Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Politietop Den Haag mengde zich in onderzoek naar etnisch profileren

  •  
28-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
popoDH
Het onderzoek van de politie in Den Haag naar etnisch profileren (het staande houden en controleren van verdachten op basis van hun afkomst of kleur) concludeert dat de politie daar niet aan zou doen. Het onderzoeksbureau Buro Jansen & Janssen heeft de onderzoeksmethoden geanalyseerd en stelt de conclusie ter discussie. Dat meldt Omroep West. 
Het maken van het rapport begon in 2011 door Leiden Universiteit, en was bedoeld als interne informatie voor de politie. Het onderzoek werd uitgevoerd door twee masterstudenten criminologie, met een scriptiebegeleider, voor hun scriptie. In de analyse van het onderzoek van het bekende Buro Jansen & Janssen staat het volgende
"Het in 2014 verschenen onderzoek van de Universiteit van Leiden naar etnisch profileren in Den Haag, en de totstandkoming hiervan, roepen vragen op. De wetenschappelijke onafhankelijkheid en transparantie zijn in het geding. Zowel de Tweede Kamer als de Haagse gemeenteraad zijn onjuist geïnformeerd over de opzet en totstandkoming van het onderzoek."
Buro Jansen & Janssen heeft de documenten en interne notulen bekeken. Daaruit kan opgemaakt worden dat er informatie is achtergehouden en dat de korpsdirectie afspraken heeft gemaakt met de begeleidende onderzoeker van de studenten. Bijvoorbeeld het volgende dat gevonden werd op een briefje:
Afbreukrisico kan zijn dat het de aandacht kan vestigen op (mogelijke) discriminatie door de politie. Dit risico is met prof. Van der Leun besproken. Zij begrijpt de onwenselijkheid hiervan en heeft aangegeven dat zij (en xx – naam is zwartgemaakt) dit punt expliciet zal bespreken met de studenten en dat zij hierop zal letten bij de tussentijdse besprekingen van de (concept) scripties.’
"Afbreukrisico kan zijn dat het de aandacht kan vestigen op (mogelijke) discriminatie door de politie. Dit risico is met prof. Van der Leun besproken. Zij begrijpt de onwenselijkheid hiervan en heeft aangegeven dat zij (en xx – naam is zwartgemaakt) dit punt expliciet zal bespreken met de studenten en dat zij hierop zal letten bij de tussentijdse besprekingen van de (concept) scripties.’"
De Haagse PVV en GroenLinks hebben beiden vragen gesteld over de conclusies van het onderzoeksbureau. De PVV denkt uiteraard dat er niets mis is met de politie, ondanks tientallen onderzoeken die het tegendeel bewijzen inclusief van Amnesty en het College van de Rechten van de Mens. GroenLinks vraagt zich af of de politie echt een vinger in de pap heeft gehad tijdens het onderzoeken: ‘m ocht blijken dat de politie invloed heeft gehad op de conclusies van het rapport, is dat heel ernstig.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

2BOrNot2B
2BOrNot2B29 apr. 2016 - 14:36

Het is inderdaad kwalijk als onderzoeksresultaten beïnvloed worden. Wel vraag ik me n.a.v. het artikel af, hoe oorzaak en gevolg zich tot elkaar verhouden. Als ik bijvoorbeeld denk aan het fenomeen terrorisme dan zou het op basis van de hedendaagse feiten en ervaringen niet voor de hand liggen dat de politie op zoek gaat naar langharige blondines met lichtblauwe ogen, die voorbereidingen treffen om één of andere openbare gelegenheid op te blazen, toeristen op stranden neer te vermoorden, of theaterbezoekers af te schieten. Denkend aan voetbalvandalen, horen ook daar mensen bij die voldoen aan bepaalde profielen en kenmerken. Op basis daarvan wordt bijvoorbeeld de aanhang van beide clubs gescheiden. Zo zijn er tal van voorbeelden aan te halen, waarbij profilering helpt om criminaliteit en terrorisme te voorkomen. Daarbij is m.i. in verreweg de meeste gevallen de profilering niet het uitgangspunt. In die gevallen waarbij daar wel aantoonbaar sprake van is, is dat te veroordelen. Het is vooral de “optelsom” van ervaringen en statistieken die leiden tot het profileren van bepaalde groepen en ja, daarbij kan huidskleur één van de kenmerk zijn. Net zo goed als kleding, het zich verenigen in criminele clubs, het kopen van grote hoeveelheden chemicaliën, het hebben van tatoeages van hakenkruizen, het dragen van klederdracht uit Volendam of Urk, maar ook een Burka etc. Kortom, profileren mag kennelijk, zolang het maar niet etnisch is. Maar wat als etniciteit nu toch één van de statisch bewezen en vanuit ervaring gebleken kenmerken is van een bepaald profiel? Dan rest de vraag of etniciteit als onderdeel van een bepaald profiel wel als zodanig benoemd mag worden. Kennelijk verkeerde de politietop van Den Haag en/of de onderzoekers in de veronderstelling dat niet geval was en koos ze daarom voor het beïnvloeden van de onderzoeksresultaten? Men had om deze spagaat te voorkomen er beter voor kunnen kiezen om gewoon man een paard te noemen.

