Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Prijzen winnende schrijver zakt voor inburgeringstoets

  •  
18-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Rodaan_300.jpg
Nederlands-Iraakse schrijver Rodaan Al Galidi: ‘Half Nederland zou zich schamen voor de toets’
Voor zijn Nederlandstalige boek ‘De autist en de postduif’ kreeg hij vorige maand nog de Europese Unie-prijs voor de letteren voor Nederland. De Nederlandse taal leerde de schrijver Rodaan Al Galidin in de negen jaar dat hij in een asielzoekerscentrum moest wachten, maar de inburgeringstoets die hij in 45 minuten moest maken is een absurditeit die hij in Nederland nog niet had meegemaakt.
De Nederlands-Iraakse schrijver Rodaan Al Galidi uit vrijdag in NRC Next zijn ongenoegen over de inburgeringscursus. Hij had 74 procent van de dertig vragen goed moeten hebben, maar met een score van 70 proces zakte hij net voor de verkorte inburgeringstoets. Nu moet hij een volledige inburgeringscursus gaan volgen.
Al Galidi die in Nederland flink wat rond heeft gefietst en zelfs twee keer Zwarte Piet is geweest, is verbouwereerd over de vragen die hij voor zijn kiezen kreeg.
Niets over Van Gogh, de Nachtwacht, molens, de Dam, grachten of Sint Maarten, maar vragen als: ‘Mo heeft een uitkering en wil zijn zoontje naar de creche laten gaan. Wie betaalt daarvoor? Of: Mo en Amal hebben een huis van de woningstichting. Als de kosten hoger zijn dan hun uitkering, wat zal er dan gebeuren?
De vragen werden voorgegaan door filmpjes van Mo en Amal waar half Nederland zich voor zou schamen, aldus Al Galidi. Ook werden er volgens hem vragen gesteld die alleen vrouwen konden beantwoorden. Zo moest hij antwoorden wanneer een vrouw weer ongesteld wordt na een miskraam. “Ik weet niet wanneer een vrouw ongesteld wordt na een miskraam, want ik ben nooit zwanger geweest. Dat kan ik bewijzen.”
Al Galidi vluchtte in 1998 uit Irak naar Nederland om onder zijn dienstplicht uit te komen. In 2007 kreeg hij een generaal pardon. Op 28 november zal hij in aanwezigheid van prinses Laurentien zijn Europese Unie-prijs in ontvangst nemen
cc-foto: Jan Glas Zakken of slagen: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.