Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Positie Rotterdamse korpschef onder vuur

  •  
10-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
strandrellen-video-300px.jpg
'Opeenstapeling van missers kan niet zonder gevolgen blijven'
Onderzoeksrapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar de strandrellen in Hoek van Holland is vernietigend voor de Rotterdamse politie.
‘Dit kan niet zonder personele consequenties blijven’, reageerde de Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Van Heemst woensdag bij de presentatie. ‘Het is een opeenstapeling van fouten en missers op alle fronten, maar de grootste fouten zijn gemaakt binnen de politieorganisatie’, schrijft de Volkskrant.
In het Nederlands Dagblad zegt Van Heemst dat er ‘koppen moeten rollen’. De positie van burgemeester Aboutaleb lijkt vooralsnog niet in gevaar. Donderdag vergadert de gemeenteraad over het rapport.
De Hoofdconclusies uit het rapport:
1. Tijdens Veronica Sunset Grooves in Hoek van Holland hebben de belagers van de politie zich met ongekend hevige en intense gewelddadigheid misdragen. De belagers van de politie hebben in georganiseerd verband jacht gemaakt op de politie. Deze uitzonderlijke gewelddadigheid tegenover politiemensen moet krachtig en scherp worden veroordeeld.
2. Door het extreme geweld van de belagers jegens de politie hebben politiemensen zich in een levensbedreigende situatie gevoeld. Op grond van deze beoordeling hebben politiemensen waarschuwingsschoten en gerichte schoten afgevuurd. De politiemensen hebben geïmproviseerd in een situatie van uitzonderlijke gewelddadigheid tegenover politiemensen en zonder dat zij konden rekenen op omvattende commandovoering of andere vormen van ondersteuning.
3. In alle fasen van het evenementtraject was er onvoldoende scherpte en alertheid bij de betrokken organisaties en diensten. Dit was zichtbaar in de ongecoördineerde vergunningverlening, de routinematige voorbereiding, de onvoldoende risico-inschatting, het onvoldoende recht doen aan dreigingsinformatie, de onduidelijke commandostructuur, de verwarrende briefing voorafgaand aan het evenement, de ontoereikende reactie op incidenten en ontwikkelingen tijdens het evenement in de eerste uren, en het veel te laat inlichten van de korpsleiding, burgemeester en hoofdofficier van justitie.
4. De dreigingsinformatie die bij de politie beschikbaar was voorafgaand aan het evenement, had reden moeten zijn voor heroverweging van het laten doorgaan van het evenement en in ieder geval voor het treffen van aanvullende maatregelen: het beschikbaar hebben van de Mobiele Eenheid en het opschalen van de commandostructuren. Dit is ten onrechte niet gebeurd. Aan het begin van het evenement waren er allerlei signalen dat het mis zou kunnen gaan. Deze signalen zijn onvoldoende onderkend. Ten onrechte zijn op dat moment geen toereikende aanvullende maatregelen getroffen
5. De burgemeester en de hoofdofficier van justitie zijn ten onrechte niet ingelicht over de voorbereidingen van het evenement, de dreigingsinformatie voorafgaand aan het evenement en de gebeurtenissen tijdens het evenement. Zij zijn veel te laat geïnformeerd over de ernstige ongeregeldheden. De korpsleiding had onvoldoende zicht op de voorbereidingen van het evenement en is tevens ten onrechte niet ingelicht over de dreigingsinformatie en de gebeurtenissen. De korpsleiding, de burgemeester en de hoofdofficier van justitie hadden zeker moeten stellen dat het bestaande protocol voor informatievoorziening aan de driehoek werd nageleefd zodat zij steeds tijdig en volledig zouden worden geinformeerd.
Lees hier het volledige COT-rapport.