MVtikt
MVtikt29 apr. 2016 - 10:52

Tsja... petjes met verlaagde Golfjes worden ook vaker staande gehouden dan moeders met hun Zafira's of Scenic's, of opa's/ oma's in hun Agila's. En, verrek...... vaak blijken er ook zaken goed mis te zijn?! En ja, dat de andere genoemde groepen nogal eens hun portieren openklappen tegen de auto's die ernaast geparkeerd staan, dat wordt niet aangepakt. Veel onderzoekers zijn afhankelijk van hun opdrachtgevers en vrezen (al dan niet terecht) dat "ongewenste" uitkomsten verdere opdrachten in de toekomst uitsluiten. Daarbij willen veel opdrachtgevers het liefste dat conclusies van "onafhankelijk onderzoek" passen in hun straatje.

Ben Joop
Ben Joop29 apr. 2016 - 9:24

De politie wordt steeds meer een blanke staat in een staat. Een bedreiging voor de democratie omdat ze zonder tegenspraak hun eigen agenda kunnen uitvoeren.

Cees Groninger
Cees Groninger29 apr. 2016 - 9:01

Het is de spaat waarin politie e.d. verkeert; je hebt het donkerbruin vermoeden dat er een correlatie is tussen criminaliteit en etniciteit, echter onderzoek hierover wordt niet toegestaan. Dan zoek je je eigen weg en dat lijkt me niet verkeerd.

1 Reactie
Zandb
Zandb30 apr. 2016 - 7:37

Politiemensen mogen hun eigen weg zoeken maar ze mogen om de wet te handhaven, die niet overtreden. Trouwens: Waarom zou een correlatie tussen criminaliteit en etniciteit niet onderzocht mogen worden? Wat is dat nu voor onzin; dat is toch hartstikke nuttig om die correlatie - die al lang en breed bekend is overigens - te onderzoeken? Of begrijp ik u verkeerd?

Blitskikker
Blitskikker29 apr. 2016 - 7:34

Als etnisch profileren is gebaseerd op misdaadstatistieken dan zie ik het niet als discriminatie maar als het efficiënt inzetten van schaarse middelen. Bijv. jonge mannen plegen vaker misdrijven dan oude omaatjes, dus volkomen logisch dat de politie zich dan meer richt op de eerstgenoemde.

4 Reacties
Neurotherapie
Neurotherapie29 apr. 2016 - 7:59

Jij hebt kennelijk geen wetenschappelijke opleiding genoten of niet goed opgelet bij de uitleg over selection bias en hoe je daarmee een eigen werkelijkheid creëert.

Blitskikker
Blitskikker29 apr. 2016 - 8:25

Misdaadstatistieken liegen niet.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 9:49

Statistieken liegen niet omdat ze niet meer zeggen dan dat bepaalde gegevens op een bepaalde manier vastgelegd zijn. Welke conclusies iemand daaraan meent te moeten verbinden, daarover bestaat altijd verschil van mening. Als uit statistieken blijk datt een bepaalde bevolkingsgroep duidelijk hoger scoort dan een andere, dan zegt dat "iets". Maar wat?

Neurotherapie
Neurotherapie29 apr. 2016 - 21:46

@blitzkwaker: Dank voor het aantonen van mijn stelling.

johannes dree
johannes dree29 apr. 2016 - 6:02

Frits Jansen/// . Ik herken dit direct en volledig met dien verstande dat ze mij lichamelijk wél helemaal vernield hebben dusdanig dat ik de rest van m’n leven zwaar letsel daaraan heb overgehouden. . In reflectie op het onderwerp van dit nieuwsbericht: de corruptie, collusie en elkaar de hand boven het hoofd houden- politiek door de verschillende instanties waar je dan mag ‘klagen’ is ronduit schokkend en onze rechtsstaat onwaardig. Dit land is stuk!

