Prijzen in ziekenhuizen overal anders
• 11-12-2013
• leestijd 2 minuten
Grote prijsverschillen behandelingen in ziekenhuizen ... tarieven voor consumenten niet openbaar
Wie een hoog eigen risico heeft in zijn zorgverzekering heeft het misschien al eens meegemaakt: torenhoge rekeningen voor behandelingen waar je dat nooit bij zou verwachten. Een ingreep is in het ene ziekenhuis soms drie keer zo duur als in het andere. De consument merkt dat pas als de rekening in de bus valt. Dat onthult Nieuwsuur woensdagavond.
Uit onderzoek van de vergelijkingssite
Zorgkiezer blijkt dat er grote prijsverschillen zijn voor dezelfde behandeling. Als consument merk je dat pas als je de rekening gepresenteerd krijgt. Ziekenhuizen vertellen namelijk niet van tevoren wat de kosten zullen worden. En omdat consumenten steeds vaker een hoger eigen risico hebben, komen die uiteenlopende kosten steeds vaker aan het licht. Bij een van de geïnterviewden in
de reportage kostte de eenvoudige plaatsing van een spiraaltje in het ziekenhuis bijna achthonderd euro. Tarieven niet openbaar Ieder jaar maken de ziekenhuizen afspraken met de zorgverzekeraars over de tarieven van de verschillende behandelingen. Maar consumenten mogen die tarieven niet inzien. Zorgkiezer.nl heeft de tarieven van vier veelvoorkomende behandelingen opgevraagd bij verschillende ziekenhuizen. Vervolgens is ook bekeken wat de ziekenhuizen hebben afgesproken met de verschillende zorgverzekeraars. In 2012 lag het verplichte eigen risico op 350 euro vanaf 1 januari volgend jaar is dat 360 euro. Sommige mensen kiezen voor een nog hoger eigen risico omdat dat betekent dat je dan lagere maandelijkse premie betaalt.
In de reportage van Nieuwsuur reageert Wilna Wind van
de Patiëntenfederatie NPCF op de verschillen in prijzen:
Patiënten zijn zich er helemaal niet van bewust dat de prijzen tussen ziekenhuizen zo kunnen verschillen. En met het steeds hoger wordende eigen risico is het niet meer dan logisch dat patiënten van te voren willen weten wat het gaat kosten.
Ook de financieel directeur bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Han van Wijk, wordt in de reportage aan het woord gelaten. Hij begrijpt niet hoe het komt dat de verschillen zo groot zijn. Van Wijk:
Er zijn natuurlijk complexe patiënten en minder complexe patiënten. Dure gebouwen, minder dure gebouwen. Maar dat zou niet zulke grote verschillen hoeven verklaren. Ik denk dat er vergissingen tussen zitten, dat de prijzen gebaseerd zijn op verkeerde veronderstellingen.
Zorgkiezer.nl en de Patiëntenfederatie vinden dat alle tarieven openbaar worden gemaakt, zodat patiënten van te voren kunnen kijken wat een behandeling kost, in welk ziekenhuis en bij welke zorgverzekeraar.