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

RutgerdeTweede
RutgerdeTweede10 dec. 2009 - 7:45

Wat een verschrikkelijk gejammer weer. Alsof Korpschef Meijboom of burgemeester Aboutaleb er iets aan kunnen doen dat een lager geplaatste politiefunctionairs een inschattingsfout maakt en daardoor de communicatieboom niet in werking stelt. Ze kunnen dan wel verantwoordelijk zijn voor het geheel, maar kunnen niet alle taken zelf doen. Taken die zij bovendien goed gedelegeerd dachten te hebben. Wegsturen van bazen die op het moment van de vechtpartij vertrouwden op hun personneel en gewoon thuis of met vakantie waren heeft dus weinig zin. Temeer omdat de ware schuld van het drama natuurlijk bij die apen ligt die het zo leuk vinden om met flessen, stenen en meubilair te gaan gooien en de politie in het nauw te drijven. Ik hoop dat deze primaten zich beseffen dat zij op het punt staan evenementen voor altijd te verknallen, omdat straks overal de ME klaar staat die iedereen die zich maar een beetje vreemd gedraagt met een knuppel in de nek slaat. Als dat gebeurt is het land weer te klein en begint het gejammer opnieuw, omdat de politie te veel aanwezig is, daardoor provoceert en dan ook nog eens te hard optreedt. Dan kunnen we weer wat verantwoordelijke op het matje roepen en er weer een paar wegsturen. Zo houden het volk, en de media, zichzelf en elkaar goed bezig.

cordelft
cordelft10 dec. 2009 - 7:45

Laat deze hoog-in-de-toren raponzelagenten voor straf klaarover worden in de drukste straten van Bankok. Het is nu klaar: dan weer graaien, nu weer gewoon gaan slapen, en de manschappen de hete kolen uit het vuur laten halen. Beter idee: als nitwitgeneraal naar Afganistan sturen zonder blauwhelmen, een bijrolletje in die nieuwe Elfstedentocht-film waar hij met een diepe buiging naar echte mannen het parcours mag uitzetten, dit dan door een bondsman op televisie laten verslaan, want de rechteruglauwerkrans op die pet valt hem toch iets te zwaar. Nee echte mannen gaan niet voor blauw, vacaturetelevisiespotje maar rap aangepast, mooie tijd er voor, de politiestrijdkreet in de hand met een rommelpot in de ander voor de super, de klederdracht is frapant gelijkend. Het schadeongelukje, een hooligan-rel bij stranddisco waar komt de politie wel voor als je ze belt? de rest opgelost door Peter Rattevanger de Vries, dan heb ik nog een mooie bezuinigingssugestie! Kut weer getroffen door een targetblauwepet, ik sta 1 minuut te lang geparkeerd bij de super, hij heeft de strijdkreet nog in de hand!

JoopSchouten
JoopSchouten10 dec. 2009 - 7:45

Het enige dat de hoofd verantwoordelijken echt is te verwijten is het feit dat de communicatieapparatuur niet deugd waardoor berichtgeving onduidelijk werd. Dit was ook al veel langer bekend. En dat is verwijtbaar. Ook is het een feit dat de honderden andere evenementen wel onder controle en voldoende bemand waren. De kritiek van bijvoorbeeld Pastors is er op gericht o.a. de burgemeester een beentje te lichten. Zijn kritische argumenten waren onvolledig. De zogenaamde Feyenoord-hooligans zouden nader moeten worden onderzocht. Ik denk eerder dat deze idioten uit rechts radicale hoek komen en niets anders willen dan sfeer verzieken om 'lekker' te kunnen rammen... Zeker teveel naar de film Fight Club gekeken.

bablo
bablo10 dec. 2009 - 7:45

Alle vingers wijzen weer naar politie en gemeente, maar ik zou toch eigenlijk liever willen lezen: "Strandfeest hooligans opgepakt en gedumpt op eiland. Hek. Mijnenveld. Wachttorens. Die zien we nooit meer te-rug!" Na WO II gingen we toch ook niet eindeloos lopen zeiken dat het Nederlandse leger in 1940 toch wel slecht voorbereid was op die Duitsers.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 dec. 2009 - 7:45