L.Brusselman
L.Brusselman29 apr. 2016 - 5:23

Don't mention the war

L.Brusselman
L.Brusselman29 apr. 2016 - 5:17

Och als blanke,en er niet als de doorsnee burger uitziende man van middelbare leeftijd,wordt ook ik regelmatig staande gehouden. Soms proberen ze het nog met een smoes bv.dat ze een boetecontrole uitvoeren,maar waarbij ik dan toevallig de enige ben die wordt staande gehouden,maar doorgaans met arrogante botheid. Misschien dat ze niet etnisch profileren,maar dat ze bevooroordeeld zijn staat buiten kijf.

Dewik2
Dewik229 apr. 2016 - 3:29

Ik denk dat je een straat-bromsnor niet moet lastigvallen met statistiek. Moet een agent op straat dan rekening houden met een etnisch profilerings quota dat niet hoger mag zijn dan de gemiddelde etnische profilering in de gevangenis ? Zo van : He...ik zie een verdacht individu met iets onder zijn wel heel erg dikke jas op weg naar een kleuterschool...maar ja..ik heb mijn etnisch quotum voor vandaag al gehaald dus laat maar lopen. Laat de bromsnorren hun werk doen en de risicos inschatten op basis van hun ervaring, en niet op basis van checklijstjes van burocraten. Deze burocraten hoor je niet wanneer het mis gaat.

3 Reacties
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 6:36

U hebt zo'n heerlijk simplistische opvatting van het vak van politieagent; laten we u dan ook maar niet lastig vallen met zoiets onbeduidends als het feit, dat zelfs een politieagent zich aan de regels van de rechtsstaat moet houden!

Dewik2
Dewik229 apr. 2016 - 7:30

Zomaar een tekst van de PVDA website : Politie komt om in bureaucratie en is te weinig bij u in de straat!

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 9:53

Dewik; Ja ne? Politieagenten moeten altijd kunnen verantwoorden waarom ze iets doen. Dat hoeft niet persé te lijden tot "bureaucratie". Wel als we willen bezuinigen op de politie. Als we bv willen bezuinigen en dus de agenten de vrije hand gaan geven, dan ontstaat er willekeur.

Ben Joop
Ben Joop28 apr. 2016 - 20:47

Niets aan de hand blanken, rustig doorlopen graag

1 Reactie
Flipje Tiel
Flipje Tiel29 apr. 2016 - 5:05

Kun je mij geen "bleekgezicht" noemen?!! Racist! En ik loop altijd rustig, anders val ik te veel op.

goedefaq
goedefaq28 apr. 2016 - 20:22

Bram Emanuel 28 april 2016 at 20:08 Ja joh. Het lijkt erop, dat we met z'n allen maar moeten gaan bagatelliseren, omdat we na al die jaren in deze maakbare samenleving hebben gefaald iets te doen tegen racisme. Als het manipuleren van een onderzoek waar is, is dit een ernstige kwestie. En voor minder zijn er koppen gerold. Uit ervaring kan ik je vertellen, dat ik maandelijks, zo niet wekelijks geconfronteerd word met etnisch profileren. Hoewel ik in gesprek met de agent probeer na te gaan waarom ik bijvoorbeeld aan de kant word gezet kom ik niet verder dan dat men slechts "hun werk" doet. Ik ben van dat slag dat ik er nog begrip voor kan opbrengen ook; ik lijk soms op een terrorist, heb dikke wenkbrauwen en de idioten die het Westen haten en onschuldige mensen neermaaien helpen mij natuurlijk ook niet. Maar om nu te zeggen, dat etnisch profileren een goede zaak is? Neuh, ook daar wordt de wereld alleen maar slechter van. Ik kan er nog mee leven, ik hoef er niet meer per se bij te horen, de wereld hoort maar bij mij. Maar voor sommige jongeren (die er wel degelijk ook last van hebben) kan dat die extra bevestiging zijn dat ze er niet bij horen.

Acid Prune
Acid Prune28 apr. 2016 - 18:22

De kamer laat zich altijd verkeerd voorlichten Poep in de oren en in de ogen en bovenal in de kop

Bram Emanuel
Bram Emanuel28 apr. 2016 - 18:08

Er is een verschil tussen etnisch profileren en het controleren van voormalig delinquenten. Als de politie alle voormalig delinquenten die ze tegenkomen controleert en daarbovenop nog een random selectie van de populatie dan lijkt het op etnisch profileren maar is het niet.

