algemeen bekend is waar hij werkt, en mensen wellicht minder goed weten waar hij woont ? Of misschien omdat zijn werkgever vindt dat hij vanwege zijn functie die hij bij hen bekleedt is bedreigd, en zij arbeidsrechtelijk gezien de plicht hebben om te beschermen ?

punt2
punt227 nov. 2017 - 9:08

@Pieter, alleen beveiliging van en naar de garage, dat wanneer iemand hem echt kwaad zou willen doen dat op elk ander moment kan doen, de adresgegevens makkelijk zijn te vinden, zijn aanwezigheid bij andere activiteiten zijn aangegeven en waar geen beveiliging is. 5 minuten per dag beveiliging en de andere 23 uur en 55 minuten niet. Wanneer jij dat niet een vreemd verhaal vindt ......