Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Proces tegen Demjanjuk van start

  •  
30-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
demjanjuk-300px.jpg
Aanklagers krijgen het lastig in laatste grote naziproces tegen kampbeul
De zaak tegen Demjanjuk, die vandaag in München begint, is een van de laatste grote naziprocessen. Medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Nederlandse joden, luidt de aanklacht.
John Demjanjuk werd in 1920 geboren in Oekraïne en na de oorlog emigreerde hij naar Amerika. NOS-correspondent Margriet Brandsma beantwoordt op NOS.nl vijf vragen over de zaak-Demjanjuk.
De Nederlandse jurist Christiaan F. Rüter, deskundige op dit gebied, uitte eerder twijfels over het proces tegen de van oorsprong Oekraïense Demjanjuk. Als hij veroordeeld wordt, is het de vraag waarom duizenden Duitse kampbewakers niet zijn veroordeeld. En als hij niet wordt veroordeeld, zal de klacht luiden dat de Duitsers nog steeds nazi’s zijn.( NRC )
En is dit het laatste grote proces? Er leven – schreef het weekblad Die Zeit – in de VS, het land dat Demjanjuk aan Duitsland uitleverde, en ook elders, nog tientallen ’Demjanjuks’ – niet-Duitse handlangers van de SS: Russen, Hongaren, Litouwers, Roemenen, Joegoslaven. Maar Duitsland wilde ze niet hebben, met het formele argument dat ze geen Duits staatsburger waren en hun landen van afkomst wilden ze evenmin, bevreesd voor een gecompliceerde rechtsgang. ( Trouw )
Zie ook het interview met hulpaanklager Paul Hellmann : “Demjanjuk is schuldig aan de dood van mijn vader.”

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Nicci2
Nicci230 nov. 2009 - 7:44

Deze man is al eens vrijgesproken. In Israel als ik me niet vergis. Geen idee waarom ze hem weer vervolgen. Zeker niet nu er gerede twijfels zijn of het hier niet gaat om een persoonsverwisseling.

Farah2
Farah230 nov. 2009 - 7:44

Gerechtigheid kent geen tijd!

NicodeGeit
NicodeGeit30 nov. 2009 - 7:44

Beetje laat om die man nu nog voor de rechter te slepen.

2 Reacties
Klaas2
Klaas230 nov. 2009 - 7:44

Dit is juridisch gezien volkomen noodzakelijk. Mensen die misdrijven hebben begaan die vervolgbaar zijn, moeten daarvoor vervolgd worden. We gaan geen uitzondering maken hierin voor nazi's toch?

EWolf2
EWolf230 nov. 2009 - 7:44

Laat? Ik hoop dat een ieder die tijdens WO II handlanger was van de Duitsers tot op de dag van vandaag bibbert bij het idee aan vervolging. Denk dat er nog genoeg kinderen in leven zijn wiens ouders of familie zijn omgekomen onder het toeziend oog van deze 'Demjanjuks'. Voor het is het verlate gerechtigheid, maar gerechtigheid desalniettemin.

[verwijderd]
[verwijderd]30 nov. 2009 - 7:44

Ik krijg toch wel erg gemengde gevoelens als ik het gesol met dat vegeterend lichaam aankijk.

1 Reactie
StanB.
StanB.30 nov. 2009 - 7:44

Vegeterend lichaam? Buiten de rechtszaal voelt meneer zich kennelijk kiplekker want praat hij journalisten de oren van het hoofd. Eenmaal binnen krijgt hij ineens last van zijn ogen zodat hij deze voortdurend gesloten moet houden en nog een petje moet dragen ook, terwijl hij zich gedraagt als een ernstig invalide. We hebben het hier over een toneelspeler eerste klasse. Hij is niet de eerste oorlogsmisdadiger die een proces tracht te traineren door oneens de zielepoot uit te gaan hangen. Ze moeten dit figuur in een oranje overall hijsen, dat malle petje van zijn bolle kop trekken en met een flinke schop onder zijn kont de rechtszaal intrappen. Aldus mijn visie op deze zaak.