6 Reacties
Marri2
Marri228 apr. 2016 - 18:58

Kijk, dat is nu eens en verstandige opmerking / analyse , ontdaan van alle bijkomende gevoelens wanneer je het woord etnische profilering gebruikt

Appi Mohamud
Appi Mohamud28 apr. 2016 - 20:15

Dat is een vreemd opmerking. oftewel wat hier beweerd is dat bijna alle ex delinquenten een bepaald profiel hebben wat overeenkomst, want als je daarna willekeurige standhouden op dat bepaalde profiel komt. kan zijn dat ik je verkeerd begrepen heb Bram mischien kan je me beter uitleggen wat je daar mee bedoeld.

Bram Emanuel
Bram Emanuel28 apr. 2016 - 22:05

@ Appi Nee, ik beweer niet dat alle delinquenten een bepaald profiel hebben, maar het is jammer genoeg wel zo dat bepaalde profielen vaker voorkomen onder de delinquenten. Dat zeg niet ik, dat zeggen de feiten. Waar dat precies door komt laat ik in het midden. http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2524247/2000/12/16/Misdaad-en-etniciteit.dhtml

Appi Mohamud
Appi Mohamud28 apr. 2016 - 23:35

Dat is een lap text waar je nix aan hebt als bron. Nog los dat het text get ministerie van binnenlands zaken als bron neemt maar de cijfers ontbreken. Waar kranten naar kijken is meestal het aantal procenten wat een misdaad pleegt vergeleken met met de aantal burgers van die etniciteit. Een groot fout wat wel gemaakt word is dat als je kwa aantal bekijkt best wel mee valt. Voorbeeld 18% van de Marokkanen is wel eens in aanraking gekomen met de politie, vergeleken met 4% Nederlandse autochtone. Nou klinkt de 18 veel meer dan 4, maar als je vanuit gaat dat het 18% is van de 400.000 is, is dat aanzienlijk veel minder dan 4% van de 16 miljoen. Nou nog maal. AUB laat me de cijfers zien waar jij je mening vandaan haalt, want met deze lap text kan ik weinig mee.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 6:43

Ja natuurlijk Bram.... En zo'n politieagent herkent natuurlijk delinquenten (als de agent weet dat ze voormalig zijn, dan heeft aanhouden al helemaal geen zin en is het gewoon pesterij!) "gewoon" aan de etnische kenmerken, tenzij hij alle delinquenten persoonlijk kent. Kortom: Het lijkt op etnisch profileren en dat is het ook.

Bram Emanuel
Bram Emanuel30 apr. 2016 - 15:22

@ Appi U geeft het zelf al aan. Als 18% van de ene groep in aanraking komt met de politie en 4% van de andere dan krijg je toch een scheve verhouding als de politie die 18% en die 4% controleert als ze ze tegenkomen? Dat is de definitie van etnisch profileren: een groter percentage bij politiecontrole als dat je op basis van het percentage qua bevolking zou verwachten. @ Zandb Reken maar dat de meeste agenten donders goed weten welke specifieke personen in hun wijken vaak criminaliteit uithalen. Dat is hun baan.

[verwijderd]
[verwijderd]28 apr. 2016 - 17:07

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
msj_meijerink
msj_meijerink29 apr. 2016 - 5:56

@Erwin: hear, hear! Je wordt vooral gediscrimineerd als je (overmatig) op jouw bejegening door anderen gaat letten. Ofwel: als je blijmoedig oor het leven stapt, is elk deels leeggedronken glas halfvol en elk vermeend probleem een kans.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:01

Een beetje de hand lichten met wat onze rechtsstaat gebiedt, moet kunnen, bedoelt u als u zegt: "We kunnen eindeloos allerlei subculturen binnen de Nederlandse en Europese cultuur tot slachtoffer maken, maar volgens mij ontbreekt het geen enkel individu aan de mogelijkheden om naar school te gaan, een onderneming te starten, een baan te zoeken of eventueel een uitkering aan te vragen."?

voxpopuli2
voxpopuli228 apr. 2016 - 16:58

De politie werkt altijd al met het principe van what 's working well , en never change a winning formula.. Per slot van rekening kan je niet teveel verwachten van agenten op dat niveau. Simpele voorgevoelens ofzo werken prima blijkbaar.

1 Reactie
Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 6:51

Veel meer dan dergelijke simpele voorgevoelens kan je van politieagenten niet verwachten? Vingertje in de lucht en gaan met die banaan? Want als je juist voorvoelt, dan klopt de werkelijkheid en anders niet?

Wesley Nielsen
Wesley Nielsen28 apr. 2016 - 16:46

Als politieman moet je risico's minimaliseren.. En als je dat kan doen door bepaalde groepen die vele malen vaker in de misdaad zitten eruit te selecteren.. Als criminaliteit zo kan worden aangepakt lijkt mij dat juist alleen maar goed.