Wie van u kan mij helpen? Ik snap het volgende niet: Dris, een Marokkaanse Amsterdammer, werd doogeschoten door de politie, hij had een mes bij zich toen de agent hem dood schoot in Amsterdam, de hele media zei toen, het ging om zelfverdediging. Prima. Maar waarom hoor ik nu in Rotterdam de media niet praten, luid en duidelijk, over zelfverdediging?? Een paar agenten mogen hun leven niet verdedigen, tijdens hun dienst, als ze door honderden monsters worden aangevallen. Chapeau politie dat u niet veel meer slachtoffers maakte. Natuurlijk vind ik het erg dat die jongen dood is en er niet meer is. Ik condoleer zijn familie, vrienden en kennissen. Mostafa Mouktafi.

PietPaaltjes
PietPaaltjes10 dec. 2009 - 7:45

En waarom zou burgemeester Abouthaleb niet zijn verantwoording nemen? Omdat die van de PvdA is?

1 Reactie
Joeri2
Joeri210 dec. 2009 - 7:45

Het probleem is dat ie één van de beste is. Kun je nagaan. Ze zetten de beste daar neer en die kan het niet aan. Dan heeft vervangen niet zoveel zin, krijg je daar iets beters voor terug? Wat we moeten doen is die mensen ( burgemeesters, politie top, bank directeuren etc. etc. etc. ) allemaal een bakkers loon geven. Dan krijg je mensen die het werk willen doen i.p.v. het geld willen verdienen. En die mensen zullen het echt niet slechter doen, want slechter dan wat die groep presteert gaat gewoon niet.

krabmanelli
krabmanelli10 dec. 2009 - 7:45

Interessant is de vraag wie wat te verwijten valt? Om deze vraag te beantwoorden moet gekeken worden naar de al of niet aanwezige procedures m.b.t. op dit soort evenementen. In hoeverre zijn deze gehanteerd? Daarnaast moet worden gekeken naar het handelen van de bestuurders en wethandhavers in deze. De allerbelangrijkste vraag is echter zijn deze personen capabel? Normaliter moet deze vraag voorafgaand aan de benoeming in het ambt worden gesteld. Hiermee kun je immers al veel problemen voorkomen. De minister van binnenlandse zaken heeft meneer Aboutaleb benoemd als burgermeester van Rotterdam. Waarom heeft zij dat gedaan? Niet omdat meneer Aboutaleb zo'n goede bestuurder is. O.k. hij is jarenlang wethouder in Amsterdam geweest en het is ook een aardige man, maar hij is geen leider hooguit een goede tweede man. Zo'n type die voor iedereen koffie haalt, maar niet met de vuist op tafel slaat! Toen hij dan ook gebeld werd door meneer Meijboom met de mededeling dat er wat aan de hand was, toen sprong hij niet in de auto om met rokende banden zich naar het crisiscentrum te spoeden, maar vroeg hij of de commissaris het wenselijk vond dat hij zich zou melden? De commissaris die geen trek had in koffie poeierde de burgermeester af en zei ga maar rustig slapen burgervader wij schieten er ons wel uit. De reden voor de benoeming van Aboutaleb was een politieke. Hiermee zijn ook de minister en de gemeenteraadsleden van Rotterdam die deze benoeming mogelijk maakten mede schuldig aan het drama in Hoek van holland. Al deze personen dienen hun biezen te pakken. De politie kan hooguit verweten worden dat ze ondanks het grote aantal schoten niet wat meer hooligans hebben afgeknald.

1 Reactie
denmol
denmol10 dec. 2009 - 7:45

Je schrijft alles heel beeldend op alsof je erbij was maar volgens mij was Meijboom met vakantie dus die kon helemaal niet gebeld hebben. Zo komen verhalen de wereld in en gaan een eigen leven leiden. Lees de feiten en dan pas oordelen