2 Reacties
NorbertT
NorbertT28 apr. 2016 - 19:27

??

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 6:57

Wesley: Dat zou kunnen. Maar het mag niet. En terecht. Er moet een gerede aanleiding bestaan tot aanhouding omdat we geen willekeur wensen bij mensen die kiezen voor de verantwoordelijke baan van handhaver van de wet. De rechtsstaat biedt nu eenmaal niet voor niets nogal wat ruimte aan mensen die wat minder op hebben "onze" normen en waarden en vrijheden. En als we ons maar zonder meer aan die mensen gaan aanpassen, dan bestaan onze normen en waarden en vrijheden niet meer.

rbakels
rbakels28 apr. 2016 - 16:39

Als bleke blonde Hollander word ik ook "geprofileerd". Omdat ik lang ben (in mijn goede tijd 1.95) denk de politie steevast dat ik beresterk ben, met als gevolg dat ik bij kleine vergrijpen zo hard word aangepakt dat blijvend letsel dreigt (volgens mijn huisarts). Let wel: mijn "crimineel verleden" is dat ik een agent "klootzak"noemde die mij de mond snoerde in strijd met de vrijheid van meningsuiting, en dat ik mij recalcirant gedroeg bij een aanhouding wegens fietsen op de stoep. .

3 Reacties
Marri2
Marri228 apr. 2016 - 18:59

Tja, moet je ook niet doen. !

johannes dree
johannes dree29 apr. 2016 - 6:00

Frits Jansen/// . Ik herken dit direct en volledig met dien verstande dat ze mij lichamelijk wél helemaal vernield hebben dusdanig dat ik de rest van m'n leven zwaar letsel daaraan heb overgehouden. . In reflectie op het onderwerp van dit nieuwsbericht: de corruptie, collusie en elkaar de hand boven het hoofd houden- politiek door de verschillende instanties waar je dan mag 'klagen' is ronduit schokkend en onze rechtsstaat onwaardig. Dit land is stuk!

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:04

U vindt dat de misdragingen van al Frits voldoende reden voor een politieagent zijn, dat hij het niet zo nauw hoeft te nemen met het handhaven van de wet?

[verwijderd]
[verwijderd]28 apr. 2016 - 16:20

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Flipje Tiel
Flipje Tiel28 apr. 2016 - 17:54

Onzin, er zitten echt wel wat vlekjes aan Amnesty maar ze zijn net zo min als Groen Links een bedreiging voor de rechtstaat.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:06

Dat vindt u dan, Tim. Maar uw framing zegt natuurlijk niets zinnigs over het onderwerp waar het hier om gaat.

Bert Vlierman
Bert Vlierman28 apr. 2016 - 16:00

Wat wordt beschreven, dwingende bemoeienis van de opdrachtgever met de inhoud van het onderzoeksrapport, is staande praktijk. Dit wordt algemeen geaccepteerd door onderzoekers. Wie niet accepteert, krijgt geen opdrachten. Uitzonderingen zijn er, maar die zijn zeldzaam.

jellevwal
jellevwal28 apr. 2016 - 14:59

Ik denk dat het een vijftien jaar geleden is dat een politieman tegen me zei 'met Nederlanders is nooit wat'.

2 Reacties
Mohawk2
Mohawk228 apr. 2016 - 19:20

<> Wat bedoel je eigenlijk precies te zeggen met dit anekdotisch bewijs? Ontgaat me je sarcasme hier, of is volgens jou hiermee juist onomstotelijk aangetoond dat etnisch profileren niet meer dan terecht is (en dus helemaal oké) is ? Deze politieman kan natuurlijk moeilijk bedoeld hebben dat er met Nederlanders nooit iets is. Onze gevangenissen zitten er namelijk vol mee - om maar eens wat te noemen.

Zandb
Zandb29 apr. 2016 - 7:12

Nou jelle, maar liefst 15 jaar geleden...... Ja, makkie, toen was Frits Jansen nog niet zoals we hem nu kennen. Naast wat Mohawk je meedeelt, kan ik je zeggen, dat deze agent er ook heel gemakkelijk zelf voor zorgen, dat er met Nederlanders (val je sowieso al door de mand, als je het over etnisch profileren hebt!) nooit wat aan de hand is.

Jansen &amp; Jansen
Jansen &amp; Jansen28 apr. 2016 - 13:47

De politietop dicteert de conclusie en de studenten mogen daar een onderzoek bij verzinnen. Tja, zo ongeveer gaat het ook met veel boetes en vervolgingen. Opdoeken dat korps!